[ Pilgrim @ 19.11.2008. 23:48 ] @
Dakle, pocetna pretpostavka je da o Clipperu ne znam nista :(

Programer koji je radio program(knjigovodstveni) je otisao za Australiju pre pet godina i od tada mu se gubi svaki trag :(

Racunar na koje je program je vec toliko star da je vec par puta samo "blagovremeno" kloniranje diska sacuvalo firmu od propasti.
Da li postoji mogucnost da se taj program namesti da radi na Windows XP-u i ako moze, kako to uraditi?
Ako ne moze na XP, onda preostaje 98ca ali mi svejedno treba pomoc kako staviti taj program na sveze reinstaliranu masinu.
Inace, program se nalazi u jednom folderu na root-u C diska, a startuje se sa jednim batch file-om sa Desktopa koji staruje exe file u tom folderu na root-u...

Molim Vas da uzmete u obzir prvu recenicu i da mi detaljno objasnite postupak.

unapred hvala za strpljenje
Dusan
[ Take 5 @ 20.11.2008. 01:04 ] @
^ Mozda bi bilo krajnje vreme da malo razmisljas u suprotnom smeru?
Uz novi racunar bi trebalo da ide i legalan Windows, a taj prastari program sa prastarim racunarom je odavno zreo za penziju.
Ako ti je knjigovodstveni program izvor regularnih prihoda, mogao bi da razmisljas i o nuznosti ulaganja u "osnovna sredstva".
Tih Clipper programa, ciji je "programer nestao neznano kud", ima zacudjujuce veliki broj!?!
Zajednicko svima im je da su nabavljeni "za serpu ribe", a godinama se koriste kao "osnovno sredstvo", mahom za knjigovodstvo, maloprodaju i slicne, veoma ozbiljne profesionalne namene... i to uglavnom na prastarim masinama, takodje nabavljenim za istu "serpu ribe", a da pri tom niko ni ne pomislja da bi mozda bilo krajnje vreme da se tu nesto promeni!???!
[ Pilgrim @ 20.11.2008. 08:26 ] @
Take 5, osim sto si se poprilicno izjadao na temu software-a i opreme, nisi mi nista pomogao.
Molio bih te da, ako imas nešto da pricas na tu temu, da kritikujes, kukas i ostalo, otvori novu temu pa tamo uzivaj :)

A ako nesto znas o problemu koji me muci, dobrodosao si da pomognes.

So, no hard fealings...
Dusan
:)
[ Predrag Supurovic @ 20.11.2008. 08:46 ] @
Pilgrime mi mozemo samo da pretpsotavljamo kako taj program radi. TO zna samo onaj ko ga je napraio. U principu ne bi trebalo da ima problema da Clipper program radi pof Windowsima, ali ko zna kako je taj program napisan.

Take 5 ti je lepo rekao. Ako ti je knjigovodstveni program toliko vazan da firma zavisi od njega, onda kupite neki savremeni program. Sad vam je taman vreme, jer imate mesec-dva fore da se priviknete na njega, pa da pocnete da novu fiskalnu godinu vodite u njemu.
[ X Files @ 20.11.2008. 08:47 ] @
^
Ne znam napamet, ali otprilike ovako:

1. kopiras program (i celu foldersku strukturu) sa racunara A na racunar B, na istoj putanji

2. kopiras [racunar A] C:\autoexec.bat na [racunar B] C:\autoexec.bat

3. Pogledas sta pise u Autoexec.BAT (izvesne putanje) i pogedas postoji li jos nesto sto treba kopirati sa racunara A na racunar B, recimo BRIEF, PRINT, NC ili neki slicni folderi (da ne objasnjavam sada).

4. [Racunar B] System > Advanced > Environment variables
Ovde je moguce da treba dodati novu stavku (po secanju) iako se nesto slicno nalazi u Autoexec.BAT, pod SET komandom.
KOLONA:clipper VREDNOST:f126 r85
(proveri u Autoexec.bat) ove vrednosti

5. Promena fajla: Windows>System32>Config.nt
...
files=140
buffers=200
...
(otrpilike ovako, po secanju)


6. Ako ipak ne radi, mozda je autor postavio neku zastiti, tipa skriveni fajl koji se proverava. Onda ti treba neki HEX editor, ali uputstvo za tako nesto je vec van Pravilnika ovog foruma...

Sada imas dovoljno kljucnih reci (clipper, xp, autoexec, config.nt, files, buffers, environment), pa se mozes i po netu snaci u vezi podesavanja ako ne proradi po ovim instrukcijama.


Citat:

Programer koji je radio program(knjigovodstveni) je otisao za Australiju pre pet godina i od tada mu se gubi svaki trag :(

Ne gubi se njemu trag, vec se vama gubi pouzdan program... ;)
[ misk0 @ 20.11.2008. 08:47 ] @
U sustini, trebas iskopirati samo taj folder, paziti da se zove isto i nalazi na istom disku (zbog apsolutnih putanja koje su mozda upisane u neke konfiguracione fajlove) i to bi trebalo da radi. Naravno, ako ne radi, imas par fora koje su zaostale iz DOS-a kao Files i sl ali probaj prvo ovako, mozda nece biti potrebno.
[ X Files @ 20.11.2008. 08:56 ] @
Sad mi nesto pade na pamet, mozda Autoexec.bat sa win98 treba da ide u Win > System32 >autoexec.nt kod XP-a, mada nisam 100% siguran u vezi toga.

Cisto da imas u vidu.
[ Pilgrim @ 22.11.2008. 09:50 ] @
Podesavanja autoexec i config-a u XP-ju odradilo posao.

puno hvala svima koji su pomogli
Dusan
[ Catch 22 @ 26.03.2010. 20:47 ] @
Bila je potrebna i jedna linija u konfiguracionom fajlu (autoexec ?):
SET CLIPPER=F:40
... tako nekako, ako sam dobro zapamtio?
[ Smajki @ 31.03.2010. 11:30 ] @
Ja sam probao sa svim ovim izmjenama medjutim idalje nista. Pokazemi mi prozor u DOS-u da izaberem firmu i godinu i kada izaberem izbaci me nazad. Mozeli pomoc!!!!
[ X Files @ 31.03.2010. 12:25 ] @
Moras da napises sta si TACNO menjao i gde.

Kod Clipper programa, navika je bila da se koriste apsolutne putanje, pa je od kljucnog znacaja da se sve isto zove i nalazi na istom mestu i sl.

Mozes recimo nekim HEX editorom pogledati da li taj program zavisi i od nekih drugih foldera i sl. Mozda ima i neku zastitu?
[ Smajki @ 31.03.2010. 12:54 ] @
Kopirao sve foldere vezane za clipper i software na ista mjesta na drugom racunaru ( na root diska ), izmjenio u autoexec.nt (imam XP na oba) set clipper=F120, i u config.nt file=120 i buffers=200.

[ X Files @ 31.03.2010. 12:59 ] @
Da li si pogledao tacku 4 iz ove poruke:
http://www.elitesecurity.org/p2113444

Zapravo, treba da pogledas ovu tacku na racunaru gde taj program radi, pa zatim isto to primenis i na drugom sistemu.
[ Smajki @ 31.03.2010. 13:27 ] @
Pregledo sam i to. Na source racunaru nema nista vezano za clipper
[ biromega @ 24.09.2010. 10:10 ] @
Pokusaj program pozvati iz komandnog prompta:

Start>Run>cmd
s cd .. se pozicioniraj u zeljeni folder i "pozovi" program


U tom slucaju, kada program "padne" napisatce vrstu greske, naziv funkcije-procedure i broj linije. Greske su najcesvce u obliku DOS error x

gdje je x npr,

2 nema trazenog fajla
4 u autoexec.nt ili config.nt nije dovoljeno dovoljan broj fajlova za otvaranje
5 greska u mrezi i sl.
[ EmmaR @ 04.10.2010. 16:42 ] @
Samo ga iskopiraj na disk. Nije bitno koji i nije bitna particija.

Napraviš prečicu na desktopu do izvršne .exe datoteke i to ti je to. Trebalo bi da radi.

Naravno, uvek možeš da napraviš .bat datoteku u kojoj navodiš tačnu putanju do .exe datoteke. Naziv .bat datoteke nije bitan.

Ne treba ti Clipper, kao programski jezik, da bi program radio jer je sve u .exe fajlu.

Podešavanja u autoexec.bat rade se u slučaju programiranja u Clipper-u, sa ciljem povezivanja potrebnih elemenata.

Jedino ako si "baksuz" pa si naleteo na nekoga ko je zaštitio baze, onda može biti problema.


P.S. Win XP, sp2 - NIJE INSTALIRAN Clipper a program rađen u Clipper-u radi bez ikakvih podešavanja, pozvan iz explorera.
[ Smajki @ 05.10.2010. 07:33 ] @
Druze izgleda da sam taj baksuz ;). Sta sad?
[ EmmaR @ 05.10.2010. 10:43 ] @
Možeš li da snimiš prozor da vidim kako izgleda (ako trebaš da sakriješ firmu: obradi snimljeni ekran u nekom programu za obradu fotografija - može da posluži i Paint - sam prefarbaš problematične delove)? Znači: prozor pre unosa podataka i neposredno posle unosa podataka (ako može). AKo ti izbaci grešku obično je u crvenom okviru ispisano belim slovima.

Moguće je da nisu sve baze u istom direktorijumu bile. Pri kopiranju Clipper programa na drugi računa VAŽNO JE da sve bude u direktorijima sa istim nazivom kao na starom računaru i da particija bude ista. OVO NE VAŽI U SLUČAJU KADA JE IZVRŠNA DATOTEKA U ISTOM DIREKTORIJUMU GDE SE NALAZE SVE POTREBNE BAZE, ŠTO JE NAJČEŠĆI SLUČAJ - 99,99%.
E, sada kada bi programeri uz program dostavljali i dokumentaciju (što treba da se radi), znao bi šta da tražiš. Radim u firmi gde su programi vezani za finansije i računovodstvo rađeni u Clipper-u a dokumentacije nigde tako da smo primorani za najveće gluposti da ih zovemo jer ne znam šta čemu koja baza, ovaj tabela, služi niti koji su njeni indeksi a još manje po kojim kriterijima su indeksirane.

To što te posle unosa podataka, izbaci nazad u Win može da se desi da pozivaš jedan program koji treba da pozove drugi program a ne nalazi ga. Proveri iz eksplorera koliko imaš .exe ili .bat (ovo drugo je bolje, možeš da vidiš na šta se poziva) datoteka, možda pozivaš pogrešnu.

Probaj da ga aktiviraš iz DOS prozora (command prompt):
1. prvo zapiši putanju TAČNO gde se nalazi .exe ili .bat datoteka koju pozivaš.
2. uđeš u command prompt: Start->All Programs->Accessories->Command prompt (crna ikonica sa C:\). Sa ALT+ENTER prelaziš na prikaz preko celog ekrana (isto tako izlaziš)
3. pozicioniraš se u direktorijum gde se nalazi izvršna datoteka
- ako piše još nešto sem C:\> vraćaš se sa CD\
- ako se nalazi na nekoj drugoj particiji, odnosno disku onda otkucaš oznaka_particije/diska: na primer D:
- otkucaš tačnu putanju na kojoj se nalazi izvršna datoteka, npr. cd C:\knjiga ili cd:\knjiga\knjiga1 direktorijume razdvajaš obrnutom kosom crtom \
-- ako su nazivi direktorijuma duži od 8 znakova onda 7mi i 8mi znak su ~1 (može da se desi da ima više direktorijuma sa sličnim nazivom pa umesto 1 treba da upotrebiš neki veći broj) npr. C:\knjiga~1. Ovo je jako mala verovatnoća, jer onaj ko piše program u DOS-u nikada, po pravilu, ne imenuje ni direktorijume ni datoteke duže od 8 znakova, a i direktno iz DOS-a, command prompta, to nije moguće.
- otkucaš naziv izvršne datoteke. Ne mora da se ukucava ekstenzija. Za datoteke sa nazivom dužim od 8 znakova, vidi prethodni postupak.
- iza svake komandne (komandne linije) pritisneš taster Enter
- iz Command prompta izlazi se tako što otkucaš EXIT. Poželjno je da se postaviš na root direktorijum sistemskog diska, ali ne mora. (joj, nekada su baš bili osetljivi po tom pitanju. Mislim, računari)
- nije osetljiv na mala i velika slova.
4. ako mu nedostaje neka datoteka, videćeš jer te neće vratiti u Win.
5. ako slučajno promašiš komandu, pa te pita nešto što ne razumeš odgovori sa N.
5. Ovo važi za sve verzije Win.
6. TAČKOM 3 NEMAM NAMERU DA OMALOŽAVAM NIČIJE ZNANJE. NAPISALA SAM JE IZ RAZLOGA ŠTO PRETPOSTAVLJAM DA SI MLAĐA OSOBA I DA POSTOJI VELIKA VEROVATNOĆA DA SE NISI NIKADA SREO SA DOS-om KAO OPERATIVNIM SISTEMOM (Hm, u XP više nije DOS nego Command prompt ali to mu isto dođe)P.S. Bolje mi ide programiranje u Clipper-u nego objašnjavanje.