[ novobeogradjanin @ 20.11.2008. 10:43 ] @
Kako da proverim da li je uradjeni full backup ispravan, a da ne poremetim doticnu bazu?
[ Fedya @ 20.11.2008. 11:57 ] @
Uradis restore na drugom serveru ili pod drugim imenom?
[ mmix @ 20.11.2008. 12:22 ] @
RESTORE VERIFYONLY ce ti proveriti strukturu bekapa i njegovu ispravnost, medjutim nece proveriti ispravnost podataka u backupu niti to moze.
[ novobeogradjanin @ 20.11.2008. 15:09 ] @
RESTORE VERIFYONLY je previse komplikovan za mene pocetnika.
Ovo prvo nesto pokusavam.
Da vas pitam nesto?
Ako ja uzmem, onako divljacki, mdf i ldf fajl, pa ih snimim na DVD, da li sam time sacuvao sve?
[ mmix @ 20.11.2008. 15:19 ] @
Zavisi sta hoces, ali je skoro uvek bolje raditi backup umesto fizickog kopiranja mdf fajla (ldf ti ne treba, ldf su transaction logovi a kad attachujes bazu ne mozes da radis rewind tako da ti logovi ni ne trebaju) bas zbog obezbedjivanja continuiteta promena. Izmedju ostalog da bi mogao da uzmes mdf i da budes siguran da sadrzi sve podatke moras da shutdownujes bazu da bi se zavrsile sve pending transakcije.
[ Fedya @ 20.11.2008. 15:27 ] @
Ne znam ali mogu da te posavetujem da to ne radis :) Zasto divljacki? Backup/Restore baze je samo nekoliko klikova u SSMS-u.

Sto se tice RESTORE VERIFYONLY sintaksa je vrlo jednostavna

Code:

RESTORE VERIFYONLY FROM DISK='putanjaDoFile'


Ostali parametri su opcionalni, mozes ih ignorisati ako is pocetnik. Evo primer sve ce ti biti jasno:

Code:

RESTORE VERIFYONLY FROM DISK='C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Backup\ammado_persistence_communication.bak'


[ novobeogradjanin @ 20.11.2008. 15:29 ] @
Hvala puno obojici, sad mi je znatno jasnije.
Uspeo sam da uradim Fedya-in predlog, kopirao sam mdf, ldf i bekap u odgovarajuce foldere na drugoj instanci, i uradio sam restore.
[ novobeogradjanin @ 20.11.2008. 16:18 ] @
E, hvala Fedja, uspeo sam i ovo poslednje!
mmm, primeri :)
[ nadavesela @ 11.03.2011. 08:53 ] @
Dali je neko radio ili razmisljao o automatizaciji (jobu) Restora differential backup-a baze radi provere ispravnosti backup-a.
[ mmix @ 11.03.2011. 12:31 ] @
Sta bi konkretno dobila time? VERIFYONLY ce ti vec proveriti dal je backup citljiv, a ako je citljiv i sekvencijalno odgovarajuci proci ce u tom nekom jobu koji pravis i dobices kopiju radne baze ali mislim da ti nije potrebna. Ako je diferencijal pokravern nece proci verifyonly tako da pokusaj restore-a nakon toga nema nikakvu svrhu (vec znas da je prs'o)
[ nadavesela @ 11.03.2011. 12:59 ] @
Pa zelim da proverim ispravnost podataka u backapu.
Ako neki differential nije ispravan na raspolaganju je prethodni.
Job jos ne pravim, zamolila sam za ideju realizacije joba, al posle ovog 'sta ce ti to', izgleda ne trebam ni manuelno da radim restore radi provere ispravnosti podataka :).
[ mmix @ 11.03.2011. 13:38 ] @
Ok, bas zato ti i kazem, ako je diferencijal neispravan to ce ti VERIFYONLY reci. Nema potrebe da ga zaista i restorujes da bi dobila istu informaciju nazad.
[ nadavesela @ 11.03.2011. 15:26 ] @
Kad budem trebala da uradim restore differential backupa baze:
u slucaju kao neka druga baza, na primer stanje datog datuma (7.) u 5.mesecu, dali bih mogla da automatizujem (job)
tako sto cu full i differential fajlove oznaciti na odgovarajuci nacin, 5mesec2011full.bak,1mesec7dan2011differential.bak
pa onda restore tih fajlova datim redom, job treba znati koje fajlove zelim restorovati.
Kratko receno ono sto ja radim manuelno (po potrebi, pa i da nikad ne treba) dal mogu da automatizujem.
U Maintenance Plan Wizardu postoji Backup Task, al ne i Restore Task; jedino preko scripte..

[ mmix @ 11.03.2011. 16:10 ] @
A zasto bi radila restore kroz job? Restore se radi kad je vanredna situacija zbog cega se backup i pravi (eventualno once-off pravljenje duplikate baze sa dev/test/etc).
[ nadavesela @ 13.03.2011. 09:40 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...TORE-iz-druge-baze-pomocu-TSQL
Osim toga valjda imamo pravo da automatizujemo nesto, pa i kad to treba uraditi samo u vanrednoj situaciji
[ mmix @ 13.03.2011. 14:17 ] @
*sigh*, odustajem.
[ nadavesela @ 14.03.2011. 09:22 ] @
ja ne odustajem :)
posle uspesnog joba koji radi full i differential bakup, kao sledeci step kopiranje tih fajlova iz BACKUPFOLDERA u folder po zelji (D:\RESTOREBACKUPFOLDER) kao FullRestoreMojaBaza_backup.bak i DifferentialRestoreMojaBaza.bak

Restore job se sastoji iz dva koraka (stepa) koji izvrsavaju sledece restore sripte:
1.FullRestoreStep
RESTORE DATABASE [RestoreMojaBaza] FROM DISK = N'D:\D:\RESTOREBACKUPFOLDER\FullRestoreMojaBaza_backup.bak' WITH FILE = 1, MOVE N'MojaBaza' TO N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\RestoreMojaBaza.mdf', MOVE N'MojaBazaArhiva' TO N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\RestoreMojaBazaArhiva.ndf', MOVE N'MojaBaza_log' TO N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\RestoreMojaBaza_log.ldf', NORECOVERY, NOUNLOAD, REPLACE, STATS = 10
GO
2. DifferentialRestoreStep
RESTORE DATABASE [RestoreMojaBaza] FROM DISK = N'D:\D:\RESTOREBACKUPFOLDER\DifferentialMojaBaza_backup.bak' WITH FILE = 1, MOVE N'MojaBaza' TO N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\RestoreMojaBaza.mdf', MOVE N'MojaBazaArhiva' TO N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\RestoreMojaBaza.ndf', MOVE N'MojaBaza' TO N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\RestoreMojaBaza_log.ldf', NOUNLOAD, REPLACE, STATS = 10
GO

Samo po potrebi startujem job, a da ne moram da trazim odgovarajuci full.bak file i odgovarajuci differential backup file...i da su mi prethodno definirane Restore options i Recovery State na nacin kako sam generisala scripte (kad bih radila RESTORE manuelno u trenutku potrebe)

Jedino je mozda odvisno kopiranje full i differential poslednjih backup fajlova, al za sad je to jedini nacin koji ja vidim kako da zamenim manuelni izbor backup fajlova iz kojih zelim da restorujem, a zelim sacuvati sve full i differential backup file-ove.