[ shaka @ 06.12.2008. 07:05 ] @
Stekli su se uslovi za poslovanje domacih VOIP provajderi.
Kakva su iskustva u vezi odnosa cene kvaliteta istih?

Koliko ja znam postoje telemax i voip balkan...

[ Djomlavi @ 06.12.2008. 10:46 ] @
Telemax VoIP (www.voip.rs) je najbolji. Mnogo su bolji od voip balkana, pocevsi od tehnicke podrske pa nadalje...
[ whitie2004 @ 06.12.2008. 15:12 ] @
A zar sumljas da ce cenama i uslovima Telekom obezbediti 90 % tog kolaca. Daj im samo malo vremena.

Za sada nude samo kartice ali su cene tako niske da se tablica sa poredjenjem u gornjem linku mora uskoro menjati ako ne i izbaciti.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=68769
[ vetmedic @ 09.12.2008. 10:12 ] @


Sve ce biti tek tada interesantno kada ce da pocnu deliti srpske VoIP brojeve, jer tada mogu me zvati iz Srbije kao lokalni poziv bilo gde sam u svetu.

Trenutno posedujem 1 americji, 1 nemacki, i 1 madjarski broj, a ukupno troskovi su oko 30 evra godisnje.

Kada me neko zove iz nemacke , ili madjarske ili iz amerike placaju lokalni poziv a meni sva tri broja zvoni na istom telefonu.

Cekam TAJ DAN kada cu moci imati i SRPSKI SIP broj

Nadam se da ce uskoro svanuti i u Srbiji
[ shaka @ 10.12.2008. 19:52 ] @
meni jedna stvar nije jasna!
Ja npr., podesim parametre na firminoj centrali vezano za domaceg VoIP provajdera i on mi tarifira sve pozive svih lokala kao da je zvato sa jednog mesta(umesto da ih razvrstava po lokalima). To mi je skroz bezveze...

Da li znaci da ce se, kad budu dodeljeni Srpski SIP brojevi, tarifirati preciznije?
[ maxtira @ 24.12.2008. 16:10 ] @
@shaka

Pa i kad u centralu stavis liniju od telekoma, ne razvrstava ti telekom koji je lokal zvao koji broj, vec to radis na svojoj centrali.
Od telekoma mozes dobiti listing svih poziva sa te linije, kao sto i od voip provajdera dobijes listing svih poziva sa tog voip naloga.

Na svojoj centrali (ako to podrzava) mozes pogledati CDR-ove (call detail records) i videti ko je sta zvao.
Inteligentnije centrale imaju i tarifiranje, pa mozes uneti tarife, tako da u CDR vec imas i cene razgovora, pa u izvestaju mozes dobiti ukupne
potrosnje odredjenih lokala za neki period.
[ Dishko @ 21.01.2009. 20:19 ] @
prema onome koji su provajderi dobili licencu za voip usluge, vidim da su samo voip.rs sezam i eunet dali neku komercijalnu ponudu. iz toga, nekako sam skontao da je najbolje koristiti voip.rs , jer - nema uslovljavanja raznih koje daju eunet i sezam (prvo i osnovno, mora se biti njihov adsl korisnik, probao sam sa telekom adsla da se ukačim na sezam voip - ne da, iako mi je u prvo vreme raniji njihov voip radio).
drugo, od pomenuta tri - najjeftiniji je upravo voip.rs.
danas sam se registrovao kod njih, skinuo aplikaciju, podesio i povezao se na njihov server (aplikacija mi tako kaže) ali još nisam uplatio, večeras ću, pa ću sutra proveriti kako to radi u realnim uslovima kod mene
inače, lepo je što nisam morao da prosleđujem nikakav port, nego to jednostavno radi preko nata (a nemam upnp ili neki sip nat override u samom ruteru)
[ djricky @ 21.01.2009. 23:07 ] @
Citat:
Dishko: nema uslovljavanja raznih koje daju eunet i sezam (prvo i osnovno, mora se biti njihov adsl korisnik, probao sam sa telekom adsla da se ukačim na sezam voip - ne da, iako mi je u prvo vreme raniji njihov voip radio).


nije tacno, evo pre 2 sekunde sam zvao sebe na mobilni sa sezamovog voip-a i telefon je zazvonio... isto telekom adsl.
i telemax nije bas toliko jeftiniji... primer: Rusija fixni na telemaxu je 5.58 din/min, a kod Sezama 5.9... prosecan korisnik nece hteti da se smara sa novom firmom, kad za Sezam zna vec godinama...
[ Jbyn4e @ 22.01.2009. 08:57 ] @
@djricky
Radis u veratu, koristis telekom adsl? Zanimljivo.

Drugo, posto je i Verat dobio odobrenje za VOIP, da li imas neku informaciju iznutra kada planirate to
da pocnete da radite?

Da li neko ima informacije sta sa tim odobrenjem nameravaju da urade ostali koji su dobili dozvolu (ili su vec uradili), kao sto su informatika, beotel, yubc... Za eunet/yunet, sezam, maxtira i akton mislim da vec imaju nesto.

I jos nesto, bilo ib zanimljivo videti koji sve domaci provajderi VOIP-a postoje. Ako nije protivno pravilima ES-a (to ne bih video kao reklamiranje, ali ne znam za moderatore), mogli bi da ostavite web adrese svih voip operatera za koje znate da funkcionisu kod nas.

Isto je zanimljivo i ko sve omogucava VOIP preko obicnog telefona, uplatom kredita i zvanjem posebnog broja (kao sad telekom (koji btw. nije na tom spisku za pruzanje usluga govora preko interneta na
http://registar.ratel.rs/cyr/r...okVazenjaOd=&rokVazenjaDo=
), sezam i eunet).

[ djricky @ 22.01.2009. 16:54 ] @
eh, pa ja sam ti multihomed... imam kuci verat, telekom i beotel...
poslovna tajna.
[ Dishko @ 23.01.2009. 20:43 ] @
Citat:
nije tacno, evo pre 2 sekunde sam zvao sebe na mobilni sa sezamovog voip-a i telefon je zazvonio... isto telekom adsl.
i telemax nije bas toliko jeftiniji... primer: Rusija fixni na telemaxu je 5.58 din/min, a kod Sezama 5.9... prosecan korisnik nece hteti da se smara sa novom firmom, kad za Sezam zna vec godinama...


vidi - moj nalog ne radi, saznao sam i zašto, kao bivšem zaposlenom su mi onomad kad sam prestao da radim kod njih ukinuli nalog koji sam imao iz test faze. proradio mi ovaj novi neki koji nije test nalog :P (koji sam oteo sa maminog i tatinog adsla koji je i dalje na sezamu) i to ga koristim preko njihove webphone aplikacije, koja je relativno jednostavna za upotrebu.

ontopic :

istina je da nisam ceo spisak cena uporedio, već uporedio austriju i kipar mobilne i fiksne - jer je moje istraživanje komercijalne ponude bilo vezano za implementaciju rešenja za firmu. u našem slučaju cena će biti ušteda na oko 40% od vrednosti ukupnog računa, što u situaciji kada imamo infrastrukturu koja podržava sip sa spoljnim davaocem usluga isplaćuje sebe u startu ali - pošto očekujem da će telekom ponuditi uskoro komercijalno rešenje sa direktnim zvanjem preko SIP-a a ne preko asistiranog biranja preko inocall-a malo bih možda i sačekao, malo bih možda i probao jedno, drugo treće ...
ja kad hoću da pričam sa familijom i ortaklukom po belom svetu, koristim skajp jer smo svi fala bogu pismeni, i ne želim da plaćam komodidet te vrste ne previše.

pitanje je : što ostali još nemaju ponudu, a onoliko su se potrudili da dobiju i dokažu podobnost za licencu za VoIP (upućeno tebi djricky) ?

svi koji su dobili dozvolu za voip, imaju pravo da pružaju voip ( a to je samo taj spisak sa tih osam provajdera , ili devet)
svi koji imaju opštu dozvolu za fiksnu telefoniju imaju pravo da pružaju i usluge voip (telekom naravno)
nije mi samo jasno - šta oni koji imaju pravo da grade telekomunikacionu mrežu - da li se i njima odobrava voip (moja firma trenutna je ranije koristila voip sa iznajmljenim telefonima - doduše bez jeftinih ino poziva preko sbb-a) ili se time podrazumeva samo dozvola za postavljanje kablovske i optičke infrastrukture za IP saobraćaj, uopšteno - to iskreno - ne znam baš iz prve.

maxtira , imaš private message!
[ djricky @ 23.01.2009. 22:26 ] @
mora IE?
[ djricky @ 23.01.2009. 22:29 ] @
Citat:
Dishko

pitanje je : što ostali još nemaju ponudu, a onoliko su se potrudili da dobiju i dokažu podobnost za licencu za VoIP (upućeno tebi djricky) ?


to je pitanje za management, ja sam samo mali dron koji odrzava mrezu... a i da znam nesto, zar stvarno mislis da bi ovde to napisao?
[ feelgood333 @ 23.01.2009. 22:43 ] @
a kako moze da se zove voip broj sa moba ili fixnog
[ Dishko @ 24.01.2009. 12:36 ] @
Citat:
feelgood333: a kako moze da se zove voip broj sa moba ili fixnog


verovatno još uvek ne može. pošto ja mislim da nije donet pravilnik o dodeljivanju brojeva sa voip numeracijom.

Citat:
djricky: to je pitanje za management, ja sam samo mali dron koji odrzava mrezu... a i da znam nesto, zar stvarno mislis da bi ovde to napisao?


zato što inače svašta pišeš, nisam primetio da se ustežeš, a i možeš uvek da pošalješ private message

Citat:
feelgood333: kako da telefoniram sa sezama aktivirao sam uslugu ali ne mogu da pokrenem onaj tel na vrhu?


kao što reče đriki da, mora IE
[ maxtira @ 13.02.2009. 11:11 ] @
Pozdrav,

iako sam direktni predstavnik Telemaxa, nadam se da moderatori nece zameriti ako odgovorim na neka gornja pitanja.

Svestan sam da ce odgovori biti direktna reklama za nasu uslugu, ali drugacije ne mogu da odgovorim, pa ako se modu ne svidi post, neka brise... sta da se radi... pravila su pravila... :)

@shaka
Iako sam ti ranije odgovorio negativno u vezi razvrstavanja lokala, u medjuvremenu smo se pozabavili tim problemom i napravili resenje. Ako (i samo ako) imate primarni ISDN (PRI), mozemo vam staviti VoIP gejtvej koji ce primati 4-cifreni CId od vasih lokala i dinamicki kreirati kompletan CID koji se salje na VoIP trunk. Ovo smo resenje izveli u 3 vece firme u zadnjih mesec dana i funkcionise kako treba. Ali, ponavljam, iskljucivo ako stavljamo nas custom GW na vas PRI. Ukoliko je VoIP GW na analognim CO portovima na vasoj centrali firme, nece da moze, posto analogni trunk ne salje CID, pa se ne moze znati sa kog lokala je originirao poziv.


@feelgood333
@Dishko
Takodje novina kod nas u ponudi je zvanje preko fiksnog i mobilnog telefona. Tako da i to sad moze.
Sto se tice fiksnog, korisnik kupuje F-birač (http://www.voip.rs/proizvodi/index.php?cID=4) po ceni od 490 din + PDV i kaci ga na svoju kucnu liniju izmedju zida i telefona. Kako funkcionise? Standardno ga namestamo da se preko nas zove inostranstvo sa 3 nule. Znaci umesto 00, zove se 000 i dalje kod zemlje i ostalo.
Birač prepoznaje tri nule, hvata ostatak pozvanog broja i u pozadini poziva nas 011 pristupni broj, salje user i pass, i broj koji treba zvati. Dalje mi spajamo. Dobijanje veze traje 3-4 sekunde duze nego standardno preko TS. Ovo je idealno resenje za one koji kuci nemaju net ili imaju los link. Recimo nama ovo najcesce uzimaju starije osobe koje imaju decu po inostranstvu. Na nasu cenu treba uracunati i cenu poziva do nase pristupne tacke, ali je to i dalje mnogo povoljnije nego zvati preko TS. Jako je zgodno jer je sve što treba znati o voip-u - da treba okrenuti jednu nulu vise :)

Isto ovo cemo od 25. februara imati za mobilne. Ovo je malo teze objasniti :)
To je SIM dialer (u nasoj terminologiji u Telemaxu ga zovemo M-birač) i posto slike jos nema na nasem sajtu (ne stavljamo u ponudu dok nemamo na stanju), sliku mozete videti npr. ovde http://www.ecn008.com/files/pic/2008820143939.jpg
To je tanka folija sa elektronikom (0.03mm) koja se stavlja zajedno sa SIM karticom u sim slot u telefonu. U mobu se pojavljuje novi meni (zove se Telemax :) i tamo se podese parametri za pristup. Isti je princip kao kod fiksnog birača, osim sto ovaj poziva nas pristupni broj za mobilne i dalje mi konvertujemo u voip i spajamo. Vrlo je elegantno resenje, podesavamo ga tako da se ne moraju menjati zapamceni brojevi i moze se birati iz imenika.
Placa se nasa cena + cena GSM operatoru do naseg broja. Kako su sa mobilnih cene zvanja inostranstva dosta više nego sa fixnog tel., i ovo je jako isplativo resenje. Cena ce mu biti isto kao i za F-birač 490 din + pdv. Najbolje u svemu je sto mozete da ga koristite gde god imate GSM mrežu, ne morate da se kacite na WiFI i sl.

-------------
Eto, ja se malo raspisao :)
Ovaj tekst je (iskreno) vise napisan kao odgovor na gornja pitanja, ali definitivno ne moze biti objektivan u smislu nereklamiranja.
Jos jednom ponavljam, ako mod proceni da je ovo vise reklama nego korisni odgovori, neka brise...

Pozdrav[ Zox @ 13.02.2009. 12:54 ] @
Hm, interesantno resenje ovo od Telemaxa...
Priznjame da nisam tako nesto video iako sam u VOIP vodama.
Jedino sto ne razumem, sta je svrha tih F i M biraca, zar nije jednostavnije za korisnika da okrene vas 011 access broj i kad mu sistem kaze da unese broj koji zove u inostranstvu, on to i uradi. Autentikacija moze da se radi kao pripaid bazirano na calling card ili kao postpaid ako sklapate ugovor sa korisnikom.
Ista prica i za mobilne access brojeve. Cena jednog access GSM broj je danas ispod 200 EUR.

Mada svakako interesantno resenje.
[ maxtira @ 13.02.2009. 16:39 ] @
Pa upravo je ideja da se maksimalno pojednostavi upotreba korisniku:

Umesto da sa fiksnog telefona:

1. Pozove 011xxxxxxx
2. Saslusa "unesite vas calling card br"
3. Unese calling card secret broj xxxxxxxxxx
4. Saslusa "unesite br u inostr koji pozivate"
5. Unese 00xxx xxx xxxxxxx

On treba samo da podigne slusalicu na svom fiksnom telefonu i okrene 000xxx xxx xxxxxxx.

Ako je pripejd, skidace mu se sa kredita, ako je postpejd, ici ce na racun.

Isto je i sa moba.

Moras priznati da je resenje elegantno i vrlo jednostavno za koriscenje.

Ne treba bakicu koja ima unuka u Majamiju da obucavas za koriscenje VoIPa, vec samo da okrene nulu vise i plati racun kad joj stigne na kraju meseca :)

Veruj mi, reakcije nasih korisnika su jaaako pozitivne na nasa resenja, u smislu koliko smo pojednostavili pozivanje.

Poz,
[ Zoran 021 @ 17.02.2009. 18:46 ] @
Interesuje me koliko je to isplativo za nas u Srbiji,ako zovemo nekoga ko nije u inostranstvu?Može li se videti negde odnos cena Telemax na prema Telekom fixni i ostale mobilne mreže,na primer?
[ Marko Cukalac @ 18.02.2009. 16:11 ] @
Yubc VoIP - http://www.yubc.net/tekst.php?idg=18

:)
[ Dejan2003 @ 19.02.2009. 21:12 ] @
Ni sezam s onim nesretnim reklamama, ni eunet s njihovim "voip", pa ni ovaj YUBC nemogu da prismrde uslugama koje pruza TELEMAX, kao i na celokupno resenje koje je Maxrira primenila.
Probao sam, ali ne tipa x lite alo baba, deda shaljite pare, nego s moje voip centrale, pravo biznis resenje, a ne ovo kokosarenje ISP-ova, stvarno su shljam, pa skype i jeftiniji i bolji a sve to je client voip sto je smesno

Za sad Telemax i www.voip.rs ima licencu od ratela sve po ps-u, jedva cekam da jos neko dobije dozvolu pa da se malo porede, jer oni nesretnici s voipbalkana, zao mi tih 10 evra sto sam uplatio da ih probam...

keep going forward

[ misk0 @ 19.02.2009. 22:37 ] @
Ova tema prijeti da preraste u prepucavanje i cisto pljuvanje / hvaljenje a to se ovde na forumu uglavnom ne trpi. Teme o domacim VoIP provajderima su zbog toga zabranjene do daljnjeg.