[ nikojica @ 02.11.2008. 22:29 ] @
Obzirom da se na trzistu nalazi mnostvo kvalitetnih kamera u cenovnom rangu sa odredenim "PRO ET CONTRA' ,uglavnom se na forumima pojavljuju negativni komentari na racun miniDV modela jer kupovinom jednog takvog morate u buducnosti racunati na ev.kvarove na meh.sklopovima.Postavljam pitanje koje se tice nacina belezenja zapisa na razlicite medije kod dig.kamera t.j. da li se kod zapisa na odredjene medije i koje "gubi"na kvalitetu snimka?
[ lord x @ 08.11.2008. 11:40 ] @
U bre, Nikojice, pitanje ti je strasno.
Da na sirim pricu dacu ti samo par pokazatelja - najociglednijih.
1. DV je takođe kompresovan signal (5:1), ali
1 sat materijalal u DV formatu zauzima 13 GB, 1 sat materijala u MPEG2 formatu, u kojem radi vecina HDD i HDV kamera staje na oko 2,3 GB, što znaci da ista kolicina snimljenog materijala kod DV formata nosi u sebi skoro 5 puta vise informacija.
2. U slucaju da ti crkne kaseta gubis samo par sekundi materijala (zalijepis traku i presnimis na drugu), ako ti crkne kartica, zaboravis na materijal.
3. Čuvanje materijala - optimalni vijek kasetice je oko 15 god, DVD-ja, koji je inace nesiguran medij, mnogo krace,
4. DV format je napravio revoluciju jos davne 1995. godine. Jos uvijek traje ikako stvari stoje trajace.
5. Mehanicki kvarovi na Sony, Canon i Panasoniku, ako poštuješ uputstva uopšte nijesu česti.
pozz
[ viss02 @ 17.11.2008. 13:06 ] @
Znaci ako imamo 2 kamere, obe imaju 1mpx i 3 CCD cipa bolju sliku na kraju cu da dobijem sa ovom sto koristi minidv nego HDD? Mislim da je ovo netacno jer niko nece da obajvi svoj snimak sa 13GB/sat nego ce da encode sa divx codecom i opet isto kao da je kompresovala kamera sa HDD-om... Nadam se da sam dobro shvatio lord x tvoju teoriju.
[ lord x @ 17.11.2008. 18:45 ] @
Citat:
viss02: Znaci ako imamo 2 kamere, obe imaju 1mpx i 3 CCD cipa bolju sliku na kraju cu da dobijem sa ovom sto koristi minidv nego HDD?


DA!
Ljudi često previđaju činjenicu da je zapis na traci DIGITALAN, s tim što je na traci nekompresovan, a na HDD se kompresuje zbog uštede prostora. Kada na HDD budu "pisali" u DV formatu, opet će biti pitanje šta je praktičnije.

Citat:
viss02: Mislim da je ovo netacno jer niko nece da obajvi svoj snimak sa 13GB/sat nego ce da encode sa divx codecom i opet isto kao da je kompresovala kamera sa HDD-om...


Ne razumijem konstataciju - ko to nece da objavi i zasto?
I na koje objavljivanje si mislio?
Ja govorim sa pozicije profesionalnog broadcast emitovanja, mogućnosti montaže itd.

Samo malo logike - šta ti govori činjenica da DV sadrži četiri puta veću količinu informacija???[Ovu poruku je menjao lord x dana 18.11.2008. u 10:20 GMT+1]
[ viss02 @ 18.11.2008. 16:17 ] @
Hocu da kazem da tih 13GB materijala po satu nekad moras da kompresujes (pre ili posle) tako da opet izgubis kvalitet videa.
[ lord x @ 19.11.2008. 00:23 ] @
Za kucni video da.
Inace, nekompresovani video je mnogo zahvalniji za editovanje, korekcije boje recimo, itd.
Dalje, kod naknadnog kompresovanja mozes da podesis parametre i u zavisnosti od trajanja materijala izvuces najbolji kvalitet (ako na DVD stavljas manje od dva sata - povecas bitrate, npr). Na startu kompresovan materijal je trajno narusen. Nekome to mozda ne smeta, ali meni da, jer dolazim iz svijeta prof. broadcastinga, pa sam valjda zato izricit.
Uostalom, najvaznije je za sta ti snimak treba. Nekada je sasvim dovoljan i snimak sa mobilnog telefona ili kompakt foto aparata, tako da je sve ovo sto pricam jako relativna stvar.