[ Dusan Stojakovic @ 18.11.2008. 12:23 ] @
Potrebna mi je pomoc oko ovoga zadatka. Nije mi bas jasan... Znam da bi rad vjetra trebao biti jednak Kinetickoj energiji, a za racunanje snage bi mi bila potrebana i sila kojom vetar deluje na jedrilicu... Svaka pomoc mi je dobrodosla...
Zadatak glasi:

Jedrilica, mase m krece se pod dejstvom vjetra stalne jacine, tako da je zavisnost puta koji predje u funkciji vremena data izrazom s=At^2 + Bt + C, gde su A, B, C - konstante.
a)Koliki rad izvrsi vetar pri pokretanju jedrilice tokom vremena t od pocetka kretanja?
b)Koliku trenutnu snagu razvija vetar?
[ zzzz @ 18.11.2008. 19:24 ] @
zavisnost puta koji predje u funkciji vremena data izrazom s=At^2 + Bt + C, gde su A, B, C - konstante.

Najvažnije je shvatiti fizikalne pojmove A,B i C.
A onda slijedi samo poezija:
Code:

Mala moja, primi sad na znanje,
Sila masi daje ubrzanje!

Ostali stihovi o sili i putu, kao i o sili i brzini
su u pripremi.(Ako zakaže svaka logika.)
[ Dusan Stojakovic @ 19.11.2008. 06:20 ] @
Citat:
zzzzzavisnost puta koji predje u funkciji vremena data izrazom s=At^2 + Bt + C, gde su A, B, C - konstante.

Najvažnije je shvatiti fizikalne pojmove A,B i C.
A onda slijedi samo poezija:
Code:

Mala moja, primi sad na znanje,
Sila masi daje ubrzanje!

Ostali stihovi o sili i putu, kao i o sili i brzini
su u pripremi.(Ako zakaže svaka logika.)

Mislim, takve stvari zna svako... Nego, jel ima neko neki malo konkretniji predlog??? Ali ipak hvala, bacicu pogled na II Njutnov zakon...
[ djoka_l @ 19.11.2008. 10:13 ] @
Pretpostavljam da je ovo zadatak sa fakulteta, pa da znaš da radiš diferencijale.

Brzina je, naravno s/t, a u slučaju kada ona nije konstantna onda ds/dt, a u tvom slučaju v(t) = 2At + B.
Očigledno je da B predstavlja početnu brzinu za t=0, da je C početna pozicija jedrilice, a A ubrzanje (polovina).

Rad je promena kinetičke energije (tj. integral od 0 do t od mv(t)^2/2), a snaga promena rada dA(t)/dt.

Izmena: malo sam zarđao pa sam pre napisao A/2 umesto 2A

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 19.11.2008. u 11:25 GMT+1]
[ Dusan Stojakovic @ 19.11.2008. 12:44 ] @
Citat:
djoka_l: Pretpostavljam da je ovo zadatak sa fakulteta, pa da znaš da radiš diferencijale.

Brzina je, naravno s/t, a u slučaju kada ona nije konstantna onda ds/dt, a u tvom slučaju v(t) = 2At + B.
Očigledno je da B predstavlja početnu brzinu za t=0, da je C početna pozicija jedrilice, a A ubrzanje (polovina).

Da, da... Sad mi je jasno, moze preko diferencijala... Kako se samo toga nisam setio...
Hvala...

Izmena: Zadatak sam resio na malo drugaciji nacin, bez integrala... Jednostavno preko promjene kineticke energije i prvog izvoda puta po vremenu, tj. brzine, kao sto je djoka_l savetovao... Mada je sve to slicno...

[Ovu poruku je menjao D@RkLoRd dana 20.11.2008. u 00:43 GMT+1]