[ ptak 13. @ 03.12.2008. 14:54 ] @
| Ljudi ovo do sada nisam u zivou video. O cemu se radi. Naime u Zajecaru trenutno pada kisa, pada ceo dan...i ja sad izasao napolje i na 5-6m od moje kapije se nalazi betonksa bandera ( elektricni stub ). Na stubu se nalazi svetiljka za ulicnu rasvetu, e sad pre nekoliko dana su neki klinci polomili kamenom onaj poklopac ( stakleni ) kojim se poklapa ulicna svetiljka, odnosno srafi se preko sijalice. E a juce su polomili kamencicem i sijalicu onu mlecnu koja je na banderi. E sad ja sam izasao i divio se cudu, naime sijalica svetli a fali joj jedna polovina svog stakla i ceo poklopac. KAKO ? Znaci polomljena sijalica usao vazduh, kisa polako pada, a ona svetli li svetli, ali ne dovoljno jako ali ipak svetli. Jbg nemam digitalni foto aparat da slikam, ovo se vidja jednom u 100 godina :))))) Jel moze neko da mi objasni kako to setli.... o cemu se radi, ucio sam u skoli da cim dodje vazduh u sijalicu da ona prestaje da svetli, odnosno prvi put u zivotu vidim sijalicu koja je slomljena a svetli. Neko mozda nece verovati ali je ovo ziva istina. |
[ Vesale @ 03.12.2008. 15:31 ] @
Nista cudno. Zivina sijalica sa prigusnicom! Bez balona. Balon je i zastita od UV zracenja. Znaci sada mozes da se suncas ispod sijalice. :)
Takva sijalica bez balona kao sto je ta, moze da se koristi i za osvetljavanje foto oslojenih ploca, brisanje eproma.
Pozz
[ ptak 13. @ 03.12.2008. 18:18 ] @
Ao sam te dobro razumeo mogu da uzmem PCB ostampan na papiru, uzmem onu plocicu koja je presvucena lakom i to spojim ( papir i plocicu ) e oda osvetlim ovom sijalicom ( jeli koliko znam ona u prodavnici ima balon, pa ja onda da razbijem balon ) E i onda osvetlim tu plocicu sa papirom, a sijalicu ostavim oko 7-10 minuta na razdaljini 40cm, e onda se koliko ja znam kako sam cuo a nikad ovo nisam probao plocica stavi u kiselinu za odpusavnje kanalizacionih cevi da bi se skinuo lak koji je nepotreban, a onda u rastvor sone kiseline i hidrogena da nagrizem bakar koji mi nije potreban. Jel se to tako radi a ?
Balon sijalice moram da razbijem , ali pazljivo da ne zeznem zicu od wolframa....
[ guja011 @ 03.12.2008. 18:29 ] @
nema volframa i nema razbijanja. kiselina je za nagrizanje a NaOH za razvijanje.
nije ni papir već paus ili folija.
zanimljivo ali sve to lepo piše u topovanoj temi o štampanim pločicama (=pročitaj!)
[ peca26000 @ 03.12.2008. 18:51 ] @
Da ova tema bas je lepa za razbijanje sijalica na banderama izgleda da nije bas toliko opasna ta sijalica !
[ ptak 13. @ 03.12.2008. 19:07 ] @
OK ljudi postavio sam temu jel me je zanimalo kako radi a polomljena je, ali se malo skrenulo jbg..... hvala svima na odgovorima.
Guja011, peca26000,Vesale hvala vam.
[ zzipp @ 03.12.2008. 19:59 ] @
E, ali nemoj da zaboravis da ta sijalica bez zastite zraci, i da mozes da imas posledice po svoj vid.
[ robert63 @ 03.12.2008. 20:11 ] @
Radi se o tome da ima dve (2) vrste Zivinih sijalica.
Jedna grupa ( VTE ili VTF ) radi preko prigusnice,a druga grupa radi BEZ prigusnice.
To znaci da se ovi prvi vezuju preko prigusnice 125W ili 250W,,,
A ovi drugi direktno na mrezu .
Obratiti paznju na oznaku sijalice i na nacin primene !
-Inace kada se zivina sijalica razbije,,a ostane unutrasnji balon ceo,,onda ona svetli UV-svetlost preko KVARCNOG stakla ( unutrasnja cevka)
koji je prvi omotac oko Joniziranog Gasa.
Spoljno staklo sa prahom na sebi sa unutrsanje strane,,,
sluzi samo da to UV-svetlo prevede u " Vidljiviji Spektar "-sa sto manje UV-zracenja,za ljudsko oko.
Naravno,bez spoljne zastite (omotac sa belim prahom) nije pogodno gledati u usijanu cevku,
a moze se koristiti za razvijanje stampanih ploca ( UV-Izvor).
[ ptak 13. @ 03.12.2008. 20:57 ] @
Dobro znao sam da je opasno gledati direkto u sijalicu bila ona sa ili bez balona.....ali hvala na savetu, neko ce nekad procitati temu pa ce uvideti na stetnost.
Kako to da iako pada kisa ona i dalje svetli, tanjir koji se nalazi oko nje, ona j metalni deo na koji se pricvrscuje onaj stakleni poklopac preko sijalice, nije takav da je ova zasticena od kapajuce vode. Sijalica evo i dalje radi uprkos kisi koja non-stop pada?
Da ova ima prigusnicu ispod sebe, zakacenu na stubu, znaci zivina svetiljka sa prigusnicom. Sto se tice koriscenja za stampane plocice, zanimljivo skinu cu je :))))) hehehe....trebace......
Jos jedno pitanje ovo mogu samo zivine svetiljke zar ne ?
[ pantic68 @ 03.12.2008. 21:21 ] @
Cevka sa zivinim parama je od prilicno zilavog stakla. Primetio sam da se mnogi zbunjuju oko tipova zivinih lampi One koje koriste prigusnicu su u snagama 125, 250 itd a bez prigusnice od 160 i mozda jos neki model. 160W je ekvivalent 125W ali trosi vise jer ima vlakno kao obicna sijalica koje joj sluzi za ogranicavanje struje umesto prigusnice i nije pogodna za razbijanje 
[ peca26000 @ 04.12.2008. 00:16 ] @
Znaci veoma edukativnog karaktera za masovno lupanje sijalica po banderama za banderase posla a i za stampane veze kako se samo neko lepo setio za razlog razbijanja!
[ olivera catic @ 13.11.2024. 12:17 ] @
to svi znamo da cim udje vazduh u balon sijalica brzo crkava
[ mrkabrka @ 13.11.2024. 19:09 ] @
To unutra sto svetli je starter za zivine sijalice...
[ olivera catic @ 14.11.2024. 08:56 ] @
zivine sijalice svetle i kad se razbije spoljni balon jer se ziva nalazi u unutrasnjoj cevi od zilavog stakla
[ ZAS011 @ 14.11.2024. 10:44 ] @
Neće biti od žilavog već od kvarcnog.
[ olivera catic @ 14.11.2024. 11:22 ] @
zasto je sijalica na banderi pocela da se stalno pali i gasi ko svetionik na moru, da nisu mozda usli u istu gremlini u crnom odelu?
[ radicmx @ 14.11.2024. 11:31 ] @
Citat: olivera catic:
to svi znamo da cim udje vazduh u balon sijalica brzo crkava
Jesi li video datum poruke za koju si postavio odgovor?
[ olivera catic @ 14.11.2024. 20:07 ] @
krepala ona sijalica na banderi koja je bila razbijena i samo je svetleo onaj unutrasnji stubic od kvarcnog stakla
[ Living Light @ 14.11.2024. 21:09 ] @
---------- hallo Požega ?! --------
Dokle više spamuješ?
O D M O R I malo,
[ olivera catic @ 14.11.2024. 23:30 ] @
covece nemoj se buniti i ljutiti sto pisem o zivinim sijalicama s prigusnicom kojima je spoljni balon slomljen, a svetli zato sto je ostala cela ona unutrasnja cevka s zivom koja sad svetli i zraci opasno uv zracenje
Olivera, ili kako god se zoves,
dobrodosla na forum.
Prije nego sto se ukljucis u raspravu procitaj temu od pocetka i obrati paznju na datume.
[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 15.11.2024. u 16:09 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|