[ Neverall @ 14.11.2008. 21:07 ] @
nezadovoljan sam zvukom na muzičkoj liniji koja je spojena s računalom....linija mislim da nije loša,radi se o JVC mx-j100 modelu,mislim nije to sad ni toliko bitno...evo što me zanima, kao laika:kad slušam glazbu preko radija frekvencijski opseg je u redu i prilično je dobar zvuk...naučio sam da je pametno kodirati mp3 glazbu sa 320 kbps..i upravo slušam Mike Oldfielda koji je odličan za testiranje zvuka (instrumental glazba)ali jednostavno nije to to..pa neka mi netko malo pojasni,da li je to zbog nekvalitetne muz.linije,nekvalitetne zvučne kartice (onboard SOUNDMAX HD AUDIO) ili nešto između...volim glazbu pa me zanima kako da taj frekvencijski opseg povećam...isključujem mogućnost loše mp3 datoteke...znači ovo ostalo je u pitanju...na momente zvuk je odličan ,ali kod dubljih tonova i još ponekih jednostavno je jasno da taj zvuk može zvučati i bolje..hvala svima koji će mi pojasniti barem malo....
[ calexx @ 14.11.2008. 21:40 ] @
Odakle ti taj Oldfield 320kbps? Da li si ga sam radio sa originalnog diska ili si pokupio/dobio? Pusti originalni CD (obavezno sa kompa) pa pusti mp3 koji si ti napravio na neki od proverenih načina i onda uporedi. Kada to uradiš, napiši utiske pa da vidimo šta dalje.
[ Neverall @ 14.11.2008. 22:17 ] @
evo imam vivaldijev original cd, pa ću ga pustiti preko računala.....inače oldfielda sam skinuo sa neta..nije važno...pa javim kakav je zvuk...evo ovako :objektivan mi je teško biti,nisam audio ekspert ali imam dojam da cd bolje zvuči kad ga pustim preko linije nego preko računala(media player).....eto... vjerojatno loša muzička linija....tko će znat? i puno bolji zvuk mi je dok slušam radio (glazbu) nego bilo što imam od muzike na kompjuteru....jedino znam što je frekvencijski raspon i čini mi se da se linija dosta namuči da reproducira lijepo baseve (niske) tonove,inače dok slušam radio sve zvuči ok,i tonovi visoke i niske frekvencije...

[Ovu poruku je menjao Neverall dana 14.11.2008. u 23:29 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Neverall dana 14.11.2008. u 23:31 GMT+1]
[ calexx @ 14.11.2008. 22:53 ] @
Po ovome imaš slabu zvučnu karticu ili si nešto loše podesio. Možda je samo signal sa zvučne slabiji pa ti deluje da ne valja.
[ draganmi @ 15.11.2008. 07:09 ] @
Citat:
Neverall: nezadovoljan sam zvukom na muzičkoj liniji koja je spojena s računalom....linija mislim da nije loša,radi se o JVC mx-j100 modelu,mislim nije to sad ni toliko bitno...evo što me zanima, kao laika:kad slušam glazbu preko radija frekvencijski opseg je u redu i prilično je dobar zvuk...naučio sam da je pametno kodirati mp3 glazbu sa 320 kbps..i upravo slušam Mike Oldfielda koji je odličan za testiranje zvuka (instrumental glazba)ali jednostavno nije to to..pa neka mi netko malo pojasni,da li je to zbog nekvalitetne muz.linije,nekvalitetne zvučne kartice (onboard SOUNDMAX HD AUDIO) ili nešto između...volim glazbu pa me zanima kako da taj frekvencijski opseg povećam...isključujem mogućnost loše mp3 datoteke...znači ovo ostalo je u pitanju...na momente zvuk je odličan ,ali kod dubljih tonova i još ponekih jednostavno je jasno da taj zvuk može zvučati i bolje..hvala svima koji će mi pojasniti barem malo....


U načelu, ma kakav radio prijemnik imao, većina muzike koju danas puštaju radio stanice je sa lossy formata (uglavnom mp3), tako da nije normalno da ti radio zvuči bolje od mp3 koje puštaš preko računara jer se kod modulacije/demodulacije radio signala, korišćenja loudness maximizera, limitera itd. prilikom emitovanja, kao i propuštanjem kroz emisionu tehniku (miksete, linkovi, predajnici, repetitori, itd.) dosta gubi na kvalitetu.

Ako zanemarimo sam zvučni zapis, kvalitet reprodukcije sa računara zavisi od četiri faktora:

1. zvučne kartice
2. drajvera za zvučnu karticu
3. podešavnja dela operativnog sistema (Windows) koji se odnosi na audio
4. plejera koji koristiš i njegovog podešavanja.

Onboard SOUNDMAX HD AUDIO je najnekvalitetnija kartica koja se može zamisliti.
Nabavi SB Xtreme X-Fi music ili sličnu.
Skini najnovije drajvere sa Interneta za nju i instaliraj ih.
Adekvatno podesi parametre za audio iz Control panela Windowsa.
Aktiviraj Kernel Streaming output u plejeru (kod Winampa ti za to treba poseban plug-in.)

Ako ne koristiš digitalni izlaz iz kartice, poveži izlaz iz kartice sa muzičkom linijom kvalitetnim kablovima (simetričnim, od OFC bakra, /još bolje monokristal, posrebren, upreden, sa teflonskom izolacijom,/ preseka najmanje 2,5 mm²), ovo je tim važnije što je rastojanje između PC-ja i muzičke linije veće.

Instaliraj foobar2000 ili najnoviji Winamp 5.541 i puštaj muziku preko njih.
Pronađi uputstva za njihovo podešavanje (ima ih i na ovom sajtu).

[Ovu poruku je menjao draganmi dana 15.11.2008. u 08:22 GMT+1]
[ Neverall @ 15.11.2008. 10:35 ] @
kolege puno vam hvala na iscrpnim odgovorima....nabaviti ću neku od audio kartica....jer danas ionako nisu preskupe....pa se nadam da ću biti zadovoljniji sa zvukom..još jednom hvala,najviše na tome što sam usput i naučio ponešto..pozdrav!!!
[ calexx @ 15.11.2008. 16:33 ] @
Samo pazi, ako to nisu preskupe znači da koštaju 5-10 evra, nećeš mnogo da se usrećiš. Ne znam koliko danas koštaju bolje, ja sam svojevremeno platio oko 90 evra (iako naravno imam neku integrisanu) i nemam zamerke. A bilo je i mnogo skupljih.