Citat:
ok, i dalje si u zabludi, hihihihihih
OK. Neka sam
Citat:
Razmisljao sam da kupin NZXT HU001 ali mi se ucinilo da nece biti dovoljno ventilacije pa sam se odlucio za LEXA. Ni to nije konacno jer se i meni vise svidja HU001 i mislim da cu njega na kraju i kupiti

.
Kupi sta hoces vala. Hush je OK kuciste. Nista specijalno, ali OK. Meni se na primer od NZXT-ovih kucista sa kojima sam imao iskustva najvise svidjaju Tempest (najbolja ventilacija od svih NZXT kucista) i Guardian. U Guardian mozes da natrpas sta hoces jer je prostran.
Citat:
Sto se ploce tice, tu sam jos uvek neodlucan... Jos od samog pocetka sam razmisljao o ASUS P5Q Pro. Citajuci neke testove na
http://www.benchmark.rs/ naisao sam na sledece
"Gigabyte Extreme modeli imaju vrlo jaku konkurenciju.MSI sa modelom P45 Diamond ne dozvoljava ni najmanju grešku protivniku, masivni i ultra moćni Foxconn Quantum Force, zatim kao žilet oštra DFI Lanparty DK P45 T2RS Plus i naravno ASUS R.O.G. Maximus II Formula kao poslednji najteži nivo na putu do trona."
Ceo taj tekst mi govori da je DFI Lanparty DK P45 T2RS Plus u ovom slucaju naveden kao malo slabija ploca od ASUS R.O.G. Maximus Formula II, a Maximus Formula II je dosta bolja ploca od ASUS P5Q Pro.
Zbog svega ovoga se jos uvek razmisljam a imajuci u vidu da je to napisano od strane ljudi koji testiraju ploce. Iskren da budem nailazio sam na jos nekim forumima na komentare da je DFI bolja ploca ali ipak ne znam koliko su ti komentari verodostojni. Naravno na navijam za DFI samo zelim neku informaciju vise. Ako neko imam neko obrazlozenje, voleo bi da cujem.
Dok se ti o performasama odredjenih ploca informises po sajtovima i forumima ja skoro dnevno imam prilike da “’odam po njima” jer mi je to posao.

Izmedju ostalog radim i testiranje odredjenih kombinacija hardvera kao i testiranje ploca kad za to ima potrebe. To sto si procitao na Benchu je lepo. To je samo prikaz ljudi koji su istestirali po jedan primerak ploce koje su dobili od nekog (uvoznik, vlasnik robne marke i/ili proizvodjac) ko je iz nekog svog interesa (uglavnom marketingskog) hteo da im isti ustupi radi testiranja i pisanja prikaza. Medjutim u praksi se desava da 2 ista modela maticne ploce istog proizvodjaca nece isto da se ponasaju. Na primer prve ploce koje se pojave na trzistu mogu budu bagovite sto zbog nedovoljo optimizovanog BIOS-a, sto zbog slabe prve revizije stampe (PCB-a), sto zbog revizije chipsta itd. Podjimo na primer od P45 chipseta. Evo na primer Asus-ove P45 ploce su navodno poboljsane kad je na novije serije ugradjena nova A3 revizija chipseta. Korisnici DFI-a medjutim kazu da je A2 revizija bolja. Isto tvrde i korisnici MSI-a. Evo jos jedan primer. Prva revizija PCB-a kod boljih MSI-evih P35 ploca sa crnim PCB-om je bila ocajna. Sledeca revizija PCB-a je donela osetna poboljsanja u performansama i u OC mogucnoatima. Kada na netu gledas prikaze/reviewe za odredjen model ploce ili bilo koje komponente, ako nadjes dovoljno prikaza/reviewa u najvecem broju slucajeva se desava da dobijas protivrecne informacije upravo zbog ovih stvari koje sam naveo. Neko dobije plocu koja je sasvim ispravna ali ne pokaze se toliko dobro kao ostale drugih proizvodjaca u istoj klasi i review bude negativan itd. Ovo pisem zbog toga da bih probao da objasnim da citanje nije isto kao i praksa.
A sad malo da pogledamo onaj tvoj citat sa Bencha. Navodis sledece ploce:
GigaByte GA-EP45-EXTREME koja kosta 245-250 €
GigaByte GA-EP45T-EXTREME koja je negde oko 260 €
MSI P45 Diamond koja kosta oko 220 €
ASUS Maximus II Formula koja kosta oko 205-210 €
DFI LP DK P45-T2RS Plus koja kosta oko 130 €
Prvo ovde imas 3 kategorije P45 ploca: High-end skupu varijantu koja koristi DDR3 memoriju (GigaByte GA-EP45T-EXTREME i MSI P45 Diamond), high end skupu varijantu koja koristi DDR2 (GigaByte GA-EP45-EXTREME i ASUS Maximus II Formula) i budget jeftiniju varijantu za entuzijaste koja koristi DDR2 (Lanparty DK P45 T2RS Plus). Hm. Ne vidim razlog zasto su u ovom uporednom prikazu mesane DDR2 i DDR3 ploce kao zverke istog potencijala ali dobro. Prikazi/reviewi me globalno malo interesuju posto mi je posao takav da stalno dolazim u kontakt sa najnovijim hardverom. Prikazi sa nasih sajtova i iz nasih casopisa me ponekad znaju i iznervirati pa zato izbegavam da ih citam cak i kad me interesuje sta kolege iz struke kazu o odredjenom parcetu hardvera.
Hajde sad da se vratimo na onih 5 ploca koje su navedene u citaitu sa Bench-a. Znam da su 4 ploce skupe i da je mala sansa da se odlucis da ih kupis. Hajmo sad malo da pogledamo DFI Lanparty DK P45 T2RS Plus koja kosta oko 130 evra. Interesuje me na primer sta se dobija sa tom plocom osim potencijala za overklok. Interesuju me specifikacije i sta se dobija u pakovanju:
DFI LP DK P45-T2RS Plus:
Podrzani procesori:
Vrsta podnozja: LGA 775
Tipovi CPU-a: Celeron/Dual Core/Core 2 Duo/Core 2 Quad/Core 2 Extreme
FSB: 1333/1066/800MHz FSB
Chipset:
Northbridge: Intel P45
Southbridge: Intel ICH10R
Memorija:
Broj DIMM slotova: 4×240pin
RAM Standard: DDR2 1200 (OC)/1066/800/667MHz FSB)
Maksimalno RAM-a: 8GB
Slotovi za prosirenje:
PCI Express 2.0 x16: 2
PCI Express x1: 2
PCI slotovi: 2
Storage:
PATA ATA100: 1
SATA 3Gb/s: 8
SATA RAID: 2 kontrolera: Intel + Jmicron (RAID 0/1/0+1/5)
Intgrisani Audio:
Audio Chipset: Realtek ALC885 (8 kanala)
Integrisani LAN:
LAN Chipset: Marvell 88E8053 PCIE Gigabit LAN controller
I/O Panel Portovi:
PS/2: 2
USB: 6 x USB 2.0
S/PDIF Out: 1x Optical, 1x Coaxial
Audio Portovi: 6 Portova
LAN: 1 RJ45 LAN port
Onboard I/O:
Onboard USB: 3 konektora za 6 dodatnih eksternih USB 2.0 portova
1 COM port konektor
1 front audio konektor
1 CD-in konektor
1 IrDA konektor
8 Serial ATA konektora
1 40-pinski IDE konektor
1 floppy konektor
1 24-pinski ATX napojni konektor
1 8-pinski 12V napojni konektor
2 4-pinska 5V/12V napojna konektora (za mini molex)
1 audio konektor za prednji panel
1 konektor za prednji panel (power, reset, power led, hdd led)
1 konektor za CPU ventilator
4 konektrora za ostale ventilatore
1 download flash BIOS konektor
1 dijagnosticki LED
EZ touch prekidaci (power switch i reset switch)
Fizicke specifikacije:
Form Faktor: Full ATX (10 rupica)
Dimenzije: 30,48 cm x 24,4 cm
Pakovanje pored ploce sadrzi:
Opticki disk sa drajverima
Uputstvo za koriscenje
Maska za I/O Panel
IDE/PATA Kabl
FDD Kabl
2 x SATA Kabl
Molex to 2 x SATA produzetak za napajanje
CrossFire Most
Floppy Drive Disketa sa SATA RAID drajverom
A sad ovo gore hocu da uporedim sa onime sto se dobija uz Asus P5Q Pro plocu koja je za desetak evra jeftinija od DFI LP DK P45-T2RS Plus:
Asus P5Q Pro:
Podrzani procesori:
Vrsta podnozja: LGA 775
Tipovi CPU-a: Celeron/Dual Core/Core 2 Duo/Core 2 Quad/Core 2 Extreme
FSB: 1600 / 1333 / 1066 / 800 MHz
Chipset:
Northbridge: Intel P45
Southbridge: Intel ICH10R
Memorija:
Broj DIMM slotova: 4×240pin
RAM Standard: DDR2 1200 /1066/800/667MHz FSB)
Maksimalno RAM-a: 8GB
Slotovi za prosirenje:
PCI Express 2.0 x16: 2
PCI Express x1: 3
PCI Slotovi: 2
Storage:
PATA ATA100: 1
SATA 3Gb/s: 8
SATA RAID: 2 kontrolera: Intel + Silicon Image Sil5723 (RAID 0/1/0+1/5)
Intgrisani Audio:
Audio Chipset: Realtek ALC1200 (8 kanala)
Integrisani LAN :
LAN Chipset: Atheros AR8121 PCIE Gigabit LAN controller
I/O Panel Portovi:
PS/2: 2
USB: 6 x USB 2.0
IEEE 1394: 1 x IEEE 1394a
S/PDIF Out: 1x Coaxial
Audio Portovi: 6 portova
LAN: 1 RJ45 LAN port
Onboard I/O:
Onboard USB: 3 konektora za 6 dodatnih eksternih USB 2.0 portova
1 x floppy konektor
1 x 40-pinski IDE konektor
1 x TPM konektor
1 x COM port konektor
8 Serial ATA konektora
1 konektor za CPU ventilator
3 konektrora za ostale ventilatore
1 x IEEE1394a konektor
1 x audio konektor za prednji panel
1 x S/PDIF Out Header
1 x Chassis Intrusion konektor
1 x CD-in konektor
1 24-pinski ATX napojni konektor
1 8-pinski 12V napojni konektor
1 konektor za prednji panel (power, reset, power led, hdd led) (Q-Connector)
Fizicke specifikacije:
Form Faktor: Full ATX (9 rupica)
Dimenzije: 30, 48 cm x 24,4 cm
Pakovanje pored ploce sadrzi:
1 x opticki disk sa drajverima
Uputstvo za koriscenje
Maska za I/O Panel (ASUS Q-Shield)
IDE/PATA Kabl
FDD Kabl
4 x SATA Kabl
1 x Molex to 2 x SATA produzetak za napajanje
1 x e SATA / 1394 bracket
3 in 1 Q-connector
Kada pogledamo sta se sve dobija uz DFI plocu vidimo da se stedelo na I/O portovima (nema eSATA i Firewire) da bi cena bila niza. Ni Asus P5Q Pro nema onboard eSATA ali se dobija bracket, koji se montira pozadi, na kome ima 1 eSATA port i jedan mini Firewire port. Asus ima standardni Firewire port pozadi na I/O panelu. DFI medjutim ima naizgled bolje hladjenje naponskog dela ali ni Asusovo je provereno dovoljno dobro. Uz DFI se dobija CrossFire bridge da bi se 2 ATI graficke mogle spojiti u Crossfire i to govori da se radi o ploci koja je namenjena za entuzijaste. Asus 8-fazni naponski deo dok DFI ima 4-fazni sto ne bi trebalo da predstavlja neku prednost na Asus-ovoj strani posto DFI ionako ima drugacije resene naponske delove od Asusa i GigaByte-a. DFI ima onboard dijagnosticki led sto je dobro kad je ploca van kucista, ali kad je u zatvorenom kucistu bez providne stranice ne igra nikakvu ulogu. Mozda je zato dobro da kuciste koje kupis ako se ipak odlucis da kupis DFI LP DK P45-T2RS Plus ima providnu stranicu da bi na osnovu tog LED-a mogao da radis dijagnostiku. DFI ima jos neke dodatke koji iskljucivo za entuzijaste dok je Asus mnogo kompletnija ploca za ulozene pare od DFI-a. Postoji jos jedna Asus-ova ploca koja je jos kompletnija od P5Q Pro a kosta od prilike isto kao DFI LP DK P45-T2RS Plus a to je Asus P5Q-E, medjutim posto si ti vec napravio spisak ploca ona te verovatno ne interesuje. Asus P5Q Pro je ploca odlicnih preformansi i za pare koje kosta ne ne postoji kompletnija ploca sto se tice I/O opcija i dodataka koji uz nju dolaze. Definitivno je kompletnije P45 resenje od tog DFI-ja, mada pretpostavljam da je DFI bolji overkloker, sto ne mora nikako biti pravilo iz razloga sto je svaki primerak ploce, cak i istog proizvodjaca i modela svet za sebe. Ljudi sa Asus P5Q Pro plocama takodje postizu odlicne OC rezultate. DFI LP DK P45-T2RS Plus je jeftinija osiromasena ploca za entuzijaste. Osiromasena iz tog razloga da bi cena bila niza. Njoj je konkurencija Biostar TPower I45 takodje jeftinija osiromasena ploca za entuzijaste koja je za par evra jeftinija od LP DK P45-T2RS Plus a jednako dobar ako ne i bolji overkloker. To sto nije pomenuta u citatu iz Bencha koji si izdvojio ne znaci da je losa ploca

I na kraju Asus P5Q pro je mnogo prodavanija ploca od DFI LP DK P45-T2RS Plus a P5Q je najprodavanjija serija P45 ploca na svetu. I licno bih pre uzeo Asus P5Q Pro nego taj DFI, mada da imam izbor ne bih uzeo ni jednu ni drugu

U stvari vec sam uzeo Asus P5Q-E.
Citat:
E sada, memorija... Tu sam bas slab. Hteo sam da kupim DDR2 2x1GB 1066MHz OCZ Titanium Intel Edition, XTC/CL5 jer je to memorija optimizovana za inetl procesore... posto je prva odluka za plocu bila DFI onda sam izabrao najbrzu koja je bila testirana od strane DFI. Moguce je da bi i ova memorija extra radila na ovoj masini ali sam ja isao logikom da uzmem nesto sto je proizvodjac ploce vec testirao.
Inace sam razmisljao i o nekoj CL4 ili CL3 memoriji ako je visa klasa u pitanju.
Sada me zanima, posto stvarno ne planiram da "vadim dusu" masini ovrklokom, da li je recimo pametnije kupiti 8GB jeftinije TakeMS memorije CL3 ili CL4 koja isto ima garanciju 10 godina a cana je cak imanja nego 4GB OCZ memorije.
Cekajmalo... Ne planiras da “vadis dusu” masini sa overclockom, ali ipak zelis da overclockujesh

Da li sam u pravu? Apacer memorija je po nekim statistikama posle Kingstona najprodavanja memorija na svetu i s’toga neces pogresiti ako je kupis, ali ne znam kakva je sto se tice overkloka. To najvise zavisi od chipova koji su na modulima.
Citat:
I na kraju grafika, nisam dobio nikaku prporku za grafiku.
ovo imam od GeForce ponude
GeForce 9600 GT Asus 512MB/DDR3,/TV-Out/Dual DVI/HDTV/ HDCP/FAN/256bit
GeForce 9600 GT Sparkle Calibre 512MB/DDR3,/TV-Out/Dual DVI/HDTV/HDCP/F
GeForce 9800 GT Super Palit/XpertVision 512MB/DDR3,/TV-Out/D- DVI/HDTV
GeForce 9800 GT Leadtek 512MB/DDR3,/TV-Out/DualDVI/HDTV/FAN/256bit
a ATI
ATI Radeon 3850 Palit/XpertVision 512MB/DDR3,/TV-Out/Dual DVI/HDTV/FAN
ATI Radeon 3850 PowerColor 512MB/DDR3,/TV-Out/DVI/HDTV/HDMI/FAN/256bit
ATI Radeon 3850 PowerColor 512MB/DDR3,/TV-Out/DVI/HDTV/HDMI/FAN/256bit
ATI Radeon 3850 Asus 256MB/DDR3,/Dual DVI/TV-Out/D-Sub/HDTV/HDCP/FAN/256bit
ATI Radeon 3850 Sapphire 512MB/DDR3,/TV-Out/Dual DVI/HDMI/HDTV/256bit
ATI Radeon 4850 Asus PCI-E 512MB/GDDR3/TV-Out/Dual DVI/HDMI/HDTV/FAN/256bit
Sta je od ovoga najbolja kupovina ili na kraju koju bi vi karticu preporucili za 130e-140e
Od tih iz liste je best buy ATI Radeon HD 4850 (ATI Radeon 4850 Asus PCI-E 512MB/GDDR3/TV-Out/Dual DVI/HDMI/HDTV/FAN/256bit) mada apsolutno ne vidim o kom se modelu radi. Do 140 evra su mozda bolje nVidije ali od 150 € do 180 € najbolja kupovina su ATI Radeon HD 4850 kartice od proizvodjaca kao sto su Sapphire, GigaByte, Palit/Gainward i sl. i to one sa boljim hladjenjem kao sto je npr. Gigabyte GV-R485ZL-512H sa Zlamanovim hladjenjem koji je negde oko 155 €, Palit ATI Radeon HD4850 Palit Design sa Palitovim hladjenjem koji je iste cene ili Sapphire ATI Radeon HD 4850 Toxic ili Gainward HD4850-512-TV-DD-GS Golden Sample koji su za 20-ak evra skuplji.
I na kraju koliki je totalni budzet za tu masinu?
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 08.12.2008. u 16:34 GMT+1]