[ Dartan @ 07.11.2008. 23:10 ] @
Molim da mi neko objasni. Imam stariju Soltek-ovu matičnu ploču SL-86SP-L sa Intel 865PE +ICH5 chipset-om. Stavio sam "najnoviji" Bios (09.08.'04.) koji sam našao za tu ploču. Da li sam trebao tražiti Bios za Intel-ov Chipset pošto Soltek više ne postoji? Gdje i kako se to može naći? Problem je u tome da sam na tu ploču spojio 2 SATA hard diska i 2 ATAPI CDROM-a. Sistemski HD je spojen na ATA1 a drugi HD na ATA 2. CDROM-ovi su spojeni oba na IDE2. Ako stavim opciju LOAD OPTIMAL DEFAULTS dobijem : Primary IDE Master - Not Detected Primary IDE Slave - Not Detected Secondary IDE Master - ATAPI CDROM Secondary IDE Slave - ATAPI CDROM Third IDE Master - Hard Disk Fourth IDE Master - Hard Disk Crvena Led lampica na kućištu PC-a, koja prikazuje rad HD-a stalno svijetli. Iako stvar inače radi, nejasno mi je zašto sistemski HD nije Primary IDE Master nego je Third IDE Master. Da li to može smanjiti brzinu prebacivanja podataka odnosno zagušiti CPU što mi se povremeno događa? Probao sam posložiti diskove po svome ali sistem se diže samo ako isključim CDROM-ove i stavim opciju S-ATA Only. Onda i crvena Led dioda uredno svjetluca i sve radi brže. Da li pušem na ladno ili tu imam problem? Nisam neki stručnjak pa molim da zanemarite ako sam napisao kakvu glupost. |