[ Macorin @ 24.11.2008. 23:17 ] @
Imam tekst koji bih zeleo da posaljem na yahoo mail, koji ce korisnik otvoriti na grupnom kompjuteru kompjuteru za koji obojica sumnjamo da je "zloupotrebljen" od strane drugih korisnika, te tako ne bih zeleo da tekst koji saljem (u izvornom obliku je TextEdit file) bude procitan od strane drugih (u pitanju je nesto jako licno sto nikako ne bih voleo da drugi citaju).

Kako da taj fajl sifriram (tj. da niko ne moze da ga otvori osim ako nema sifru bez koje se fajl ne moze otvoriti) i da ga posaljem korisniku, a da ga on kasnije otvori nakon sta ga desifruje tj. unese sifru kada bude upitan za to (jasno ja cu mu drugim izvorom dopremiti sifru).

I da li zlonamernici mogu takvu zastitu da osujete?

Ne znam da li igra i ulogu to sto cu slati fajl sa apple kompjutera a on ce ga otvoriti na windows mashini?

Hvala unapred!
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 24.11.2008. 23:31 ] @
Najjednostavnije je da taj fajl gurneš u zip i zip zaštitiš šifrom. Taj neko onda treba imati neki unzipper, ali ga uglavnom danas i svi noviji Windowsi imaju ugrađenog, ako već nema neki bolji (od XP-a pa na ovamo).
[ DS_Store @ 25.11.2008. 05:18 ] @
Da, ovo što je rekao -V-O-Y-A-G-E-R-, s tim da šifru treba formirati po šablonu proizvoljnog niza slova i brojeva, npr: d32d165gr61g4wg615mkr4 i uz što je moguće više karaktera.

Na Meku, zip arhivu zaštićenu passwordom možeš napraviti pomoću programa Springy, autora Dragana Milića.
[ Macorin @ 27.11.2008. 00:55 ] @
Uradicu to sa springijem najverovatnije.
A da li je moguce tu sifru razbiti ako neko hoce?

Jednom sam imao problem kada nisam zapamtio log podatke a izlogovao se tako da nisam mogao da pridjem kompjuteru uopste. Morao sam da nosim kompjuter kod strucnjaka, koji je terao neki program sa CD-a i ladno provalio sifru i ulogovao se na komp?

Jel' ima jos nekih metoda zastite?

Da li je moguce taj postupak zipovanja uspesno koristiti i za druge vrste fajlova (fotografije, audio faljovi)?

Pitam to jer koliko mi se cini, sa zip-ovanjem, fajlovi gube na kvalitetu usled kompresije zar ne?!
[ Dachaz @ 27.11.2008. 01:15 ] @
Ne.

Al' da ne kaže neko da nisam od koristi: zip je lossless kompresija.
[ DS_Store @ 27.11.2008. 05:15 ] @
Citat:
Macorin: Jednom sam imao problem kada nisam zapamtio log podatke a izlogovao se tako da nisam mogao da pridjem kompjuteru uopste. Morao sam da nosim kompjuter kod strucnjaka, koji je terao neki program sa CD-a i ladno provalio sifru i ulogovao se na komp?

Pa ako su to bili podaci za logovanje (username i pass) onda je to druga priča. Što se tiče zip arhive, zato sam ti i rekao da formiraš lozinku po sistemu slučajnih slova i cifara, kako bi se izbegao tzv. dictionary attack. Uspevao sam da otvorim neke zip i rar arhive programima koji su radili tim metodom ali se uvek ispostavljalo da su lozinke neke reči koje se koriste u svakodnevnom govoru.

Sad, možda ću nešto lupiti ali nisam čuo za program koji razbija passove u Excel fajlovima. Nadam se da će me neko korigovati ako ovo nije tačno ali pošto si govorio o text fajlu, možda možeš da probaš da ubaciš taj tekst u xls fajl, zaštitiš ga lozinkom pa onda takav fajl zipuješ, opet s lozinkom.

Sve bi bilo jednostavnije da primalac nije na PC, onda se napravi dmg i ćao zdravo.

Na [es] postoji i forum Sigurnost sa tri podforuma. Možda tamo možeš naći više informacija ili postaviti to pitanje koje se tiče zip arhiva i razbijanja lozinke.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 27.11.2008. 14:54 ] @
Da, admin username i pass nije teško zaobići kad imaš pun pristup mašini. Nije on provalio šifru, nego je samo oborio sistem i napravio novog korisnika, a to nije mudrost i ne zahteva vremena.

Teoretski, svaka šifra se može razbiti. Ako je neka smislena reč, onda je posao lakši. Ako je neka nasumice izabrana kombinacija slova i brojeva, pa još ako ima preko 8 karaktera, onda posao postaje znatno teži i ne svodi se na neki veliki hakeraj koliko na imanje programa koji će da krene od slova a pa da lupa kombinacije redom dok ne ubode šifru.

Postoji program na Windowsu za sve vrste zaštićenih fajlova. Mislim da se cela serija zove Advanced Office Password Recovery.
Nema potrebe komplikovati. Sačuvaj taj fajl kao .txt fajl i ubaci ga u .zip sa nekom podužom lozinkom i ne brini. Onome ko provaljuje bi trebao kompjuter koji bi godinama radio samo na razbijanju šifre