[ dejanmaksimovic1976 @ 26.11.2008. 19:41 ] @
| Da li neko zna kako najlakse izracunati broj navoja jednog kalema, da li ima neki programcic koji ce na osnovu precnika jezgra ili bez jezgra izracuna koliko namotaja i koje debljine treba da bude zica i te stvari. Ako ima neki program kako se zove? |
[ peca26000 @ 26.11.2008. 20:31 ] @
Imam ja nesto sto koristim i dan danas i radi odlicno probaj
[ dejanmaksimovic1976 @ 26.11.2008. 20:58 ] @
Extra zavrsava posao. Thanx. Nasao sam i ja nesto na netu mozda posluzi
[Ovu poruku je menjao dejanmaksimovic1976 dana 26.11.2008. u 22:14 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 26.11.2008. 21:07 ] @
[ baki. @ 26.11.2008. 21:53 ] @
[ Bou @ 15.05.2009. 12:09 ] @
Probao sam ove programe...
No bune me neke stvari. Da li je korak namotavanja (step of winding) isto što i razmak između navojaka (K)? Winding lenght da li je dužina kalema (WL), i da li je to rastojanje od spoljne ivice prvog pa do spoljne ivice zadnjeg zavojaka???
Na pr u program koji je postavio Peca se trebaju uneti sledeći parametri da bi on izračunao broj navojaka:
1.prečnik zavojnice/kalema
2.razmak između zavojaka (D/N)
3.prečnik žice
4.dužina zavojnice/kalema
6.induktivnost zavojnice
Ako ja izaberem da zavojnica nema razmak između zavojaka (N) koji je onda smisao dužine zavojnice, zar ona onda ne iznosi Nxd = broj zavojaka x debljina žice, a kako je broj zavojaka ono što je nepoznato u čemu je fazon sa tačkom 4. Ako je ostavim praznu program mi saopštava da ne može da uradi proračun jer dužina zavojnice ne može biti = 0.
U drugom pak programčiću (inductanse coil calculation), unosi se induktivitet, prečnik zavojnice (winding D), prečnik žice (wire d), dužina zavojnice (winding length), a kao rezultat se dobijaju korak namotavanja (step of winding), dužina prave žice potrebne za izradu zavojnice (wire lenght) i, naravno, broj namotaja/zavojaka (turns number).
Ali buni me to što dobijeni broj zavojaka pomnožen sa debljinom žice i brojem razmaka između svakog zavojaka puta razmak između zavojaka (step of winding) u mm ne daje dužinu zavojnice (winding length), t.j.:(turn numbers)x(wire diametar)+(broj razmaka između zavojaka)*(razmak između zavojaka u mm) je različito od (winding length) a trebalo bi biti jednako, kako ja kapiram...
Evo konkretnog primera:
L=0.047uH=47mH
winding D=5mm
wire d=1mm
winding length=5mm
turns number=3.8 cca 4 (da ga zaokružimo)
E sad, nije mi najjasnije kako se mota ovaj kalem. Da li treba da namotam 4 zavojaka (naravno žice 1mm, na telu 5mm) sa razmakom između susednih zavojaka koji iznosi 1.3mm?
Ako je tako onda kako imam 4 zavojaka od po 1mm i između njih 3 razmaka od po 1.3mm, trebalo bi da je ukupna dužina kalema onda 4*1+3*1.3=4+3.9=7.9mm, ali to se ne poklapa sa izabranom vrednošću od 5mm za winding length.
Gde grešim, ne shvatam???
Ako neko ima dobru volju da skicira jedan kalem i na skici označi pomenute parametre kako bi meni i ostalima koji do sada nisu proračunavali kalemove, bilo jasnije...
Konkretno me zanimaju jednoslojne samonoseće zavojnice (mislim, znam da ako se u nju stavi jezgro da tada induktivnost zavisi i od magnetne permeabilnosti jezgra i da je to jedina razlika...).
Ja nisam uspeo da ovo pronađem guglajući, pa ako imate link, može i tako...
HVALA
[ maljak @ 15.05.2009. 20:27 ] @
I ja bih zamolio nekoga da pokaze proracun kalema sa prstenastim feritnim jezgrom.
[ maljak @ 25.05.2009. 08:58 ] @
Potreban mi je kalem 100 mikroH 6 A na prstenastom feritnom jezgru. Jezgro sam izvadio iz starog pc napajanja i precnika je 27mm. Koliko namotaja i koji precnik zice trebam za kalem tih vrednosti.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.