[ tandrli @ 03.12.2008. 22:02 ] @
poz

naime imam Hitaci 320G sata 300

i krci nenormalno ...
e sad ako ga namjestim kako u kucistu treba da se postave diskovi .. navece ne moze se zaspasti .. u itervalu 2-3ces kvrcne .. i ocu ziv da se pojedem
ali ovako sam ga namjestio da stoji bocno vertikalno
i necuje se nista
al me zanima dal se vjek trajanja HDD-ea smanjuje tako i kolika je sansa da igla iznenada poludi i sredi mi hdd

thnx
[ Take 5 @ 04.12.2008. 01:17 ] @
Citat:
tandrli: al me zanima dal se vjek trajanja HDD-ea smanjuje tako i kolika je sansa da igla iznenada poludi i sredi mi hdd

Jel ti to zamisljas hard disk kao gramofon sa longplay pločom na sebi?
:)
Neće ništa da mu fali i da stoji vertikalno (ako je baš vertikalno), što se tiče šanse "da igla poludi i sredi mi hdd" možeš biti potpuno bezbrižan, jer fenomen koji se nekad opisivao kao "pale su glave i izazvale fizičko oštećenje diska" je odavno zaboravljen. Valda je tehnika malko i napredovala od tih vremena.
Vek će najpre da mu skrati ako zbog nedostataka okolnog prostora nije adekvatno hlađen...
Što se tiče bučnog rada diska, postoje i neki programi (pogledati na sajtu proizvođača) kojima se taj problem uspešno rešava za pojedine serije hard diskova.
[ Konstantin2 @ 08.12.2008. 10:20 ] @
Da ima veze kako treba da stoji proizvodjaci bi najverovatnije izricito naglasili da treba da stoji ovako ili onako.

Nalazio sam u mnogo firmiranih kucista da stoje i horizontalno i vertikalno tako da mozes opusteno da ga stavis kako je u kucistu za to predvidjeno.

Jos jedna stvar, primetio sam da isti HDD ima drugaciji zvuk kada se premesti na drugu plocu sto zavisi od toga koji je kontroler na ploci.
[ gsimon @ 09.12.2008. 00:22 ] @
Citat:
Konstantin2: Da ima veze kako treba da stoji proizvodjaci bi najverovatnije izricito naglasili da treba da stoji ovako ili onako.

Nalazio sam u mnogo firmiranih kucista da stoje i horizontalno i vertikalno tako da mozes opusteno da ga stavis kako je u kucistu za to predvidjeno.

Jos jedna stvar, primetio sam da isti HDD ima drugaciji zvuk kada se premesti na drugu plocu sto zavisi od toga koji je kontroler na ploci.

U ovom slucaju je ocigledno da ima veze....

Citat:
tandrli: poz

naime imam Hitaci 320G sata 300

i krci nenormalno ...
e sad ako ga namjestim kako u kucistu treba da se postave diskovi .. navece ne moze se zaspasti .. u itervalu 2-3ces kvrcne .. i ocu ziv da se pojedem
ali ovako sam ga namjestio da stoji bocno vertikalno
i necuje se nista
al me zanima dal se vjek trajanja HDD-ea smanjuje tako i kolika je sansa da igla iznenada poludi i sredi mi hdd

thnx

motor pocinje da radi nestabilno i moze se dogoditi da otkaze....