[ likson69 @ 26.11.2008. 13:40 ] @
Skoro sam sebi sklopio komp sa sljedećom konfiguracijom:

ASUS M2N-MX PLUS
AMD Athlon 5200+
2x KINGMAX 1GB 800MHz
HITACHI 500GB sata2
ATI X1550
450W napajanje
PHILIPS 19" LCD

Imam problem kod paljenja računara, ujutru prilikom prvog paljenja kompa nedobijam nikakav signal na monitoru.
Na kućištu svjetli samo samo power lampica, HDD je ugašena. Kada restartujem računar on se normalno upali!!! I tako svako jutro!!! Naponi na napajanju su OK, bar ih tako prikazuje BIOS...
Ima li neko ideju kako da riješim problem!!!
[ JOJO847 @ 26.11.2008. 14:17 ] @
Verzija BIOS-a? Probaj napraviti update BIOS-a
[ Binary Mind @ 26.11.2008. 14:55 ] @
Moze BIOS da prikazuje sasvim normalne napone, a opet napajanje da bude problem.
[ JOJO847 @ 26.11.2008. 19:08 ] @
Binarni, mislim da je problem u tome sto se graficka kartica ne inicijalizira prvi put ili barem ima problema s tim. Zato pitam za verziju BIOSa, mozda bi nova to ispravila. Oko napajanja, ako je problem u njemu tada sigurno nije problem u samim naponima 12V, 5V,3.3V... - vec prije u pwr_good signalu ili onom kako ga ploca interpretira.
[ Take 5 @ 26.11.2008. 23:26 ] @
Vracaj plocu prodavcu dok je jos pod garancijom, neka ti je zamene...
Danas sam sklapao jedan racunar sa istom takvom plocom, upravo vracenom iz "autorizovanog servisa" kao ispravnom, jer je tamo bila i poslata zbog potpuno istog problema koji ti imas. Jedino sto sada ta "ispravna" ploca uopste nece da se probudi (ima napon, okrece ventilator na procesoru i to je sve)! Ni cuveno resetovanje CMOS-a nije pomoglo (iskreno nisam ni mislio da ce ta preporuka bilo sta da promeni).
:(
[ likson69 @ 27.11.2008. 06:01 ] @
Hvala svima na odgovorima!!!
Pokušaću da stavim drugo napajanje i vidim hoće li ono riješiti problem.
I meni je to najlogičnije. Ako to ne uspije pokušaću nadograditi BIOS, ako ni to ne pomogne biću primoran da vratim ploču prodavcu i tražim zamjenu!!!
[ Binary Mind @ 27.11.2008. 11:23 ] @
@JOJO

Slazemo se potpuno. Ja upravo mislim na PG 100 puta mi se desavalo da je napajanje navodno ispravno a na testeru se pokaze da je PG problem. Naravno i Take 5 je izneo dobar argument, ali ne mora da bude toliko iskluciv jer sam sklopio najmanje 50 ako ne i vise konfiguracija sa doticnom plocom i nikakvih problema nije bilo, medjutim skartovi uvek postoje. Skoro sam morao da vracam 2 GigaByte P43 ploce zbog slicnih problema, gde sam posle duzeg testiranja utvrdio da su obe ploce falicne.
[ likson69 @ 01.12.2008. 07:11 ] @
Promjenjeno nekoliko napajanja! Međutim problem nije riješen :(
[ Binary Mind @ 01.12.2008. 11:32 ] @
Sledeci korak je flashovanje BIOSa.
[ likson69 @ 02.12.2008. 07:45 ] @
Nadam se da mi možete pomoći oko flash-ovanja BIOS-a!!!!
OS je XP sp 2
Flopy drive nemam tako da bi trebao boot-ovati sa flash memory stick-a ili sa CD-a...
Nikad do sad nisam flash-ovao BIOS i znam samo otprilike kakoja je putanja.
Znači trebao bih detaljnije objašnjenje!
[ Binary Mind @ 02.12.2008. 08:33 ] @
To je bar lako sa novim Asusovim plocama. Skines BIOS sa Asusovog sajta, ako je upakovan u RAR ili ZIP fajl otpakuj ga, snimi na flash (u root), startujes Asus EZ flash ([ALT]+[F2] pri POST-u) i ostalo bi trebalo da bude jasno. EZ Flash ce odmah naci ROM fajl koji si snimio na USB stick, pritisnes Enter i sledis promptove i update-ujes BIOS.
[ likson69 @ 02.12.2008. 10:29 ] @
Citat:
Binary Mind: To je bar lako sa novim Asusovim plocama. Skines BIOS sa Asusovog sajta, ako je upakovan u RAR ili ZIP fajl otpakuj ga, snimi na flash (u root), startujes Asus EZ flash ([ALT]+[F2] pri POST-u) i ostalo bi trebalo da bude jasno. EZ Flash ce odmah naci ROM fajl koji si snimio na USB stick, pritisnes Enter i sledis promptove i update-ujes BIOS.

Hvala pokušaću sutra!!!
[ likson69 @ 03.12.2008. 08:17 ] @
Prijavljuje mi:
File "M2PLUSSE.ROM" not found on CD-ROM!
Morao sam ga narezati na CD zato što MB nema opciju boot-a sa prenosivih uređaja!!!
[ Binary Mind @ 03.12.2008. 09:24 ] @
Moram da se izvinim jer tvoja ploca zaista ne podrzava ni bootovanje sa USB flasha niti flashovanje BIOS-a iz DOS-a sa bilo cim osim sa floppy diskom (kakav idiotizam u danasnje vreme). Morao sam da pogledam na Asus-ovom sajtu da bi se uverio. Ovog puta predlazem da ako nemas floppy disk drive update-ujes BIOS iz Windows-a pomocu programa ASUS Update koji ces instalirati sa diska koji si dobio uz plocu. Koristices taj BIOS ROM fajl koji si skinuo da bi update-ovao. Kopiraj ga negde na hard gde lako mozes da ga nadjes (npr. Desktop) Pokrenuces ASUS Update i izabrati opciju "Update BIOS from a file", pratices promptove i update-ovati BIOS na taj nacin.
[ likson69 @ 03.12.2008. 09:40 ] @
Pokušaću pa ću se javiti sa informacijom jesam li uspio!!!
Završio uspješno!!! Sad samo treba sačekati jutro pa vidjeti hoće li da se upali!!!
Hvala
a javiću se još sa detaljima...
poz

[Ovu poruku je menjao likson69 dana 03.12.2008. u 10:56 GMT+1]
[ likson69 @ 04.12.2008. 06:55 ] @
Ništa :( ...
Ne pije vode, opet isti problem!!!
Neće ujutru da upali, kad jednom upali radi normalno, možeš da ga ugasiš i upališ sasvim normalno. Ali kad je hladan neće i to ti je. Mislim da ću mjenjati ploču!!!
[ Take 5 @ 04.12.2008. 07:50 ] @
^ Rekoh ti ja menjaj to dok je pod garncijom!
I ova koju sam pominjao je jos uvek mrtva, danas cu da je vratim dobavljacu posto nista od trikova koje su predlozili iz zvanicnog servisa ne pomaze.
Dali su nekakvo nebulozno tumacenje da CPU AMD Sempron 1250 nije podrzan (nema ga na spisku na sajtu), pa smo onda probali drugi CPU koji je navodno sigurno podrzan Athlon 1160 i naravno da se nista nije promenilo. Ploca je prosto skart roba!
:(
[ Binary Mind @ 04.12.2008. 10:08 ] @
@likson69

Ploca je definitivno skart. Vrati je.
[ Binary Mind @ 04.12.2008. 10:17 ] @
...postoji minimalna ali realna mogucnost da RAM zeza. Ipak je ti bolje daj u servis pa nek' se oni zezaju s' njom a ti trazi novu.
[ likson69 @ 10.12.2008. 07:13 ] @
Citat:
Binary Mind: ...postoji minimalna ali realna mogucnost da RAM zeza. Ipak je ti bolje daj u servis pa nek' se oni zezaju s' njom a ti trazi novu.

Ta mnimalna mogućnost na kraju ispade baš realna!!!
Koristio sam RAM Kingston KVR800D2N6/1G ( ispravan 100% ) sa kojim se ploča sukobljava...
Zamjenili su mi RAM i sad radi OK.
Hvala Vam na pomoći, u svakom pogledu
Pozdrav
[ Konstantin2 @ 10.12.2008. 09:58 ] @
Ipak nemoj jos smatrati problem resenim niti otpisivati memoriju koju si izvadio.
Sacekaj jos bar 15 dana da vidis kako ce da se ponasa ploca.
[ likson69 @ 18.12.2008. 10:45 ] @
Citat:
Konstantin2: Ipak nemoj jos smatrati problem resenim niti otpisivati memoriju koju si izvadio.
Sacekaj jos bar 15 dana da vidis kako ce da se ponasa ploca.

Evo da potvrdim!!!
RAM memorija je u pitanju.
Ova plača se očigledno sukobljava sa određenim memorijama, neke rade bez problema a sa nekima nemožeš ni upaliti PC.
[ Binary Mind @ 18.12.2008. 13:25 ] @
Znam zato sto sam imao takvih problema sa tom i jos nekoliko Asus-ovih, MSI-evih i GigaByte-ovih ploca sa istim i drugim nVidia chipstovima. Slican problem mi se u skorije vreme javljao i kod nekih ploca sa 945 varijacijama Intelovog chipseta.
[ kime1 @ 27.12.2008. 18:05 ] @
da li je problem sa kingston ili sa kingmax ram-om?
[ Binary Mind @ 28.12.2008. 00:00 ] @
U ovoj temi je problem sa Kingston modulima...
[ kime1 @ 29.12.2008. 17:58 ] @
u početku je napisao da je kingmax... bas sam nameravao da stavim kingston u ovu plocu, istina na 667mhz...
[ chester87 @ 28.06.2009. 03:17 ] @
..i ja posedujem ovu plocu, u pocetku sam imao problema sa njom nije mogao da se upali racunar tj cim se podigne sistem restartuje se ..ni dan danas ne znam kako sam resio problem, izgleda da se nije slagala sa asus 7300gt grafickom, sad radi inace imam Kingston HyperX(1066mhz) i radi bez greske..Interesuje me jedna "sitnica" vezana za plocu, kakav joj je overclock, imam amd sempron i planiram da ga kloknem na 2.5/2.7ghz ako bude moglo..napajanje msi gold 400w??
[ Binary Mind @ 28.06.2009. 22:28 ] @
Postoji poseban HW podforum koji se zove Overclocking & Modding na kome mozes da postavljas ovakva pitanja jer ovo tvoje trenutno off-topic i postavljeno na pogresnom HW podforumu. Na Overclocking & Modding HW podforumu postoji i opsti tutorial za nasviravanje AMD procesora. Generalno ta ploca nije dobar izbor za OC jer su opcije u BIOS-u limitirajuci faktor, i ako ostvaris bilo kakav veci stabilan klok sa njom to ce biti uspeh. Da li sad koristis integrisanu graficku ili si zamenio 7300gt za nesto drugo?
[ chester87 @ 28.06.2009. 23:04 ] @
Koristim jos uvek tu karticu, hocu samo da kazem da drajveri koje sam dobio uz plocu i kartu nisu radili, skidanje drugih je resilo problem i ne mora da znaci da drajveri sa oficijalnog sajta su ispravni..inace hvala Binary Mind na odgovoru_pozz