[ aleks89 @ 26.11.2008. 21:27 ] @
cao drugari

jel moze pomoc za ovaj zadatak

x,y,z su neki vektori,
|x|=|y|=|z|=1
x normalan na x+y i na z
y normalan na 2z-y

koliko je |x+y+z| ?

ja sam probao sa skalarnim x*z=0 i x*(x+y)=0 itd.... ali nikako da ispadne kako treba :(

heeeelp !

[ miki069 @ 27.11.2008. 02:12 ] @
Jesu li x, y i z vektori u istoj ravni (dvodimezionalni) ili nisu (trodimenzionalni)??
Ili ti: jel ih cine samo i i j kao jedinicni vektori ili i, j i k???
[ aleks89 @ 27.11.2008. 08:10 ] @
e cao miki

uh ... pa x,y,z su valjda iz nekog vektorskog prostora sa skalarnim proizvodom ...
znaci x,y,z su bilo sta ... matrice, nizovi, f-je ... ko zna sta sve ... a mogu biti i obicni geometrijski vektori
ma koje dimenzije ... moze i vece od 3 ...

mislim da to nije bitno za zadatak

ali hvala ti na interesovanju!

[ Nedeljko @ 27.11.2008. 10:32 ] @
Iz xx=1 i x(x+y)=0 zakljucuje se da je xy=-xx=-1. Slicno, iz yy=1 i y(2z-y)=0 se zakljucuje da je 2yz=yy=1, odnosno, yz=1/2. Sad, buduci da znas da je xx=yy=zz=1 i xy=-1, xz=0, yz=1/2, mozes da zakljucis da je (x+y+z)(x+y+z)=xx+yy+zz+2(xy+yz+zx)=2.
[ aleks89 @ 27.11.2008. 11:21 ] @
e i ja sam dotle dosao, ali to izgleda ne valja ...

* je skalarno mn. a ^ je skal. kvadrat

(x+y)^2=1+2x*y+1=2-2=0
znaci x=-y
i onda y*(2z-y)=0 <=> -x*(2z+x)=0 <=> x*2z+x^2=0 <=> 0+1=0 <=> 1=0

i sad lici da zadatak nema resenja ... a ja sam prvo mislio da ima
isto sam uradio kao i ti ...

i u stvari hteo sam da pitam da li postoji nacin kako da znam
da li zadatak NEMA resenja ako se desi ovako nesto ... znaci
ja krenem jednim putem i izracunam sta se trazi a ono
postoji i neki drugi put koji vodi do kontradikcije ...
kako da to znam kad ima beskonacno mnogo jednacina koje
mogu da napravim ??!?!?! :|

ova matematika je skroz glupa ... a kao svi kazu da je
to najtacnija nauka !?!?!

...izvinite malo sam se iznervirao :)

[ Nedeljko @ 27.11.2008. 11:39 ] @
E, da. Iz xx=yy=1 i xy=-1 iz nejednakosti Minkovskog sledi najpre da su x i y kolinearni, a potom i da je y=-x, ali onda ne moze biti istovremeno xz=0 i yz=1/2.

OK, na nacin koji sam opisao se stize do jedinog ozbiljnog kandidata za resenje. Naravno, treba proveriti i da li sistem uslova zaista ima bar jedno resenje, osim ako se zna da je konzistentan (sto ovde nije slucaj). Javicu se malo kasnije.
[ Nedeljko @ 27.11.2008. 14:01 ] @
Hajde da se sad ispravim do kraja.

Implikacija je tacna, jer je tacna za ma koje vektore . Zaista, premisa je uvek netacna (jer je sistem uslova protivrecan), pa je implikacija tacna, jer je tacno bez obzira na istinitosnu vrednost iskaza . Na taj nacin treba shvatiti izvodjenje koje sam prvo dao. Rezultat je tacno tvrdjenje, s tim sto ga treba pravilno interpretirati. No, recimo da nas zanima da li taj sistem uslova ima resenja.

Prvo, uslovi , su ekvivalentni uslovima i . Na osnovu nejednakosti Minkovskog mora biti , sto je i ispunjeno i to je dovoljno da se ovaj sistem uslova moze zadovoljiti. No, obzirom da je , vektori su linearno nezavisni. Neka je ortogonalna projekcija vektora na potprostor odredjen vektorima tj. za neke skalare vazi i , skalarnim mnozenjem vektora sa dobijamo da je , , . Odavde se lako nalaze , a onda se iz prve jednacine vidi da nema resenja. Zavrsicu ovo malo kasnije.