[ twiddle @ 07.11.2008. 13:23 ] @
Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS, www.rnids.rs) je nevladina, neprofitna i stručna organizacija koja upravlja nacionalnim Internet domenom Srbije. RNIDS je osnovan 2006. godine, a 2007. je od ICANN dobio delegaciju .RS i .YU domena. RNIDS je registrovan kao fond sa 39 osnivača.

Raspisujemo konkurs za:

DIREKTORA
Registra nacionalnog Internet domena Srbije

Tražimo uspešnog menadžera sa energijom i znanjem potrebnim RNIDS da ostvaruje svoju misiju – doprinosi razvoju Interneta u Srbiji tako da se ostvaruje opšti interes svih građana Republike Srbije, uz poštovanje principa kvaliteta, efikasnosti, nezavisnosti i transparentnosti.

Zadaci i obaveze:
- Rukovodi operativnim radom RNIDS (planira, usmerava i nadzire rad svojih saradnika);
- Obavlja aktivnosti u cilju realizacije vizije i misije organizacije i sprovodi politiku Upravnog odbora;
- Intenzivno komunicira sa ovlašćenim registrima, međunarodnim institucijama i širokom javnošću.

Zahtevi:
- Poznavanje poslovnih aspekata Interneta i opšte poznavanje savremenih Internet tehnologija i trendova;
- Minimum 3 godine iskustva na istim ili sličnim poslovima;
- Visoko stručno obrazovanje;
- Znanje engleskog jezika na naprednom nivou.

Ova pozicija je pravo mesto za vas ukoliko želite da unapredite karijeru rukovodećim mestom u organizaciji sa jedinstvenom pozicijom na Internet tržištu.

Zainteresovani kandidati mogu da pošalju svoj CV i propratno pismo najkasnije do 21. novembra našoj konsultantskoj kući, na e-mail adresu:

[email protected] ili poštom na:
ASEE, Save Vukovića 7, 21000 Novi Sad, tel: 021 6624 688
[ Predrag Supurovic @ 07.11.2008. 16:16 ] @
Je l' vi za toliko poslova angazujete druge (doduse uglavnom vase) firme samo da bi vam troskovnik bio sto veci? U cemu je trik?

Sad angazujete i konsultantsku kucu koja ce da vam vrsi izbor i namestenje direktora?


[ dr mabuse @ 07.11.2008. 16:54 ] @
Citat:
twiddle: Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS, www.rnids.rs) je nevladina, neprofitna i stručna organizacija koja upravlja nacionalnim Internet domenom Srbije. RNIDS je osnovan 2006. godine, a 2007. je od ICANN dobio delegaciju .RS i .YU domena. RNIDS je registrovan kao fond sa 39 osnivača.
Nevladina organizacija koja upravlja nacionalnim domenom Srbije??!!
Imate li vi zakonsko ovlašćenje da to radite, ili prosto pošto oblast nije zakonski regulisana smatrate da je potrebno 39 osnivača da naprave telo koje upravlja nacionalnim resursom??!!
[ twiddle @ 07.11.2008. 17:22 ] @
Gluposti. Odavno je poznato da RNIDS ima privremeno stanje sa v.d. direktorom i da je dotična još i pre nego što je RNIDS osnovan javno izrazila želju da se povuče, ali je ostala dok zajedno ne nađemo adekvatnu zamenu.

Do sada je, dakle, hiljadu puta bilo ko mogao da baci CV nekog kanidata na adresu v.d. direktora, bilo kog člana UO ili skupštine RNIDS, i da je do sada bilo dobrih kandidata u opticaju, 100% bi neki već radio kao direktor i gurao dalje sve ono što se sada oteže zahvaljujući već pomenutom privremenom stanju...

Dakle, Peđa, Mira Tasić će imati veoma značajnu ulogu u izboru svog naslednika/naslednice, pa ti je ovo sjajna prilika da siđeš sa penzionerskog balkona i da, parafraziram američku izreku, staviš CV tamo gde su ti usta :-)

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 07.11.2008. 17:33 ] @
Doktore, uz dužno poštovanje, mislim da bi trebalo da se bolje informišeš o situaciji pre postavljanja ovakvih pitanja. Dakle, priča oko RNIDS nije od juče nego se kotrlja već skoro 10 godina, preživela je 4-5 vlada, radi u skladu sa svim zakonima, ima potrebne saglasnosti Vlade Srbije i dozvolu izdatu od strane međunarodne organizacije koja se bavi upravljanjem sistemom Internet domena, preživela je reflektore par generacija novinara svih medija od Kurira do Politike, akreditovala je preko 40 različitih ovlašćenih registara, registrovala preko 40.000 .rs domena krajnjim korisnicima i radi stabilno (što je zapravo i najbitnije)... Dakle, hiljade različitih očiju je do sada bilo uključeno u proces koji je rezultirao ovim što imamo sada i da nešto do sada nije bilo kako treba, stvar bi sigurno pukla negde na tom putu...

Dakle, molio bih sve da smire paranoju, i ako niste zainteresovani za posao, pošaljite info nekome za koga mislite da jeste.

Pozdrav,
Sloba
[ Davor Vlajkovic @ 07.11.2008. 17:36 ] @
Citat:
twiddle:... RNIDS nije od juče nego se kotrlja već skoro 10 godina, preživela je 4-5 vlada, radi u skladu sa svim zakonima, ima potrebne saglasnosti Vlade Srbije...

Kamo ta saglasnost, crno na belo? Kandidatima za direktora ce biti zanimljiva ta info :)
[ twiddle @ 07.11.2008. 17:52 ] @
Davore, i to pitanje je pretreseno milion puta. RNIDS je bio tema jedne od sednica Vlade u maju 2007. Vlada je na toj sednici usvojila zaključak o upravljanju nacionalnim domenom. Ja nemam taj zaključak, nikad ga nisam video i verovatno se nalazi u nekoj arhivi Vlade. TAKOĐE, PO MILIONITI PUT -- VLADE DRŽAVA NE IZDAJU DOZVOLE ZA RAD NACIONALNIH REGISTRA INTERNET DOMENA, NEGO JE TO POSAO MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ICANN. VLADA MOŽE DA SE SLOŽI ILI DA SE NE SLOŽI DA TAJ POSAO BUDE POVEREN REGISTRU X KADA TAJ REGISTAR PODNESE ZAHTEV, ALI TO NIJE PRESUDAN FAKTOR U PROCESU DELEGACIJE. Još jednom vas sve molim, a naročito one koji imaju ozbiljnu nameru da pošalju svoj CV, da se podrobno uopoznaju sa načinom funkcionisanja sistema Internet domena, osnivanjem RNIDS, radom ICANN itd. U suprotnom, samo se doprinosi degradaciji kvaliteta diskusije na ovom forumu, što je stvarno za žaljenje...

Pozdrav,
Sloba
[ Davor Vlajkovic @ 07.11.2008. 18:02 ] @
Nista od toga nije istinski pretreseno, posto niko nikada nije video taj famozni zakljucak Vlade na koji se RNIDS i ti pozivate svako malo. Buduci direktor RNIDS bi trebalo da zna da se rad institucije koju ce voditi zasniva na necemu sto 'verovatno' postoji u 'nekoj' arhivi Vlade (sic!).

A postavljanjem oglasa u ovaj podforum, umesto u ITBP, si fakticki pristao na diskusiju o istom, u obliku koji ti se moze ali ne mora dopasti. Za razliku od ranijeg perioda, sada bar imamo prave diskusije na temu RNIDS ovde.

Pozdrav,
D.
[ dr mabuse @ 07.11.2008. 18:20 ] @
Citat:
twiddle: Davore, i to pitanje je pretreseno milion puta. RNIDS je bio tema jedne od sednica Vlade u maju 2007. Vlada je na toj sednici usvojila zaključak o upravljanju nacionalnim domenom. Ja nemam taj zaključak, nikad ga nisam video i verovatno se nalazi u nekoj arhivi Vlade. TAKOĐE, PO MILIONITI PUT -- VLADE DRŽAVA NE IZDAJU DOZVOLE ZA RAD NACIONALNIH REGISTRA INTERNET DOMENA, NEGO JE TO POSAO MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ICANN. VLADA MOŽE DA SE SLOŽI ILI DA SE NE SLOŽI DA TAJ POSAO BUDE POVEREN REGISTRU X KADA TAJ REGISTAR PODNESE ZAHTEV, ALI TO NIJE PRESUDAN FAKTOR U PROCESU DELEGACIJE.
To što si rekao ne menja činjenicu da nacionalnim resursom (u ovom slučaju internet domenom) upravlja jedna nevladina organizacija što predstavlja apsurd (osim u slučaju da je Vlada donela odluku da u njeno ime upravlja nacionalnim domenom).
Tu odluku, ukaz, hatišerif bi bilo dobro imati ne zbog nevernih Toma, nego i zato što u suprotnom potpuno nelegitimno vršite tu funkciju (nelegitimno a nekažnjivo jer se koristi zakonska nedefinisanost ove tematike u Srbiji).

Tom temom bi trebalo da se pozabavi i ministarstvo za telekomunikacije gde si savetnik - to što imate dozvolu Icanna ne znači da imate pravo da obavljate tu funkciju u zemlji bez pisanog ovlašćenja.
[ twiddle @ 07.11.2008. 18:28 ] @
Ako te zanima taj hebeni zaključak, imaš Zakon o slobodnom pristupu informacijama, pa ga traži sam... mada mi nije jasno na šta tačno pokušavaš da baciš grudvu? Hoćeš da pokažeš da je sve zavera 2-3 ili 10-20 ljudi? Da se sve radilo ispod žita? Da Vlada nije znala šta se sama radi i šta drugi rade? Da niko nije ništa mogao da uradi da spreči bilo šta loše? Ne budu smešan... Vlada je Vlada i ona u svakom trenutku može da uradi šta god misli da treba i ne samo Vlada... tu su sudovi, mediji, ICANN, svekoliko Internet tržište itd. Dakle, da je nešto bilo trulo u procesu oko RNIDS, proces bi pukao odavno.

A što se tiče dokumenata, jedino na šta bilo ko ima smisla da se poziva jeste dozvola tj. delgacija ICANN o upravljanju .rs i .yu domenom. O toj delegaciji postoji pisani izveštaj koji je dostupan već godinu dana na Intenretu. A to što si ti spavao sve ove godine i što si se tek sada uključio u diskusiju, a dodatno ne želiš da uradiš domaći pre nego što kreneš da piskaraš, ne znači da stvari nisu dobrano pretresene od strane svih koji su bili zainteresovani da pretresu ili direktno nadležni za pretresanje :-)

Dakle, mene uopšte ne dotiče bilo koja diskusija koja nije zasnovana na realnim faktorima, već samo na tome kako neko zamišlja da bi stvari trebalo da funkcionišu. Ako se to nekome ne sviđa -- nemam ništa protiv i nemam nameru da bilo koga razuveravam. Moja ideja je bila da postavim oglas, pa ako se neko potrudi, uradi domaći i informiše se, pa se još javi na konkurs -- utoliko bolje.

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 07.11.2008. 18:32 ] @
Citat:
to što imate dozvolu Icanna ne znači da imate pravo da obavljate tu funkciju u zemlji bez pisanog ovlašćenja

Da, doktore, to znači upravo to. Tako stvari funkcionišu kod nas i u svetu i to već decenijama i ako ti se to ne sviđa, šta da ti kažem -- žali se ICANN-u, Vladi, sudu, Patrijarhu... kome god misliš da treba, zaista nemam ništa protiv...

Pozdrav,
Sloba
[ Davor Vlajkovic @ 07.11.2008. 18:44 ] @
E, ovo je vec degradacija kvaliteta foruma.

Lock i ujedno opomena.