|
[ Alexandar_d @ 29.11.2008. 14:05 ] @
| Posto se bas ne razumijem u neke tehnicke karakteristike potrosnje el. uredjaja. Moze li mi neko kao "obicnom covjeku" dati poredjenje potrosnje el. struje u parama za neke uobicajne el. uredjanje. Tacnije, interesuje me koliko moj laptop trosi manje struje od obicnog PC-a? Dakle ne zanima me u watima, amperima, nego da mi konkretno kaze koliko % cu para ustediti koristeci jedan procjesan laptop umjesto PC-a. Koliko laptop trosi u aktvinom modu, koliko u standby-u i slicno. Da uradi komparacije TV-a, laptopa, PC i npr kucnog kina. Primjetio sam da mi manji racun za struju dolazi kako vise ne koristim PC vec laptop. Hvala. |
[ guja011 @ 29.11.2008. 14:09 ] @
teško da ti je laptop uštedeo toliko da to primećuješ u računu.
ušteda postoji, ali ti laptop nije jedina stvarka na struju pa da se ta razlika toliko vidi.
[ component @ 29.11.2008. 15:19 ] @
Laptop nebi trebalo da troši više od nekih 60-80W kada se puni baterija, a baterija se ne puni svo vreme. U radu u nekom programu (ne 3D grafički zahtevna igra sa uključenim Wirelessom i sl.) laptop bi trebalo da troši i duplo manje.
Za desktop zavisi da li imaš CRT ili TFT monitor (i koliki je) da koliko hardova, optičkih uređaja imaš, kao i tip procesora i grafičke kartice. Sve u svemu desktop će trošiti oko 200W, mada znam i ljude kojima je napajanje od 500W bilo slabo :)
Što se tiče računa za struju, mislim da ne vredi koristiti laptop samo zbog toga.
Naleteo sam da je neko pitao isto i izmerio svoj laptop i desktop:
http://ekoneko.com:4566/files/07022008041.jpg
[ 7oran @ 29.11.2008. 23:27 ] @
Ako bi uzeo 1 mesec kao proracun i dnevno 10 sati skupe struje rada ispadne ovako:
komp= 37,5kW x 4,51 dinar = 169 dinara
laptop= 7,5kW x 4,51 dinar = 33 dinara
Usteda je 136 dinara, pod uslovom da su ti iste potrosnje kao na slici, a moglo bise reci da je to to otprilike, ocigledno nemas nabudzen komp jer planiras koristiti laptot, tako da bi ovaj gore primer mogao da uzmes kao neki realan proracun.
[ vladd @ 30.11.2008. 14:43 ] @
Ako se duboko i cesce dise u sobi, sto je otprilike 30W, pa 10 casova dnevno, za deset meseci se ustedi 3KWh za grejanje, sto iznosi
3KWh X 4,51=13,53 din
Poz.
[ ptak 13. @ 30.11.2008. 15:20 ] @
Da bi stvarno uvideo koliko placas struju za lap top a koliko za PC morao bi da znas mali milion presudnih faktora. Pre svega ako pricamo o PCu morao bi znas sve moguce snage i struje potrebne za njegov rad, sve moguce komponente ponaosob pa da sve to saberes. A oko lap topa isto tako...normalno je da vise trosi ako ocitava cd i ako ne ocitava. Onda zavisi od osvetljenja ekrana....mislim jako je apsursno govoriti o tome, a samim tim i da stedis 500RSD pa to nije velika para, da bi se oko nje polemisalo. Razumem da si pitao za neke potrosace od 3kW 5 kW a ovo oko kompova je smesno stvarno. A ako bas gledas u dlaku moras znati i koja je tarifa kad, koliko je precizno tvoje elektricno brojilo...mislim da je glupo i bez veze pricati na ovu temu jel svakako kako god okrenes ne stedis vise od 500RSD tako da je to zanemarljiva suma !
[ robert63 @ 30.11.2008. 22:11 ] @
ptak 13.-:
Ti Si bas uzeo zamah,,, i zavitlao neki Teg da Te Povuce u bolje vode ?!
Mislis li da mozes Ti to? Siguran Si u To?
[ ptak 13. @ 30.11.2008. 22:44 ] @
Citat: robert63: ptak 13.-:
Ti Si bas uzeo zamah,,, i zavitlao neki Teg da Te Povuce u bolje vode ?!
Mislis li da mozes Ti to? Siguran Si u To?
Dvosmisleno ti ovo pitanje Roberte, ali mislim da nije ni malo podrugljivo i sarkasticno kako na prvi pogled izgleda, mislim da sam te dobro upoznao :))))
Pre svega mislim da stvarno nema razloga za ovakvim polemisanjem, ali voleo bi da cujem tvoje demant ako ga imas !
[ robert63 @ 01.12.2008. 15:21 ] @
Malo se salim ,,pa Ne mozemo da budemo preozbiljni,,nije ovo Kapela nego Forum sa raznim misljenjima,
komentarima i salama ( uljudnim ) !---Naravno,,,,
Ne treba sve uzeti odmah na "prvu loptu",,
pozdrav
[ Leyla77 @ 13.03.2009. 11:49 ] @
Citat: vladd: Ako se duboko i cesce dise u sobi, sto je otprilike 30W, pa 10 casova dnevno, za deset meseci se ustedi 3KWh za grejanje, sto iznosi
3KWh X 4,51=13,53 din
Poz.
Znaci ukoliko zoves cesto goste i to u vecem broju (i to po mogucnosti neke sa disajnim problemima) ustedeces mnooogo struje, ali opet moras im dati kafu, grickalice, sokove, pice tako da se ipak ne isplati :))))
[ baki. @ 13.03.2009. 13:26 ] @
Pa neka gosti ponesu kafu i secer, ti das vodu i struju da se kafa skuva, a onda im podelis krpene papuce i povedes ih da razgledaju stan i tako ti oni besplatno uglancaju parket...
[ peca26000 @ 15.03.2009. 16:17 ] @
E bas ti ovo nevalja sto tako mislis !
Citat: laptop trosi manje struje od obicnog PC-a? Dakle ne zanima me u watima, amperima
to izracunas i onda znas ovako nagadjamo svi ,koliko taj laptop torosi spram PC-a ? koliko je wati taj laptop??? tako jedino cemo nesto znati ! ovako... dolaze i gosti pa se pali i veliko svetlo pa grickalice ITD...
[ dendic @ 16.03.2009. 11:31 ] @
Laptop Acer trosi na 19 V napajanju 2,4 do 2,9 A struje.Kad je iskljucen i puni bateriju vuce 1,1 A.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|