|
[ vamsi @ 11.11.2008. 08:37 ] @
| Znam da nije pitanje za ovaj deo foruma, ali ovo prate drugovi fotografi, a vas mi savet treba :)
Vec sam pitao na Laptop forumu, ali tamo ljudi to koriste za office i net (tako su mi odgovorili).
Da li postoji neki Laptop u cenovnom rangu izmedju 40000 i 60000din, koji bi mogao posluziti "za poneti",
za skladistenje fotki, prepravke i ispravke na "terenu", brisanje neuspelih, i tako to?
Znaci, ne treba neka zver od masine, ali je najveca poenta da je ekran koliko-toliko dobar.
Da se mogu videti boje, da je crna - crna. Da ima neki dobar vidni ugao.
Da se moze, sto da ne, prosiriti memorija i staviti neki veci Battery pack.
Da se eventualno moze kalibrisati ekran (posto ste govorili da ne moze svaki, tj. jeftiniji).
Ne razumem se puno u Laptopove, ali znam da su manji i laksi skuplji, da su skuplji sa duzim trajanjem baterija, itd.
Ne treba mi za igrice (imam Sony2 i Sony PSP), posao (Photoshop i Painter) radim na kucnom, ali bi dobro doslo da se moze nesto odraditi i na putovanju.
Juce sam naleteo na ovo:
HP 6735s
Procesor AMD Athlon64 X2 QL60 (Puma platforma) 1.9GHz/3600FSB/2x512kB
Memorija 4096MB DDR2 667MHz
HDD 320GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 (Cristal Bright)
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD3200 up to 1.4GB shared
Vidim da ima velik HDD i dosta memorije sto je ok, ali nema instaliran OS pa ne mogu da vidim kakav je ekran.
Ali bih rado pristao i na losiju konfiguraciju a da ima bolji ekran!!
Pozdrav i hvala.
Vladan |
[ StORM48 @ 11.11.2008. 10:03 ] @
Ako možeš, mnogo je bolje da se stisneš za nešto bolje:
MSI GX701X-092EU (poslednji broj označava varijaciju, a ima ih nekoliko, sve zavisi od toga na koju naletiš. Bitno je da nađeš onu sa WSXGA displejem, jer je to displej visoke rezolucije. Ostatak je: Intel CORE 2 DUO 2.5GHz, 4GB, 320GB, GF9600, DVDRW, Bluetooth, Webcam i još koješta. Cena je ~880€
Kod obrade fotografije je najbitniji displej, a ovaj laptop ima odličan. Osim rezolucije koja iznosi 1680x1050 (17"wide), ima odličnu reprodukciju boja i vrlo dobro se snalazi sa uglovima.
Ostatak konfiguracije je "best bang for the bucks", tako da se zaključak nameće sam.
Pozdrav
[ vamsi @ 11.11.2008. 10:14 ] @
Hvala StORMe :)
AL to je vec skoro 80000din
i 17", sto treba nositi.
Ajd, pogledacu ga danas..
[ StORM48 @ 11.11.2008. 10:22 ] @
Znam, ali vidim da razmišljaš kao i ja, kada sam uzeo laptop za sebe. Isto sam krenuo od neke manje cifre, tipa - "treba mi samo za Corel/PS i prebacivanje fotki, nije loše da je dobar displej", al' onda kad sam video kako ovo izgleda...
Veruj mi, loš displej će Ti učiniti medveđu uslugu, a za razliku od desktop monitora, loši displeji preovlađuju na laptopovima.
Često tu ni kalibracija ne pomogne.
Ako ne možeš sada, odloži kupovinu za neko bolje vreme, jer ćeš u suprotnom samo baciti pare.
Laptopova drugih proizvođača sa jednako dobrim displejem ima, ali je cena "mnogocifrenija"
Pozdrav
[ vamsi @ 11.11.2008. 10:32 ] @
Ma mislim da si u pravu!
Ja uvek polazim od loseg (srecom da se u pocetku isfrustriram) i zavrsim sa boljim.
Tako sam poceo da razmisljam od Oly SP510UZ (nedaj boze), preko F6500, da bih zavrsio sa 40D :)
Jednostavno, nize ne moze!
Kad onu cifru podelim na rate od 4 godine izadje mu 220 e godisnje, sto uopste nije strasno.
Upisao sam podatke, pa idem sad da pogledam.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.11.2008. 10:34 ] @
Pre neki dan sam imao sličnu ideju...
Prvo sam izgubio dosta vremena sa neozbiljnim radnjama, i posle toga se odlučio da ovde završim:
http://www.bcgroup-online.com/index.php?art=6505
Ceo istorijat na
http://www.elitesecurity.org/t338715-0#2088890
Prvi utisak - pozitivan, mada još nisam stigao da ga probam kako valja...
[ vamsi @ 11.11.2008. 10:46 ] @
Thnx, pogledacu i njega.
[ Ivand @ 11.11.2008. 15:53 ] @
Cenom se nikako nece uklopiti, ali Mac Book Pro definitno izbor No. 1.
[ Ivica M. @ 11.11.2008. 17:46 ] @
Ili MacBook, ali ovaj novi, trebalo bi da ima kvalitetan ekran, sudeći po dosadašnjim, mada naravno, slabiji od MacBook Pro. Ipak, ni on ne ulazi u zacrtanu cenu. MacBook Pro je verovatno najbolji laptop za fotogarafa (subjektivno).
[ tommy61 @ 11.11.2008. 22:13 ] @
MSI je u laptovima kao Samsung u digi aparatima... Broj jedan u svetu u laptopovima je HP pa Acer pa tako dalje... Dell je Mercedes u laptopovima, Toshiba je BMW, Sony je naprimer Ferrari... Oseti se razlika u kvalitetu tako bi i takav redosled firmi bio...
Ako je lap za fotografe nista ispod 17 inca i 1680x1050 a to je tesko bez hiljadarke... Tu se slazem sa predlozima gore, ajde bar 17 inca sa 1440x900, njih ima ispod 600...
Memorija je jeftina i lako se doda kao i hard diskovi, na to nebi obracao paznju samo bi radije uzeo intel procesor, sto veci broj to bolje...
Neki jeftiniji lapovi imaju citace kartica koji ne podrzavaju Oly xD i Sony Memory Stick memorijske kartice e sad CF kartice ne podrzava ja mislim ni jedan, pojavio se jedan Lenovo Photo orijentisan, nemogu sad da gledam dali on to moze (ali ima i graficku tablu ispod tastature za rad u PS-u) , kome je to bitno i ako ima Oly-Sony nek obrati paznju na to, ja naprimer vise volim da prebacujem slike pomocu citaca kartica nego direktno iz aparata...
Sve u svemu prvo ekran, posle firmu i to uklopiti u cenu i...
[ StORM48 @ 11.11.2008. 22:52 ] @
@tommy61
Nemoj to porediti tako, em' je totalno netačno, em dovodi u zabludu potencijalne kupce, a ni poredak nije tačan.
Recimo, od svih pobrojanih, jedino MSI i Toshiba zaista prave svoje laptopove. Ostali ih šrafcigerišu. Šta Ti to govori?
Pozdrav
[ vamsi @ 12.11.2008. 00:13 ] @
Nedavno se vratih iz grada, sretan jer se ponovio jednom knjigom - Alfred Stieglitc, Camera Work-The Complete Photographs (Taschen),
prelepa - ko voli starinske fotografije,
ali se vratih i malo zbunjen u vezi Laptopova.
'Vako stoje stvari:
MSI GX701X sam naso samo u jednoj radnji (nisu ga imali u radnji) a svejedno ne bi ni hteli da ga upale da bih video ekran. Sad, to mi je bitno zato sto su mi u
Apple Comptsu upalili cak 4 komada da bih video kakva je slika, i zeleo sam da uporedim MSI sa jednim Fujitsu-Siemensom koji mi se mnogo svideo.
Taj FSC Amilo Pi3525 i Dell Inspirion imaju iste ekrane (koliko sam ja video), ali FSC ima bolju masinu
Dijagonala ekrana 15,4 inch TFT WXGA BrilliantView
Rezolucija 1280x800 (osvetljenje 200 cd/m2, kontrast 400:1, vreme odziva 16 ms)
Procesor Intel core 2 Duo Processor P8400 Brzina rada 2,26 GHz Takt 1066 MHz cache 1 128 KB (2 x 64KB) cache 2 3072 KB (2 x 1536KB) cache 3 0 KB
Graficka kartica Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD GPU Intel DirectX 10, full HD Memorija 256 MB (do 256MB deljene sistemske memorije
250GB
3GB DDR2
Znam da mu je manji ekran i rezolucija, ali je i laksi za nosenje i baterija traje oko 3-3.5 sata.
HP je imao los ekran, nikakve boje, ni kontrast.
Na Toshibi Sattellite U 400-12P od 13.3" i jos jednom ??, nisam mogao tacno da ocenim ekran jer nisu imali instaliran OS pa su stavljali Windows LIve koliko
da ih pokrenemo, ali daje malu rezoluciju ekrana (pa je sve mutno) i ne prepoznaje USB (na kome sam stavio nekoliko svojih ilustracija i fotki)
Pao je tu i neki predlog (u onoj drugoj radnji) za Toshibu A300D-157.
Stvarno bih voleo da u nekoj radnji nadjem MSI GX701X u kojoj bi hteli da ga upale da bih video da li je i koliko bolji (osim vece rezolucije) u odnosu
na FSC Amilo Pi3525, jer je ovaj potonji manji i laksi za nosenje, ima Vistu Home, baterija duza i jeftiniji je.
Ali ako je na MSI toliko bolja slika da se vidi razlika mozda bih ipak njega uzeo.
Hvala na citanju i na savetima.
[ vamsi @ 12.11.2008. 01:05 ] @
Eh, zaboravih da pitam u vezi Sony Vaio.
Ne znam tacno koji model, ali mu je originalna cena bila preko 100.000 kad se pojavio, sad je 50inesto.
Slaba je masina, al sto rece tommy61 - nije to tako skupo da se nadogradi, ali ima onaj neki ekran sto u sebi ima naziv Black (mislim da je x-black, nisam siguran).
Nisu mogli trenutno da mi ga upale, jer je kolega pozajmio punjac. Kad budem ponovo dolazio kod njih upalice mi ga.
Jako me interesuje kakav je to ekran? I ako je dobar, mozda i on upadne u razmatranje.
[ cozmo_im @ 12.11.2008. 09:19 ] @
Ja samo da dodam da ti za Photoshop nije bitan toliko procesor, koliko kolicina memorije i mesto na disku.
BTW, MacBook Pro i nije nesto sto se tice ekrana i kalibracije doticnog, imamo ih na gomile ovde na poslu... ali radi lepo, brzo, mada nista specijalno u odnosu na neku Toshibu (mi samo Toshibe i Fujitsu Siemens ganjamao ovde ali ne za pripremu) recimo.
Za ekrane su ti drugi rekli ispravno, ali moj savet ti je da ne gledas u sitna crevca procesoru vec se baziraj na ekranu, RAM-u i mestu na disku.
[ vamsi @ 12.11.2008. 09:53 ] @
Hvala cosmo, a el ti poznat ovaj Fujitsu Amilo Pi3525?
Ili Sony Vaio VGN-BX 296VP? (saaznah mu oznaku :) )
Ekrane i ganjam, mjku im, al kad niko nece da ih pali (razumem ih, opnda mora instalacija da se zavrsi do kraja.
Najradije bih vide kakav je taj sto je StORM predlozio da bih mogao da ga uporedim sa drugima.
Ja do sada u zivotu sto sam gledao Laptopova, predhodnih generacija, nijedan nije valjao, zato mi se ovaj Fujitsu ucinio odlicnim u odnosu na njih.
[ cozmo_im @ 12.11.2008. 10:37 ] @
Pa, generalno, ekrani su lutrija kod njih za kalibraciju, sta da ti kazem. Ono sto je Storm rekao je dobro ali ti se ne uklapa u cenu...
[ vamsi @ 12.11.2008. 11:15 ] @
A kos skuplji, a mali i lagan, a baterija 5 sati, sa (pise na netu :) ) extra ekranom:
FSC Amilo Si 2636!
Mozda vredi pruziti se, ipak se to ne uzima tako cesto.
Misljenja?
[ StORM48 @ 12.11.2008. 11:24 ] @
Loš displej. Tačnije, reprodukcija boja.
Pozdrav
[ tommy61 @ 12.11.2008. 11:38 ] @
Ako redosled prozvodjaca laptopova po broju prodatih primeraka nije tacan hajde stavi link gde kaze da nisu na prvom mestu HP pa Acer i tako dalje, mislim Dell a dok nes stavis i tamo pise drugacije, ja sam u pravu, ako treba postavicu ja link...
Produkcija laptopova je inace shrafciger industrija i niko ne pravi laptop 100 posto od svojij delova, ajde da zanemarimo procesor i chip ali ovde se uzme ovo, onde ono, stavis u tvoje kuciste i to je to...
Uopste nisam gadljiv na MSI ili na one koji ti za manje para ponude isto ili cak vise, oni su od skoro u poslu sa laptopovima i moraju da se probijaju ali jos kaskaju za izradom kucista a koje je jako vazno za dobar lap, oni se kolju po broju proizvedenih maticnih ploca, grafickih karti itd sa asusovim fabrikama ali kada tu dobru plocu stave u lose kuciste... A i jos nisam video hard disk MSI ili LCD matricu sto ne znaci da ne postoje a sto opet znaci da su i oni Shrafciger industrija a inace imaju kod nas dobru servisnu podrsku sto je plus...
Isto procitah gore da HP ima lose ekrane, ja trenutno imam HP lap, strava komp sa ocajnim ekranom, cini mi se najgorim od svih i menjacu ga pitanje trenutka
mada ove novije serije HP-a sa sjajnim ekranima izgledju bolje...
Fujitsu laptopove bi isto izbegao ili stavio u klasu MSI, mozda gresim...
Sony je pojeftinio dosta a moze da se pronadje u nekim hiper marketima...
Toshiba je Toshiba...
Acer cini mi se trenutno daje dosta i moj trenutni izbor jeftinog laptopa, oko 500 eurica bi bio neki Acer, ima ih sa novim 15,6 inca 16x9 ekranima i cini mi se da oni prvi nude tako nesto a ima ga i sa 17 inca displejem za nijansu vecu cenu...
Pogledaj naprimer ovaj model ACER Aspire 5735Z-322G25Mn Intel-CoreDuo 2.0GHz 2048MB 250GB DVDRW 15.6'' WXGA FreeDOS
Imas i solidan test na srpskom na:
http://www.bench-market.com/mo...amp;file=article&sid=16709
[ StORM48 @ 12.11.2008. 11:49 ] @
Po broju prodatih komada tehnike prednjači Samsung. Da li je to reper kvaliteta?
Rekoh već, MSI proizvodi svoje komponente (naravno, ne i čipset, CPU i HDD), ali SVE ostalo da. Štaviše, MSI isporučuje svoju elektroniku dalje, kao i Foxconn, a ostali šrafcigeraši to ugrađuju i lepe svoje nalepnice. To je velika razlika.
Zašto MSI nije u prvih par po prodaji? Zato što su oni relativno novi u ovom biznisu (laptopovi), ali ne i u IT industriji uopšte. Čak naprotiv.
Kao što sam već pomenuo, živim za dan da Gigabyte i Asus malo odahnu kad su ploče u pitanju (jer tu, zajedno sa MSI-jem, nemaju premca u prodaji), jer će (ako se ozbiljnije okrenu laptopovima) prosto satrti sve ostale.
Problem je samo u tome što prosečni kupci MSI posmatraju istim očima kako su svojevremeno Gericom, iako nikako nisu iz iste priče. Al' dobro, vremenom sve izađe na svoje mesto.
O Sony-ju prosto ne bih trošio reči. Nema dovoljno prostora u bazi foruma za opisivanje "pouzdanosti". Od stare garde, jedino je Toshiba ostala gde je i bila, mada su i oni počeli da izbacuju serije sumnjivog kvaliteta, namenjenih zemljama trećeg sveta, koji "slučajno" završe tamo gde nije predviđeno.
Pozdrav
[ ventura @ 12.11.2008. 11:50 ] @
Lenovo Thinkpad W700
http://shop.lenovo.com/SEUILib...F811B4EF37447BAA6A66969FB312CF
Osim toga što je laptop zver, ovo su neki interesantni featurski koji bi bili interesantni fotografima:
- Monitor WUXGA 400NIT TFT (1920×1200)
- Pantone Color Sensor
- WACOM Digitizer
[ tommy61 @ 12.11.2008. 12:21 ] @
Ovo gore je lap za fotografe, na taj sam i mislio...
U principu slazem se sa gore navedenim, nista nije kao sto je bilo u svemu pa i u laptopovima, oni su sve jeftiniji i sve losiji, moj stari Hp je je bio mashina za novi, ovaj novi je bolji na papiru a u stvari tuga ali... Ali moj stari je nekad kostao 2800 eura ili dolara a moj sadasnji 850 placen a vec moze da se nabavi za 500 !! Koliko para, toliko muzike...
Jos par reci oko MSI, imao sam pre neku godinu malu prodavnicu racunara dok me nije smorilo i tako, tu sam radio i komercijalu i servis i sve ostalo, nisam imao nikakvih problema sa MSI plocama i grafickim kartama cak sam ih procentualno prodavao najvise, to napisa tek da bi se otprilike napravila predstava koliko imam znanja ili neznanja sa hardverom ali pakovanje kompjutera danas rade i klinci od desetak godina..
Ali skoro nesto trgovao sa drugarom koji radi pravi servis, ploca, grafickih, monitora, laptopova itd, znaci prave popravke, chipovi, kondezatori na plocama itd i sad rece mi na kraju na pozdravljanju vec, kao stigla mu gomila laptopova za prodaju, imao je HP Pavilion-e i MSI-e i smesan kakav je vec kaze nabrzinu ovaj MSI ne znam kako to radi uopste...
E sad uzmite to kako hocete, ja za savet za kupovinu laptopa kazem kupite koji vas se na oko svidja, jel uglavnom kvalitet kucista govori i o onome unutra...
Da ne prebacite ovo iz Digitalnih Fotoaparata u laptopove da zavrsim sa ovim...
[ beske @ 12.11.2008. 12:21 ] @
Citat: ventura: Lenovo Thinkpad W700
Osim toga što je laptop zver, ovo su neki interesantni featurski koji bi bili interesantni fotografima:
- Monitor WUXGA 400NIT TFT (1920×1200)
- Pantone Color Sensor
- WACOM Digitizer
Jedino sto se ne uklapa u cenovni rang koji je sam autor teme definisao... sitnica
Citat: vamsi: Da li postoji neki Laptop u cenovnom rangu izmedju 40000 i 60000din, koji bi mogao posluziti "za poneti",
za skladistenje fotki, prepravke i ispravke na "terenu", brisanje neuspelih, i tako to?
[ tommy61 @ 12.11.2008. 12:39 ] @
U pravu si , raspricali smo se bezveze....
Evo jedan predlog mada bi ja ipak uzeo takav sa 17 inca...
ACER Aspire 5735-583G32Mn, POKLON TORBA
Intel core2Duo T5800 (2GHz/2MB/800FSB) Intel GM45 chipset, Memorija 3GB (2+1GB) SODIMM, HDD 320GB SATA, DVD-RW dual layer, 15.6 inch WXGA 1366x768 crystalBrite 8ms (16:9 aspect ratio), Intel GMA 4500M up to 1769 shared, Gigabit LAN, Modem, Intel WLAN 5100 dual-band/quad mode 802.11 a/b/g/DraftN with MIMO technology, 5-in-1 card reader, crystalEye Webcam 0.3MPix, 3xUSB, Express card slot, VGA port, 6 cell battery up to 3h, tezina 2.7kg, Energy star, full size keyboard with numeric keypad, garancija 1 godina. Boja: tamno siva / tamno plavi glossy poklopac sa svetlecim AcER znakom. OS: LINUX (drivers for Vista 32/64 and Windows XP included)
Ima ga za manje od 600 eura...
[ vamsi @ 12.11.2008. 12:39 ] @
:D Znam i ja za ovaj W700, ali...
Ma nesto sa solidnim ekranom, za poneti, pri ruci.
Prebaciti, sortirati, brisati, doci kuci obraditi RAW.
Tako je pocelo.
A onda mi proslo kroz glavu na kratko, sto ne ici i do 'iljadarke evra, pa mi porasle mogucnosti
i potrebe (sto ne bih na njemu i radio :) )
Ali, ipak, mozda da se zadrzim na solidnom, 700-800e.
Uzecu u razmatranje taj Acer, vidim da ima i boljih modela (ACER Aspire 6930G-733G25M).
?
[ tommy61 @ 12.11.2008. 12:54 ] @
ako ides jos sa cenom gore gledaj i Toshibu A300 ali sjajno crnu lux verziju sa Harman KArdon zvucnicima itd, naprimer...
TOSHIBA Satellite A300-1ED sa neintegrisanom grafickom ATI HD3470, 54.000...
POKLON TORBA
Intel Pentium Dualcore T2390 (1.86GHz/1MB/533FSB)
Intel 965PM
Memorija 2GB DDRII
HDD 160GB SATA (5400rpm), DVD-RW DualLayer
15.4 inch WXGA Toshiba TruBrite (1280x800)
ATI Radeon HD3470 256MB
LAN 10/100, modem, WLAN 802.11 a/b/g, BlueTooth 2.1 + EDR, 4xUSB Sleep n charge, Built in Harman Kardon stereo speakers, built in microphone, 5-in-1 card reader, FireWire, TV-Out, S/PDIF, 1.3MPix Web camera with face recognition, Expresscard slot, tezina 2.7kg, Multimedia bar with 6 feather-touch keys. Tastatura: US
Garancija 2 godine. OS: Microsoft Vista Home Premium
[ Ivand @ 12.11.2008. 13:02 ] @
Cini mi se da je glupo i totalno nezahvalno rangirati proizvođače. Svi oni imaju jeftine lowbudget serije sa lošom plastikom, lošim ekranima... uglavnom mašine koje se nude na rasprodajama po metrou i sličnim mestima.
A takođe imaju i jače serije namenjene ozbiljnijim (uglavnom poslovnim) korisnicima, koje pružaju potpuno drugi ugođaj u radu. I što se tiče perfomasi same mašine i što se tiče kvaliteta korišćenih materijala i trajnosti.
Tako da je glupo reći da je recimo Toshiba extra, pošto je Sattelite serija onako blago jadna, dok recimo laptopovi iz Tecra ili Portege serije nude nešto sasvim drugo - naravno za drugi novac.
[ vamsi @ 12.11.2008. 13:03 ] @
Koja je razlika izmedju te Toshibe i A300D-157?
Pitao sam za nju u nekom predhodnom postu.
Kakav ekran ima ovaj tvoj predlog (posto mi nisu hteli upaliti A300D)?
Ne bih da skrecem sa teme, al kratko pitanjce, postji li adapter da se moze sa VGA izlaza povezati na TV?
Ova sto si ti pomenuo ima TV-out. Al za ove druge?
[Ovu poruku je menjao vamsi dana 12.11.2008. u 15:08 GMT+1]
[ tommy61 @ 12.11.2008. 15:20 ] @
Slazem se sa gore postom Ivand-a ali...
Oni su to lepo rangirali po klasama ali kao sto je na ovom forumu Canon in a naprimer Pentax out tako je i u laptopovim Toshiba in, e sad Pentax vise klase, naprimer K20 je bolji od Canona 1000d pa stoga i treba rangirati proizvode po klasama, ovde konkretno uporedjivati lapove od oko 700 eurica...
Proizvodjaci inace vrlo dobro saradjuju izmedju sebe, menjaju patente i gotove proizvode a mi se ovde koljemo po brendovima, te bolji je ovaj te onaj...
Oni se trude da zalude kupce brojkama, prednostima, nedostacima, oznakama, oznakama u zagradi itd...
Konkretno Toshiba A300 moze da se nadje u odvratnom kucistu kvaliteta posluzavnika za tortu a moze se naci u sjajnom finisu sa Harman Kardon zvucnicima koju izuzetno preporucujem u gore pomenutoj klasi i na takvu sam i mislio... Uglavnom za taj novac svi laptopovi imaju i TV-out, kod Acera se uglavnom nadje i HDMI, ali i to zavisno od modela do modela i graficke karte u njemu...
Znaci memorija se lako doda, hard takodje, znaci kvalite kucista i ekran pa onda dalje ...
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2008. 19:19 ] @
Ne znam zasto se niko nije osvrnuo na Dell laptopove, mada i ja bih na prvo mesto stavio neki kvalitetniji Toshiba model....
...sa velikim (mat, ne sjajnim) ekranom, stavi 4GB rama to je jeftino a mnogo znaci,
graficka nebitna za Photoshop i ostale 2D zavrzlame, procesor ne treba brzi C2D 2Ghz,
ali sto brze to bolje, naravno, udobniji je rad.
Ja se ne bih zaletao na MSI (ali nemam dokaz da su losi),
ipak bih isao na Toshibu, ali samo kvalitetnije modele.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 12.11.2008. u 20:35 GMT+1]
[ vamsi @ 12.11.2008. 19:58 ] @
Hvala svima.
Za sadaje ovako
1.
Toshiba Satellite A300-1LT
Intel Core2Duo T5800 (2.0GHz/2MB/800FSB), Intel PM45 express
3GB DDRII (2+1GB, maximum expandability 8GB)
HDD 320GB SATA (5400rpm)
15.4" WXGA Toshiba TruBrite (1280x800)
ATI Radeon HD3470 256MB
LAN 10/100, modem, Intel WLAN 802.11 a/g/DraftN, BlueTooth 2.1, 4xUSB Sleep 'n' Charge (1 shared w/e-Sata), Built in Harman Kardon stereo speakers, built in microphone, 5-in-1 card reader, FireWire, TV-Out, S/PDIF, 1.3MPix Web Camera with face recognition, ExpressCard slot, težina 2.7kg, Multimedia bar with 6 feather-touch keys. Microsoft Works with Microsoft Office Trial (60 days) version. Tastatura: US Garancija 2 godine. OS: Microsoft Vista Home Premium
2.
MSI GX701X
(specifikacije spominjane)
Mada malo preferiram Toshibu, jer mi je manji i laksi a isto zavrsava ono za sta meni treba (i jos dodatne stvari, kao TV-out, i drugo).
[ combuster @ 13.11.2008. 09:39 ] @
Kao sto ti kernel rece, ako zelis da koristis laptop na "otvorenom" mat ekran ti je primaran u svemu tome. Tebi i senka moze da zasmeta kada obradjujes fotke a toga ces da imas bez obzira koliko jak osvetljaj imao laptop ako ima crystalbright i sl... Dakle nadji laptop 15" sa mat ekranom i zavrsio si posao... Samo gledaj da doticni ima ravnomeran osvetljaj. Vidi i nadji neki i sa LED ekranom, dobri su za 10, jesu malo skuplji ali vredi...
[ osmania @ 13.11.2008. 09:58 ] @
msi pravi svoje laptopove imaju sve svoje ali ima manu sto bukvalno koristi kinesku plastiku. Otvoris zatvoris laptop nekoliko puta vec sve se klima a kad bi ti ispao mislim da bi ko nokia se sav na dijelove razvalio...
Imao sam MSI los pravo kuciste nula bodova...
Imam dell sto kaze lik mercedes goni teraj udaraj nista sve funkcionise ali je potezak...
imao sam takodje sony jedno kratko vrijeme pozajmica bila bio sam odusevljen sve je bilo extra stabilan lagan od cvrstog materijala sve super bilo ali je bio i poskup....
a Apple book mislim koliko god to valjalo mislim da nije vrijedan onoliko koliko kosta...djaba ti sve... preskupo...
[ StORM48 @ 13.11.2008. 10:21 ] @
A jao brate... odakle izvlačite ta generalna iskustva sa "imao sam i ja jedan"?
"Jedan"? I to je dovoljno da oceniš kvalitet plastike na svim modelima tog proizvođača? Probao si (na primer) Toshibu Satellite L40? Očigledno nisi, jer bi onda video na šta to tek liči. Što je još gore, neki primerci su solidni, a neki samodestruktivni.
Reper kvaliteta se određuje statistikom u servisima, a ponovo vidim kako Sony ostavlja "dobar" utisak. Pravi primer pogrešnog zaključivanja, na osnovu šminke. Ni automobili se ne kupuju tako, pa ni kompjuteri. Sony ume da napravi odličan laptop, ali kao i HP, u poslednje vreme kuburi sa kontrolom kvaliteta, očigledno.
On-topic... mat displej zaista jeste poželjan za laptopove, koji često švrljaju "outdoor", ali daleko od toga da (barem danas) treba neizostavno insistirati na ovome, jer postoji par činjenica. Mat/glossy finiš ne utiče na kvalitet slike; glossy finiš je danas češći slučaj kod laptopova sa kvalitetnijim ekranom (nažalost); kad je displej u celini lošiji, mnogo ga je teže kalibrisati i onda sva lepota buljenja u mat displej pada u vodu.
Pozdrav
[ beske @ 13.11.2008. 10:38 ] @
Citat: StORM48: ...mnogo ga je teže kalibrisati i onda sva lepota buljenja u mat displej pada u vodu.
Tacno. Mada, nisam siguran da je ovo pravo mesto na kome treba potezati termin kalibrisani monitor.
Ni u fotografskim temama i diskusijama vise od 80% populacije (iako se sasvim iskusno prave da znaju) blage veze nema sta ce im to, i cemu to uopste sluzi, a kamoli ovde.
Pozz
[ StORM48 @ 13.11.2008. 10:52 ] @
Da, ali ovo je drug Vamsi, a on radi ilustracije, a tu je kalibracija vrlo bitna. Meni čak i bitnija nego na fotografiji, jer na fotografiji imaš nekakvu referencu u odnosu na boje (njihov odnos i tako to), a na vektorima crtaš od početka, gde su boje na paleti razbacane, pa ilustrator nema blage ideje koju boju koristi, ako monitor nije kalibrisan.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 13.11.2008. u 12:04 GMT+1]
[ beske @ 13.11.2008. 10:55 ] @
Citat: StORM48: Da, ali ovo je drug Vamsi, a on radi ilustracije, a tu je kalibracije vrlo bitna...
Ma naravno, razumemo se potpuno... sam autor teme (Vamsi) svakako spada u onu drugu grupu (20%, koji ipak znaju...) navedene populacije.
Pozz
[ combuster @ 13.11.2008. 11:42 ] @
Joj sto mrzim ovaj mecka ovaj bmw ovaj ferrari tipa postove :D
[ vamsi @ 13.11.2008. 12:12 ] @
Thnx again :D
(malo sam se postidio)
No, da nastavimo.
(samo da kazem da kao ilustrator ne radim u Illustrator-u ni vektore, nego ilustracije, tj rastersku grafiku, sto je jos nepovoljnije po boje jer se mesaju).
Ni ja ne bih voleo da skrenemo u "kalibraciju", ali jeste jedno od pitanja bilo da li se ekrani u toj klasi mogu kalibrisati.
Postavicu ovde dva primera (od 20-ak) koje sam nosio sa sobom da bih mogao imati neki uvid.
Napominjem da sam uspeo da vidim samo na HPu, sto nije valjalo i na FSC Amilo Pi3525.
Vas bih molio da pogledate i da mi kazete kako to kod vas izgleda.
Sve je bilo presvetlo, kostim devojke je postao svetlo siv i nepotrebno su se videli potezi cetkice pa je postalo ruzno. U sustini, treba samo blagi osvetljaj
da se vidi na donjoj strani guze kao i ispod dojki. Nebo je bilo kao u sred dana. Na mom monitoru je kombinezon tamno, tamno siv a tako je i kad ostampam
u fotoradnji na foto papiru.
Ovo sam poneo zbog toga sto se treva u senci uopste ne vidi, niti detalji u mostu (sto mi je bila originalna ideja kad sam fotografisao), dok na Laptopu je trava u senci bila vidljiva a osuncana presvetla. Da kazem da fotka nije obradjivana i da treba dodati kontrast, nego namerno sam nosio ovu "iz aparata" :)
Znam da nemam para za vrhunske ekrane, ali da li se od ovih moze bar nesto priblizno napraviti?
Znaci - ilustracije bih retko radio na njemu, nesto u zurbi, nesto ne zahtevno, ili crno bele crteze sa Wacom tablom.
Fotografije - da mogu koliko-toliko da donesem neke odluke, a posle kad dodjem kuci, sta mi je za stampu - na tenane obradim RAW.
I da porodicno mozemo normalno da gledamo film a da se ne guramo na 5 stepeni vidnog ugla.
Hvala vam puno sto ucestvujete!
PS: da ne bude predugacak post, jos neka pitanja u drugom postu :)
[ vamsi @ 13.11.2008. 12:20 ] @
Ma ako se odlucim da se pruzim do 1000e, HOCU i da radim na njemu.
Kad bolje razmislim.
Tu mi se negde svideo i Toshiba Tecra S10-10E.
15" a WSXGA 1680x1050.
[ StORM48 @ 13.11.2008. 12:34 ] @
Citat: vamsi: Vas bih molio da pogledate i da mi kazete kako to kod vas izgleda.
Brate.... 
Meni ovo izgleda "da se smrzneš"...
Svaka čast!
Ja ovakve ilustracije obožavam i često ih skidam sa Devianta, za wallpaper. Nisam ni znao da u svojim redovima imamo jednog takvog umetnika!
Kod mene izgleda super, ali nisam pogledao na laptopu - to ćeš već sam učiniti i najbolje proceniti da li je OK. 
Što se fotografije tiče, kod mene se u senci vidi trava (desktop monitor). Slabo, ali se vidi. Takođe, osunčana strana nije presvetla.
Pozdrav
[ vamsi @ 13.11.2008. 13:07 ] @
Uf, sad sam definitivno postidjen.
I hvala puno.
Razlog sto sam je postavio zato sto mi ona sluzi (i jos neke) kao referenca za gledanje monitora.
Nju sam odstampao na 30x45 za izlozbu u Tuckwoodu zbog premijere Spidermana pa znam kakva je
i znam da samo oko 5% odstupa od mog monitora (uvek u radnji naglasim da mi ne prepravljaju slike,
jer je to moj metod kalibracije, "by foot" :) )
Problem je sto zadnjih godinu dana nista tako ozbiljno ne radim, samo odradim tezge, storyboardovi, knjiga neka, samo citam i proucavam fotografiju (iako se njom sporadicno bavim od malena), mada jako malo na netu ima o uticaju slike na posmatraca sto mene najvise interesuje, ali volim i tehnicki deo o aparatima, pa izmedju ostalog svaki hebeni dan (ponekad i nedeljom) citam sta ovde "brbljate" i uzivam, i na taj nacin se druzim s vama.
Joj, otislo u off, ima da me dilituju :).
No da se vratimo - poenta i jeste da gledate na Laptopovima i da mi kazete ako je to normalno za tu cenovnu klasu - da se pomirim sa tim.
Naravno da mi Laptop treba i za sve druge stvari koje se rade na jednom racunaru, a radi se svasta :).
[ tommy61 @ 13.11.2008. 15:10 ] @
Ono sto je osmania rekao je i ono sto definitivno ja hocu da kazem i slazem se u potpunosti... Ko je proturio malo lapova preko ruke stekao je takav dojam e sad sto neko ne voli postove tipa mercedes i bmw zao mi je ali tako stvarno i jeste... Da ne pljujem mnogo po MSI, ako je ok cena, 17 inca, dobra rezolucija i sve ostalo, sto da ne...
Ilustracija je strava ali na mom dobrom laptopu b tj biznis klase i na njegovom monitoru koji sam vec pokudio negde gore ne izgleda dobro, da ne sirimo u kalibraciju monitora ali probam ga samo sa nekim testovima za monitor i tu izgleda ok ali LCD matrice imaju problema sa crnom - sivom i ja na svim laptopovima imam veci problem sa vertikalnim uglom gledanja nego sa horizontalnim, malo pomeranje ekrana drasticno menja sliku...
Ona ilustracija koja je sama po sebi strava, na mom Hp-u izgleda onako kao je vamsi opisao, kostim devojke je presvetao i vide se tragovi cetkice, malo pomeranje ekrana prema tastaturi sve prelazi u crno mastilo i bljak a trave u senci vidim dovoljno e sad meni moj monitor na lapu i izgleda malo svetliji nego sto treba ali na test crno - belim skalama sve izgleda ok, nemam pojma...
Hajde jos nesto, kao sto sam vec napisao imao sam i vise boljih laptopova, naprimer IBM t40p sa 1400x1050 na 14,4 inca, strava lap, i jos slicnih ali imao sam jedan problem sa svima. Posto koristim vise programa za obradu a cesto i Corelov Paint Shop Pro, u njemu prilikom obrade jpg slike gde stavim dosta gaussian blur-a snimim sa jpg kompresijom manjom od 100% dobijem one poteze cetkicom sa vamsijeve ilustracije, tj grube prelaze pa moram da dodam noise i slicno dok se na ne - lap monitorima to ne primecuje...
Stoga za ozbiljniji rad smatram obaveznim 1680x1050, sami alati u programima odnose dosta pixela a sto vise ostane to bolje...
[ vamsi @ 13.11.2008. 16:07 ] @
Skroz se slazem sa vama da je za rad neophodno 1680x1050,
sto nas dovodi do MSI GX701X 17" i Toshibe Tecra S10-10E koja ima istu rezoluciju a 15".
Ali zamislite 2-3 kile foto opreme minimum!, 3.5 kile stativa koji planiram da kupim i jos 4 kile Laptopa!
40D mi je stalno oko vrata (od onih sam koji nosi i ako nista ne uslika, za ne daj Boze) a ranac mi je uvek na minimumu od 2-3 kile jer je on sam kilo i nesto.
Stvarno nemam iskustva sa lapovima (niti imam pare za bacanje da ih steknem) pa sam zbunjen raznim opcijama koji oni postoje - da li i koliko bi ih koristio.
Tecra S10-10E je super jer ima vecu rezoluciju ali je biznis klasa i nema neke stvari koje ima Satellite A300-1LT koji mi se svidja po svemu sto poseduje ali je rezolucija 1280x800.
MSI takodje nema neke stvari ali ima veliku rezoluciju pa je samim tim i potezak za nosenje. I negde sam procitao da 17" ne spada u klasu za nosanje.
Tu je i Dell studio 1535 koji opet ima zanimljive stvarcice ali isto malu rez.
Pa i Acer Aspire 6930G-733G25M o kome ne znam mnogo ali je 16" (nemam podatak o rezoluciji ni tezini).
[ vamsi @ 13.11.2008. 16:42 ] @
Ajd da kazem i kako je sve krenulo. Probacu da sazmem da vas ne gnjavim a da opet budem shvacen.
Na moru se desilo da vise nisam imao mesta na kartici iako tada nisam slikao u RAWu pa sam morao da brisem.
Od pre nekog vremena od kad radim iskljucivo RAW, situacija se jos vise pogorsala :)
Imam jednu ExtremeIV 4GB, i da ne bih kupovao jos kartica, ajd da kupim neki DataBank, pa da prebacujem.
Al sto ne bih umesto toga kupio neki USB HDD za iste pare a veci kapacitet, pa da imam i vecu funkcionalnost.
Onda mi treba i neki Laptop za izmedju aparata i HDD. Pa sam mislio da uzmem bilo kakav stari i polovan za 150-200e, bez nekih performansi, samo da mi sluzi kao posrednik.
Ali, kad vec nosam lap, sto mi ne bi bio i koristan, da mogu da ponesem neke meni bitne programcice, da citam pdf, da gledam Anime (to mi je opijum, ni na more ne idem bez crtaca za uvece pred spavanje :D ), a onda bi morao da ima kakav takav ekran.
Hej, pa ako ima solidan ekran, onda bih na njemu mogao i da pregledam fotke, sotriram i brisem neuspele, a ako mogu to da radim, sto ne bih mogao na njemu i da odradim neki posao ( vec znate sta).
Postoje tu i jos neke personalne stvari ali je nepotrebno za navodjenje da vas ne smaram (zato su mi bitni TV-out i tako neke stvarcice)
A sve to da je lagan i mobilan.
Mnogo trazim, znam.
Tako dodjoh do trenutnih 1000e i ako mi to nije padalo na pamet, ali posto moze preko majke penzionera na 4 god, onda ajde.
[ vamsi @ 14.11.2008. 09:49 ] @
Ljudi, jel ste vi na kolektivnom godisnjem odmoru? :)
Nema vas ni u jednoj temi, ni dole na spisku.
[ tommy61 @ 14.11.2008. 18:56 ] @
Cekamo da cujemo sta si kupio... :-)
[ vamsi @ 14.11.2008. 19:40 ] @
Neee!
Pa treba mi jos saveta!
Prednosti i mane neintegrisane graficke karte? S obzirom da mi ne treba za igranje najnovijih igara (mozda neki stari Need For Speed: Carbon ili Uderground 1/2), koje su prednosti neintegrisane, posto sam citao na ES-u da vuku mnogo vise bateriju?
Takodje navedoh neke modele, pa sta mislite?
Koliki je smor ta Vista Home Premium? Koliko je dobra? Cujem (citam) da se ne moze "izbaciti" iz sistema? Da ljudi sirom sveta imaju problema da instaliraju XP!
AHSCI?
Meni ona ne smeta ako ce da pokrece programe koje ja koristim.
A i ako se izbaci, ljudi ne mogu da nadju drajvere za XP. Da li ce da rade svi dugmici na Toshibi?
Sta je do Free DOS?
Sta radi Docking, i imaju li ga ove Toshibe?
Man! Toliko pitanja!
[ Abdee @ 14.11.2008. 20:30 ] @
Citat: Prednosti neintegrisane graficke karte?
PSCS4 paket koristi graficku za neke stvari :)
[ vamsi @ 14.11.2008. 20:46 ] @
Vazan podatak.
Hvala.
[ tommy61 @ 14.11.2008. 21:13 ] @
Tacno je da CS4 koristi Open GL za prikaz i (zoomiranje itd) slike medjutim moja proslogodisnja integrisana ATI serije 1200 podrzava Open GL, ja trenutno imam neku standard verziju PS CS4 koja nema podrsku za hardverski GPU pa ti nemogu reci kako to sve to tacno radi ali mislim da nema razloga da bude problema sa time, narocito sa novijim ATI grafickama serije 2400, a narocito ako izaberes neki Acer koji za male pare daje neintegrisane ATI serije 3400 i vise, taj Ati uglavnom i bolje radi i sa novim HD filmovima, ima ugradjenu hardversku podrsku za to u samom cipu i uglavnom ima HDMI TV out...
Sto se tice Viste ukoliko je dobijes uz laptop ne treba da bezis od nje, cim dodjes kuci, uradis Ghost sistema (ukoliko ne postoji skrivena particija i recovery disk) i onda se igras sa Vistom, ukoliko ne budes zadovoljan sa njom UVEK mozes da instaliras XP a opet posle mozes da vratis original Vistu onekvu kakva je bila... Sto se tice instalacije XP pomocicemo ti, problema moze da bude, tj nikakav problem nije, zato sto XP ne prepoznaje NEKE SATA diskove u NEKIM laptopovima pa onda SATA driveri moraju pomocu nLite-a naprimer ubace u instalaciju XP-a i onda ide dalje ali da ne izadjemo iz foto teme...
[ vamsi @ 14.11.2008. 21:42 ] @
Citat: Sto se tice instalacije XP pomocicemo ti
Pazi sta si obecao! :)
Sta je Free DOS?
Znam sta je DOS, nego, cemu sluzi u slucaju kupovine lapa sa njim?
Nego, pitah tamo za neke modele a niko nista.
Sallim se.
Oko mi zapade za
Toshiba Satellite A300-1LT
ukrato:
Intel Core2Duo T5800 (2.0GHz/2MB/800FSB), Intel PM45 express, 3GB DDRII (2+1GB, maximum expandability 8GB), HDD 320GB SATA (5400rpm), 15.4" WXGA Toshiba TruBrite (1280x800), ATI Radeon HD3470 256MB
dugacko:
http://eu.computers.toshiba-eu...ct/Satellite-A300-1LT/1058225/
ne znam kako se pravi link, ali ako hocete da pogledate bio bih sretan :)
Masina ko masina, verujem da je dobra, no
da li je neko video EKRAN na njoj? Mada verujem da su ekrani isti na istim serijama, pa tako...
Postoje i skuplje verzije ali mislim da mi ne treba a i mogucnosti ove mi se vise svidjaju.
Tu je u opticaju i Dell Studio 1535
Intel T2390 DualCore 1.86GHz
Intel CreastLine GM965
Ekran : 15.4" WXGA 1280 x 800
Intel GMA X3100 384MB
2 x 1GB DDR2 667
160GB SATA
Mada ja bih ipak Toshibu
[ tommy61 @ 14.11.2008. 23:39 ] @
Odlicna Toshiba, super izrada, dobra grafika, veliki hard, ekran je ok, 15,4, ni mali ni veliki...
Jedino pogledaj ovo...
ACER Extensa 5630G-582G32Mn
Cena sa PDV-om 48,940.20 din
POKLON TORBA + BEZICNI MIS + 1GB RAMA-a!!
Intel core2Duo T5800 (2.0GHz/2MB/800FSB)
Intel PM45 chipset
Memorija 2GB DDR II (1x2GB)+POKLON 1GB(UKUPNO 3GB)
HDD 320GB SATA, DVD-RW DualLayer
15.4 inch WXGA 1280x800 crystalBrite
ATI Radeon 3470-256MB dedicated memory & DirectX10
Gigabit LAN, Intel WLAN 5100 dual-band/quad mode 802.11a/b/g/DraftN, Modem, 0.3 MPix Webcam, built in microphone, stereo speakers, disk anti-shock protection, Acer Easyport IV connector for port replicator, Express card slot, PcMcIA (type II), 5-in-1 card reader, 4xUSB2.0, HDMI with HDcP support, eSATA port, VGA port, Audio in/out. Tastatura: SR, Boja: tamno siva / crna. Tezina 2.8kg
Garancija 1 godina. OS: LINUX
Nemoj da te trujemo bezveze, izbor je samo tvoj, dve skoro potpuno iste masine, mozda cak napravljene u istoj fabrici, ko to zna, pogledaj cak raspored, konektora, citac kartica itd, skoro potpuno podudarno, Toshiba daje dve godine garancije sto nije malo i Vistu Home Premijum sto nije mnogo...
Da se ja pitam ja bih uzeo... :-)
[ beske @ 15.11.2008. 06:15 ] @
@Vamsi...
da Ti malo skratimo te "porodjajne" muke...
Evo prave stvari ZA TEBE...
Citat: Laptop Show 2008 će biti održan od 15. oktobra u prodajnom objektu “Planet multimedija centar” na Zelenom vencu, Jug Bogdanova 8a, gde će na preko 100 m2 biti izloženo oko 100 modela svih renomiranih proizvođača. Aktuelne modele predstaviće: HP, Dell, Lenovo, Toshiba, Asus, Fujitsu-Siemens, MSI i Acer.
Gde ces bolje???
Pozz
[ dostanov @ 15.11.2008. 07:51 ] @
Citat: beske: @Vamsi...
da Ti malo skratimo te "porodjajne" muke...
Evo prave stvari ZA TEBE...
Citat:
Laptop Show 2008 će biti održan od 15. oktobra u prodajnom objektu “Planet multimedija centar” na Zelenom vencu, Jug Bogdanova 8a, gde će na preko 100 m2 biti izloženo oko 100 modela svih renomiranih proizvođača. Aktuelne modele predstaviće: HP, Dell, Lenovo, Toshiba, Asus, Fujitsu-Siemens, MSI i Acer.
Hm, 15. oktobra ... jedino ako Vamsi ima time machine 
[ beske @ 15.11.2008. 07:55 ] @
Citat: dostanov: Hm, 15. oktobra ... jedino ako Vamsi ima time machine 
I ne samo on...
Izgleda da je i kod mene negde zapela... cim ti radna subota krene bez jutarnje kafe...
[Ovu poruku je menjao beske dana 15.11.2008. u 09:06 GMT+1]
[ vamsi @ 15.11.2008. 08:16 ] @
Znaci proslo je?
Tako beske dragi, nisi mi olaksao nego otezao :)
Sad se jos i nerviram.
Nego, onako usput, sta je to i sta radi Free DOS?
[ beske @ 15.11.2008. 08:26 ] @
Da, na zalost...
btw. FreeDOS... jesi li pogledao ovo na http://www.freedos.org/
[ vamsi @ 15.11.2008. 09:52 ] @
Pogledao, hvala.
Izgleda da nije to za mene :)
Glup sam ja.
[ vamsi @ 15.11.2008. 09:54 ] @
Nego, da se vratim temi
dal je jos neko pogledao one dve slike na svojim Laptopovima i da mi kaze kako se vidi?
[ combuster @ 15.11.2008. 11:18 ] @
Meni na vostro 1310 se vidi ocajno... Trava pod senkom je itekako vidljiva a kostim one lutkice sa slike je svetlo siv u totalu... Mada meni inace on daje malo hladnije boje a osvetljenje uvek ostaje na najjace jer je veliki hop izmedju dve susedne jacine osvetljaja... Inace fotke su kewl.
Free DOS ti je zajebancija, niko ti ga ne instalira na laptop nego dobijes na cd-u freedos i to je to. Racunar nema OS ako kaze da je sa FreeDOS-om. Sto se graficke ne bi brinuo mnogo na tvom mestu, odavno se ne proizvode lap-ovi koji nemaju graficke kartice koje ne mogu da teraju oGL 2.0... Gledaj rezoluciju ekrana i sto je onda u tvom slucaju bitno kada bi nasao neki sa LED pozadinskim osvetljenjem bilo bi do jaja, jer bi ti osvetljaj bio mnogo bolje rasporedjen po ekranu, crna bi bila crna svuda i tako... Jesu skuplji i tesko se ja mislim kod nas nalaze ali za to pitaj StorM-a...
[ vamsi @ 15.11.2008. 17:54 ] @
Citat: ali za to pitaj StorM-a...
Pitam, StORM-a :) ?
Ni na jednom modelu u prodavnicama niti na nasim sajtovima ne pise dal je sa LED osvetljenjem.
Bar ne u ovoj klasi sto ja gledam.
Inace hvala sto si pogledao kod tebe, i na komentaru.
(ta lutkica mi je bivsa devojka ;) )
[ Vlada54 @ 17.11.2008. 22:29 ] @
Citat: vamsi: Nego, da se vratim temi
dal je jos neko pogledao one dve slike na svojim Laptopovima i da mi kaze kako se vidi?
Na Lenovu 3000N100 trava se u senci jedva vidi,na kolornoj slici je sve najpribližnije opisu koji je dat,
boja kostima je tamno siva ali se menja u smislu vertikalnog pomeranja ekrana pogledaću na Thinkpadu
sa mat ekranom pa javljam utiske:)
[ vamsi @ 17.11.2008. 22:39 ] @
Hvala ti puno.
Moram da priznam da me je malo obradovalo sto se negde vidi bar priblizno.
Tako da si mi sada prosirio vidike a i probleme.
Sad treba mentalnu energiju da usmerim i ka Lenovo machinama.
Ne znam o njima puno, osim da su (valjda) otkupili IBM, pa sad prave po tome.
Koji bi njihov laptop mogao da mi preporucis da pogledam u ovom cenovnom rasponu i sa pretpostavkom
da znas za sta mi treba (pisao sam vec).
Hvala jos jednom.
[ Vlada54 @ 18.11.2008. 13:07 ] @
Citat: vamsi: Hvala ti puno.
Moram da priznam da me je malo obradovalo sto se negde vidi bar priblizno.
Tako da si mi sada prosirio vidike a i probleme.
Sad treba mentalnu energiju da usmerim i ka Lenovo machinama.
Ne znam o njima puno, osim da su (valjda) otkupili IBM, pa sad prave po tome.
Koji bi njihov laptop mogao da mi preporucis da pogledam u ovom cenovnom rasponu i sa pretpostavkom
da znas za sta mi treba (pisao sam vec).
Hvala jos jednom.
:)Da ti odgovori bivši sezamovac:)) u prethodnom postu sam bio malo neprecizan dakle Lenovo ima ekran 15"4 glare i ona izvanredna slika u boji
daje kako rekoh najpribližnije boje kako si opisao uostalom mogu da odštampam da bi proverio ako to nije kršenje kopirajta:))))dakle istu stvar sam
pogledao na Thinkpadu r 61i doduše na čistom 15" ekranu koj je mat (namerno mat i namerno 15") koji na dnevnom svetlu ne izigrava ogledalo za
frizuru a pride baterija mu traje 3 i više sati pošto taj model spada u tzv biznis klasu i nije preterano skup cca oko 750€ ili nešto malo više isti model ima
i 15"4 ekran moguće ga je dobiti sa XP prof i Vistom šta kome odgovara a za rad na terenu isključivo mat ekran to je zakon.
mali problem je što IBM Lenovo ima milion varijanti modela možeš da pogledaš izbor u jugbogdanovoj na zelenjaku imaju veliki izbor,pitanje je da li ti treba
posebna grafika ili ti je dovoljna ugradjena?Koju brzinu proc želiš itd......što se tiče kvaliteta izrade IBM tj Lenovo je ipak IBM,što se tiče dizajna
khm....o ukusima se ne raspravlja:)
Nisam fan određene marke ali posle određenih iskustava sa raznim modelima ali jedan banalan primer je grejanje obe mašine znaju da budu uključene po 10 i više sati i pri tome su blago mlake na dodir............
[ Vlada54 @ 18.11.2008. 13:09 ] @
Samo da dodam jako je nezahvalno preporučivati koji model eventualno ako se pogleda i po nekoj svojoj intuiciji nešto odabere
onda može diskusija o tome:)
[ Alisteroz @ 21.11.2008. 22:58 ] @
Najbolje resenje je Toshiba. Koji god da uzmes neces se pokajati (ukoliko ima core 2 duo processor i graficku kartu koja nije integrisana npr nvidia 8600m sa 512mb)
Ukoliko je i jedan od faktora tezina vidi neki od 13incha oni su oko 2kg... Nemas laptop ispod 1.8kg (ne racunajuci AsusPCeee i slicne)
15" laptopovi su ti teski oko 2-2,8kg a 17" su od 3kg pa na vise.
ako hoces lagan i mali onda neki Acer Aspire One on ti je 0.9kg i cena je 300-400e
Acer Aspire One A150-BB Intel Atom N270 1....
Proizvođač : Acer
Model : Aspire One A150-BB Intel Atom N270 1.6GHz 1024MB 160GB 8.9'' WSVGA WinXPH
Dimenzije : 249x170x29 mm
Masa : 0.9 kg
Operativni sistem : Windows XP Home
Takt procesora : 1.6GHz
Dijagonala ekrana : 8.9 "
Rezolucija ekrana : 1024×600 px
RAM memorija : 1GB
Kapacitet hard diska : 160 GB
Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.
Baterija : Li-Ion 3 cells
Broj USB portova : 2 kom.
Unos : Qwerty tastatura, Touchpad,
Komunikacija : 56K, LAN, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g,
ja imam MSI GX700px i potpuno sam zadovoljan sa njime. imam samo 2 zamerke (sjajna plasika koja se mnogo prlja i hladjenje koje je lose kao i kod svih laptopova.)
Proizvođač : MSI
Model : GX700PX-054EU Intel-Core2 Duo 2.0GHz 512MB 160GB DVDRW 17'' WSXGA
Osnova
Tip : PC
Dimenzije : 395x278x26 mm
Masa : 3.4 kg
Procesor : Intel Core 2 Duo
Takt procesora : 2.0GHz
Dijagonala ekrana : 17.0 "
Rezolucija ekrana : 1680×1050 px
Grafička karta : nVIDIA GeForce 8600M
RAM memorija : 512MB
Kapacitet hard diska : 160 GB
Optički uređaj : DVD±R/RW
Baterija : Li-Ion
Ostalo
Komunikacija : 56K, GigaLAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11g, WLAN 802.11n, Bluetooth,
Portovi : Firewire, D-sub out, HDMI out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard/54,
Broj USB portova : 3 kom.
Unos : Qwerty tastatura, Touchpad, Numerička tastatura,
Čitač kartica : MS, MMC, SD,
Dodatne funkcije : Kamera,
Preporuke:
ACER, MSI ako hoces da ustedis
TOSHIBA, HP ako hoces da se ispruzis
Alienware, APPLE ako dobijes na lotou
Vamsi onaj Toshiba A300 sto si ga spominjao kao opciju broj jedan je super i on mi se najvise svidja
a moze i ovako nesto
Toshiba Satellite A305-S6843 Intel-Core2 Duo ...
Model : Satellite A305-S6843 Intel-Core2 Duo 2.1GHz 4096MB 400GB DVDRW 15.4'' WXGA WinVHP
Dimenzije : 355x254x25 mm
Masa : 2.2 kg !!!!!
Operativni sistem : Windows Vista Home Premium
Takt procesora : 2.13GHz
Dijagonala ekrana : 15.4 "
Rezolucija ekrana : 1280×800 px
Grafička karta : ATI Mobility RADEON 9200
Kapacitet hard diska : 2x200 GB
Optički uređaj : DVD±R/RW
Baterija : Li-Ion 6000mAh
Ostalo
Komunikacija : 56K, LAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, WLAN 802.11n,
Portovi : Firewire, D-sub out, S-video out, HDMI out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard/54,
Broj USB portova : 4 kom.
Unos : Qwerty tastatura, Touchpad,
Čitač kartica : MS, MS Pro, SD, xD,
1024e
LOW BUDGET
MSI
GX700X-255EU
Proizvođač : MSI
Model : GX700X-255EU Intel-Core2 Duo 2.2GHz 3072MB 320GB DVD SuperMulti 17'' WXGA+ FreeDOS!!!!!
Osnova
Tip : PC
Dimenzije : 395x278x26 mm
Masa : 3.4 kg
Operativni sistem : DOS
Takt procesora : 2.2GHz
Dijagonala ekrana : 17.0 "
Rezolucija ekrana : 1440×900 px <ovo je verovatno greshka treba 1650x1050
Grafička karta : nVIDIA GeForce 8600M !!!!!
Kapacitet hard diska : 2x160 GB!!!!!!
Optički uređaj : DVD Super Multi
Baterija : Li-Ion, 6 cells
Ostalo
Komunikacija : 56K, GigaLAN, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, WLAN 802.11n, Bluetooth,
Portovi : Firewire, D-sub out, S-video out, HDMI out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard/54,
Broj USB portova : 3 kom.
Unos : Qwerty tastatura, Touchpad, Numerička tastatura,
Čitač kartica : MS, MS Pro, MMC, SD,
Dodatna oprema : Miš, Torba,
652euro
IMAJ U VIDU DA JE I PRAZAN RANAC TEZAK ~1kg +kablovi 0.5kg + tablet +jos po nesto (u mom slucaju rezervna 9cell baterija :))
[ vamsi @ 21.11.2008. 23:07 ] @
Al ga poslozi brate, strucno i studiozno!
Hvala ti puno Alisterouz.
Puno mi znaci i tvoje misljenje.
BTW, dobar taj A305 :)
[ Alisteroz @ 21.11.2008. 23:17 ] @
I meni se svidja. Samo mi se ne svidja njegova graficka ali moze da se zameni :D (preferiram NVIDIA graficke na laptopovima, ali ne znam kakve su ove novije)
uz MSI mozda dobijes 2 baterije. (Ja sam dobio 2 baterije ranac i misa)
BTW tezina mog ranca je oko 6kg :D
[ tommy61 @ 22.11.2008. 10:44 ] @
Alisteroz je napravio nekoliko gresaka, prilikom kucanja verovatno ili ne znam sta mu znaci onaj smajli kada kaze da ce da promeni graficku na ne znam kojem laptopu, nadje neku Tsohibu sa nekom 9200 karticom koja se ne pravi vec nekoliko godina, cudi se rezoluciji 1440x900, kaze da je hladjenje lose kao kod svih laptopova i tako a nije tako...
[ Alisteroz @ 22.11.2008. 19:15 ] @
Nemam iskustva sa toshibama taj sam nasao na nekim testovima na laptopreview.com i nije bio los.
pa sam copy paste-ovao konfiguraciju sa itsveta...
Za toshibu prihvatam prigovor, jer nisam mogao da nadjem neku sa malo boljom grafickom...
Ali za rezoluciju me chudi to da 17" inchni laptop ne moze 1680x1050 ako nije greska u rezoluciji onda je najverovatnije u dijagonali (pise 17" a treba 15" jer su svi ostali GX600 15tice) (podaci sa ITSVET.com)
Hladjenje nije lose ali na letnjim temperaturama od 40+ stepeni se pregreva nenormalno pogotovu ako imas neku jacu mahinu sa neintegrisanom grafikom... Mozda je to do mene ali vidjao sam na forumima da se ljudi zale na zagrevanje skoro svih proizvodjaca laptopova od MSi-ja do toshibe....
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|