[ petarm @ 21.11.2008. 23:19 ] @
[ petarm @ 21.11.2008. 23:19 ] @
[ Mlatko @ 22.11.2008. 03:24 ] @
Pozdrav momce.
Ako sam dobro shvatio, trazis objasnjenje zasto su U i S funkcije (samo) T i V? Pojednostavljeno, moze se reci ovako: U, tj unutrasnja energija je odredjena pritiskom, volumenom i temperaturom, dakle U=U(p,T,V). No posto su p,V i T povezani jednadzbom stanja p=p(V,T), to znaci da je U=U(p(V,T),T,V)=U(T,V), tj U je funkcija varijabli T i V. Za S vrijedi slicno, pogledas definiciju za S, npr u ravnoteznom stanju je dS=d'Q/T. Dakle, S je funkcija od T i svega onoga o cemu je ovisna funkcija Q. Kako prema 1. zakonu vrijedi d'Q = dU + pdV, to znaci da je Q ovisno o U, p i V. Posto je U ovisno o T i V (vidi gore), zatim p takodjer ovisno o T i V (vidi gore), jasno je da je Q zapravo na koncu ovisno o T i V. Iz svega recenog slijedi da je S funkcija od T i V tj S = S(T,V). Je li to bilo ono sto si htio pitati, ili sam pogresno razumio? Nego, ne mogu da ne pitam, sta ti znaci ono "ok" u nazivu teme? :) [ petarm @ 22.11.2008. 18:49 ] @
Citat: Zeza me "o" na tastaturi pa ga iz tog razloga nema uvek! ![]() Pre svega hvala ti na odgovoru! Citat: Mlatko: Pozdrav momce. Ako sam dobro shvatio, trazis objasnjenje zasto su U i S funkcije (samo) T i V? Zasto uzimam da su fje samo T i V Citat: Mlatko: Pojednostavljeno, moze se reci ovako: U, tj unutrasnja energija je odredjena pritiskom, volumenom i temperaturom, dakle U=U(p,T,V). No posto su p,V i T povezani jednadzbom stanja p=p(V,T), to znaci da je U=U(p(V,T),T,V)=U(T,V), tj U je funkcija varijabli T i V. Za S vrijedi slicno, pogledas definiciju za S, npr u ravnoteznom stanju je dS=d'Q/T. Dakle, S je funkcija od T i svega onoga o cemu je ovisna funkcija Q. Kako prema 1. zakonu vrijedi d'Q = dU + pdV, to znaci da je Q ovisno o U, p i V. Posto je U ovisno o T i V (vidi gore), zatim p takodjer ovisno o T i V (vidi gore), jasno je da je Q zapravo na koncu ovisno o T i V. Iz svega recenog slijedi da je S funkcija od T i V tj S = S(T,V). Je li to bilo ono sto si htio pitati, ili sam pogresno razumio? Hvala! Znas sta mene ustvari buni. Za ![]() V F T U 0 G S H P Gde mi 0 predstavlja dve ukrstene "strele" ![]() Ovaj cetvorougao je jako koristan za nalazenje prvih parcijalnih izvoda, a uzima se iz njega npr. U=U(S,V). Odnosno nije nuzno uzimati U=U(T,V) [ Mlatko @ 23.11.2008. 19:43 ] @
Citat: petarm: uzima se iz njega npr. U=U(S,V). Odnosno nije nuzno uzimati U=U(T,V) Hint: slozene funkcije. Nije nuzno uzimati U=U(T,V) jer od varijabli T i V uvijek mozes definirati neke "korisne" funkcije (npr S=S(T,V) ), prepoznati ih u definiciji funkcije U, i onda U postaje "slozena funkcija" U=U(S,V) ili U=U(S,T) ili U=U(S), ovisno kako je definirana funkcija S. (npr u funkciji U = 2T + V + V^2, gdje je U=U(T,V), mozemo definirati S = 2T+V, pa U postaje slozena funkcija s varijablama S i V, tj U=U(S,V) ) Zasto nam treba definiranje dodatnih funkcija, poput pomenute S? Zato sto promatranjem ovako definiranog S, i parcijalnih derivacija od U po S, mozemo dobiti neke nove informacije o fizikalnim procesima ili barem pojednostavljenje nekih vec dobijenih. Osim toga tako definirana funkcija S ne mora biti neka apstraktna funkcija koja bi nam eto samo pomagala kod interpretacije fizikalnih procesa, nego je cesto i konkretna mjerljiva fizikalna velicina. Zato se i definiraju termodinamicki potencijali, jer npr promatranjem njih kao funkcija, te njihovih parcijalnih derivacija, dobijamo neke informacije o termodinamickim procesima (na primjer kod procesa u kojima je p=const i S = const, definiranje funkcije H i njeno promatranje nam pomaze jer je karakteristika takvih procesa da sustav tezi stanju minimalne entalpije H), a mogu posluziti i za racunanje V,T,P i S, (u cemu pomaze Bornov cetverokut). [ petarm @ 25.11.2008. 08:36 ] @
Citat: Mlatko: Hint: slozene funkcije. Nije nuzno uzimati U=U(T,V) jer od varijabli T i V uvijek mozes definirati neke "korisne" funkcije (npr S=S(T,V) ), prepoznati ih u definiciji funkcije U, i onda U postaje "slozena funkcija" U=U(S,V) ili U=U(S,T) ili U=U(S), ovisno kako je definirana funkcija S. (npr u funkciji U = 2T + V + V^2, gdje je U=U(T,V), mozemo definirati S = 2T+V, pa U postaje slozena funkcija s varijablama S i V, tj U=U(S,V) ) Zasto nam treba definiranje dodatnih funkcija, poput pomenute S? Zato sto promatranjem ovako definiranog S, i parcijalnih derivacija od U po S, mozemo dobiti neke nove informacije o fizikalnim procesima ili barem pojednostavljenje nekih vec dobijenih. Osim toga tako definirana funkcija S ne mora biti neka apstraktna funkcija koja bi nam eto samo pomagala kod interpretacije fizikalnih procesa, nego je cesto i konkretna mjerljiva fizikalna velicina. Zato se i definiraju termodinamicki potencijali, jer npr promatranjem njih kao funkcija, te njihovih parcijalnih derivacija, dobijamo neke informacije o termodinamickim procesima (na primjer kod procesa u kojima je p=const i S = const, definiranje funkcije H i njeno promatranje nam pomaze jer je karakteristika takvih procesa da sustav tezi stanju minimalne entalpije H), a mogu posluziti i za racunanje V,T,P i S, (u cemu pomaze Bornov cetverokut). Hvala na odgovoru pre svega! Ovde to nije problem! Ali mogu dobiti da dokazem neki slozeniji izraz u kojem ce ![]() ![]() ![]() [ petarm @ 02.12.2008. 20:40 ] @
Ja mislim da bi se gornji zadatak trebao ovako resavati:
ZAD Polazeci od ![]() ![]() RES: Polazeci od II principa termodinamike imamo ![]() podelimo levu i desnu stranu jednacine sa ![]() ![]() Iz ![]() ![]() Pa je ![]() ![]() Kako je ![]() ![]() Pa je ![]() Iz pretpostavke da radimo u jednoj fazi imamo da su parcijalni izvodi neprekidni pa se dva clana potiru i ostaje ![]() ![]() ![]() Ovim sam inace pokazao da iz izbora ![]() ![]() ![]() I ja sam naglasio sa se sve izvodi u jednoj fazi jer na nekom od faznih prelaza nemamo neprekidnost parcijalnih izvoda sto iz nekih razloga autori uvek podrazumevaju, a ne naglasavaju. U okviru jedne faze nema problema. [ petarm @ 05.12.2008. 20:25 ] @
Jel se slazete s ovim? Da je ovako najtacnije resiti!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|