|
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2008. 21:17 ] @
| Bogme... neke stvari se definitivno menjaju :)
Igrom slucaja sam morao da poteram jednu aplikaciju koja radi ekskluzivno na Linuxu - skinuh Kubuntu 8.10 za taj posao, i startovah live cd-u na mom laptopu (Vaio Z)
I... mogu reci da sam PRILICNO pozitivno iznenadjen. Znaci grafika (ukljucujuci i composition), zvuk i mreza rade iz prve...
UI je vrlo lep - jeste da je hibrid Mac OS X-a i Viste, ali nema veze - i treba kopirati ono sto valja.
U svakom slucaju - sada upravo pokusavam da instaliram ono sto mi treba (acpidump) koji postoji negde na Ubuntu-ovom sajtu... sad cemo videti kako to sljaka... |
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2008. 22:15 ] @
Elem
Uspelo i to - doduse morao sam da instaliram Kubuntu na HDD (tj. SSD ;-) ali to je proslo isto bez problema.
jedan sudo apt-get install pmtools
I ono sto mi treba radi.
Priznajem, ovo sada izgleda MNOGO bolje.
[ Dejan Lozanovic @ 19.11.2008. 22:22 ] @
Ivane mislim da si upravo najavio apokalipsu :D
[ Slobodan Milivojevic @ 19.11.2008. 22:42 ] @
Epa Dimke, dobrodosao
Mada, ja mislim da je mnogo vise "ispeglan" 8.10 u gnome varijanti.
[ bobe84 @ 19.11.2008. 22:42 ] @
Nemoguce.
[ MMX @ 19.11.2008. 22:52 ] @
E pa Dimkovicu, posto si usao u bandu, mogao bi da das neku free licencu Nero Linuxa za ekipu 
[ Zoran Milovanovic @ 19.11.2008. 23:00 ] @
Dimke, cim tebi radi linux na masini, mislim da je vreme da menjas istu :)
Najzad i ti da poteras taj linux :)
[ sasa_vu @ 19.11.2008. 23:01 ] @
Ma znao sam da ce jednom morati da mu proradi instalacija Linux-a na masini iz prve.
Bar po verovatnoci ako nista drugo:-)))
[ pri3rak @ 19.11.2008. 23:37 ] @
welcome to the dark side
enjoy you cookies 
[ Srđan Pavlović @ 20.11.2008. 00:09 ] @
Ma meni se taj KDE 4.x ne svidja ni malo - a Dimke, drago mi je da se i tebi posrecilo ;)
(/me: otvara sampanjac za ekipu)
[ nemysis @ 20.11.2008. 00:14 ] @
Ja sam taj KDE 4 odmah izbrisao čim sam video kako izgleda. Dobro došao Dimke na neki Linux koji je po tebi "dobar".
Da sve odmah radi, to nije duh Linux-a. Sve najbolje nemysis
[ Apatrid @ 20.11.2008. 05:34 ] @
Ako izjavi da su mu fontovi po volji, pet metara debeo led je u paklu...
[ bachi @ 20.11.2008. 07:19 ] @
Ivane, e ti dobro? Sve je ok tamo kod tebe, a? :))))
[ Nedeljko @ 20.11.2008. 07:57 ] @
Ivane, jesil to to pozajmio drogu od Legeonar-a?
[ Laki_Gen @ 20.11.2008. 09:20 ] @
Citat: Dichte Wolkenfelder ziehen über Deutschland. Besonders nördlich des Mains bringen sie über den Tag verteilt viel Regen. Im Süden fallen örtlich auch ein paar Regentropfen...
Eto, pokvario si vreme. Da se kladimo da ce uskoro veliko nevreme u Nemackoj? Pljuni Linux, please. Posmrzavacemo se...
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2008. 10:13 ] @
Dobro dobro,
Evo mene opet iz Linuxa... i dalje sam prilicno zadovoljan, doduse vec sam iskusio nekoliko problema od kojih je jedan bio vrlo gadan...
* Pokusao sam da instaliram "Closed Source NVidia Drivers" (oh, silly me) misleci da su "brzi" .. Well, to je rezultovalo nemogucnoscu startovanja X-a - ceo sistem stane posle neke poruke o baterijama, i ako manuelno pokusate da startujete X, kaze nesto tipa "no desktops found" - na zalost, fail-safe opcija reparacije X-a u boot meniju nije uspela, pa sam jednostavno reinstalirao ceo Kubutu, posto zaista nemam pojma kako da se bakcem sa xorg.conf-om
^^ Ovo je verovatno zato sto Sony Vaio Z ima hibridnu NVidia + Intel grafiku (koja, naravno - ne radi pod Linuxom), i bice da NVidia-in drajver jos nije apdejtovan da podrzava taj mod rada. Da budemo fer, i Windows-u je potreban custom drajver od Sony-ja kako bi proradio Stamina<->Speed switch, ali Windows i te kako radi i sa MS drajverima koji su ukljuceni u Windows bez problema (samo sto odabir Intel vs. NVidia mora da se uradi pre boot-a, a switch ne radi posle)
* Fontovi... DA, RUZNI SU - VRLO RUZNI - Firefox zaista izgleda... cudno, na ruzan nacin. Ali to mi zaista nije problem jer mi Linux treba iskljucivo za nekoliko eksperimenata sa njegovim kernel-om - tako da cu fontove preskociti. Doduse, ako neko zna kako da namestim bolje fontove, neka kaze (instalirao sam MS TTF fontove)
* Evo sad dok kucam, videh da su Firefox tabovi pogresno iscrtani - aktivni tab je suvise "duboko dole" tako da se ona tamno-siva linija iscrtava preko "X" dugmeta za zatvaranje tabova. Ne znam da li je to problem Firefox-a ili KDE-a - ali, kao sto rekoh, ruzno izgleda
* Onaj update manager koji je po defaultu je glup - prvo, ne reaguje na dupli klik odmah, sto korisnika tera da dva puta klikne - a onda se startuju 2 instance od kojih se jedna buni kako ne moze da uradi lock-ovanje baze.. Super, mislim mogli su da urade proveru da slucajno nije startovana instanca, kome trebaju 2 instance update managera?
--
Eto, to je to za sad... rekao bih da su utisci pozitivni sve u svemu, daleko bolji nego ranije. Doduse, i posle prvih par sati se uocava dosta sitnih stvari koje smetaju, ali boze moj...
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2008. 10:26 ] @
Jos jedna sitna stvar (ali, kao sto rekoh - ima ih mnogo) je kada se OpenOffice i jos neke aplikacije startuju - u momentu inicijalizacije prozora je njegov frejm popunjen djubretom..
To traje mozda 200-300msec i onda se iscrta prvi prozor.
Ne znam sta je krivo za to, ali izgleda cudno.
@edit - evo jos jedna stvar - Firefox renderuje gomilu asseta sa sivom pozadinom, umesto belom. Cak i na mozilla sajtovima (ajde, oprostio bih mu sto MS Exchange web-front end ne renderuje kako treba ;-) - opet, ne znam da li je u pitanju Linux per-se ili Firefox, ali to se na Njinjdonjzu ne desava :)
[ Nedeljko @ 20.11.2008. 10:33 ] @
Vidim, bolje ti je. To me vrlo raduje.
[ pri3rak @ 20.11.2008. 11:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
* Fontovi... DA, RUZNI SU - VRLO RUZNI - Firefox zaista izgleda... cudno, na ruzan nacin. Ali to mi zaista nije problem jer mi Linux treba iskljucivo za nekoliko eksperimenata sa njegovim kernel-om - tako da cu fontove preskociti. Doduse, ako neko zna kako da namestim bolje fontove, neka kaze (instalirao sam MS TTF fontove)
slazem se ali vidi ovo
problem je sto ti je ako se ne varam AA iskljucen, a isto tako ako se ne varam (nisam ubuntu fan pa ovo pisem iz iskustva sa opensusea) moras da skines rpm source za freetype2 izmenis jedan red u spec fajlu kompajliras i upgradeujes paket
to sam onako u grubim crtama, cisto da se kaze da moze i da se vidi da radi
e sad na stanu cimanje i to bespotrebno jest ne sporim
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2008. 11:49 ] @
Na zalost, sada malo losih vesti
Jos par sati provedenih za Linuxom danas su, na zalost, doneli i neke malo losije utiske - koji u praksi cine ozbiljan rad na laptopu sa ovom distribucijom jako tesko mogucim:
1. Sleep (Suspend to Ram) ne radi - ovo je deal-breaker za bilo kakav ozbiljan rad na laptopu. Kada kliknem na "Suspend to RAM" X server se ugasi za sekund-dva, pokaze konzolu u kojoj se nesto izvrsava, i na kraju dobijete poruku o nekoj gresci (Exception) - a onda se X server vrati, bez ikakve graficke poruke o gresci (?!)
Obican korisnik ovo ne bi ni znao - takodje, laptop se ne gasi (Sleep) kada ga zatvorite, kapiram da ovo moze da se promeni ali kako Sleep ocigledno ne radi to bi znacilo da bih vrlo lako laptop stavio u torbu ukljucen.
Nije da nije moguce raditi sa laptopom tako sto ga shut-downujete svaki put kada hocete da ga stavite u torbu, ali smatram da je takav nacin rada izuzetno neproduktivan i nepotreban u 2008.
Cipset je Intel GM45 - vrlo standardan. Tako da bi bilo lepo da se ovaj problem resi.
2. Iako postoji Intel graficka, cak i ako Speed<->Stamina switch stavim u "Stamina" pri paljenju racunara, Linux i dalje aktivira NVidia grafiku. Ovo je jako lose jer NVidia graficka trosi >jako puno< struje, i uopste je neupotrebljiva za rad na baterijama. Dakle, ovaj laptop na baterijama ne bi dugo radio pod Linuxom
Kolega Linuxas (autor Nero Linuxa) ce pokusati da mi pomogne u vezi sa NVidia drajverima - bilo bi lepo da to moze da se resi.
--
Sve u svemu, utisci su sledeci:
1. Za eksperimentisanje i ono sto sam hteo a predstavlja vrlo "naprednu" upotrebu, odlicno je odradio posao - to sto sam uradio na Linuxu je pod Windowsom nemoguce bez pisanja mog drajvera - i tu se vidi jako lepa prednost open-source developmenta (dostupnost takvih alatki). Sto je jako lepo za Linux, je li.
2. Na zalost, za pravi "desktop" rad na ovom Laptopu (Sony Vaio Z) - Kubuntu ne bi polozio ni osnovni test. Sleep je deal-breaker, a fakat da nije moguce (za sad) koristiti Intel graficku eliminise mogucnost za dug rad na baterijama... Tu je jos i gomila sitnica, koje spadaju u usability - ali to ni izdaleka nije veliki problem kao ova prva dva
3. Mislim da je nemogucnost "fail-safe" ucitavanja VESA drajvera vrlo vrlo vrlo USER-Unfriendly stvar. Znam da vecina Linux korisnika zna kako da edituje xorg.conf i kako da resi svoje probleme, ali bilo koji novi korisnik bi ostao POTPUNO ukocen sa onim problemom koji se meni desio (X nece da se startuje posle instalacije NVidia drajvera) - ne znam da li je uopste moguce napraviti tako nesto, tj. da li X arhitektura to dozvoljava, ali to bi svakako ceo sistem ucinilo znacajno laksim za "odrzavanje" od strane ljudi kojima Linux nije "native" OS
[ zaraza @ 20.11.2008. 12:09 ] @
:)
Citat:
moras da skines rpm source za freetype2 izmenis jedan red u spec fajlu kompajliras i upgradeujes paket
Mislim da je ovo kljuc sveg smaranja sa Linuxom (bar sa korisnicke strane), eto, za tako neku glupost, treba da se maltretiras, trazis, skidas, menjas i kompajliras :)
A to nije izolovan slucaj, ja sam prosto "obozavao" petljanje sa ovim ili onim (eto bas sa tim fontovima) kada sam hteo da instaliram dodadni softver....
[ pri3rak @ 20.11.2008. 12:38 ] @
sta ces moraju patenti da se postuju :D
[ jablan @ 20.11.2008. 13:53 ] @
Taj hack sa fontovima svakako nije pravilo, već izuzetak (kao što kaže Bojan, u pitanju je kršenje patenta, ja sasvim lepo koristim Linuks bez tog haka, i mislim da imam prilično lepe fontove).
Što se Ivanovog problema tiče - jednostavno na nekom hardveru neke funkcionalnosti ne rade, ili barem ne bez hakovanja. Meni npr. na laptopu radi sleep bez ikakvog budženja (failsafe mod nisam ni probao tako da ne znam da li funkcioniše). Rešenje je birati hardver pre kupovine ili ne koristiti Linuks. Nije u pravu za ono da većina korisnika hoće i ume da se pati sa xorg.conf - evo ja recimo ne želim - ako distribucija ne radi kako treba bez mnogo mučenja, uzmem drugu. Dosad sam imao sreće, tj. nisam bio prinuđen da prelazim na Vindous.
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2008. 14:07 ] @
Naravno,
Vrlo verovatno vecina korisnika Linuxa bira hardver tako sto prvo vide da li radi na Linuxu, a onda ga kupuje.
Sa druge strane, ipak mi se izuzetno ne svidja sto Sleep (tj. "Suspend to RAM") ne radi na Intel GM45 laptopu, posto su to prilicno standardne masine danas. Moguce je da razlog lezi opet u toj dvostrukoj grafickoj kartici, ali to mi zvuci vrlo malo verovatno (mada, ne i nemoguce)
Takodje, to oko X-a jeste nesto sto bi bilo jako lepo popraviti - Mada, posle price sa jednim kolegom ovde cini mi se da sam dizajn X-a nije bas kompatibilan sa tom idejom da se startuje VESA/VGA u slucaju da custom-drajver ne radi, ali opet... to bi bilo lepo.
Windows ima interesantno resenje za to (koje vrlo verovatno nije primenjivo na X-u) - postoji drajver koji se zove "vgasave" i koji je u stvari standardni SVGA (VESA) drajver. Taj drajver je uvek aktivan, cak i kada nije u upotrebi. Uz pomoc ugradjenog mehanizma, vgasave se aktivira u sledecim slucajevima:
- Ako drajver za graficku odbija da se ucita (recimo, promenjen hardver)
- Ako drajver za graficku pukne (i njegov restart ne uspe)
- Ukoliko korisnik izabere "VGA mode" u boot-u
I to radi vrlo lepo... E, sad, da li je to moguce u X-u... ne znam.
[ Zoran Milovanovic @ 20.11.2008. 16:04 ] @
Hajde da probam da pomognem coveku. Nadam se da cu da uspem.
Prvo da resimo tabove. Ovako, pokreni System Settings -iz menija ili systemsettings -iz konzole.
Odaberes Appearance, pa iz menija GTK Style and Fonts. Zatim u Gtk Styles izabrati Use another style: Izabrati Human (bar je kod mene tako).
Mislim da je dovoljno da se izadje i udje iz FF, ako nece, onda samo logout/login.
-----Nadam se da ovo iznad radi^^
Hajde sada da pokusamo fontove, iz istog menija, znaci Apperance izabrati Fonts:
Use anti-aliasing Enable, zatim configure pa stiklirati use sub-pixel rendering i odabrati rgb, a hinting style Full. Opciju Force fonts DPI ostaviti iskljucenu.
Za ovo je cini mi se potreban restart X-a, odnosno logout/login.
------
Fontovi u firefox? Da probamo ovako? instalirati paket msttcorefonts, zatim u firerox podesavanjau (edit, preferences, Content,) odabrati comic sans MS, font.
Nadam se da ce bar nesto od ovoga da radi :) Sa srecom
[ jablan @ 20.11.2008. 16:35 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sa druge strane, ipak mi se izuzetno ne svidja sto Sleep (tj. "Suspend to RAM") ne radi na Intel GM45 laptopu, posto su to prilicno standardne masine danas.
Šaznam, ja imam neki "Mobile Intel 945GME Express Chipset" koji je valjda isto to (?), pa radi.
@zoran: Ne znam da li si meni odgovorio to u vezi fontova, ali nije to ta izmena o kojoj pričaš. Ovo što Bojan pominje je hak do kog se ne može doći kroz setovanja (jer bi to valjda kršilo neki MS-ov patent).
[ Zoran Milovanovic @ 20.11.2008. 16:44 ] @
Ne nego Dimkovicu, ako bude hteo da podesi da mu to malo bolje izgleda :)
[ bobe84 @ 20.11.2008. 17:06 ] @
Imam ovde par takvih cipsetova i rade ok, doduse na Ubuntu 8.10 ne na Kubuntu, ipak pretpostavljam da je problem do hibridne grafike na laptopu.
[ Stefan Jocic @ 20.11.2008. 18:07 ] @
Pozdrav!
Da se ukljucim malo u diskusiju!Nisam neki linux poznavalac (nisam uopste).Mislim instalirao sam ljudima koji su to trazili da im bude OS.Jedno pitanje koje ce mnogima biti smesno....da li ako instalaram kubuntu 8.10 beta,ta instalacija zeznuti neke fajlove Viste.Posto pre nekoliko meseci sam proveravao neku Live distribuciju na racunaru na kom mi je Vista,posle restarta i ulaska u Win Vista Ultimate pojavila mi se neka error pouka.Da li je bezbedno da instaliram ovu ili neku drugu linux distribuciju, i da li nece da mi brlja oko instaliranog win sistema.
Izvinjavam se sto skrecem sa teme...molio bih nekog malo iskusnijeg Linuxovca da mi to objasni.Hvala!
[ pri3rak @ 20.11.2008. 19:05 ] @
zasto bi instalirao beta verziju kada imas finalnu http://www.kubuntu.org/ ?
i generalno ne bi trebao da bilo sta zezne ali to niko ne moze da bas explicitno garantuje ....
[ Stefan Jocic @ 20.11.2008. 19:11 ] @
Vazi hvala pri3rak!
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2008. 19:51 ] @
Citat: Jablan
Šaznam, ja imam neki "Mobile Intel 945GME Express Chipset" koji je valjda isto to (?), pa radi.
Ne, nije isto :) 945GME "Napa" je cipset iz 2005, verzija starog dobrog 945 za embedded low-power uredjaje - imam ja isti takav u home serveru, to je mozda najpodrzaniji i najcesci cipset koji postoji u ovom momentu. 945GME je idealan mali cipset sa samo 8W TDP-a - svaka cast za izbor, to je vrlo dobro po okolinu (bez zezanja)
Intel je bas zbog volumena (sto znaci nisku cenu) 945 cipset stavio kao standardnu Nettop i Netbook Atom platformu (doduse, u Nettop su stavili besmisleni 945GC od 22W, ali to je off-topic)
Tako da, bilo bi veoma veliko iznenadjenje da Linux to ne podrzava ;-)
GM45 "Montevina" je, sa druge strane, "Series 4" cipset, izasao u Julu ove godine i, osim sto podrzava najnovije 25W Penryne (P8xxx i P9xxx) ima i GMA4500 graficku koja moze da dekodira HD AVC i VC-1 u realnom vremenu i sa najsporijim Celeronom na 1.2 GHz... TDP je 12W (vise od 945GME ali sa sve HD dekodiranjem, tako da je u praksi zapravo manje)
Istorija ide ovako: 945(GM/GME) (Napa, 2005) -> 965 (GM/GME) (Santa Rosa, 2006) -> GM45 (Montevina, 2008) ;-)
@zoran, hvala na savetima - nesto je uspelo a nesto i ne:
- Fontovi, da, instalirao sam MS fontove i ukljucio font smoothing, te promenio default font u dijalozima/prozorima i Firefoxu - da sada je MNOGO bolje :)
- Problem iscrtavanja Firefox tabova... Na zalost, tvoj savet ne pomaze jer u Kubuntu-u NEMA tog "Human" style-a
[ Zoran Milovanovic @ 20.11.2008. 20:20 ] @
Ok, imam resenje, ako hoces mozes da probas. Instaliraj paket ubuntu-desktop tada bi trebalo da se pojavi human.
Iz takvih i jos mnogo razloga uvek instaliram prvo ubuntu, a zatim kubuntu-desktop.
Javi da li radi.
Jer je problem vise nego jasan. FF je gtk aplikacija, a ti koristis neki engine gtk-qt, i zbog toga dolazi do tih sranja. Medjutim, ako bas zelis da se samo tabovi u FF(ali ne i u meniju) u kojima imas otvorene sajtove samo dobro iscrtavaju mozes da koristis posebnu temu za to. I tada ne moras da instaliras ubuntu-deskto. Mada problem unutar aplikacije ce i dalje postojati. U podesavanjima... bla.
tema je: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/7574
Ili probaj obe solucije pa vidi sta ti se vise dopada :)
[ Stefan Jocic @ 20.11.2008. 21:43 ] @
Ljudi,el moze neko da mi pomogne,tj.imam problem,na svakih 5 sekundi mi u Linux kubuntu 8.10 final verziji,monitor trepti.Nije ni do monitora, ni do graficke ,jer na Visti sve radio odlicno i to sa Aero interfejsom.El ima neko slicni problem?Kako ovo da resim...jbg. nov sam u Linux svetu,a ova distribucija mi je bas onako OK.
[ pri3rak @ 20.11.2008. 21:45 ] @
znas i sam pri opisu takvih problema obicno navedes koja je graficka u pitanju + imas linux podforum koji je bas tako necemu namenjen
[ Stefan Jocic @ 20.11.2008. 21:48 ] @
Resen problem,ukoliko jos neko ima problem evo kako da ga resi ...u start meniju kliknite K -> Applications -> System -> System Settings -> Advanced Tab -> Service Manager .U start up procese zaustavite Detecting RANDR (monitor) changes,i posle toga kliknite apply.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao jockeal dana 20.11.2008. u 23:16 GMT+1]
[ Pali zari @ 21.11.2008. 09:34 ] @
ivane a da probas i instaliras arch linux ? I lepo napravis linux po svojoj meri, instalira se za 10 min , a sve ostalo skidas sa neta , od brzine neta ti zavisi koliko dugo ces instalirati sve ostalo.
[ Ivan Dimkovic @ 21.11.2008. 09:39 ] @
Mislim da nema potrebe, Ubuntu mi radi posao odlicno za ono sto mi treba.
U principu mene zanima da istestiram i vidim kako rade 2-3 modula u Linux kernelu i to je to...
Sto se nekog "regularnog" desktop rada tice, mislim da KUbuntu jos i dalje ima neke mane (kao, recimo sleep koji ne radi na mom laptopu) zbog kojih bih tesko mogao da ga koristim kao desktop replacement.
Sa druge strane, mislim da je u ovakvom stanju sa OpenOffice trojkom za neke ne previse zahtevne kancelarijske poslove u firmama koje imaju ogranicene budzete vrlo moguce resenje - pod uslovom da se kupi hardver koji 100% radi sa njim.
[ jablan @ 21.11.2008. 17:19 ] @
Za razliku od onih firmi koje imaju neograničene budžete... :D
[ Ivan Dimkovic @ 21.11.2008. 17:37 ] @
E uspelo je ovo sa Human GTK stilom...
Doduse, Firefox sada drugacije izgleda od drugih aplikacija, ali bar se iscrtava kako treba. Kapiram da je to zbog toga sto je Firefox radjen sa tim GTK-om a UI je KDE, mada... to opet nije neki bog zna kakav izgovor za desktop OS ;-)
U svakom slucaju, to smo resili...
Na zalost problem sa stamina<->speed switchom nije resen, a ni sleep... No, nadam se da ce se uskoro naci neko resenje posto je Vaio Z prilicno popularan laptop - valjda ce neko da fixuje te probleme.
@edit - primetih jos jedan problem, ventilator se ukljucuje daleko cesce nego u Windowsu i skoro neprestano radi, a to isto su potvrdili i jos neki ljudi na forumima (googlao sam za nvidia problem, pa naleteh i na ovo) - nije mi bas najjasnije sta se tacno desava, posto linux izgleda da sasvim korektno upravlja frekvencijom procesora...
Cudno..
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.11.2008. u 18:51 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 21.11.2008. 21:40 ] @
Tja..
Sledeci put kad sam restartovao sistem, sada se podize u Gnome-like okruzenju (mada system settings i dalje pominje KDE u Appearance) i vise ne radi zvuk - umesto zvuka cujem krckanje :(
Kako da vratim stvari kao pre instalacije ubuntu-desktop paketa?!?!
@edit... a sad videh da mogu da izaberem sesiju (KDE ili Gnome) prilikom logina... phew, dobro je :)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.11.2008. u 22:51 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 22.11.2008. 11:49 ] @
A bre Dimke, ne moras bas za svaku sitnicu da nas pitas :) Pogledaj okolo :D
Inace tih problema sa ventilatorima, ima ... resavaju se hakovanjem uglavno, tako da nemoj to ni da pokusavas :S
Tu neka ti pomogne neki iskusni linuksas, ja sam noob: )
[ Srđan Pavlović @ 22.11.2008. 13:28 ] @
Citat: nije mi bas najjasnije sta se tacno desava, posto linux izgleda da sasvim korektno upravlja frekvencijom procesora...
Ja sam imao problem sa ventilatorom na 8800GTX na desktopu koji je stalno radio na max
obrtaja u bilo kom distrou kada koristim nvidia-drajvere, ali tada je tacno bio BUG u tadasnjoj
verziji drajvera, i morao sam "rucno" da spustam obrtaje ventilatora na grafickoj sa alatom
nvclock ili tako nesto, sto nije bas bilo pametno. Posle su ispravili BUG, fala bogu, tako da sad ventilator radi OK, sto se nvidije tice.
E sad, nemam Laptop, cak i ne znam, mislim da on valjda ima samo jedan ventilator jel?
Znaci treba videti ko kontrolise ventilator, takodje pogledati po BIOS-u podesasvanja (kako se kontrolise vent obrtaji ako ima)
da se vent kontrolise odande (Linux nema uticaja), na osn. temperature komponenti ako ima tako nesto, na desktopu ima.
Citat: You can try the following:
edit /etc/default/acpi-support, and change the "enable laptop mode" line to "true" (it is probably the last line).
Then edit /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf. The file is well documented, you can configure a lot of power settings there. I THINK the fan speed may be controled by the CONTROL_CPU_FREQ section, with the "ondemand" versus "performance" options.
You should also take a peek in your bios to see what it is defaulting to; you can be able to make the switch there. (Windows managers a lot of power stuff by default that Ubuntu doesn't, I've found making a few changes the BIOS leads to the same net behavior, often even more reliably.)
Sa nekog foruma, ali nisam licno probao, pa ne odgovaram za posledice za ove hakove ;)
@ono za update manager i njegove instance i mene nervira, ali OK to je prvi put dok skontas kako radi ;) - mogli su to da rese samo jednim malim tool-tip-om.
Inace iz konzole kada pokrenes neku instalaciju ili update dok jedna instanaca vec radi, dobijes lepo poruku da je jedna instanca vec aktivna i da nece da moze ;)
To su tako te neke "sitnice", ali ima ih jos.... da, i ono sa iscrtavanjem "djubreta" u OO prozoru pre nego se ucita... hmm.. mada - evo sad gledam kod mene
stavio sam OO - trojku neki dan i nema toga.. bar nisam primetio, ako nisi stavio trojku, slobodno ubaci repo za trojku i samo lupi update, sam ce zameniti
2.4.x sa trojkom.
Citat: A ako u svom novom Ubuntu-u zelite najnoviji Office 3 umesto 2.4.1 - onda pratite uputstvo, vrlo je jednotavno:
http://news.softpedia.com/news...3-0-in-Ubuntu-8-10-96449.shtml
( Open Office 3 donosi dosta novina, ali posto je jos u razvoju, nije po defoultu ukljucen u 8.10 vec je i dalje ostavljen 2.4.1 )
Eto ako hocete da probate verziju 3, mozete je dodati na ovaj jednostavan nacin.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 22.11.2008. u 15:08 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 22.11.2008. 15:49 ] @
Ovaj hak mu je verovatno vec ukljucen. A ako nije moze slobodno da ukljuci sance da se nesto desu su <0,00001%
Sto se tice onog djubreta, to se iscrtava samo ako se koristi kwin window menager (kubuntu). Moguce je to da se sredi koriscenjem recimo compiza u kde. Za sve to je kriv sam kde, koji se razvija previse sporo. I nisu trebali da izbacuju Kubuntu sa kde4, jer je jos uvek dosta daleko za normalno koriscenje za vecinu korisnika, javice se sad neki koji kazu da njima radi extra, ali takvih mozda ima 1%.
Da se sredi to djubre, ja sam samo iskljucio efekte iz system settings i smanjio pojavu djubreta za 99%. Ali to i dalje nije za normalnu upotrebu!
Gnome je mnogo ispeglaniji, jednostavniji i jasniji. Sa vise alata koji rade...
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2008. 15:53 ] @
Meni je KDE4 ipak mnogo lepsi od GNOME-a :)
Uzgred, kada smo vec kod ventilatora - upravo je razlog zasto sam instalirao Linux taj sto hocu da istestiram par ACPI stvari, a Linux ima open-source ACPI implementaciju... Tako da cu vrlo verovatno danas probati da stavim debug verziju koja isprintava ACPI status-e pa mozda i vidim sta se tacno desava sa ventilatorom.
[ Zoran Milovanovic @ 22.11.2008. 17:27 ] @
Ma meni je i kde 3.x lepsi, a tek kde 4! :) Zato ga naravno i koristim, ali je trapav, spor, voli da pukne tako bzv, nece da mi iskljucuje monitor. Iskreno, jedva sam ga namestio da radi screen saver :D takodje, ako skrin sejver ostane ukljucen par sati, moze da se desi da se X zbuni i zakove... Sa gnomom ili xface se to ne desava, e sad ako si spreman zbog lepote (milim na kde 4, jer kde 3 je i fleksibilan, mozes da napravis 1000x vise stvari nego u kde 4, vec sam rekao da se sve to sporo razvija) mucis sebe (kao recimo ja :D - mada kad me iznervira zacas predjem u gome :P) onda ok. :)
Dimke, ajde vec kad testiras, javi sta tacno radis i kako se ponasa, a kako bi trebalo :)
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2008. 19:12 ] @
Ma analiziram kako Linux iscitava CPU P-state podatke (Performance State - za SpeedStep, gde su zabelezeni dozvoljeni multiplikatori i voltaze)
Posto mi nesto nije jasno, gledajuci ACPI BIOS od Sony Vaio Z modela nigde ne mogu da nadjem _PSS ACPI objekat koji je, po ACPI dokumentaciji, neophodan za koreknu enumeraciju P-nivoa... Medjutim, i Windows i Linux rade bez problema i detektuju sva P-stanja.
E, u Windowsu nista ne mogu da uradim jer je sve zatvoreno i jedino sto Windows daje korisniku je WMI ACPI interfejs koji, U TEORIJI, exportuje sve informacije - needless to say, to ne radi svuda - recimo na mojoj masini :) RMClock isto tako radi sve sto treba, ali je i on 100% closed source.
Linux, sa druge strane, ima open source ACPI implementaciju, tako da je bar moguce videti sta tacno radi... Doduse moracu da iscitam jos dosta dokumentacije da vidim kako bih mogao da debagujem Linux kernel i da rucno stepujem kroz ACPI kod :)
Kako sam Linux n00b to ce potrajati - mada, jos nisam zaboravio developer foo tako da mozda i uspem :)
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2008. 20:34 ] @
Heh
Jos malo zabave - dok se drndam sa ACPI tabelama hteo sam da slusam muziku..
- Mountovao sam NTFS drajv sa MP3 fajlovima -> SUCCESS
- Instalirao Xine plug-in za Amarok, jer po defaultu Amarok ne podrzava MP3 -> SUCCESS
- Rezultat? Amarok pusta muziku, ali se ona ne cuje na slusalicama :( -> FAIL
Da ne zaboravim, zvucna kartica sigurno radi posto se prilikom log-ina cuje neki startup zvuk...
Evo bas gledam po opcijama, zasto sad pa to ne radi, ali momci, mislim stvarno... zar je ovo zaista tako tesko da se namesti da automatski radi ?!?!
Mislim nije da trazim nesto da se zalim, ali ovo je zaista ne-desktop friendly, ajde kapiram ono sa NVidia drajverom pa cak donekle i nemogucnost sleep-a... ali ovo?
Zvucna kartica je "Intel HD Audio" - ono, klot klasican hardver koji se prodaje u milionskim tirazima..
@edit - evo uspeo sam, tako sto sam promenio:
* Output Plug-in iz "Autodetect" u "OSS" (ALSA nije radila)
* OSS Device Configuration iz "auto" u "/dev/dsp"
E sada - sledeci problem je sto se zvuk pusta i sa slusalica i sa zvucnika #@)&#@)(*#@ znaci... sledece sto moram da uradim je mixer konfiguracija.
E pa stvarno... sve sve, ali ne mozete da kazete da ovo nije nesto o cemu bi korisnik trebao da misli :(
@edit 2 - uspeo sam i to da namestim, na "vrlo" intuitivan nacin - u audio mixeru postoje 3 slajdera "Front", "Front" (!?) i PCM plus jos jedan checkbox za mute-ovanje slusalica.
E, sad, ako hocu da se zvuk cuje na slusalicama a ne na zvucnicima moram da mute-ujem "front" slajder #2....
Ko god da je ovo smislio je idiot.
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2008. 20:49 ] @
Dang...
Jos jedan problem - posto sam sada kod kuce, htedoh da radim na mom velikom monitoru.
Nece da moze :( Laptop ima HDMI izlaz na koji je prikacen Samsung SyncMaster 275T monitor - ne mere, Linux uopste ne vidi drugi izlaz. Btw, HDMI je vezan na NVidia graficki cip, a Linux jedino taj cip i vidi za sada - tako da bi trebalo da vidi i video izlaz #2
Needless to say, u Windowsu kada utaknete monitor u HDMI konektor, biva vam ponudjeno da predjete na njega, ili da to automatski bude uradjeno svaki sledeci put.
Dodjavola...
@btw - sad upravo imam prilike da vidim kakav je to player Amarok u koga se kunu mnogi... Ne znam, nisam bas impresioniran - pre svega playlist se vucara (iscrtavanje pri skrolu, brzo pretrazivanje), a audio podesavanja imaju jako malo opcija (Xine output).
Jasno mi je da ga ljudi cene zbog mnogih opcija (last.fm support, podrska za portabl uredjaje) - ali kao audio-player, Foobar2000 na Windowsu sije ovo za nekoliko duzina.
Recimo, ono sto ja radim na Windowsu je da forsiram izlaz u Vista Mixeru na 24-bitni 48000 Hz kao i u Foobaru2000 + konfigurisem fb2k da koristi SSRC high-quality resampler na 48 kHz. Ovo je zato sto vecina zvucnih kartica ugradjenih u laptopove ima samo jedan hw. sampling rate od 48 kHz i koriste jako lose resamplere (sa OCAJNIM aliasing artifaktima), tako da je mnogo bolje to uraditi PRE njih :) Foobar2k takodje onda moze da dekodira MP3 direktno u 24-bita bez rekvantizacije.
Takodje, Foobar2000 ima mnooooogo brzi playlist...
Anyway, dosta ranta za danas :)
[ Srđan Pavlović @ 22.11.2008. 21:21 ] @
Po defoultu (nisam siguran) Amarok koristi SQL-Lite, a meni se on cini spor do zla boga, pogotovo ako je lista pesama u
bazi tipa vise od 1000. Pa mozes sto se tofa tice konfigurisati neke druge baze da koristi, mozda bude brze.
KDE 4.x je nedovrsen i polufunkcionalan proizvod i to je nesto sa cime se vecina slaze. Gnome jeste mozda po
"defaultu" ruznjikav, ali brate od GNOME-ta mozes napraviti sta ti volja - ja recimo uvek obrisem gornji panel,
donji malo prosirim i dole premestim listu otvorenih aplikacija i sve zapravo sto mi je potrebno (desni klik na panel
pa Add... i onda dodajes sta oces. Isto tako mi se gnome cini stabilnijim. KDE 3.5.x je OK, ali nekako mislim da
samo "na prvi pogled" je bogatiji opcijama od GNOME-a (koji moze, kako sam rekao jako lepo da se kastomizuje
i prepravi u sta oces)...
- Mixer je konfuzan, to se slazem - i nema intelli-sense (kad ustekas sluske da se automatski mutiraju zvucnici),
nego kad ustekam sluske zvuk na zvucnicima ostaje, sto je malo pointless... ili i ako ga ima bar kod mene ne radi. Zvucna je Realtek 889A.
Ako se pale efekti (compiz), treba obavezno instalirati i comizconfig-settings-manager i onda
tamo ukljuciti sync jer je bez toga page-tearing efekat vrlo vidan (i kod pomeranja prozora po
desktopu, kod gledanja filmova... itd. Dakle, ovo resava taj vsync tamo, ali jedino gde ne resi
ovo je You-Tube, kada gledam, tamo ostaje taj tearing... ne znam u chemu je fora, mozda
Adobe i njegov plugin (i to jos wrapper, pa 64-bit kuku majko)...
Nego za taj ventilator - jel u laptopu ima samo komada-jedan? :)
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2008. 21:53 ] @
Ima samo jedan :) Tako da nije strasno... Inace taj laptop sam custom-modovao tako da sam ubudzio 2 SSD-a unutra (nema mesta za 2 2.5" uredjaja - morate rasklopiti i izbaciti DVD drajv, ali je trik da se to uradi tako da vratanca ostanu tamo gde jesu ;-) - vidis, mogao sam mozda i taj ventilator da modujem :)
--
ELEM, upravo mi se kompajlira kernel - uspeo sam da se snadjem i da instaliram sve sto treba da bih to odradio, i ukljucio sam ACPI debugging i tracing :)
Bas me zanima koliko mu treba da se kompajlira... inace, ventilator je sada nesnosan dok se make vrti u pozadini :)
---
Inace, jos utisaka - OpenOffice je VIDNO sporiji od MS Office-a 2007, cak i na SSD-u se text processor startuje za 2-3 sekunde, dok se MS Word startuje za < 0.5 sec.
Naleteo sam na gomilu sitniih i ne tako sitnih usability propusta... ali, kao sto rekoh, to i dalje ne smanjuje moj pozitivan utisak o napreku u odnosu na ranije verzije.
Doduse, ne vidim kako bi u ovakvom stanju mogao ozbiljno da radim na istom i na ovom hardveru.
Citat:
Ako se pale efekti (compiz), treba obavezno instalirati i comizconfig-settings-manager i onda
tamo ukljuciti sync jer je bez toga page-tearing efekat vrlo vidan (i kod pomeranja prozora po
desktopu, kod gledanja filmova... itd. Dakle, ovo resava taj vsync tamo, ali jedino gde ne resi
ovo je You-Tube, kada gledam, tamo ostaje taj tearing... ne znam u chemu je fora, mozda
Adobe i njegov plugin (i to jos wrapper, pa 64-bit kuku majko)...
E! Vidis, ovo je jedan od problema koji sam video - prilikom skrola u file-manageru se jasno vidi tearing... dobro si mi rekao ovo da instaliram taj compiz manager
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2008. 22:06 ] @
E, da
Prilikom instalacije TrueCrypt-a sam nesto pogresno uradio prvi put, i onaj package install prozor je ostao zakucan, bez sanse da ga zatvorite :)
Tako da... upravo sam video i zamrzavanje programa na Linuxu sa gubitkom korisnicke kontrole nad zatvaranjem prozora - posle samo par dana upotrebe :-)
Dobra strana compositing desktopa je sto se bar i tada prozor uvek iscrtava kako treba, bez obzira sto je parent proces blokiran.
[ Srđan Pavlović @ 22.11.2008. 22:16 ] @
Citat: Bas me zanima koliko mu treba da se kompajlira... inace, ventilator je sada nesnosan dok se make vrti u pozadini :)
Verovatno oko 20-ak min (plus-minus 5 min) ;)
Citat: ali je trik da se to uradi tako da vratanca ostanu tamo gde jesu ;-)
Jel radio silikon ili "purpen-pena"? :D
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 22.11.2008. u 23:27 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2008. 23:27 ] @
Silikon & super lepak :)
Anywayz - kernel se iskompajlirao, i evo mene u kernelu sa debug acpi-jem :)
Da mi je neko rekao da cu da kompajliram Linux kernel pre par meseci... ne bih mu verovao :)
Btw, jos jedan bug - TryeCrypt sprecava pravilan shut-down, kada se svi programi ugase TrueCrypt i dalje prkosi i odoleva :)
[ Srđan Pavlović @ 22.11.2008. 23:44 ] @
Nisam koristio Truecrypt, ali pretpostavljam da je negde problem u demontiranju
tog sto montiras sa njim - probaj da demontiras to sto kriptujes (fajl, particiju, sta vec)
RUCNO, pa tek onda kada zavrsi lepo demontiranje, idi na shutdown, pa vidi jel se i
tada javlja problem. Ovo onako predpostavka cisto... Znaci idi da dismount ili dismount all prvo...
[ slobapet @ 23.11.2008. 00:04 ] @
Resio si da rasklopis ubuntu i napravis novi :)
Poenta je da na linuxu treba podesiti i ubaiti u modprobe.d vrstu zvucne i onda switch radi lepo.. bar sam tako ja sredio...
wireless zna da zeza dok se postavi ali za sve su to pre svega krivi proizvodjaci hardvera..
prvo se napravi Windows pa oko njega hardver...
imas srecu ako ti acpi daje lepo stanje na bateriji... kod mene nije slucaj ali mi ne smeta...
ono za suspend to RAM to skoro nikom ne radi ali suspend to disk radi i to poprilicno brzo.
nisam ni ja neki linux guru ali svasta probao do sada i ucim...
ovo sto sam primetio je sve vezano za kde3.5 na kubuntu 8.04.
nesto mi se jos ne prelazi na kde4 jer sve te sitnice koje smetaju imam i tamo postoje.
zato linuxashi pre svega biraju hardver. tvoj komp nikad nije ni bio predvidjen za linux zato toliko i imas problema.. mada sa nekim slabijim, acerom, asusom ili ne znam toshibom i hp mislim da ne bi imao toliko muke.
cinjenica je da sve mora da se podesi i da ne radi sve odjednom, ali kad se podesi i ti se naviknes nije toliko lose...
[ miodrag75 @ 23.11.2008. 01:07 ] @
@Ivan Dimkovic
"UI je vrlo lep - jeste da je hibrid Mac OS X-a i Viste, ali nema veze - i treba kopirati ono sto valja."
Taj izgled na tvoju zalost nije iskopiran od Viste mozda od OSX-a malo ali vecina stvari su stariji od Viste tako da im sam Vista look je pre kopija linux-ovog Compiz,Beryl....itd projekata ali eto reklama je reklama.
Koliko se secam ti u nekim topicima rece da se odlicno razumes u linux pa bi ti to podesavanje trebalo biti lako.
Prvo lose si instalirao graficku i normalno je da nece da radi ako je u pitanju nvidia uopste jer Intelova grafika radi out of box.Niko ne moze da ti pomogne ako ne znamo koji lap imas Sony Vaio je ime za sve Sony lapove i samo ime nista ne znaci ako se ne zna koji je model.
Elem kad vidim da neko koristi Ubuntu i njegove derivate prilicno mi je jasno o kakvom se korisniku radi.
Lepo instalirajte Debian jer je Ubuntu jedna losa i bedna kopija koja ima samo bolju reklamu
[ burex @ 23.11.2008. 02:43 ] @
Miodraže, ako se ne varam, čovek se postavio u sedište prosečnog korisnika i opisuje kako bi izgledao tipičan susret malo više tech-savvy usera sa Linuxom (i to trenutno ubedljivo najpopularnijom verzijom - Ubuntu/Kubuntu).
Citat: Elem kad vidim da neko koristi Ubuntu i njegove derivate prilicno mi je jasno o kakvom se korisniku radi.
Da ti se zaista obrati neki Linux početnik sa sličnim pitanjima, šta misliš, kakav bi utisak ostavio na njega kada već iz rukava izvlačiš kojekakve predrasude i predlažeš jedan dobar format particije? 
[ Ivan Dimkovic @ 23.11.2008. 09:46 ] @
Hehe
Eto kazem ja, i posle meni neko kaze da izmisljam :)
Btw, @miodrag75, model laptopa koji imam mozes naci u prvom postu na ovoj temi.
[ miodrag75 @ 23.11.2008. 12:06 ] @
Da je neki drugi prosecni korisnik ne bi se tako ni postavio jer je vec u prvom postu izneo svoju predrasudu da je KDE iskopirao Vista look imao je slicne predrasude sto se tice Linux-a i u drugim temama. Korisniku kao Ivanu Dimkovicu nikad nece valjati linux ma koliko bio dobar
[ Ivan Dimkovic @ 23.11.2008. 12:13 ] @
Citat: miodrag75
prvom postu izneo svoju predrasudu da je KDE iskopirao Vista look
Da, jeste iskopirao Vista i Mac OS X look - mislim, nisam slep kod ociju a i znam kako je KDE izgledao pre 4 godine a kako izgleda danas.
A ne vidim ni sta je tu lose, i Microsoft je kopirao Mac OS X - jer valja.
Sto se kompozitnog desktopa tice, tesko da ga je Microsoft kopirao od Linunxa jer je MS imao kompozitni dekstop jos 2003-ce godine, predstavljen na PDC-u 2003 - tako da su ga vrlo verovatno developovali jos 2002-ge godine. To sto se kompozitni desktop pojavio u release Microsoft produktu tek 2006-te godine je sasvim druga stvar, ali nema puno veze sa faktom da je kompozitni desktop postojao jos ranije.
Citat:
Korisniku kao Ivanu Dimkovicu nikad nece valjati linux ma koliko bio dobar
Cudno, a ja bas rekao da valja za ono za sta mi sad treba :)
Ili hoces da kazes da ja izmisljam bagove koji su toliko ocigledni? Pa nece biti da je tako, Miodraze :)
[ miodrag75 @ 23.11.2008. 16:39 ] @
Da ti si uvek u pravu i sve znas ali malo bolje proveri svoje podatke i nemoguce je s tobom se raspravljati jer previse izvrces stvari, poredis stvari koje se ne moze porediti itd.
I gde si ostavio u prvom postu model lapa ovako nekako bi trebalo da izgleda puna oznaka
SONY VAIO VGN-TZ150NB
[Ovu poruku je menjao miodrag75 dana 23.11.2008. u 17:56 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 23.11.2008. 16:54 ] @
Sta tacno da proverim?
- Instalacija NVidia drajvera kojeg mi je ponudio sam OS mi je zablokirala Kubuntu i X vise nije mogao da se podigne, i nije bilo moguce resetovati konfiguraciju sa onim "recovery" boot menijem. Potvrdio i moj kolega, Linux guru, i jos nije nasao advekvatno resenje. Kako nemam pojma nista u vezi sa X konfigurisanjem, morao sam da reinstaliram ceo OS :( Gde sam tacno pogresio?
- System Sleep ne radi vec izbacuje neki "exception" na manje od sekunde a onda se vrati u GUI mod - isto tako, ne vidim sta treba da "proverim" ? Ako imas resenje, a ti reci, ali to nece umanjiti fakat da je u pitanju teska bagcina. Zbog ovoga bih stalno morao da gasim laptop kada bih hteo da koristim Linux za rad
- Sistemski ventilator konstantno radi, i daleko cesce povecava broj obrtaja nego na Windowsu... Sta treba tu da proverim, mislim - nisam gluv?
- Ubuntu ne vidi HDMI port na mom laptopu sa onim njihovim open-source NVidia drajverom, tako da ne mogu da koristim eksterni monitor... Imas neki savet, ili da jos malo proveravam? :)
- Ubuntu ne vidi Intel GM45 (GMA 4500) graficku na ovom laptopu, iako je Windows vidi i bez ikakvih drajvera... Tj. mozda je hardver i vidi, ali X server ne mogu da nateram da prikazuje nista na njoj.. Saveti?
- Ako ukljucim GNOME okruzenje, nemam vise zvuk nego samo krckanje... GNOME sam instalirao "po knjizi" sa sudo apt-get install ubuntu-desktop
- Amarok je potrebno manuelno podesavati (Xine audio engine na OSS) kako bi uopste pustio zvuk posto "Auto" (default) i "ALSA" ne rade.
- Jako primetan screen tearing prilikom skrolovanja, recimo u Amarok-u - ocigledno da X server ne ceka na VSync (kazu eto ljudi da to moze da se namesti, mora da se instalira neki konfigurator... pitanje za milion dolara, zasto to nije po defaultu ON?!?!?!?!)
- Kako bih imao zvuk samo na slusalicama, a ne na zvucnicima, moram manunelno da drndam jedan od nekoliko slajdera sa vrlo ne-intuitivnim imenima... Needless to say, neki drugi OS-evi automatski detektuju slusalice
- Moram doinstalirati OS komponente kako bi se Firefox pravilno iscrtavao u KDE-u, inace tabovi bivaju iseceni na pola
- TrueCrypt mi sprecava gasenje sistema (cak i kada nema mountovanih drajvova!!! ostaje mu dijalog jedini iscrtan na ekranu)
^^^ Eto, za 2 dana - malo li je... Nisam ni jedan od ovih bagova "trazio", vec su se pojavljivali kako sam radio sasvim normalne radnje. Sorry, to je ocajno puno bagova za samo 2 dana.
Mislim, to samo govori o "User Friendliness-u" Linuxa - u isto vreme, kompajliranje kernela, editovanje nekih sistemskih opcija u kernelu te ACPI tracing je prosao bez problema :) Linux je i dalje mnogo vise "developer friendly" nego "user friendly" :)
[ miodrag75 @ 23.11.2008. 17:04 ] @
Licno izabrao si najgoru soluciju za laptop moze neko da prica kako je super i popularan ali je jedno obicno s***** koje ima samo malo bolju reklamu. Ubedljivo najbolji distroi za Desktop su Fedora,Mandriva,OpenSUSE i Debian (manje vise zbog konzole). Za laptopove nema bolje distribucije od Mandrive
[ Ivan Dimkovic @ 23.11.2008. 17:05 ] @
Citat:
I gde si ostavio u prvom postu model lapa ovako nekako bi trebalo da izgleda puna oznaka
SONY VAIO VGN-TZ150NB
Potpuno irelevantno - Svi Vaio Z modeli (VGN-Z11WN / VGN-Z21WN / VGN-Z11VN, itd...) imaju identican sistemski i graficki hardver. Jedina razlika izmedju njih je brzina procesora, velicina HDD-ova i rezolucija ekrana.
Moj model je VGN-Z21WN
Citat:
je s tobom se raspravljati jer previse izvrces stvari, poredis stvari koje se ne moze porediti itd..
Molim lepo, ja sam napisao tacno kompletnu listu bagova koje sam nasao. Nisam nista "izvrnuo" nego sam napisao upravo onako kako jeste - vidis, ljudi na ovom forumu su mi pomogli oko nekih, na cemu se zahvaljujem, ali neki su i dalje nereseni i naravno da cu to da napisem u temi koja se bavi utiscima.
Ne znam ni sta to "ne moze da se poredi", mislim ako Windows bez Sony drajvera moze da uradi Sleep kako treba, vidi obe graficke kartice (doduse, ne moze da dinamicki menja izmedju istih, ali ih bar VIDI i radi sa obe) i automatski detektuje slusalice, mislim da je to i te kako moguce porediti :)
Citat:
Licno izabrao si najgoru soluciju za laptop moze neko da prica kako je super i popularan ali je jedno obicno s***** koje ima samo malo bolju reklamu. Ubedljivo najbolji distroi za Desktop su Fedora,Mandriva,OpenSUSE i Debian (manje vise zbog konzole). Za laptopove nema bolje distribucije od Mandrive
Znas kako, da pitam 5 Linuxasa dobicu 6 preporucenih distribucija. Ubuntu mi je preporucio >najveci broj< Linux kolega, tako da sam ga iskljucivo zbog toga instalirao... Kao sto rekoh, odradio mi je posao za ono sto mi je trebao.
Ako budem imao vremena probacu i tu Mandrivu.
[ Zoran Milovanovic @ 23.11.2008. 18:43 ] @
recimo ja imam intelevu graficku i radi out-of-box, muzicka ne znam koja mi je (nisam par dana kuci, pa ne mogu da pogledam sad) radi isto ko i graf. Cuo sam da mnogi imaju problema sa muzickom, odnosno sa alsom. to je zato sto je preinstaliran onaj pulseaudio koji je neka beta... kao i sam X server. Kao i cela cetvorka, kde. Ne znam zasto prave od tolikih beti jedan sistem. :)
Probaj da instaliras kmix pa ces da dobijes u system try onaj mali zvucnik.... pa tamo podesi sve da se vidi i brckaj po ono, dok ne proradi :D
[ Stator @ 23.11.2008. 18:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sta tacno da proverim?
- Instalacija NVidia drajvera kojeg mi je ponudio sam OS mi je zablokirala Kubuntu i X vise nije mogao da se podigne, i nije bilo moguce resetovati konfiguraciju sa onim "recovery" boot menijem. Potvrdio i moj kolega, Linux guru, i jos nije nasao advekvatno resenje. Kako nemam pojma nista u vezi sa X konfigurisanjem, morao sam da reinstaliram ceo OS :( Gde sam tacno pogresio?
- System Sleep ne radi vec izbacuje neki "exception" na manje od sekunde a onda se vrati u GUI mod - isto tako, ne vidim sta treba da "proverim" ? Ako imas resenje, a ti reci, ali to nece umanjiti fakat da je u pitanju teska bagcina. Zbog ovoga bih stalno morao da gasim laptop kada bih hteo da koristim Linux za rad
- Sistemski ventilator konstantno radi, i daleko cesce povecava broj obrtaja nego na Windowsu... Sta treba tu da proverim, mislim - nisam gluv?
- Ubuntu ne vidi HDMI port na mom laptopu sa onim njihovim open-source NVidia drajverom, tako da ne mogu da koristim eksterni monitor... Imas neki savet, ili da jos malo proveravam? :)
- Ubuntu ne vidi Intel GM45 (GMA 4500) graficku na ovom laptopu, iako je Windows vidi i bez ikakvih drajvera... Tj. mozda je hardver i vidi, ali X server ne mogu da nateram da prikazuje nista na njoj.. Saveti?
- Ako ukljucim GNOME okruzenje, nemam vise zvuk nego samo krckanje... GNOME sam instalirao "po knjizi" sa sudo apt-get install ubuntu-desktop
- Amarok je potrebno manuelno podesavati (Xine audio engine na OSS) kako bi uopste pustio zvuk posto "Auto" (default) i "ALSA" ne rade.
- Jako primetan screen tearing prilikom skrolovanja, recimo u Amarok-u - ocigledno da X server ne ceka na VSync (kazu eto ljudi da to moze da se namesti, mora da se instalira neki konfigurator... pitanje za milion dolara, zasto to nije po defaultu ON?!?!?!?!)
- Kako bih imao zvuk samo na slusalicama, a ne na zvucnicima, moram manunelno da drndam jedan od nekoliko slajdera sa vrlo ne-intuitivnim imenima... Needless to say, neki drugi OS-evi automatski detektuju slusalice
- Moram doinstalirati OS komponente kako bi se Firefox pravilno iscrtavao u KDE-u, inace tabovi bivaju iseceni na pola
- TrueCrypt mi sprecava gasenje sistema (cak i kada nema mountovanih drajvova!!! ostaje mu dijalog jedini iscrtan na ekranu)
^^^ Eto, za 2 dana - malo li je... Nisam ni jedan od ovih bagova "trazio", vec su se pojavljivali kako sam radio sasvim normalne radnje. Sorry, to je ocajno puno bagova za samo 2 dana.
Mislim, to samo govori o "User Friendliness-u" Linuxa - u isto vreme, kompajliranje kernela, editovanje nekih sistemskih opcija u kernelu te ACPI tracing je prosao bez problema :) Linux je i dalje mnogo vise "developer friendly" nego "user friendly" :)
Mnogo bolja solucija je da umesto vremena koje ces da potrosis na neku drugu distribuciju, odvois 30 min i odes na https://launchpad.net/ubuntu/+filebug i prijavis sve te bugove. I verujem da ce ili u ovoj verziji ili maximalno do sledece verzije biti ispravljeni.
[ tep3a @ 23.11.2008. 19:43 ] @
KDE sigurno nije tako dobro integrisan u Ubuntu jer je njima definitivno Gnome WM broj jedan i mnogo manje resursa ulazu u integraciju KDE-a. Treba sacekati openSuse 11.1 koji izlazi (uz malo srece) 18.12.08 i videti kako stvari stoje. KDE4.x je jos uvek rovit, u januaru izlazi 4.2 verzija koja bi trebala da bude dovoljno oke za production masinu.
[ Ivan Dimkovic @ 23.11.2008. 20:25 ] @
Citat:
Mnogo bolja solucija je da umesto vremena koje ces da potrosis na neku drugu distribuciju, odvois 30 min i odes na https://launchpad.net/ubuntu/+filebug i prijavis sve te bugove. I verujem da ce ili u ovoj verziji ili maximalno do sledece verzije biti ispravljeni.
Da znas da hocu, bar za sleep i HDMI problem.
[ lord_celtic @ 23.11.2008. 22:30 ] @
definitivno si za kde izabrao losu distribuciju!
probaj opensuse.
[ Srđan Pavlović @ 23.11.2008. 23:11 ] @
Koliko vidim, za ovo sto Ivan radi, odnosno za sta mu treba Linux - nije toliko bitan distro, koliko sam shvatio
radi se samo o ukljucivanju jedne stvari u kernelu radi potrebnog debuginga i rekompajl kernela. Ovo su developer
stvari... a sa onim sto je primetio i pobrojao kod Ubuntu-a (sad vezano za pogled iz ociju obicnog noob korisnika),
to je zaista tako, nazalost. Ima bagova, i oni se vremenom sredjuju, ne toliko brzo koliko bih ja voleo, ali se sredjuju.
Inace, Ubuntu nije najsrecnije resenje za rekompajl kernela - jer tamo negde kod njih stoji - ako to radite, zaboravite
da nam prijavljujete bagove. Potpuno to razumem jer oni zele da naprave genericki kernel koji ce svuda da radi, i zato
ih ne zanima da im neko salje prijave bagova ako je drndao bilo sta sa kernel-om, samo im komplikuje stvari.
[ Nedeljko @ 24.11.2008. 07:44 ] @
Ahjde oladite sa savetima tipa "probaj onu drugu distribuciju". Ja koristim Mandrivu zato sto mi lepo radi na laptopu i kad ga koristim kao laptop i kad ga prikljucim na spoljni monitor. Ako neko ne zna da mu kaze kako da stredi Ubuntu, znace neko drugi. Nije izvukao neki distro iz naftalina, vec koristi prilicno popularnu distribuciju.
[ miodrag75 @ 24.11.2008. 10:10 ] @
kako ce da mu radi drajver za graficku kad nije instlirao ili modul ili kernel header. Mogao je jednostavno da ubaci non free repoe u Synpatic-u i lepo instalira drajvere sto bi izbegao drljanje po xorg.conf
[ Stator @ 24.11.2008. 11:26 ] @
Wait, wat ?
Nije uopste to u pitanju nego je Sony izvrsio modifikacije graficke u pitanju potrosnje (power saving) i jos nekih sitnica i sada ta graficka nije kompatibilna sa generickim drajverom. To isto radi i FCS i imao sam lap sa 8400GS grafickom koji nece da radi sa generickim drajverima nego samo sa onim od FCS. I to lepo pise na Nvidinom sajtu. A posto sony ne izdaje te modifikovane drajvere za Linux mrka kapa da ce to poterati.
[ tdjokic @ 24.11.2008. 14:12 ] @
Citat: Stator: koji nece da radi sa generickim drajverima nego samo sa onim od FCS. I to lepo pise na Nvidinom sajtu. A posto sony ne izdaje te modifikovane drajvere za Linux mrka kapa da ce to poterati. E, ovo je sustina celog (sr)[t]anja sa Linuxom. Ja se sa njim (m)ucim vec vise od 6 godina, bar ako zakljucujem sa clanstvom na ES-u, koje je pocelo decembra 2002 godine.
Malo, malo, pa te negde nisko udare. Dodje nova distribucija ili verzija stare - ne radi mi postojeca mrezna kartica! Kako bre, zasto bre? To se vec desilo vise puta. Jedna od njih, PCLinuxOS, ne radi ni sa jednom od 4 razlicite mrezne koje imam, a nisu neke prepotopske.
Pre izvesnog vremena mi zatreba PCI kartica sa e-SATA prikljucom - pokusao sam da tako osavremenim stariju osnovnu plocu. Ugradim, nista. Trazim drajvere za Linux po netu, boze sacuvaj.
Nadju se takve stvari stalno, cim malo skrenes sa utabanog smera. Ne kazem da se neke od njih ne mogu resiti, ali je za to resavanje potreban rad i znanje koje izlaze iz profila prosecnog korisnika, koji su najveci broj kupaca. Zato se kod proizvodjaca i prodavaca sve vise i kristalise stav da je Linux moguce koristiti za ostvarivanje zarade samo ako ga prodajes kao preinstalirani OS na nekoj konfiguraciji. U ostalim slucajevima - kako se ko snadje.
[ Odin D. @ 24.11.2008. 14:47 ] @
Ajde ako bi neko mogao malo da pojasni ovo sa fontovima i freetype2...
Ja sam probao to da sprovedem po nekoliko uputstava koja nadjoh na internetu, ali fontovi jos uvijek izgledaju budjavo, tj. nije mi poslo za rukom, iako sve odradih po PS-u.
Sta tacno treba da se radi, sta da se rekompajlira i tome slicno. Najkorisnije ce biti uputsvo "idiot proof" tipa, molicu.
U pitanju je openSuse 11.
[ pri3rak @ 24.11.2008. 16:31 ] @
Citat: Odin D.: Ajde ako bi neko mogao malo da pojasni ovo sa fontovima i freetype2...
Ja sam probao to da sprovedem po nekoliko uputstava koja nadjoh na internetu, ali fontovi jos uvijek izgledaju budjavo, tj. nije mi poslo za rukom, iako sve odradih po PS-u.
Sta tacno treba da se radi, sta da se rekompajlira i tome slicno. Najkorisnije ce biti uputsvo "idiot proof" tipa, molicu.
U pitanju je openSuse 11.
Skines http://download.opensuse.org/r...c/freetype2-2.3.5-62.1.src.rpm
Prebaci se u root nalog sa su
Instaliras ga sa rpm -i freetype2-2.3.5-62.1.src.rpm
Odes u /usr/src/packages/SPECS
Otvoris u editoru fajl freetype2.spec
Nadjes liniju koja sadrzi %define enable_subpixel_rendering 0
0 prebaci u 1 i save-ujes fajl
Prekompajliraj paket sa rpmbuild -bb freetype2.spec (ovo kucas u /usr/src/packages/SPECS)
Instaliraj dva freetype2 paketa koja ces naci /usr/src/packages/RPMS/odg_arh_procesora/ sa rpm -U freetype2.tralala.rpm
Nakon toga aktiviraj aa u odgovarajucoj aplikaciju u radnom okruzenju
[ Laki_Gen @ 24.11.2008. 18:00 ] @
Vista ima slican bug. Kada je na "Balanced" power plan-u, i kada se zatvori, nece da posalje laptop u sleep nego ugasi ekran i zaglavi sistem. Na "power saver" radi sasvim normalno.
[ Odin D. @ 24.11.2008. 19:14 ] @
@pri3rak hvala na brzom odgovoru.
Stigao sam dovde:
Citat: Instaliraj dva freetype2 paketa koja ces naci /usr/src/packages/RPMS/odg_arh_procesora/ sa rpm -U freetype2.tralala.rpm
Medjutim kod mene imaju 4 paketa, a pri pokusaju instalacije javlja sldedece:
package freetype2-2.3.7-999.subpixel.1 (which is newer than freetype2-2.3.5-62.1) is already installed
Pretpostavljam da je to preostalo od mojih ranijih pokusaja da to sredim.
Recimo onda da to vec ima i da je i taj korak zavrsen. Jos preostaje da se se aa ukljuci u npr. firefoxu ili operi. Od onih uputstava sto sam sam pronasao nista jos ne radi (npr. about:config za firefox, pa da nadjem font.freeype2..... e kod mene nema taj font.freetype2...., a slicno je i sa ostalim savjetima). Ako imas jos neki savjet iz rukava, dobro ce doci.
Pozdrav.
[ pri3rak @ 24.11.2008. 19:42 ] @
Citat: Odin D.: @pri3rak hvala na brzom odgovoru.
Stigao sam dovde:
Medjutim kod mene imaju 4 paketa, a pri pokusaju instalacije javlja sldedece:
package freetype2-2.3.7-999.subpixel.1 (which is newer than freetype2-2.3.5-62.1) is already installed
Pretpostavljam da je to preostalo od mojih ranijih pokusaja da to sredim.
Recimo onda da to vec ima i da je i taj korak zavrsen. Jos preostaje da se se aa ukljuci u npr. firefoxu ili operi. Od onih uputstava sto sam sam pronasao nista jos ne radi (npr. about:config za firefox, pa da nadjem font.freeype2..... e kod mene nema taj font.freetype2...., a slicno je i sa ostalim savjetima). Ako imas jos neki savjet iz rukava, dobro ce doci.
Pozdrav.
hmm my bad, pazi nisam sad gledao koji je bas najnoviji paket, ali bilo kako bilo, da na dalje ne bi komplikovali idi u sledece direktorijume
/usr/src/packages/BUILD
/usr/src/packages/RPMS/i586 ili /usr/src/RPMS/x86_64 (prvi ukoliko ti je procesor 32bitni a drugi ukoliko je 64bitni i imas instaliranu 64bit distribuciju openSUSE-a)
/usr/src/packages/SOURCES
/usr.src/packages/SPECS
i u svakom od tih direktorijuma uradi jedno rm -rf *
nakon toga skini http://download.opensuse.org/r...c/freetype2-2.3.7-24.1.src.rpm moja je krivica sto sam linkovao onaj stariji jednostavno nisam pogledao mada pogledaj mozda ima i neki noviji pa skini njega
ponovi onu proceduru instalacije ovog source rpm-a izmene odgovarajuce linije u spec fajlu i kompajliranja i onda bi trebala da se pojave samo 2 freetype.***.rpm (jedan ce biti devel) u /usr/src/packages/RPMS/i586 (x86_64)
ta dva instaliraj forsirajuci update ... rpm --force -U freetype.***.rpm
nadalje ukljuci aa ako si u kde sa configure desktop->appearance->fonts-> use anti-aliasing na enable pa klikni configure i odstikliraj use sub pixel rendering i hinting style podesi na full
na dalje instaliraj true type fontove, nadji neku windows masinu i prekopiraj sadrzaj c:\windows\fonts foldera u /usr/share/truetype onda idi u taj /usr/share/truetype folder i uradi jedno chmod 644 * i nakon toga kucaj SuSEconfig
restartuj X i pogledaj
[ Odin D. @ 24.11.2008. 22:10 ] @
Krenuo sam onako kako si rekao.
Ni ovaj poslednji sto si linkovao nije noviji od one verzije koju sam ja vec instalirao i zbog toga nije dozvoljavao instalaciju.
Nakon onih rm -rf * -ova poceo je da se koci i nista nije moglo da se pokrene, pa sam ga resetovao.
Nakon restarta X nije mogao da se podigne, javlja:
libfreetype.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
Ne moze ni u FailSafe modu.
Ako imas neki savjet kako samo da vratim GUI, a da ne izgubim dva dana bilo bi dobro. Sto se tice fontova naviknucu se na one kakvi su i bili. Ako takva stvar ne dolazi odmah uz operativni sistem, sigurno ima neki bolji razlog od patentnih prava zasto je to tako.
Pozdrav.
[ Srđan Pavlović @ 24.11.2008. 22:41 ] @
Odine, ala si ga opravio, svaka ti chast! :D
Ja to samo instaliram
sudo apt-get install msttcorefonts
postavim na LCD prikaz fontova i stavim na Medium RGB hinting - onda su fontovi onako blago muljavi,
ono ko na Mac-u, ali dosta manje - meni je sasvim OK.
[ pri3rak @ 24.11.2008. 23:03 ] @
Citat: Odin D.: Krenuo sam onako kako si rekao.
Ni ovaj poslednji sto si linkovao nije noviji od one verzije koju sam ja vec instalirao i zbog toga nije dozvoljavao instalaciju.
Nakon onih rm -rf * -ova poceo je da se koci i nista nije moglo da se pokrene, pa sam ga resetovao.
Nakon restarta X nije mogao da se podigne, javlja:
libfreetype.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
Ne moze ni u FailSafe modu.
Ako imas neki savjet kako samo da vratim GUI, a da ne izgubim dva dana bilo bi dobro. Sto se tice fontova naviknucu se na one kakvi su i bili. Ako takva stvar ne dolazi odmah uz operativni sistem, sigurno ima neki bolji razlog od patentnih prava zasto je to tako.
Pozdrav.
Evo ovako sada sam to ponovo sebi uradio i stvarno radi
Daklem uloguj se kao root nemoj ici u root sa su nego se bas uloguj kao root
Onda isto ono sve pobrisi kao pre
pa instaliraj rpm source
pa promeni onu liniju
pa ga prekompajliraj
pa onda idi /usr/src/packages/RPMS/i586 ili x86_64
i uradi
rpm --nodeps --force -U freetype2-devel-2.3.7-13.1.x86_64.rpm
rpm --nodeps --force -U freetype2-2.3.7-13.1.x86_64.rpm
ali nemoj copy paste vec instaliraj na ovaj nacin tebi adekvatne pakete
[ Odin D. @ 24.11.2008. 23:37 ] @
Rekoh vec ovi paketi koje sam downloadowao ne mogu da se instaliraju jer imam instaliranu noviju verziju od ranije, a koju sam instalirao online metodom "one clik" tj. nemam taj noviji rpm paket downloadovan na kompu, a ovaj koji imam nece jer nije noviji od ovog koji je instaliran. Dzaba brisanje, sve sam to pobrisao, ali ne sljivi on to 5%.
Ima li neki nacin samo da osposobim X da radi, fontovi me vise ne interesuju.
Repair opcija sa instalacionog DVD-a ne moze nista da opravi.
[ pri3rak @ 24.11.2008. 23:41 ] @
ma to je sve ok ali zbog --nodeps --force on to prenebregne tj ne gleda koja je verzija mora samo da uradi
ali ako ti nekim cudom to nece digni yast iz konzole idi na software managment idi na search pa tu kucaj freetype2 i stikliraj freetype2 i freetype2 devel i pusti ga da instalira nakon toga mora da radi
[ Odin D. @ 24.11.2008. 23:48 ] @
sa cu probam
[ pri3rak @ 24.11.2008. 23:53 ] @
aj probaj
na onaj nacin koji sam opisao vec ne znam koliko openSUSE distribucija u nazad sam sebi osposobljavao za aa i provereno radi
[ Goran Arandjelovic @ 25.11.2008. 00:04 ] @
Da li je neko do sada imao problema na laptopu sa Ubuntuom <= 8.04 da kada su priključene slušalice/zvučnici, zvučnici na laptopu se i dalje ne isključuju?
Je l' ima neko ideju kako bi to moglo da se reši? Sve ostalo radi manje-više bez problema.
Inače, do sada sam nekim prijateljima (obični korisnici) instalirao uglavnom Ubuntu ili OpenSUSE i moram da napomenem da se OpenSUSE u izvesnoj meri bolje "snašao" sa hardverom.
Offtopic:
Zna li neko koja distribucija (BSD ili Linux) najbolje razrešava zavisnosti paketa i ima najveće repozitorijume?
[ Stator @ 25.11.2008. 00:10 ] @
Linux support forum je na vrhu. Ne bi bilo lose da neko od administracije prebaci sve postove koji nemaju veze sa temom tamo.
[ pri3rak @ 25.11.2008. 00:12 ] @
Citat: Goran Arandjelovic: Da li je neko do sada imao problema na laptopu sa Ubuntuom <= 8.04 da kada su priključene slušalice/zvučnici, zvučnici na laptopu se i dalje ne isključuju?
vec je pominjano ovde, i ne vidi se resenj van cackanja po mixeru, tj ubodes sluske mute-ujes zvucnike pojacas slusalice i obrnuto
Citat: Goran Arandjelovic:
Zna li neko koja distribucija (BSD ili Linux) najbolje razrešava zavisnosti paketa i ima najveće repozitorijume?
ne znam sta mislis pod najbolje razresava zavisnosti paketa, a sto se drugog dela pitanja tice mislim da je bas ubuntu odgovor
[ Srđan Pavlović @ 25.11.2008. 00:20 ] @
Da, stvarno bi mogli da resavanje slicnih problema pomerite na forum gde im je mesto.
Pogotovo zato sto su teme koje se ticu tih problema vec otvorene i vodjene su diskusije u delu za Linux / Linux hardware.
Temu za intelli-sense sam odavno jos otvorio na Linux Hardware forumu, ali niko nije imao resenje.
Verovatno drajver nema podrsku za intelli-sense (da skonta kada si ukljucio sluske i sam mutira ostale output kanale),
mada ne mora biti da je to slucaj.
[ Odin D. @ 25.11.2008. 00:36 ] @
Sacekajte samo malo da osposobim komp pa onda pomjerajte temu....
Dakle nista od prethodnih savjeta nije upalilo.
Pobrisavao sam sve redom u BUILD, RPMS/x86_64, SOURCES i SPECS sa rm -rf * ali nije imalo sta da se pobrisava jer sam vec ranije pobrisao, ali rekoh ajde za svaki slucaj.
Sa rpm -i freetype2-2.3.7... ne moze da se instalira jer ima dependencies od 2.3.5 ?!
sa rpm --nodeps je proslo, ali nista se nije popravilo.
Iz yasta u konzolnom rezimu nista ne moze da se uradi. Trazi da sam konektovan na internet (he, he...), a na instalacionom DVD nema freetype2. Pri tome nisam nasao nikakvu opciju da mogu da instaliram package sa hd-a.
Sve u svemu, X i dalje ne radi, javlja istu gresku kao i ranije, tj. da fali taj libfreetype.so.6.
Da li neko zna kako da osposobim X ponovo. Ovi fontovi me ne interesuju, dakle, jedino da KDE opet radi. Da li mogu nekako samo njega opet da prekompajliram, reinstaliram i sl. a da vise ne kuka da mu fali taj freetype i da ne moram reinstalirati citav sistem?
Ako moze, sta treba da radim?
[ Odin D. @ 25.11.2008. 00:53 ] @
Evo proradio je sam od sebe?!
Mora da sam negdje greskom cekirao "Enable AI" umjesto "Enable AA", pa se sam popravio.
[ pri3rak @ 25.11.2008. 00:56 ] @
Citat: Odin D.: Evo proradio je sam od sebe?!
Mora da sam negdje greskom cekirao "Enable AI" umjesto "Enable AA", pa se sam popravio.
pa bas samo od sebe nije moglo :)
[ combuster @ 25.11.2008. 10:08 ] @
Lol kako pre nisam naleteo na ovaj thread. Sad mi zao. :D
Kako je ruzan ovaj gnome, puj...
[ Srđan Pavlović @ 25.11.2008. 18:52 ] @
Samo na GNOME stavis hidroxygen.tar.gz (tezak je nekih 70mb - odlicna tema, sve sadrzi, ne samo ikone), i pichi...
Ako bas neko voli KDE, moze za 5 min namestiti gnome da lici na KDE 4 ;) - ono sto sam okacio gore je GNOME sa tom hidroxygen temom.
Instalacija je boza - samo prevuces skinutu arhivu u Themes. Gotovo :)
/edit: ako hocete onaj windowsoliki task-bar (kao kde-4 te fore) - onda staviti jos 2 paketa:
gnomenuthemes_1.6-1_all.deb
gnomenu_1.6-1_all.deb
(ovim redom instalirati jer drugi zavisi od prvog)
onda odete na gnome-look.org i stavite "Vista-look" menu ako bas ocete i ubacite u gnomenu (desni klik na panel pa add to panel pa cete naci gnomenu ;)
- eto, za svakog po nesto...
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 25.11.2008. u 20:41 GMT+1]
[ Odin D. @ 25.11.2008. 21:00 ] @
Citat: pri3rak: pa bas samo od sebe nije moglo :)
Evo kako je bilo:
Nesto sam cackao od svih onih savjeta da probam da ga urazumim. Nije pomoglo. Onda sam resetovao komp (sto sam inace radio svaki put poslije svakog pokusaja), pa nije moglo ni tada. Onda sam resetovao opet pa podigao komp u Windowsu da bih otisao na internet pa nasao jos neki savjet. Kad sam nasao, onda sam ga resetovao opet da bih ga podigao u Linuxu da bih probao novi savjet, ali tada se X ukljucio. Dakle nista nisam mogao da radim izmedju ta dva reseta jer sam bio u Windowsu.
Elem, kad je proradio, onda sam odlucio da se jos malo kockam, pa sam istjerao stvar do kraja i ukljucio AA, ali to je bio uzas. Mnogo gore nego bez njega. Fontovi su mi izgledali kao da ih gledam u pripitom stanju, tj. ima se konstantan osjecaj da oci ne zumiraju dobro, sto dovodi do stalnog automatskog treperenja sociva u pokusaju da zumiraju. Fontovi u KDE Developu su se izoblicili do idiotluka, pa boldirani dio koda koji predstavlja key words, npr. u C-u izgleda kao da je pisan sprejom, tj. pojedine ivice na slovima se stapaju jedna sa drugom zbog zadebljanja.
Sve u svemu, bez AA fontovi svuda izgledaju ok sem u browserima, a sa AA nigdje ne izgledaju kako treba, tako da je meni bolje bez AA.
Hvala svima koji su se odazvali na moje probleme, pa iako nisam bogzna sta uradio nauci se ponesto prilikom ovih avanturica.
Pozdrav.
[ Srđan Pavlović @ 27.11.2008. 07:53 ] @
Evo zasto ne radi intelli-sense:
http://www.jasonparekh.com/?page_id=9#microphone
ma da, evo odma trcim da hackujem i rekompajliram Ubuntu kernel. Ne pada mi na pamet!
Citat: If you’re using a mactel-patched kernel (or the generic Ubuntu kernel, maybe other distros that prepatch with mactel), chances are your microphone has the ability to work (you have to toggle between Line-in and Mic on the ALSA mixer for it to work), but your headphone sensing doesn’t (when you plug in headphones, you hear audio from both the internal speakers and the headphones).
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|