[ Flo @ 08.11.2008. 16:03 ] @
Ovako, imam dva problema. Skidam filmove sa interneta i gledam ih preko dvd pleyera na tv-u, jer je mnogo bolja i veca slika kada pustim film preko dvd pleyera.

Prvi problem je taj sto se desava da postoje filmovi koji kada ih skinem ne mogu da pronadjem kodek za njih (na kompjuteru). Jesde da su ti filmovi retki, ali nikako ne mogu da dobijem sliku. Da li postoji neki paket kodeka koji obuhvataju sve potrebne za gledanje filmova. Da napomenem, koristim ffdshow divx, xvid...

Drugi problem je taj sto na nekim filmovima koje narezem i pustim preko dvd pleyera nemam ton. Mislim da dvd pleyer nema taj kodek za taj film kako bi dobio zvuk. Kako mogu da vidim u kom su kodeku filmovi koji mi besprekorno rade na Dvd pleyeru i kako da prebacim film koji mi ne radi na dvd pleyeru u taj kodek koji mi je instaliran na dvd pleyer, tj. u kodek u kome su kompresovani filmovi koji mi besprekorno rade na dvd pleyeru. Ja sam nesto probao preko VirtualDaba, ali kada prebacim opet isto, nema zvuka. Molio bih vas da mi objasnite ovu proceduru oko ovoga, jer mi je jako bitno da kada sam vec skinuo te filmove mogu normalno da ih gledam preko Pleyera.
[ denden78 @ 08.11.2008. 17:21 ] @
probaj "mediainfo" ili "gspot" da se informises o kojem je kodeku rec.
a jesi li probao "kmplayer" ...za njega ti ne trebaju kodeci
[ Stranger2 @ 09.11.2008. 00:40 ] @
Citat:
i kako da prebacim film koji mi ne radi na dvd pleyeru u taj kodek koji mi je instaliran na dvd pleyer, tj. u kodek u kome su kompresovani filmovi koji mi besprekorno rade na dvd pleyeru.

na dvd plejeru besprekorno rade tzv. "divx filmovi", tj. AVI conatiner sa videom u divx ili xvid formati i zvukom u MP3 formatu.

da bi konvertovao film iz nekog formata (koji ne radi) u "divx film" najlakse je da koristis neki konverter i izaberes format za video i format za audio kako sam napisao. preporucujem da za konvertovanje koristis MediaCoder. ako si zainteresovan napisacu ti kako da podesis.
[ Flo @ 09.11.2008. 08:58 ] @
Da, zainteresovan sam oko tog programa. Zamolio bih te da mi objasnis podesavanja
Hvala
[ Stranger2 @ 09.11.2008. 18:54 ] @
evo objasnjenja podesavanja koja sam napisao na temi http://www.elitesecurity.org/t...onvertovati-mkv-ekstenziju-avi
ali malo sam izmenio jer tamo nisam objasnio kako izabrati odgovarajucu rezoluciju.


Evo koroak po korak konverzija u AVI sa XVID codecom...

1) prevuci fajlove koji ces konvertovati u prozor mediacodera

2) na kartici Audio podesiti:
stavi kvacicu ispred Auto Select
staviti kvacicu ispred Enable Audio
Encoder: LAME MP3
Channel: Stereo

3) Na kartici LAME podesiti:
Rate Mode: CBR
Channel: Joint Stereo
Bitrate/Quality: 128 kbps

4) Na kartici Video podesi:
Mode: Two-pass
***bitrate izracunaj bitrate kalkulatorom. i ukucaj u polje (npr 1000 kbps)
Format: XviD
Container: AVI
stavi kvacicu ispred Auto Select
stavi kvacicu ispred Auto Select

5) Na kartici Picture podesi:
stavi kvacicu ispred resize ako ces menjati rezoluciju ***
izaberi rezoluciju koju hoces
Crop: Disabled

6) Na kartici XviD podesi
Profile: Advanced simple profile level 5
B-Frames: 1
stavi kvacicu ispred High quality mode

***
rezolucija koja nije medju ponudjenima se izabere tako sto kliknes na taster "resize" a onda u posebnom prozoru ukucas posebno "width" i kliknes na Apply pa onda "heigth" i kliknes na Apply.
sto se rezolucije tice bitno je reci da veca rezolucija zahteva veci bitrate.
ako je taj fajl koji hoces konvertovati, velicine oko 1 GB ili manje onda je najbolje da ne radis resize. nemoj stavljati kvacicu ispred resize.

odgovarajuci bitrate se izracunava pomocu bitrate kalkulatora, najbolji je "Aspect" http://www.free-codecs.com/download/Aspect.htm
potrebni parametri su trajanje filma, framerate i rezolucija. te parametre mozes procitati u programu GSpot.
izaberes takav bitrate da dobijes Qf (frame quality) od 0.20 bits/pixel ili veci i onda ce kvalitet biti dobar.

ovo je dovoljno opsirno objasnjeno da mozes sigurno obaviti konverziju. ako nesto zapne pitaj jer moze biti u pitanju samo neka sitnica.

p. s.
prvo konvertuj neki kraci video sa ovim podesavanjima da napravis probu da li ce raditi u tvom plejeru. ali verujem da ce raditi u skoro svim plejerima.
[ Flo @ 10.11.2008. 09:04 ] @
Probao sam, ali ovaj proces suvise dugo traje. posle sat vremena rada pise da je tek zavrsilo 0.1% , tako da sam iskljucio program jer bi morao mesecima da cekam da zavrsi ceo proces. Da li ima neka caka ovde, da li treba program da se registruje ili tome slicno. Kada podesim sve kako si napisao, idem na "Start trascoding (F5)" jel da?
[ Stranger2 @ 10.11.2008. 11:41 ] @
nesto nije dobro podeseno ako je bas tako sporo.
mozda je ogromna rezolucija ili ogroman bitrate.
mislio sam da je taj film koji ces konvertovati vec tipican divx samo sto zbog neceg ne rtadi na tvom kucnom plejeru.

Uobicajen divx film sa rezolucijom otprilike 512x384 (ili slicnom) i bitrteom do 1000 kbps, bi mnogo brze islo. za otprilike sat vremena bi bio gotov prvi pass a drugi pass bi trajao otprilike tri sata. ali trajanje moze biti duze ili sporije zavisno od toga koliko ti je brz kompjuter.

PRVO NAPRAVI PROBU sa nekim kracim videom od recimo par minuta.
stavi kvacicu ispred resize i izaberi rezoluciju 512x384
video bitrate stavi 1000 kbps
ostalo podesi kao sto je napisano.

kada je sve podesenop klikni na START (ne znam za ono F5 jer ja uvek klikcem na start)

i onda ces videti koliko ce trajati. ako je video trajanja recimo 3 minuta, sa ovakvim podesavanjem konvertovanje ce trajati izmedju 3 i 12 minuta (zavisno koliko je brz kompjuter).

eto probaj tako pa javi.

JOS NESTO VAZNO. u meniju file pre nego sto pocnes da podesavas klikni na opciju "Revert All Seting" da bi MediaCoder vratio sva podesavanja na default. pa tek onda kreni u podesavanje da budes siguran da nije odranije promenjana neka opcija koju nisi zeleo.
[ Flo @ 12.11.2008. 13:31 ] @
Ipak sam ja napravio neku gresku oko podesavanja programa. Opet sam ga podesio kako si napisao i radi besprekorno. Vise nemam problema sa tonom na dvd pleyeru, a i veoma brzko odradi celu operaciju. Mozda sat vreme najvise.
Hvala