[ Aleksandar Ilić @ 16.11.2008. 23:54 ] @
Je l' može neko da mi objasni pojam baza vektorskog prostora prostim rečima, pošto slabo kapiram ovo što piše u knjizi, ako nije problem.
I eventualno objašnjen postupak rešavanja zadatka, npr. sledećeg, uzeo sam iz zbirke:

Naći sve baze sistema vektora:

Unapred hvala.

Izmena: Ne treba više nikakva objašnjenja za pojmove i slično, wikipedia rešila problem. :)
Može samo za zadatak.

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Ilić dana 17.11.2008. u 04:05 GMT+1]
[ peddja_stankovic @ 17.11.2008. 15:56 ] @
jel moze tacno tekst zadatka?
[ Aleksandar Ilić @ 18.11.2008. 20:29 ] @
Baš tako kao što sam napisao. Zadatak je uzet iz zbirke zadataka Linearna Algebra od Stojana Radenovića, primer 4.21, pod a).
[ peddja_stankovic @ 18.11.2008. 20:54 ] @
imam tu zbirku i vidim resenje ali bi ja isto to dobio seljacki (a tako je i on posle odradio). Znaci, iz aviona se vidi da su a1 i a3 linearno zavisni a da je a2 nezavisan od njih. Znaci a1 i a2 bi cinili bazu ili a2 i a3. to su ta dva resenja. To sam i ranije znao. Iako postujem Radenovica, malo je zadatak konfuzno postavljen za moj ukus. Covek je predavao predmet pa valjda zna bolje od mene.
[ Aleksandar Ilić @ 18.11.2008. 21:49 ] @
A je l' mogu da nađem baze preko dimenzije? Nađem dimenziju i toliko vektora mora biti u bazi. I onda vidim koji su linearno nezavisno, oni ne mogu da čine bazu. Svi ostali da. I to je to? Je l' bi ovo važilo za sve slučaje kada se traže baze?
[ Miladinovic @ 18.11.2008. 22:32 ] @
Linearno nezavisni vektori čine bazu linearnog prostora, samo trebaš proveriti linernu nezavisnost data 3 vektora, mada ovde je očito koji su zavisni prvi i treći, jer je ovaj 3x prvi, ali kod složenijih primera se to pak i ne može lako videti.

1. način, tj. postpupak da pokažeš da su vekotri nezavisni je preko matrice

.

elementarnim operacijama svedeš na

.

I vidiš da je rang=2, pa imaš 2 nezavisna vektora i jedan zavisan od prvog kako je @peddja_stankovic napomenuo.

2. način jeste da predstaviš njihove linearne kombinacije

Pa su vektori linearno nezavisni ako odnosno njihov zvir jednak nuli.
[ peddja_stankovic @ 18.11.2008. 23:32 ] @

Citat:

A je l' mogu da nađem baze preko dimenzije? Nađem dimenziju i toliko vektora mora biti u bazi.

Ako imas vektore iz R4 ne moras posmatrati prostor R4 da bi prema tome imao 4 bazna vektora. Moze biti rec o podprostoru tog prostora koji moze biti i dimenzije koja je manja od 4. Na primer skup vektora (x,y,z,0) cine vektorski podprostor koji je dimenzije 3 ( ima 3 vektora u bazi).

Medjutim sta je mene zbunjivalo. Ovde pise sve baze sistema vektora a1, a2 i a3. Ovde mi nedostaje o kom podprostoru je rec, pa bi baza mogla biti i neki drugi vektori preko kojih se mogu izraziti a1,a2 i a3. Eto i dalje tvrdim da je zadatak konfuzno postavljen.