[ Acika @ 02.12.2008. 12:11 ] @
Ovako, imali smo da radimo neki seminarski rad, i koristili smo razne verzije Worda (dakle 2002, 2003, 2007...), i profesor nam je rekao da ima neki program kojim moze da proveri greske u kucanju, da proveri u kojoj je verziji Word-a radjen seminarski, da li je u njemu koriscen text koji je skeniran i sl. Pa me zanima da li stvarno postoji takav program koji sve ovo moze da radi ili nas profesor malo plasi sa tom pricom?

Meni se licno cini da je sve ovo nemoguce, mada ako jeste zamolio bih nekog ko se u ovo razume da mi kaze sa nekom sigurnoscu da li je sve ovo moguce i kako?

Hvala najlepse! Pozdrav
[ srdjan_m @ 02.12.2008. 13:21 ] @
Prvo jedno glupo pitanje, kakve veze ima u kojoj verziji Worda je kucano da bi to neko proveravao, a i valjda se seminarski konačno predaje u štampanom obliku?
Provera grešaka u kucanju je opcija ugrađena u word, i ako se instalira rečnik za srpski jezik, to je moguće (ja sam koristio u verziji 2003). Sve što je skenirano se vidi kao slika osim ako se skenirani tekst određenim programom ne konvertuje u tekst (često tu ima zezancije sa našim slovima i sl.), a nikad i nigde nije bilo zabranjeno da se skenira slika ili tekst i ubaci u seminarski osim ako nije suština da sam crtaš. Ne trebaju posebni programi da se proverava da je slika-tekst skeniran jer se najčešće vidi na prvi pogled po kvalitetu slike.
Mislim da je to samo plašenje učenika/studenata jer provera toga nema veze sa seminarskim.
[ Acika @ 02.12.2008. 14:03 ] @
E stvarno su pitanja glupa, ali takva, i ja da znam odgovore sigurno ne bih ovde postavljao temu. Profesor je rekao da se po mogucstvu koristi word 2003, a za skenirani text sam mislio na text koji nije u slici, vec skeniran pa preradjen u nekom programu poput abby fine reader, i koriscen u word-u, i onda je na tom text nesto brisano nesto dodavano i slicno. Inace seminarski se predaje u elektronskoj formi, dakle na cd-u ili flesh0u... Dakle deo texta u wordu (2003) je ubacen preko skenera (ali ne kao slika) vec kao text i to se uopste ne primecuje, dakle kao da je kucano, ali profa preti sa tim da ima neku aplikaciju kojom moze to da proveri, a mene interesuje da li to stvarno postoji? I jel imamo potrebe da se cimamo zbog toga...? I da li on stvarno moze da vidi u kom je Wordu kucan text, sto meni deluje sasvim nelogicno, ali ...
[ Goran Mijailovic @ 02.12.2008. 14:19 ] @
Ma samo ocisti formatiranje i formatiraj kako ti hoces, profa vas lozi. Eventualno pogledaj da abby ne upisuje negde nesto.

Radi se naime o tome da Abby ostavi formatiranje teksta kakvo je bilo na slici, samo po tom neobicnom formatiranju covek moze da prepozna.
[ Goran Mijailovic @ 02.12.2008. 14:21 ] @
(02.12.2008. - 16:21) Tema je premeštena iz foruma Čekaonica u forum Word.
[ Ivek33 @ 02.12.2008. 15:37 ] @
Citat:
Acika: i profesor nam je rekao da ima neki program kojim moze da proveri .......u kojoj je verziji Word-a radjen seminarski, da li je u njemu koriscen text koji je skeniran i sl.
Vjeruj mi i mene zanima o ovo
Koliko ja znam "on" može vidjeti samo nešto ovako i slično