[ bjevta @ 20.11.2008. 13:37 ] @
Na html/css forumu su se raspričali oko toga da li treba da se koriste tabele ili DIV tagovi u dizajnu. To me ne zanima - znam odgovor.

Ono što ne znam jeste da li postoji razlika u performansama kada se na sve to doda MS implementacija AJAX-a?

Recimo da jednu master page dizajniram pomoću tabele a drugu pomoću DIV-ova. Da li bi postojala razlika u performansama, uočljiva za krajnjeg korisnika?
[ Aleksandar Ružičić @ 20.11.2008. 14:43 ] @
mogao si u onoj temi na web dizajn & css forumu da procitas cinjenicu da se tabela sporije renderuje u odnosu na div, ali to vazi samo kod ucitavanja strane, a ukoliko elemente dodajes dinamicki (preko js-a) onda je razlika u brzini toliko mala da je skoro i nema...
[ bjevta @ 21.11.2008. 09:32 ] @
ok, hvala. znao sam da se div strana subjektivno brže učitava zbog načina rendanja. ovo je bilo pitanje više iz radoznalosti jer se baš ovih dana smaram s nekakvim layout-om. radim s div-ovima, naravno.

standardno najveći problem je cross-browser compatibility ali, to je neka sasvim druga tema...
[ deerbeer @ 23.11.2008. 01:04 ] @
Koliko su stvarno <div> tagovi browser independance ? Onako iz iskustva na prvu loptu?
[ bjevta @ 24.11.2008. 07:59 ] @
pre svega, ja nisam HTML/CSS koder pa je i moje mišljenje vrlo malo merodavno.

da jedna strana izgleda potpuno (100%) isto u svim browserima, rekao bih da je nemoguće. Ako i jeste, ja nisam u stanju da to izvedem.

Kad radim html, prvo napravim da "izgleda" u Visual Studiu. Onda gledam kako sve to izgleda u IE 6.0. Onda istu stranu otvorim u Firefox-u i uočavam razlike. Cilj je postignut kad strane izgledaju skoro isto - bitno je da nema razlika koje "lome" dizajn, tipa da neki div "pobegne".

Onda rolam točkić uz Ctrl pritisnut (uvećavam i smanjujem slova) i radim resize browser-a i gledam isto to - da se layout ne lomi. Točkić rolam po najviše 2 puta u istu stranu (povećanje/smanjenje) jer smatram da nema svrhe da to radim u nedogled. S obzirom da radim aplikacije, a ne sajtove, mislim da je to ok.

Dakle, div-ovima jeste moguće postići celovitost dizajna u okvirima koje sam ovde naveo.

[Ovu poruku je menjao bjevta dana 24.11.2008. u 12:04 GMT+1]