[ dafi @ 28.11.2008. 14:58 ] @
Cao narode,moze li malo pomoci oko pravilne sestostrane prizme? Mucim se oko jednog zadatka,nemogu da nadjem resenje. Zadatak glasi ovako: Duza prostorna dijagonala pravilne sestostrane prizme duzine 20 cm nagnuta je prema ravni osnove pod uglom od 60 stepeni.Izracunati povrsinu i zapreminu te prizme. Pomagajte molim vas. Znam da se mora izracunati preko pitagorine teoreme,gde je hipotenuz D-duza dijagonala prizme=20 cm,jedna kateta je H-visina prizme,a druga kateta je d-velika dijagonala sestougla. Nemogu nigde da nadjem kako se izracunava d-velika dijagonala sestougla koja ga inace deli na dva jednaka dela, videla sam u resenju da je stranica a=5 cm, ali nemogu da skontam kako su dosli do tog resenja. I jako me buni tih 60 stepeni,mislim logicno je da je treci ugao 30 stepeni,i pokusala sam da na osnovu tih uglova izracunam stranice tako sto mi je naspram ugla od 30 stepeni stranica d,a naspram ugla od 90 stepeni hipotenuza D,pa mi je bilo logicno da je 90:30=D:d 3:1 =D:d,sto znaci da je D=3d 20=3d 6,66666=d i sad Pitagora: D na kvadrat=d na kvadrat + H na kvadrat 20=44,4444 + H na kvadrat 20-44,44444=H na kvadrat i to nararavno nevalja jel je predznak minus, Dajte bilo kakvu pomoc makar i sugestiju,vise mi nista nepada na pamet,unapred HVALA. ljudi nasla sam da je velika dijagonala sestougla=2a ,a mala dijagonala sestougla je d*koren iz 3,ali opet nista od resenja. [Ovu poruku je menjao dafi dana 28.11.2008. u 16:18 GMT+1] |