[ dejanl.l @ 24.11.2008. 19:24 ] @
Molim za savet posto sam pocetnik. Opisacu u par koraka sta pokusavam da uradim.U pitanju je analogni snimak na kaseti 8mm, ali ga preko kamere i kartice Firewire 1394 digitalizujem u programu VirtualDub 1.8.5 .Dobijeni AVI (60min je oko13GB) rezolucija 720 x 576 uvucem u TMPGEnc 3.0 Xpress. U filteru crop moram da isecem 30-tak piksela po sirini i 8-10 po visini i tako dobijem rezoluciju 690 x 566. Da li pri odsecanju mora da se ispostuje isti odnos kao kod 720 x 576 kako sam izracunao 5 x 4 ?(znaci odseci jos po visini iako je tu snimak dobar) i da li prihvatiti opciju filtera resize koji nudi da zadrzi rezoluciju 720 x 576? Da li time slika gubi kvalitet?
I jos jedno pitanje TMPGEnc 3.0 Xpress mi nudi opciju da izlazni mpeg2 bude interlace ili progresive – sta je bolje za kvalitet DVD-a.
Ovo pitam jer mi je jako bitno da dobijem sto bolji kvalitet snimka. Da li je ovo dobar nacin ili negde gresim i da li postoji neko uputstvo za koriscnje svih filtera u TMPGEnc 3.0 Xpress?
[ Stranger2 @ 25.11.2008. 02:02 ] @
ako ti je taj snimak u rezoluciji 720x576 a ti zelis da ga snimis na DVD onda ne treba uopste da ga seces jer to jeste standardna maksimalna rezolucija za DVD.

Citat:
U filteru crop moram da isecem 30-tak piksela po sirini i 8-10 po visini i tako dobijem rezoluciju 690 x 566. Da li pri odsecanju mora da se ispostuje isti odnos kao kod 720 x 576 kako sam izracunao 5 x 4 ?(znaci odseci jos po visini iako je tu snimak dobar)

Ako iz nekog razloga ipak moras da iseces deo slike a hoces da zadrzis isti aspect ratio onda treba da pazis na taj odnos ali mozes da ga racunas u procentima. Ako si isekao 10% pixela od visine slika onda trebas da smanjis i sirinu za 10% pixela od sirine slike. mozes racunati obicnim kalkulatorom koliko je to pixela.
na kraju se te brojeve obicno mora zaokruziti na paran broj pixela jer neki enkoderi zahtevaju da dimenzije rezolucija bude od parnih brojeva

Citat:
da li prihvatiti opciju filtera resize koji nudi da zadrzi rezoluciju 720 x 576? Da li time slika gubi kvalitet?

za njaveci kvalitet je najbolje upravo to da se i ne radi resize tj. da se zadrzi potpuno ista rezolucija, znaci svi detalji.

ali ako si prethodno radio cropping (secenje) onda mora da se uradi nekakva izmena dimenzija da bi video ponovo poprimio standardne 720x576 dimenzije za DVD. u tom slucaju se koriste dva nacina:

a) radi se resize te malo umanjene slike na 720x576 pa se slika malo zamuti jer su detalji malo uvecani.

b) letterbox metod - slika se ucentrira unutar 720x576 slike a sve okolo se popuni cnom bojom. tako se zadrzi ista ostrina (kvalitet) slike samo sto slika ne ispunjava ceo ekran nego stoji na ekranu unutar crnog okvira. ovaj metod se uobicajeno koristi kod filmova jer oni koriste siri aspect ratio od televizora pa je nemoguce drugacije da cela slika bude prikazana na ekranu.

Citat:
I jos jedno pitanje TMPGEnc 3.0 Xpress mi nudi opciju da izlazni mpeg2 bude interlace ili progresive – sta je bolje za kvalitet DVD-a.

za najbolji kvalitet je najbolje da se zadrzi originallni tip videa. kamere koliko znam uvek snimaju interlaced i ako si prebacivao putem Firewirea onda je ostao interlaced. To mozes proveriti ako otvoris taj video u programu GSpot i pogledas da li je ukljucen I/L (interlaced) indikator.

ako to jeste interlaced video onda je najbolje da tako ostane i da tako bude snimljen na DVD. ne znam tacno kako se to podesava u programu koji ti koristis ali se takva opcija mozda zoce "preserve interlace"

kod interlaced videa je jos bitno da moze biti Top field first (TFF) ili Bottom field first (BFF) i to takodje mora biti tacno izabrano u programu sa kojim konvertujes. Da li je u pitanju TFF ili BFF ces takodje videti u GSpot-u.

vazno je jos da ako si radio secenje videa po visini za neparan broj pixela TFF moze da se promeni u BFF ili obrnuto. ne znam to objasniti ali znam da se to desava pa trebas biti oprezan. (najsigurnije je da se ne radi cropping interlaced videa)
jos nesto o tome mozda ces naci u temi http://www.elitesecurity.org/t...eg-decoder-field-order-problem
[ dejanl.l @ 25.11.2008. 16:50 ] @
Hvala ti mnogo jer si mi razjasnio dosta toga! Molim te za jos par odgovora.
AVI je interlaced BFF proverio sam u Gspot-u i to mi pokazuje i TMPGEnc 3.0 Xpress kada AVI ucitam u njega a za Aspect ratio prikazuje: Pixel 12:11 (PAL 4:3)- da li je to u redu? Za encode su vec postavljena podesavanja : VBR 9200 2 pass, Audio bitrate 192, video mod –interlace, motion search precision – standard itd. Na kraju je (bez croppinga Avi) izlazni Mpeg interlaced TFF?
[ Stranger2 @ 26.11.2008. 06:04 ] @
Citat:
za Aspect ratio prikazuje: Pixel 12:11 (PAL 4:3)- da li je to u redu?

Da. Cim pise PAL znaci da je i aspect ratio i rezolucija po PAL standardu a on se koristi i kod nas i u celoj evropi.

Citat:
Za encode su vec postavljena podesavanja : VBR 9200 2 pass, Audio bitrate 192, video mod –interlace, motion search precision – standard itd.

dobro zvuci samo ne znam koliko traje video. Da li je taj program proverio da li ce video stati na DVD sa bitrateom 9200kbps. ako je u pitanju video kraci od sat vremena onda ce stati na DVD ali ako je duze onda neverujem.
mislim da video bitrate mozda trebas smanjiti na 8000 kbps ako je video duzi od sat vremena... (TMPGEnc ima dobar encoder i verujemda nece ni malo umanjiti kvalitet sa 8000kbps)

Naravno ako ces snimati na dvoslojni DVD (od 8GB) onda ne moras nista menjati.

Audio bitrate za DVD verovatno mozes slobodno povecati na recimo 320kbps da ne zakidas na kvalitetu zvuka. Ne znam tacno koji je format zvka u pitanju ali DVD uvek "voli" veci bitrate za audio.

Citat:
AVI je interlaced BFF
Citat:
Na kraju je (bez croppinga Avi) izlazni Mpeg interlaced TFF?

Ako je ulazni video BFF onda treba i izlazni da bude BFF. Negde mora biti opcija da to promenis. Mozda negde na primer, stoji kvacica ispred "top field first" pa treba da je uklonis... pogledaj dobro opcije.


p.s.
Bez obzira na ovaj slucaj, uvek kada ti nije jasno da li si dobro podesio treba da napravis MALI ISECAK TOG VIDEA I DA SA NJIM NAPRAVIS PROBU. To treba biti isecak od 2-3 minute trajanja da bi enkodiranje kratko trajalo i da onda brzo vidis da li si zadovoljan sa rezultatom ili nisi.

Za ovaj slucaj kada sve podesis napravi probu pa pogledaj da li je dobijeni video interlaced BFF ili je nesto dugo. takodje proveri u nekom DVD plejeru (preporucujem PowerDVD) na kompjuteru da li slika treperi ili je kretanje tecno. Ako si zadovoljan sa kvalitetom onda znaci da su podesavanja dobra.
[ dejanl.l @ 26.11.2008. 10:53 ] @
Pixel 12:11 (PAL 4:3), ovo sam te pitao jer postoji mogucnost podesavanja –Pixel 1:1 (square pixel) zatim Image 4:3 itd ...inace u Gspot-u pokazuje –sar 5:4, par 16:15, dar 4:3?
U filteru deinterlace postavljeno je Deinterlace only when necessary a Deinterlace metod Interpolation-adjusted, da to mozda ne menja BFF u TFF? Inace sam negde procitao da je za snimke sa kamkodera dobro uraditi Field swap ako postoji ta mogucnost i da daje dobre rezultate jer Deinterlace neminovno dovodi do gubitka kvaliteta.
Hvala ti mnogo na savetima!
[ Stranger2 @ 27.11.2008. 06:15 ] @
Citat:
Pixel 12:11 (PAL 4:3), ovo sam te pitao jer postoji mogucnost podesavanja –Pixel 1:1 (square pixel) zatim Image 4:3 itd ...inace u Gspot-u pokazuje –sar 5:4, par 16:15, dar 4:3?


SAR znaci storage aspect ratio i to pokazuje odnos visine i sirine slike u pixelima. kod rezolucije 720x576 stvarii su ovakve SAR=720:576=1,25=5:4

PAR znaci pixel aspect ratio i on pokazuje oblik pixela. Ako je PAR=1:1 onda znaci da je predvidjeno da pixel bude prikazan kao kvadratic. Ako je PAR=16:15 onda znaci da je predvidjeno sirina pixela bude za jednu petnaestinu veca od visine slike...

DAR znaci display aspect ratio. DAR govori kakav aspect ratio je predvidjen za taj video. Kada je DAR=4:3 onda znaci da je video predvidjen da se prikazuje sa aspect ratiom 4:3 koji je standardni aspect ratio za sve klsicne televizore i monitore do 17inca (veci monitori su uglavnom 16:10 aspect ratio).

mnozenjem broja pixela iz SAR podatka sa dimenzijama pixela iz PAR podatka dobija se SAR.
Primer:

SAR=720:576=1,25
PAR=16:15=1,066

DAR=1,25 x 1,066 =1,333 ili jednostavnije receno 4:3


Za DVD prema PAL standardu imas samo dve opcije "PAL 4:3" (koji se koristi na skoro svim DVD diskovima koje mozes kupiti kod nas) i "PAL 16:9" (koji se obicno srece u zapadnoj evropi jer tamo skoro svi imaju nove 16:9 televizore.
U programu u kojem pravis DVD trebas samo izabrati "DVD PAL 4:3" ili neku drugu opciju gde se spominje PAL i enkoder ce utomatski podesiti DAR, PAR, SAR i sve sto treba u vezi rezolucije. Posto se zna kakav je DVD standard logicno je da je program za pravljenje DVD-a vec podesen prema tom standardu.


***PAR 1:1 Square Pixels (pixeli kvadrati) se koristi kod "divx filmova" i drugog vida namenjenog za pustanje na racunarima. Kod vecine divx filmova u stvari PAR nije ni definisan vec plejeri i kodeci teraju svoje i podrazumevaju da je PAR=1:1. Sva sreca vidim da novi kodeci ipak obracaju paznju na PAR i DAR pa sada ima malo vise mogucnosti za one koji enkodiraju.


Citat:
U filteru deinterlace postavljeno je Deinterlace only when necessary a Deinterlace metod Interpolation-adjusted, da to mozda ne menja BFF u TFF? Inace sam negde procitao da je za snimke sa kamkodera dobro uraditi Field swap ako postoji ta mogucnost i da daje dobre rezultate jer Deinterlace neminovno dovodi do gubitka kvaliteta.

De-interlace znaci pretvaranje interlaced videa u progressive. To je jednostavnije i preporucljivo je za pocetnike. Ali posto si ti naveo da te interesuje kvalitet ja sam ti preporucio da zadrzis interlace jer se tako sacuva veci kvalitet.
Znaci ako se odlucis da video ostane interlaced onda ne smes raditi deinterlace. mozda cak negde u opcijama trebas posebno i oznaciti da se radi o interlaced videu. I svakako mora negde da izaberes TFF ili BFF da bude isti kao na originalnom videu (i da ne radis cropping kada hoces interlace).

p.s.
sada vec imas dovoljno znanja da sve odradis. hajde napravi probno enkodiranje sa malim iseckom koje sam ti preporucio u prethodnim porukama pa javi kako je ispalo.[ dejanl.l @ 27.11.2008. 21:25 ] @
Sve sam isprobao sa materijalom od 3 min. kao sto si mi savetovao. Imam jos dve nedoumice.
Prva je cropping, jer po obodu slike imam deo crnog okvira i smetnje pa mislim da bi bilo dobro to iseci i postaviti letterbox metod koji kao sto si rekao ne umanjuje kvalitet a u tom slucaju je i izlazni Mpeg manji. I da li je tacno da kada se snimak pusti direktno sa kamkordera na TV da se ne vidi po 4% sa`svake strane jer stvarno kada prikljucim kamkorder na TV nema tih smetnji. Ako mislis da u ovom slucaju (letterbox metod) mogu da uradim cropping, da li treba da pazim na odnos procetualno po sirini i visini?
I drugo da li si siguran da sa VBR 8000 ne gubim na kvalitetu jer ne mogu da primetim neku veliku razliku a duzina datoteke mi nije presudna vec kvalitet?
Hvala i izvini sto sam te ovoliko gnjavio!
[ Stranger2 @ 28.11.2008. 07:21 ] @
Citat:
da li je tacno da kada se snimak pusti direktno sa kamkordera na TV da se ne vidi po 4% sa`svake strane jer stvarno kada prikljucim kamkorder na TV nema tih smetnji.

ne znam to. Ali primetio sam da kada gledam TV na racunaru preko TV kartice sa gornje strane uvek bude malo smetnji a na TV-u na tim istim programima slika je ista od vrha do dna. Na znam zasto.

Citat:
I drugo da li si siguran da sa VBR 8000 ne gubim na kvalitetu jer ne mogu da primetim neku veliku razliku a duzina datoteke mi nije presudna vec kvalitet?

Pa naravno ako je tebi prioritet kvalitet onda je bolje sto veci bitrate. Predlozio sam da malo smanjis bitrate jer ne znam na kakav DVD (obican ili dual-layer) mislis to snimiti.
Inace na filmskim DVD-ima se obicno koristi bitrate od 4000 do 700kbps, prosecan je oko 5000kbps. Sve iznad toga je jos bolje za kvalitet.

Citat:
po obodu slike imam deo crnog okvira i smetnje pa mislim da bi bilo dobro to iseci i postaviti letterbox metod koji kao sto si rekao ne umanjuje kvalitet a u tom slucaju je i izlazni
...Ako mislis da u ovom slucaju (letterbox metod) mogu da uradim cropping, da li treba da pazim na odnos procetualno po sirini i visini?

Ako radis cropping samo po visini (samo seces gornji oi donji deo slike) i ides na letterbox metod onda ne moras paziti na aspect ratio jer ce se letterbox motod ostaviti sliku takvu kava je a prazninu sa gornje i donje strane će ostaviti takvu kakva je.
VAZNO je ako zelis da video ostane interlaced da cropujes iskljucivo PARAN BROJ pixela. Najsigurnije je da corpping sa gornje strane bude broj deljiv sa 16 (16, 32, 48, 64...) i sa donje strane isto.
jer ako ne bude moze se promeniti redosled TFF i BFF a to ne zelis jer bi dodatno zakomplikovalo.

Citat:
Sve sam isprobao sa materijalom od 3 min. kao sto si mi savetovao.

odlicno. to radi svaki put kada si u nedoumici ili kada proba neke nova podesavanja. I obavezno otvori taj video koji dobijes u programu GSpot i proveri parametre I/L, TFF, BFF, rezolucije (treba biti 720x576), bitrate, audio bitrate, framerate (treba biti 25) DAR itd...

Citat:
Hvala i izvini sto sam te ovoliko gnjavio!

Ma ok ovo je forum. Sve je dobrovoljno niko nikoga ne moze naterati da odgovori
[ Stranger2 @ 29.11.2008. 17:11 ] @
Posto koristis TMPGEnc 3.0 Xpress jedna zanimljiva vest za tebe. Izasao je TMPGEnc 4
podrzava nVidia cuda tehnlogiju pa uz neke odredjene nVidia graficke kartice ubrzava enkodiranje za oko 4000%
takodje dodano je enkodiranje u MPEG-2 za Blu-ray...

i TMPGEnc Authoring Works 4 http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/taw4.html
koji je stvarno fenomenalan, super izgleda, radi tri funkcije, DVD Authoring, DivX ULTRA (divx sa menijima, chapterima,...) authoring i Blu-ray authoring


[ Stranger2 @ 30.11.2008. 10:38 ] @
Citat:
U filteru deinterlace postavljeno je Deinterlace only when necessary a Deinterlace metod Interpolation-adjusted, da to mozda ne menja BFF u TFF?


Da li je ulazni video progressive, interlaced TFF ili interlaced BFF se bira jos na pocetku (u prvoj fazi "SOURCE") kada odabires video koji ces konvertovati. To odaberes prave parametre i program te vise ne pita sto je dobro.

slika je iz TMPGEnca 4.0
u primeru sa ove slike program je sam dobro prepoznao i pokazao mi je iste parametre kao GSpot pa nisam morao nista da menjam.
[att_img]
[ Stranger2 @ 30.11.2008. 10:48 ] @
Citat:
U filteru deinterlace postavljeno je Deinterlace only when necessary a Deinterlace metod Interpolation-adjuste

"Deinterlace only when necessary" znaci da ce program sam odluciti kada je potrebno ukljuciti deinterlace.
Posto ti konvertujes interlaced video i zelis da tako ostane radi ocuvanja kvaliteta, najsigurnije je da odaberes "No deinterlace" opciju sto znaci da se deinterlace nece obavljati.

deinterlace method ne treba da te zbunjuje jer kada iskljucis deinterlace nece biti koriscen ni jedan metod.

[att_img]

Ostaje jos da u podesavanjima enkodera, (tamo gde biras bitrate itd...) takodje izaberes interlace. On te nece pitati za TFF ili BFF jer je to odabrano na pocetku tako da program vec zna da li video treba biti TFF ili BFF.

cini mi se da je sada sve jasno kako treba podesavati za interlaced video.
[ Stranger2 @ 30.11.2008. 11:04 ] @
ostaje jos ovo da malo razjasnim
Citat:
I drugo da li si siguran da sa VBR 8000 ne gubim na kvalitetu jer ne mogu da primetim neku veliku razliku a duzina datoteke mi nije presudna vec kvalitet?


na ovoj slici u pitanju je klip u trjanjo od samo 3 minute i 9 sekundi. Sa video bitrateom 9200kbps i audio bitrateom 384kbps
donja skala pokazuje da ce taj vio zauzeti samo 5% od ukupne velicine obicnog DVD-a (4,7 GB).
[att_img]

da je u pitanju video trajanja od 30 minuta taj video bi zauzeo 50%.
a da je u pitanju video trajanja recimo 90 minuta, takav video ne bi mogao da stane na obican DVD vec bi bitrate morao smanjiti na oko 6000kbps.

zato sam mislio da ces mozda morati smnjiti bitrate ako je taj snimak dugacak. ako snimak ne prelazi 100% kapaciteta DVD-a onda mozes slobodno i 9200kbps.

Jos moras voditi racuna da na DVD-a mora ostati malo prostora za menije, subtitl i sl. Znaci trebas paziti da zauzece DVD-a ne predje recimo 97% velicine.


[Ovu poruku je menjao Stranger2 dana 30.11.2008. u 12:15 GMT+1]
[ dejanl.l @ 30.11.2008. 14:25 ] @
Izvini, nisam imao mogucnosti ranije da se javim! Sad mi moras pomoci jer sam odradio oko 5 sati materijala i ne znam da li moram ponovo.
Znam da je izasao TMPGEnc 4 ali ja sam regularno kupio paket TMPGEnc 3.0 Xpress i Tsunami mpeg DVD Author Pro i imam modemsku vezu (56k) i tesko mi je da skinem TMPGEnc 4.
Po prikačenim fajlovima vidim da su TMPGEnc 4 i TMPGEnc 3.0 vrlo slicni. Znam da program dobro prepoznaje parametre kao Gspot, to sam isprobao. Odabrao sam "Deinterlace only when necessary" i izlazni mpeg mi je interlaced. Kada postavim (u TMPGEnc 3.0 opcija je) Keep interlaced dobijem potpuno isti mpeg? Morao sam da uradim croping jer imam smetnje i to 24 pixela po visini i 32 po sirini i u filteru Resize podesio na center Keep aspect ratio. Po tvom savetu VBR 9200 2 pass, Audio bitrate 320 i dobio mpeg sa cijim sam kvalitetom zadovoljan. I preko Tsunami mpeg DVD Author Pro uradio autoring i odmah narezao DVD. Ja sam u principu zadovoljan sa kvalitetom ali bih voleo da znam ako negde gresim jer imam jos oko 10-tak sati materijala i ne bih sve radio po drugi put.
Ostaje stara prica, bilo sta da podesim AVI je interlaced BFF a izlazni Mpeg interlaced TFF?
[ Stranger2 @ 30.11.2008. 21:07 ] @
Citat:
Morao sam da uradim croping jer imam smetnje i to 24 pixela po visini i 32 po sirini i u filteru Resize podesio na center Keep aspect ratio.

ovo je dobro. bitno je da sa gornje strane da bude paran broj pixela.

Citat:
Odabrao sam "Deinterlace only when necessary" i izlazni mpeg mi je interlaced.

probaj ipak da pronadjes opcija "non deinterlace" ili "interlaced"... da vidis da li ce mozda onda rezultat biti drugaciji.

osim onog sto se vidi na prve dve slike nigde nisam video da se moze pronmeniti field order tako da nisi popgresio u podesavanjima. probaj jos samo iskljuciti deinterlace (non deinterlace). i to je onda najbolje sto mozes dobiti.

kod cropping filtera, kod mene imaju jos grupa opcija pod imenom "Border mask" kada njih ukljucis onda ne obavlja cropping nego taj deo slike prefarba crnom bojom sto je jos sigurnija opcija od croppinga jer nema nikakvog secenja i promena dimezija. Ako i kod tebe ima te opcije onda to ukljuci pri croppingu.

i jos
za poboljsanje kvaliteta kod opcija enkodera na jednom mestu mozes opciju standard motion search da prebacis na "high" i onda postize bolji kvalitet ali je enkodiranje malo sporije.
[ dejanl.l @ 01.12.2008. 15:05 ] @
Odradio sam sve kao sto si rekao.U filteru deinterlace izabrao sam opciju „Keep interlaced“. U filteru Crop ima opcija „Black mask“ za sve cetiri strane, i tacno, samo boji u crno odsecene delove, ne menja rezoluciju. I kod opcija enkodera sam podesio opciju motion search precision na "high". Audio bitrate sam povecao na 384-ne znam da li je trebalo – to sam video na tvojoj slici.
Sve je proslo OK, ali se javio novi problem – zvuk zuri u odnosu na sliku. Ustanovio sam da se to desilo prilikom grebovanja AVI – sa VirtualDub 1.8.5. Nisam odmah primetio jer kod nekih snimaka je to jako malo izrazeno ali sam naleteo na jedan gde zvuk drasticno zuri u odnosu na sliku pa sam onda malo pazljivije pogledao i ostale i na svakom ima malo drugacije receno kasnjenja slike u odnosu na zvuk. Kako da resim ovaj problem, da li da probam grebovanje sa nekim drugim programom. Uz karticu Firewire 1394 sam dobio Ulead VideoStudio 8, da li da probam sa njim?
[ dejanl.l @ 01.12.2008. 16:02 ] @
Probao sam i sa Ulead VideoStudio 8 i sa VirtualDub 1.8.5 i na kratkom materijalu od 3min sve je u redu. Izgleda da je problem kada skidam celu kesetu od 60 min (AVI je 13GB) ili od 90min (AVI je 19GB). Sta da radim, koje je resenje?
[ Stranger2 @ 02.12.2008. 11:17 ] @
Za capturing digitalnog videa sa kamere na PC probaj program WinDV imas ovde uputstvo http://www.elitesecurity.org/t...o-prebacivanja-sa-DV-na-CD-DVD

Citat:
VirtualDub 1.8.5

za VirtualDub ja u stvari i ne znam da moze raditi digitalno prebacivanje. mozda je u najnovijim verzijama to dodano ali nisam cuo za to.
kod analognog capturinga se cesto javlja desinhronizacija zvuka u VirtualDubu. nisam uspeo da shvatim zasto pa nikada i ne kompresujem zvuk u virtualdubu...

Citat:
Audio bitrate sam povecao na 384-ne znam da li je trebalo – to sam video na tvojoj slici.

veci audio bitrate znaci veci kvalitet zvuka. posto je 384kbps za zvuk neznatno u poredjenju sa 9200kbps za video nema potrebe da bude manje.[ dejanl.l @ 02.12.2008. 12:12 ] @
Nigde ne mogu da skinem WinDV?
[ dejanl.l @ 02.12.2008. 14:39 ] @
Skinuo sam, probacu sa WinDV pa ti javljam da li je uspelo!
Jos jednom ti mnogo hvala za pomoc i savete!
[ dejanl.l @ 05.12.2008. 09:07 ] @
Sve sam isprobao i ipak je najbolje sa VirtualDub-om. Samo je problem bio u tome sto sam skidao celu kasetu odjednom a trebalo je seci na svakom prekidu.
Hvala za sve savete!
[ Stranger2 @ 05.12.2008. 18:50 ] @
znas sta mi je sad cudno
Citat:
Molim za savet posto sam pocetnik. Opisacu u par koraka sta pokusavam da uradim.U pitanju je analogni snimak na kaseti 8mm, ali ga preko kamere i kartice Firewire 1394 digitalizujem u programu VirtualDub 1.8.5


sad vidim da si jos na pocetku spomenuo da je snimak analogan.

kad si spomenuo firewire ja sam stalno mislio da je u pitanju digitalna kamera. FireWire se koristi da prebaci digitalni zapis sa kamere na hard disk bez izmene. i taj zapis je takav kakav je bez obzira da li je to digitalno prebacivanje obavljeno u WinDV-u ili nekom drugom programu.

sada ne znam kako se uopste FireWire moze koristiti ako je kamera analogna. A ako je digitalna onda ne znam kako moze biti razlike.
sve mi se cini da je kamera ipak digitalna???

hajde jos jednom proveri u kakvom tacno formatu snima kamera. koje tacno kasete koristi (koje su preporucene u uputstvu kamere). a mozes navesti i model kamere pa da potrazim specifikaciju od nje.
[ dejanl.l @ 07.12.2008. 14:25 ] @
Kamera je SONY DCR-TRV460E – Digital8, ali su kasete Hi8 koje sam snimao na staroj kameri. Ovu sam kameru i kupio jer je kompatibilna sa Hi8 i shvatio da ona digitalizuje snimke sa Hi8. Molim te ako ti nije tesko proveri da li gresim.
A sto se tice kasnjenja slike u odnosu na zvuk, mislim da je bio problem sto sam bez prekida skidao celu kasetu a na njoj ima 10-tak posebnih snimaka. Kod WinDV imam dropped slicice a kod VirtualDub 1.8.5 ne. Ne znam kako uopste moze da dodje do kasnjenja slike u odnosu na zvuk, ako ovi prekidi izmedju scena to mogu da naprave onda je problem resen, ali ako je to do kamere ili racunara onda ne znam sta da radim? Uglavno kada sam isekao na scene i napravio od prve kasete 10 AVI datoteka ispalo je dobro. Sada ne znam da li da nastavim sa drugim kasetama ili treba jos nesto proveriti?
[ dejanl.l @ 07.12.2008. 15:14 ] @
Digital8 i Hi8
Nova serija Digital8 Handycam


DCR-TRV480E reprodukuje snimke Hi8/Video8Nova serija Digital8 Handycam je jedini skup proizvoda na tržištu koji pruža digitalni kvalitet slike na vrlo pristupačnim Hi8 trakama.

Sva tri modela za 2005. se lako povezuju na PC. DCR-TRV270E je opremljen USB i i.LINK™ vezama, dok DCR-TRV285E pruža dodatnu opciju za čuvanje obrađenih video zapisa pomoću funkcije DV-ulaz.

Ako želite sve ovo, kao i mogućnost digitalizovanja i reprodukcije analogne Hi8 arhive onda je DCR-TRV480E logičan izbor. On je takođe kompatibilan i sa Memory Stick™ karticom, što je idealno za čuvanje digitalnih fotografija.
[ Stranger2 @ 08.12.2008. 02:27 ] @
ocito se radi o digitalnoj kameri.
one snimaju digitalni zapis na kasetu. a preko firewirea taj zapis se kopira na hard disk bez izmena.
dakle ne bi trebalo biti razlike u tome sa kojim programom si to radio. znam sigurno da je WinDVD namenjen za to i mislim da je najbolje da ipak radis sa njim.

Citat:
Dobijeni AVI (60min je oko13GB)

AVI ima ogranicenje na maksimalnu velicinu fajla od 1 ili 2 GB. ne znam tacno. uglavnom ogranicenje je dosta manje od pomenutih 13GB.

verovatno to uzrokuje probleme sa kasnjenjem zvuka u tvom slucaju.

virtualdub ima opciju "save segmented avi" koja pravi niz od nekoliko AVi fajlova koji ne prelaze maksimalnu velicinu.

ne znam da li takvu opciju ima WinDV. Imas na forumima video softver i video produkcija vec nekoliko tema u kojem je objasnjen WinDV i firewire prebacivanje sa digitalnih kamera.

Citat:
A sto se tice kasnjenja slike u odnosu na zvuk, mislim da je bio problem sto sam bez prekida skidao celu kasetu a na njoj ima 10-tak posebnih snimaka.
to je verovatno zbog tog problema sa velicinom AVI fajlova.

Citat:
Kamera je SONY DCR-TRV460E – Digital8, ali su kasete Hi8 koje sam snimao na staroj kameri. Ovu sam kameru i kupio jer je kompatibilna sa Hi8 i shvatio da ona digitalizuje snimke sa Hi8.

sad nemam vremena da to pogledam ali pretpostavljam da ona direktno prevara taj video u digitalni i salje ga preko firewirea kao digitalni. iz svega sto pise jasno je da kamera snima digitalno i da kao izlaz uvek daje digitalni video.

Citat:
DCR-TRV270E je opremljen USB i i.LINK

i.LINK je isto sto i firewire. taj naziv se koristi samo na sonijevim kamerama. (za slucaj ako ne znas)

Citat:
Uglavno kada sam isekao na scene i napravio od prve kasete 10 AVI datoteka ispalo je dobro. Sada ne znam da li da nastavim sa drugim kasetama ili treba jos nesto proveriti?

Pa u svakom slucaju moraces koristiti vise AVI fajlova za jednu kasetu. TMPGEnc moze spojiti klipove u jedinstven videa ako treba da budu spojeni. A isto tako mozes i da ih seces i rastavljas na delove.

p.s.
vazna stvar:
Proveri da li GSpot pokazuje iste parametre za video koji si hvatao sa WinDV i za video koji si hvatao sa VirtualDub-om. Narocito je bitno sta pokazuje koji je format videa, codec itd.
[ dejanl.l @ 08.12.2008. 18:14 ] @
Ne znam da postoji ogranicenje AVI fajlova?
GSpot pokazuje iste parametre za video koji hvatam sa WinDV i za video koji hvatam sa VirtualDub-om. Format videa je isti, audio codec je PCM Audio, video codec je dvsd.
[ Shon3i @ 10.12.2008. 18:34 ] @
Citat:
AVI ima ogranicenje na maksimalnu velicinu fajla od 1 ili 2 GB. ne znam tacno.
Ima ukoliko nije OpenDML AVI odnosno AVI 2.0