[ Daks @ 17.11.2008. 12:27 ] @
Pozdrav svima.

Moj problem je slijedeci:

U Republici Srpskoj pocela je fskalizacija. Moj program, uradjen u Access-u,
do sada je radio savrseno a sada treba isti prilagoditi da radi sa fiskalnim printerom.
Dobio sam instrukcije ali nista mi nije jasno.
Izvjestaje stampam direktno iz VBA.
Ispod imate instrukcije koje sam dobio na mail i uputstvo. Pomozite.

Code:

Postovani,
u prilogu mail-a imate Uputstvo za F-Link. Od str 31 imate instrukcije za komanade i parametre.
Preuzmite F-Link sa web site-a http://www.mikroelektronika.net/index.php?data=080810 i 
instalirajte ga kod sebe. 

Sa njihovog web site-a možete preuzeti i Patch za F-Link, za rad na novijim računarima, 
MultiCore Patch. 
http://www.mikroelektronika.net/index.php?data=080924 

Da biste simulirali prisustvo fiskalnog printera idite 
na C:\Program Files\MIKROELEKTRONIKA\PGM pa u 
ECR Configuration settings i u sekciji Fiscal Devices BIH ispod natpisa PROFESSIONAL 
dopisite SCREEN i snimite. 
Isto tako, prateci upustvo koje sam vam naveo u prilogu ovog mail-a imate da 
otkacite (potvrdite) prozor Validacija i otvori vam se dodatni meni u F-linku. 
Ako ste prije toga upisali SCREEN kako sam vam napisao onda vam ovdje u Validaciji 
nece traziti fizicko prisustvo stampaca na COM portu.

U C:\Program Files\MIKROELEKTRONIKA\PGM se nalaze tri vazna ini file-a: 
SoftReg, ECRLocal i Flink. 
Prilikom instalacije printera i upotrebe u toku rada, bitno je da ova tri file-a sacuvate negdje 
(backup), ako vam „padne“ sistem (racunar) ili softverska aplikacija.

Uglavnom, sve komande su napisane u Flink userRS.pdf od str 31 pa na dalje.

Nazivi artikala ne smiju imati vise od 32 karaktera (pozeljno 31 karakter ili manje). 
Nece razlikovati artikle ako jedan napisete malim slovima a drugi velikim slovima 
ili ako odvajate rijeci u nazivu artikla sa vise space-eva. Ako imate npr 3 spojena 
space-a stampac ih „sijece“ i vidi samo jedan space. 
Nazivi artikala MORAJU BITI JEDNOZNACNI. Ako imate isti naziv artikla a 2 razlicite 
sifre blokirace vam rad printera., tj necete moci izvrsiti prodaju.

Hajde kao prvi korak instalirajte F-Link na vasem racunaru, procitajte ovo uputstvo 
u prilogu, prilagodite one komande za prodaju i 
simulirajte rad u F-linku kao da imate stampac (gore sam objasnio kako to da uradite). 
Nemamo puno vremena na raspolaganju i trebali bi sto prije poceti sa prilagodjavenjem softvera.
S postovanjem, Slobodan.

Molim Vas samo malo pomoci da shvatim sta treba uraditi.

Hvala.

[Ovu poruku je menjao Daks dana 17.11.2008. u 16:13 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Daks dana 17.11.2008. u 16:15 GMT+1]
[ skenderijad @ 18.11.2008. 21:35 ] @
Najbolje ti je da se batalis txt fajlova i Flink, vec uzmi PARTNER stampac i njegov FISKAL driver (www.digit-rs.com). On se programira preko tabela direktno u tvojoj bazi, a zauzvrat dobijes pune informacije o radu ukljucujuci i brojeve odstampanih racuna.

Ako bas treba fiskalni printer partner moze da razume sve komande FLINK-a, tj da 100% radi sa aplikacijama prilagodjenim za FLINK

I najbolje na kraju - kosta 300KM manje nego professional, dok dileri dobijaju 20% rabata.

I da, da ne zaboravim - na racunar se kaci bilo preko rs232 bilo preko LAN
[ Daks @ 20.11.2008. 11:10 ] @
Hvala skenderijad!

Sada mi nekako lakse izgleda da sve odradim sa txt fajlovima nego da mijenjam strukturu baze.

Simulirao sam sa f-linkom prisustvo stampaca na com portu. Nije mi jasno kako funkcionise stampac tj. da li stampac stampa racune kao i obicni pos stampac a da se samo odredjene komande salju preko GPRS-a.
Također me interesuje kako funkcionise displej za kupca. Dobro bi mi dosle bilo kakve informacije.

Hvala.
[ juha5803 @ 01.12.2008. 07:40 ] @
Fiskalni printer prima naredbe posredstvom F-LINKA na taj način da SVA komunikacija ide preko tekstualnih (iako im je nastavak .INP) datoteka. Isto tako i displej prima naredbe prima preko F-LINK-a tj. printera. Imaš u c:\ProgramFiles\MIKROELEKTRONIKA\PGM\Demo primjere datoreka.
Ako ti treba pomoć javi se, jer iako na prvi pogled ne izgleda vrlo je jednostavno prilagoditi svaki program
[ Daks @ 01.12.2008. 15:41 ] @
Hvala.

Uspio sam razumjeti kako da pomocu tekstualnih datoteka *.inp saljem komande printeru.

Neznam samo kako da sve to testiram da vidim da li ispravno radi.

Kod fiskalizacije nailazim na problem zastite aplikacije od kopiranja. Do sada sam to radio sa zaglavljem
na izvjestajima (racunu). Sada taj vid zastite nije moguc jer podaci se upisuju u printer
nevezano za aplikaciju.

Kad je zastita od kopiranja u pitanju ima dosta rjesenja na forumu ali ni jedan mi nije jasan u potpunosti.
Svaki upisuje podatke u tabelu. Na netu sam nasao rjesenje sa dll.

Okacio sam primjer pa ako neko moze pogledati i malo objasniti kako funkcionise, mislim da je jako dobro rjesenje.

Author Url: http://www.ionworx.com
Program Info Url: http://www.ionworx.com/SerialShield.html
Download Url: http://www.ionworx.com/trial/SerialShieldTrial.zip

Pozdrav.
[ juha5803 @ 01.12.2008. 17:21 ] @
Jedini način da budeš siguran je proba na samom printeru (najbolje onom namjenjenom za testiranje). A što se tiče zaštite možeš korisiti IBFK printera, tj. ograničiti rad aplikacije na konkretan printer. I to možeš kontrolisati poslije svake operacije jer printer vraća status izvršene (ili neizvršene) naredbe u kojem između ostalog stoji IBFK.
[ Daks @ 01.12.2008. 17:51 ] @
Hvala na odgovoru.

Nije mi jasno kako da izvedem to sa IBFK.

Mogu okaciti demo verziju pa da pogledate da li funkcionise kako treba (da li su komande uredu)
ako ste u mogucnosti.

Pozdrav.
[ juha5803 @ 01.12.2008. 19:39 ] @
Nije problem, pošalji pa ću probati kod sebe na printeru. Što se tiče kontrole IBFK evo ti primjer odgovora printera:

Originalna komanda, slanje naziva firme, datum i vrijeme (malo reklame)
Citat:
E,1,______,_,__;IME FIRME ;29.11.2008 / 08:08;

i odgovor printera

Citat:
E,1,123450,0,Ok;IME FIRME ;29.11.2008 / 08:08;

Jednostavno, "123450" je IBFK printera, a status je "Ok" ili "Err" zavisno da li je komanda bila uspješna ili ne. Znači možeš kontrolisati IBFK printera i to je to. Možda neko može ovo i zaobići ali ako zna to onda zna i napisati program.
[ Daks @ 03.12.2008. 11:16 ] @
Hvala na pomoci. Nisam jos probao to sa IBFK.

Imam jos jedan problem. Da neotvaram novu temu.

Citat:
Nece razlikovati artikle ako jedan napisete malim slovima a drugi velikim slovima
ili ako odvajate rijeci u nazivu artikla sa vise space-eva. Ako imate npr 3 spojena
space-a stampac ih „sijece“ i vidi samo jedan space.
Nazivi artikala MORAJU BITI JEDNOZNACNI. Ako imate isti naziv artikla a 2 razlicite
sifre blokirace vam rad printera., tj necete moci izvrsiti prodaju.

Kako da pomocu upita pronadjem artikle sa 2 i vise spojenih space-a?

Ili rucno da svaki artikal pregledam (6-7000 artikala).

Pozdrav.
[ Daks @ 03.12.2008. 11:31 ] @
Rjesio sam problem sa criteria

Citat:
Like "* *"

Citat:

Like "S*" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names start with the letter S (ANSI-89)
Like "S%" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names start with the letter S (ANSI-92)
Like "*Imports" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names end with the word "Imports" (ANSI-89)
Like "%Imports" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names end with the word "Imports" (ANSI-92)
Like "[A-D]*" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names start with A through D (ANSI-89)
Like "[A-D]%" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names start with A through D (ANSI-92)
Like "*ar*" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names include the letter sequence "ar" (ANSI-89)
Like "%ar%" For a ShipName field, orders shipped to customers whose names include the letter sequence "ar" (ANSI-92)
Like "Maison Dewe?" For a ShipName field, orders shipped to the customer with "Maison" as the first part of its name and a 5-letter second name in which the first 4 letters are "Dewe" and the last letter is unknown (ANSI-89)
Like "Maison Dewe_" For a ShipName field, orders shipped to the customer with "Maison" as the first part of its name and a 5-letter second name in which the first 4 letters are "Dewe" and the last letter is unknown (ANSI-92)

Pozdrav.
[ Daks @ 08.12.2008. 21:28 ] @
Pozdrav,

Postavio sam program i sve funkcionise kako treba osim displeja.

Iz programa saljem komande na displej ZA UPLATU i POVRAT, ali displej sam uvijek ispisuje IZNOS (iznos racuna) i POVRAT (0.00), takodjer na racunu se ispisuje GOTOVINA (x.xx) i POVRAT (0.00). Kako rjesiti da imam kontrolu na displeju i na racunu da se ispisuju moji podaci vezani za uplatu.

Hvala.
[ juha5803 @ 11.12.2008. 18:37 ] @
Citat:
Daks: Pozdrav,

Postavio sam program i sve funkcionise kako treba osim displeja.

Iz programa saljem komande na displej ZA UPLATU i POVRAT, ali displej sam uvijek ispisuje IZNOS (iznos racuna) i POVRAT (0.00), takodjer na racunu se ispisuje GOTOVINA (x.xx) i POVRAT (0.00). Kako rjesiti da imam kontrolu na displeju i na racunu da se ispisuju moji podaci vezani za uplatu.

Hvala.

Kod zaključivanja računa nemaš kontrolu nad ispisom na displej tj. taj ispis je nepromjenljiv. Kontrola displeja je moguća u svim ostalim situacijama
Isto tako nemaš mogućnost da utičeš na elemente ispisa na računu.
[ Daks @ 11.12.2008. 20:31 ] @

Ipak sam uspio da rjesim problem.

Citat:

Print #1, "T,1,______,_,__;0;"; Format([Uplata], "####0.00"); ";;;;"

I na racunu i na displeju imam stavke koliko je uplaceno i koliki je povrat.

Pozdrav.
[ oskarsdc @ 18.12.2008. 18:51 ] @
Kako daješ naredbu printeru iz Access-a.Printaš li .inp fajl koji se exportuje iz baze i sa kojom naredbom u VB. FLINK (Direktorijum FLINKA,port,brzina,fajl za print)To stoji u opisu ali mi nije jasno???
[ Daks @ 18.12.2008. 20:40 ] @
Iz Accesa saljes fajl xxxx.inp u folder c:\temp i F-link sam preuzima fajl i salje ga na fiskalni stampac.

Ako ti nije jasno kako poslati fajl u txt obliku u c:\temp pitaj ili pogledaj po forumu.

Otvoren sam za svaka pitanja, ni meni na pocetku nije bilo nista jasno, slobodno pitaj.

Moze i na mail : [email protected] mada bi bilo bolje ovdje zbog drugih.

Pozdrav, Omer.
[ oskarsdc @ 18.12.2008. 23:22 ] @
Hvala ti puno
Da li trebam brisati fajl koji FLInk kupi.Kod mene iz Access baze poslije svakog printanja računa na interfejsu ide update tog fajla u direktorijumu koji se odredi a kako FLINK prepozna da je on napravljen i da li ga treba nekako upozoriti.
Ili jednostavnom komandom
Dim FLINK as Object
Set FLINK = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
FLINK .CopyFile "c:\Temp\Prodaja.inp", "COM1:", True

Ili je samo pusti ga ,sam će :))
[ Daks @ 19.12.2008. 19:18 ] @
U flink-u podesis da preimenuje fajl i da ga zipuje. Ja sam tako podesio i cim se komanda izvrsi, f-link
preimenuje fajl i zipuje ga.

Pozdrav

[ oskarsdc @ 19.12.2008. 21:52 ] @
Neradi kolega.Šta je fora?? Da li samo treba napraviti fajl koji se exportuje u folder koji kupi FLINK i on sam ga prepozna.Kako da probudim FLINK?Ako znaš proceduru i radi kod tebe POMAGAJ.
OVO PIŠE U POMOĆNOM FAJLU
1. Štampanje fajlova preko interfejsa (očekivanje u fascikli-folderu)
2.Preko komandne linije u formatu : FLINK [kom prort] [brzina] [fajl za štampu]
[kom port]: ovo polje sadrži broj komunikacionog porta ca PC-jem (1)
[brzina]: ovo polje sadrži brzinu komunikacije sa fiskalnim uredjajem (19200)
[fajl za stampu]:sadrži naziv fajla za štampu (n.pr. test.inp)
Primer: C:\Progra~1\Trinit~1\PGM\FLINK 1 19200 C:\Temp\Test.inp

Pozdrav
Dragan
[ juha5803 @ 20.12.2008. 19:16 ] @
Flink skenira folder c:\temp i uzime datoteku sa vremenom kreiranje koji je "mlađi" od zadnjeg preuzetog. Značu nebitno je ime, kontroliše sve što ima nastavak .inp , a Flink možeš podesti da odgovor vraća u istu datoteku, u datoteku koju sam odrediš, da eventualno kopira "neuspješne" datoteke i sl.
[ Daks @ 23.12.2008. 18:24 ] @
Da juha5803 je u pravu. Ja sam postavio da odgovor preimenuje i zipuje.
Evo dio koda za ispis racuna:

Citat:

Open "C:\Temp\Prodaja.inp" For Output As #1
rst.MoveFirst
Do Until rst.EOF
Print #1, "S,1,______,_,__;"; rst!OpisArt; ";"; Format(rst!MPC, "##0.00"); ";"; Format(rst!SumOfKolicina, "##0.00"); ";1;1;2;-0;"; Format(rst![Sifra], "0"); ";"
rst.MoveNext
Loop
Print #1, "T,1,______,_,__;3;"; Format([Uplata], "####0.00"); ";;;;"
rst.Close
Close #1
Close #1

Pozdrav
[ oskarsdc @ 25.12.2008. 22:14 ] @
Prije svega hvala puno na pomoći.
Još jedno pitanje.
Da li mislite da je ovo pravilan izgled .inp fajla koji se dobija kad se printa žiralni račun (Virman) PRIMJER:
S,1,______,_,__;VRECE PLAVE 70L;2.00;1.00;1;1;2;-0;1;
S,1,______,_,__;VRECE CRNE 70L;2.00;1.00;1;1;2;-0;2;
S,1,______,_,__;KASICICE ZA KAFU PL.;3.90;1.00;1;1;2;-0;3;
S,1,______,_,__;SLAMCICE 250/1;1.95;1.00;1;1;2;-0;4;
S,1,______,_,__;UKRASNE KASICICE PL.;3.41;1.00;1;1;2;-0;5;
S,1,______,_,__;STREC FOLIJA 5KG;25.00;1.00;1;1;2;-0;6;
T,1,______,_,__;
T,1,______,_,__;3;38.26;;;;

p.s.
Da li mi treba "T,1,______,_,__;"
I da li u nazivu artikla smijem imati .(tačku),(zarez) -/%ili nešto
[ juha5803 @ 26.12.2008. 04:02 ] @
U nazivu artikla ne smije biti "," i ";" , takođe i više od jednog razmaka (space)
[ kazanovic @ 30.12.2010. 07:34 ] @
Pozdrav svima,
Vidim tema je neaktivna vec dvije godine ali mene bas sad muce problemi u vezi fiskalnih kasa.

Moje je problem sledeci:
1. kako stornirati neki racun sta je sve potrebno navesti da li bi ko mogao postaviti primjer.
2. Sta znaci da mora postojati dovoljno prodaja da bi se moglo izvrsiti storniranje

[ juha5803 @ 02.02.2011. 20:46 ] @
Citat:
1. kako stornirati neki racun sta je sve potrebno navesti da li bi ko mogao postaviti primjer.

Npr.

K,1,______,_,__;BROJ FISKALNOG RAČUNA KOJI REKLAMIRAŠ
T,1,______,_,__;

Citat:
2. Sta znaci da mora postojati dovoljno prodaja da bi se moglo izvrsiti storniranje

Znači da kasa ne može iči u "minus" tj. možeš reklamirati do iznosa prometa tog dana
[ kazanovic @ 03.02.2011. 18:07 ] @
E hvala puno juha5803 pomogao si mi puno!

Jos jedno pitanje pitanje koje je postavio oskarsdc
T,1,______,_,__;

1. Da li mi treba i ovaj dio "T,1,______,_,__;" i da li se moze zavrsiti racun bez ovog djela T,1,______,_,__;3;38.26;;;; tj da stampac unosi sam iznos. Da skratim interesuje me kako je pravilno zavrsiti racun. Uradio sam ovo po uputstvima ali nigdje nema ovaj dio pojasnjen, ja sam to uradio samo sa - T,1,______,_,__;3;38.26;;;; ali nisam probao na fiskalnom printeru pa nisam siguran da li je to ispravno.

2. Kako se unosi popust na neki racun ako moze primjer.

Unaprijed hvala!!!
[ juha5803 @ 09.02.2011. 18:15 ] @
Citat:
T,1,______,_,__;

U suštini je obadvoje ispravno, samo ne trebaju zajedno.

Znači ako samo staviš T,1,______,_,__; račun će biti zaključen kao gotovinski a ako je T,1,______,_,__;3 onda kao virmanski. U suštini iznosi ti tebaju sam kad imaš više vrsta plaćanja pa ih treba specificirati koliko je koji . Znači kad imaš npr. dio gotovine a dio kartice ili sl.

Citat:
2. Kako se unosi popust na neki racun ako moze primjer.

U maloprodaji zakon ne dozvoljava odobravanje popusta (rabat). To može samo kod veleprodajnih fiskalnih printera, ali to je već druga priča
[ adi2011 @ 23.02.2011. 11:25 ] @
Pozdrav,

svaka čast na ovoj temi, meni je dosta pomogla jer sam u sličnoj situaciji kao i Daks;)

Pošto nisam neki guru u microsoft accessu pogotovu kad je u pitanju vb nadam da ću dobiti koji dobar savjet od nekog iskusnijeg kako bi rješio svoj problem.

Ono što mene interesuje je slijedeće: po onome što sam pročitao iz upustava, prilikom štampe računa u maloprodaji operater tj.krajnji korisnik programa treba kliknuti na dugme print i u visual basicu se izvršava određena funkcija koja generise xml fajl i šalje ga u određeni folder iz kojeg fiskalni printer dalje proslijeđuje ovaj fajl i memoriše?

Ako ide tim redoslijedom, kako da artikle koje koje je operater unijeo kroz access formular (čiji je record source query pod nazivom "q_posrn") "povučem" kroz vb kod i zatim ih pretvorim u xml fajl koji se šalje u određeni folder?

Čitajući temu naišao sam na Daksov kod mi izgleda slično onome što je meni potrebno..

Code:
Open "C:\Temp\Prodaja.inp" For Output As #1
rst.MoveFirst
Do Until rst.EOF
Print #1, "S,1,______,_,__;"; rst!OpisArt; ";"; Format(rst!MPC, "##0.00"); ";"; Format(rst!SumOfKolicina, "##0.00"); ";1;1;2;-0;"; Format(rst![Sifra], "0"); ";"
rst.MoveNext
Loop
Print #1, "T,1,______,_,__;3;"; Format([Uplata], "####0.00"); ";;;;"
rst.Close
Close #1
Close #1

Hvala unaprijed.
[ juha5803 @ 25.02.2011. 09:47 ] @
Da ti malo pomognem iako ne koristim access. Datoteka sa nastavkom inp je najobičnija txt datoteka. Moraš je kreirati IZVAN C:\Temp\ FOLDERA!!!
ZAŠTO? Zato što f-link tj. fiskalni drajver ima vremensku odrednicu za provjeru da li u C:\Temp\ ima nova datoteka koju treba obraditi. Ukoliko je računa sa 2-3 stavke to može proći bez nekih problema. Ali računi sa desetinama ili stotinama stavki se upisuju duže vremena nego što je interval provjere i tada se dešava da f-link "vidi" novu datoteku, ne može da je obradi jer još nije zatvorena i "zaključi" da je u pitanju greška i jednostavno ignoriše je. Tako da kada kreiranje datoteke bude gotovo i ona zatvorena neće biti predmet obrade.
ZATO, kreiranje u nekom drugom folderu a onda kopiranje u C:\Temp\

Ja to radim otprilike ovako. Primjer je u DELPHI-ju ali vidi se logika

Code:

procedure TfrmMain.Stampa;
Var   logfile1 : TextFile; fssid : Integer; idt :String ;

NewFileName: string;
  Msg: string;
  NewFile: TFileStream;
  OldFile: TFileStream;
    const  SP = ';' ;
begin

idt := 'c:\temp\priprema\p'+ IntToStr(parametriRBR.AsInteger)+'.inp' ;

AssignFile(logfile1,idt);

if not(FileExists(idt)) then begin
    ReWrite(logfile1);
   end else begin
    Erase(logfile1) ;
    ReWrite(logfile1);
   end ;

Baza.First ;

While not Baza.Eof do begin          

If ARTIKLIFSK_ID.AsInteger > 0 Then begin
     fssid := ARTIKLIFSK_ID.AsInteger ;
  end else begin
     ARTIKLI.Edit ;
     DM.cdsRBR.Open ;
     ARTIKLIFSK_ID.AsInteger := DM.cdsRBRID.AsInteger + 1 ;
     ARTIKLI.Post ;
     ARTIKLI.ApplyUpdates(0) ;
     fssid := ARTIKLIFSK_ID.AsInteger ;
     DM.cdsRbr.Close ;
  end ;

Append(logfile1);
  Writeln(logfile1,('S,1,______,_,__'+SP+Copy((ARTIKLISIFRA.AsString+'.'+ARTIKLINAZIV.AsString),1,31)+SP+ 
                                               BazaCIJENA.AsString+SP+BazaKOL.asString+';1;1;2;0'+sp+IntToStr(fssid)+sp))  ;

Baza.Next ;
 end ;                                            

Writeln(logfile1,( 'T,1,______,_,__;'));

Append(logfile1);
  Writeln(logfile1,( 'V,1,______,_,__;+6'+ 'Reklamacija u roku od 2 dana'));
  Append(logfile1);
  Writeln(logfile1,( 'V,1,______,_,__;+7'+ 'samo zbog neispravnosti'));
  Append(logfile1);
  Writeln(logfile1,( 'V,1,______,_,__;+8'+ 'Radnik:'+ RADNICIRADNIK.AsString));

CloseFile(logfile1) ;
end ;   

NewFileName := 'c:\temp\p'+ IntToStr(PARAMRBR.AsInteger)+'.inp' ;
  begin
    OldFile := TFileStream.Create('c:\temp\priprema\p'+ IntToStr(PARAMRBR.AsInteger)+'.inp', fmOpenRead or fmShareDenyWrite);
    try
      NewFile := TFileStream.Create(NewFileName, fmCreate or fmShareDenyRead);

try
        NewFile.CopyFrom(OldFile, OldFile.Size);
      finally
        FreeAndNil(NewFile);
      end;
    finally
      FreeAndNil(OldFile);
    end;
  end;

[ adi2011 @ 26.02.2011. 12:29 ] @
Hvala juha5803 za ustupljen kod i savjet vezano za lokaciju datoteke, drzacu se toga.

Hvala velika Daksu koji mi je pomogao oko prilagodjavanja koda za moj softver koji sad radi bez problema. U slučaju da neko bude i sličnoj situaciji kao ja tj. da mu nije jasno kako formirati vb kodu za print fisk.računa neka slobodno javi, rado ću pomoći.
[ juha5803 @ 03.03.2011. 06:46 ] @
Još par malih savjeta. Vidio sam dosta programa gdje je dio izvještavanja "siromašan". Nemoj dozvoliti da korisnici moraju to da rade direktno iz flink-a. Presjek stanja, periodični,dnevni, izvještaji po artiklima, operaterima itd...

Dalje, ukoliko neko odluči da koristi f-link hp imaš npr. komandu za čitanje broja fiskalnog računa. Praktično je za fakturisanje
[ kazanovic @ 16.03.2011. 08:40 ] @
Da li se ko susretao sa radom u Veleprodajnom modu kod HYBRID printera. Koja je procedura pri prodaji, imam primjer f-linka al nisu mi bas jasni svi detalji.

PRODAJA
K,1,______,_,__;;1;0000;4444444444444;Mikrodat d.o.o.;;Blagoja Parovića bb;78000 Banjaluka
S,1,______,_,__;Kafa 100gr;45.00;1.000;1;1;2;0;1;
S,1,______,_,__;Pršuta;190.00;1.600;1;1;2;0;2;;10
T,1,______,_,__;

Gdje je:
K,[logički broj],______,_,__;[Broj računa];[Broj operatera];[Šifra operatera];[IBK];[Naziv klijenta];[Naziv sedišta klijenta];[Adresa klijenta];[Grad klijenta];

Pitanja:
1. Posto vidim ova jedinica oznacava broj operatera. Da li je u VP modu obavezno unositi operatere i kako se to radi?
2. S,1,______,_,__;Pršuta;190.00;1.600;1;1;2;0;2;;10. Da li je broj 10 u ovom djelu popust na proizvod i kako se izrazava u KM ili % posto vidim u f-linku da moze u KM i %.

STORNIRANJE
K,1,______,_,__;2;1;0000;4444444444444;Mikrodat d.o.o.;;Blagoja Parovića bb;78000 Banjaluka
S,1,______,_,__;Kafa;1.00;1.000;1;1;2;0;5;
S,1,______,_,__;Mlijeko;1.00;1.600;1;1;2;0;6;
T,1,______,_,__;0

Pitanja:
1.U prethodnom primjeru u PRODAJI prodaje se S,1,______,_,__;Pršuta;190.00;1.600;1;1;2;0;2;;10 sa popustom (pretpostavljam). Kako se vrsi storniranje kad neki proizvod ima popust?

1.Procitao sam negdje da u VP modu nije neophodno unositi artikle, e sad interesuje me da li je neophodno unositi artikle?
2. Koje jos funkcionalnosti je neophodno dodati u program osim :
- prodaja,
- storniranje,
- izvjestaji X,Z, periodicni,
- unos artikala?
- uplata i isplata depozita

Mozda i nije mjesto ovom pitanju ovdje ali nisam se imao kome drugom obratiti, jer gotovo da i ne postoji nijedna tema na netu sto se tice fiskalnih printera.

Mozda sam malo krenuo nasiroko, ali to je cega sam se sjetio u ovom trenutku sto mi treba.

Svaka cast za prethodne odgovore, meni su dosta pomogli, ali sad mi je neophodno bas ovo!
[ juha5803 @ 18.03.2011. 07:09 ] @
Da krenem od kraja
Citat:
2. Koje jos funkcionalnosti je neophodno dodati u program osim :
- prodaja,
- storniranje,
- izvjestaji X,Z, periodicni,
- unos artikala?
- uplata i isplata depozita

Uglavnom,mada ne znam čemu bi služio depozit u veleprodaji, podrazumjeva se da je plaćanje virmansko!? Pod storniranjem vjerovatno misliš na reklamiranje.

Citat:
1.Procitao sam negdje da u VP modu nije neophodno unositi artikle, e sad interesuje me da li je neophodno unositi artikle?

Tačno, u VP modu nije jer možeš kombinovati i artikle sa i bez pdv-a itd....
Pošto HYBRID može raditi i u MP modu tamo ostaje sve kao i kod PROFESSIONAL-a

Citat:
1. Posto vidim ova jedinica oznacava broj operatera. Da li je u VP modu obavezno unositi operatere i kako se to radi?
2. S,1,______,_,__;Pršuta;190.00;1.600;1;1;2;0;2;;10. Da li je broj 10 u ovom djelu popust na proizvod i kako se izrazava u KM ili % posto vidim u f-linku da moze u KM i %.

Rabat ISKLJUČIVO u apsolutnom iznosu u KM!!! U f-linku pod opcijom prodaja postoji mogućnost % ali je zakonom zabranjena, a i flink je ne bi izvršio već bi vratio grešku
Ne moraš unositi operatere.

Takođe u nazivu artikla ne smije biti "V" (veliko slovo V)
[ kazanovic @ 18.03.2011. 12:02 ] @
Da storniranje - ustvari reklamiranje to sam mislio.

Znam da u maloprodaji je neophodno da postoji dovoljno prodaja da bi se mogao reklamirati racun ili da se unese depozit. Interesuje me kako je to rijeseno u Veleprodaji.

Kod mene su svi nazivi velikim slovima to znaci da cu morati artikle koji sadrze veliko slovo V da prepravljam.

I jos da li se u Veleprodaji cijene salju na stampu bez PDV-a.

Izvinite sto postavljam ovoliko pitanja ali prvi put radim sa ovim Printerom.
[ golic @ 18.03.2011. 14:27 ] @
Pogledajte malo na sajtu mikroelektronike, a imaju i forum za podrsku

http://mikroelektronika.comule.com/
[ kazanovic @ 18.03.2011. 14:56 ] @
Gledao sam i na sajtu i na forumu procitao sam nesto ali ovi detalji me muce.

Na forumu postoji fajl: uputstvo za programere.pdf medjutim kad ga skinem u njemu nema nista samo prazni listovi e sad ne znam da li je to samo kod mene.

Jos pitanje kada prebacim u f-linku na testiranje tj. da provjerim kod, prosledjuje li f-link to na printer ili samo pokazuje da li je dobar ili los kod.
[ golic @ 18.03.2011. 17:31 ] @
Na zalost ali i i ja kada otvorim uputstvozaprogramere.pdf dokument je prazan...

Citat:
Jos pitanje kada prebacim u f-linku na testiranje tj. da provjerim kod, prosledjuje li f-link to na printer ili samo pokazuje da li je dobar ili los kod.

Nisam u tim vodama i ne znam ali logicno je ako ugasis printer da nece izvrsiti komandu tj. da neces isprintati racun.
Ne znam na koji nacin f-link radi, ali trebalo bi da f-link cisti temp folder tek nakon odgovora da li je komanda izvrsena ili ne.
[ juha5803 @ 19.03.2011. 12:31 ] @
Pozdrav!

- Nije potrebno imati sredstava za reklamiranje u VP modu
- Ja koristim rješenja da sve šaljem malim slovima i ne razmišljam

Code:
Jos pitanje kada prebacim u f-linku na testiranje tj. da provjerim kod, prosledjuje li f-link to na printer ili samo pokazuje da li je dobar ili los kod.

Nisam baš shvatio šta misliš pod testiranjem? Ako je printer isključen u trenutku slanja u c:\temp neće se destiti ništa, ali čim ga uključiš ili pokreneš f-link (ako već nije) biće obrađena datoteka i isprintana ako je ispravna. Možeš izbjeći ako je izbrišeš prije pokretanja.

Na forumu postoji greška pa su sve pdf datoteke nečitljive.
[ kazanovic @ 19.03.2011. 17:52 ] @
Zahvaljujem se svima od srca na brzim odgovorima posebno juhi!!

Ova tema je bas obuhvatila sve dijelove do najsitnijih detalja jer sam bas bio naporan tj. (aktivan) sto se tice postavljanja pitanja :)

Mislio sam da sam postavio sva moguca pitanja, zavrsio sam sve, medjutim ostao mi je jos jedan detalj koji mi nije jasan.

Nesto ovako samo Virmanski:
T,1,______,_,__; - Plaćanje u gotovini se vrši za cijelu sumu,zajedno sa zatvaranjem fiskalnog računa.

Pitanje:
1. Treba da izvrsim placanje Virmanski, medjutim problem je kako to definisati kao u prethodnom primjeru da platim Virmanski za cijelu sumu tj. da ne definisem ja koliki je iznos racuna kao sto je navedeno u narednom primjeru, vec da mi on sam zatvori racun.

Kad sam pitao za maloprodaju naveli ste mi da virmanski ako hocu da platim:
T,1,______,_,__;3 - Treba mi nesto ovako samo da li je pravilno ovako napisati

Pozdrav i trebalo bi da je posle ovog pitanja kraj mojim mukama.... :)

[ juha5803 @ 20.03.2011. 19:27 ] @
Citat:
T,1,______,_,__;3 - Treba mi nesto ovako samo da li je pravilno ovako napisat

Da, ako tako napišeš čitav iznos ide kao virmanski. Čak je to i preporučljivo jer nemoraš da računaš iznos, to prepustiš printeru. Realno nisam nikada imao situaciju da se račun dijeli na gotovinski i virmanski dio.
[ kazanovic @ 22.03.2011. 14:45 ] @
Evo jos jednom da se zahvalim, danas sam isprintao prve racune na Fiskalnom printeru i sve radi savrseno.

Srdacan pozdrav!!!
[ speedx @ 12.02.2012. 14:10 ] @
Pozdrav..

Moze li mi neko reci kako da napisem cod u VB da mi salje podatke sa forme ili iz upita u taj .inp fajl..barem nako odprilike ako je problem napisat citav cod.. Molim vas stvarno mi je hitno potrebno.. Sve sam uspeo da napravim i shvatio kako bi trebao izgledat taj .inp fajl sto se salje stampacu samo nikako ne mogu da napisem ta cod da salje podatke... Jos jednom vas molim stvarno mi je potrebno...

evo sta sam ja uspeo da napravim ali kad ovo izvedem onda mi prebaci citav upit... e sad kako da ga ogranicim samo na brRacuna sa trenutne forme..???

Code:

Dim rst As DAO.Recordset

Set rst = CurrentDb.OpenRecordset("tblProdaja Query")
Open "C:\Test.inp" For Output As #1
rst.MoveFirst
Do Until rst.EOF = True

Print #1, "S,1,______,_,__;" & rst!NazivArtikla & rst!MPC
rst.MoveNext
Loop
Print #1, "T,1,______,_,__;3;"
rst.Close

Close #1
Close #1

Pomozite molim vas...

[Ovu poruku je menjao speedx dana 12.02.2012. u 21:15 GMT+1]