[ Leader @ 17.11.2003. 22:30 ] @
E ovako ...
Planram na predjem na Linux, pa bih samo pitao sta mi preporucujete Mandrake 9.1 ili Red Hat ?
Jedni mo kazu "Mandrake je najbolje", drugi "Red Hat rula" ... sta je stvarno bolje ?
Tnx
[ filmil @ 17.11.2003. 22:47 ] @
Stvarno najbolji je Slackware.

(a sad ozbiljno: svejedno je, uzmi štagod, pod uslovom da je taze)
[ manca @ 17.11.2003. 23:07 ] @
Citat:
Leader:
E ovako ...
Planram na predjem na Linux, pa bih samo pitao sta mi preporucujete Mandrake 9.1 ili Red Hat ?
Jedni mo kazu "Mandrake je najbolje", drugi "Red Hat rula" ... sta je stvarno bolje ?
Tnx

Pa ako si totalni pocetnik onda zasigurno Mandrake, jer se pod:
1.Najlakse instalira, netreba ti neko veliko predznanje.
2.KDE je na srpskom, (mada i u Slacku i Red Hatu je na sR) , ali za pocetnike je super.
3.Najlakse se uci, mnogo je slican XP-u,

Pa sad ti vidi, dakle ako si totalni pocetnik, zasigurno Mandrak :)
[ IHAaa @ 17.11.2003. 23:23 ] @
Lijepo ja kazem, Mandrake rulZ, alo klapurane

Ima najjace ime
lol

[ VRider @ 18.11.2003. 00:10 ] @
RedHat
[ Leader @ 18.11.2003. 00:42 ] @
...da dodam ... pocetnik sam u linuxu
[ KCD @ 18.11.2003. 01:49 ] @
Sta god da uzmes neces pogrijesiti. Sve je stvar ukusa i navike.

Npr. SuSE je sada totalno automatizovan(koristi Yast=>Control Panel u njemu sve podesis)

RedHat se preporucuje pocetnicima zato sto nije komplikovan ima dobru podrsku i mora malo da se "rucno" podesava pa je dobar za ucenje.

U slacku moras maltene sve da podesis rucno ali je zato mrak, ali sve je stvar ukusa i svaki radi isti posao, manje-vise.

Uzmi prvi na koji naletis, a kasnije ces probas i ostale. Samo nesto novije, zadnjjih pola godine min.

P.S. svi su bili pocetnici, ja sam jos uvijek :-)
[ Leader @ 18.11.2003. 03:29 ] @
Sad ste me tek zbunili! manca kaze da je najlaksi Mandrake, ti kazes Red Hat ... fak
[ del-boy @ 18.11.2003. 09:41 ] @
Ja sam uzeo Mandrake 9.0 prvo, ali mi se uopšte nije svideo. Brzo sam odustao. Onda sam uzeo SuSE 8.2, pa 9.0 kad je izašao i zadovoljan sam.

Dakle, moja preporuka SuSE 9.0!
[ kizza @ 18.11.2003. 09:57 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/6900
[ tdjokic @ 18.11.2003. 10:08 ] @
Citat:
Leader:
Sad ste me tek zbunili! manca kaze da je najlaksi Mandrake, ti kazes Red Hat ... fak :(

Prvo uzmi Knoppix, to je Live CD, stavis u PC, Linux pocinje odmah. Tu probaj sta hoces, tek da vidis kako to izgleda. Sto se tice izbora za stalno, mislim da su retki ljudi koji su ostali na prvoj distribuciji. Izmedju Mandrake i RH je mala razlika, ako gledas samo na lakocu instalacije i pocetka rada. Na www.distrowatch.com Mandrake drzi prvo mesto, pa bi se moglo reci da je on u nekoj prednosti. A zbunjivaces se cesto kad predjes na Linux, tamo je mnogo toga "moze a ne mora", kao sto si mozda vec i primetio...
[ silverglider @ 18.11.2003. 15:17 ] @
Pa sta se cudis? To kao da si pitao koja su najbolja kola u srednjoj klasi za troclanu porodicu i sad iznenadjenje zbog razlicitih odgovora? :)
[ Dejan Lozanovic @ 18.11.2003. 16:14 ] @
Citat:
KCD:
Npr. SuSE je sada totalno automatizovan(koristi Yast=>Control Panel u njemu sve podesis)

Da ali Mandrake je otisao mnogo ispred suse-a sa njihovim Mandrake control centrom. Ovo pricam iz iskustva, jer mdk je imao bolji kontrolni centar jos u verziji 8.0 nego suse sa verzijom 8.2. A da ne pricamo da je mdk 8.0 stariji oko 2 godine.
[ IHAaa @ 18.11.2003. 23:30 ] @
A ne knoppix, kumim te Bogom!! HAHaha jesi ti normalan?! Knoppix je smece, to je totalni promasaj! (sad se ja kao razumijem)
Ma Mandrake 9.1 cemo uzet' bolan i nema frke
[ Leader @ 18.11.2003. 23:50 ] @
RH
[ Mitrović Srđan @ 19.11.2003. 00:38 ] @
ja sam imao mdk 9 sad imam slack i slack mi je bolji dosta
[ Tigerheart @ 19.11.2003. 09:13 ] @
Citat:
Leader:
E ovako ...
Tnx

Jedno malo pravilo: Svaka distribucija koja moze da ti odradi posao kako treba, je odlicna za tebe
Moj ti je savet da probas i jednu i drugu i neku trecu distibuciju, da vidis koja ti najbolje odgovara, jer ovako mozemo da "pedlazemo" do sutra ....
[ tvucko @ 19.11.2003. 09:25 ] @
Instaliraj vec jednom nesto :-D

Onda ces videti da li je dobro ili ne.

Sve je stvar sta ti hoces da uradis i na sta se najlakse naviknes.

Generalno sto se tice Linux distibucija sve je isto samo alati za odrzavanje i konfigurisanje distribucije su specificni za pojedine vrzije.

Probao sam skoro sve distibucije koje postoje i na kraju uvek ostajao na Mandrake, iako
ni ona nije "savrsena". Ako nista drugo znam tacno gde se sta nalazi i ne gubim vreme na to da trazim neke gluposti.

Na kraju mislim da je za pocetnika ipak Mandrake najbolji. Probaj prvo sa njim.

[ factor @ 19.11.2003. 09:45 ] @
Ja sam kao totalni pocetnik (nikad pre nisam ni video linux) instalirao sam slackware 9.0 i nisam imao nikakvih problema. Druge distroe nisam probao, ostao sam na slacku, posto mi savrseno odgovara.
[ Leader @ 22.11.2003. 00:43 ] @
Evo uzeo sam Mandrake 9.1, javicu vam se za nekoliko dana sa prvim utiscima :P
Hvala na pomoci
[ IHAaa @ 22.11.2003. 12:43 ] @
Citat:
Leader:
Hvala na pomoci :)

Nema na cemu, mile, nema na cemu... :)
Samo mi donesi to da instaliram :P
[ axez @ 22.11.2003. 13:21 ] @
Citat:
Leader:
Hvala na pomoci :)

Eto, a izasao ispravljeni Andrak 9.2 za koji kazu da je mnogo bolji od 9.1...:)
[ Leader @ 25.11.2003. 23:32 ] @
Evo, prvi dan u Linuxu (Mandrake 9.1) i nisam bas nesto zadovoljan, mada kao sto rekoh tek prvi dan
Interesuje me posto mi je Win na C:\ a Linux na D:\ i Win mi ne prepoznaje D:\ ako budem zelio da uninstall Linux kako da to uradim ?
Mozda je pitanje glupo, ali j*** ga, pocetnik
Pozdrav!
[ KCD @ 26.11.2003. 01:38 ] @
Mozes da podignes sys sa Win butabilne diskete i pomocu FDISK komande to obrises particiju ili je formatiras (potrazi po forumu ima mnogo objasnjenja)
ili da iz WinXP-a (posto vidm njega koristis) u
Control Panel/Administrative Tools/Computer Management/Storage/Disk Management
da obrises cijelu particiju takodje
[ Tyler Durden @ 26.11.2003. 12:07 ] @
Citat:
Leader:
Evo, prvi dan u Linuxu (Mandrake 9.1) i nisam bas nesto zadovoljan, mada kao sto rekoh tek prvi dan
Interesuje me posto mi je Win na C:\ a Linux na D:\ i Win mi ne prepoznaje D:\ ako budem zelio da uninstall Linux kako da to uradim ?
Mozda je pitanje glupo, ali j*** ga, pocetnik :D
Pozdrav!

hahhahahaha
već bi da ga brišeš
hahahhahahaha

e kakvih ljudi ima.... budućnost je wide open pred tobom....
[ Nemanja Jakovljevic @ 26.11.2003. 13:31 ] @
Nek ga obrishe:)

Nek stavi Mdk 9.2 umesto njega.

Dakle stavi Mandrake 9.2, ili SuSE 9.0...
[ Leader @ 26.11.2003. 14:59 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Citat:
Leader:
Mozda je pitanje glupo, ali j*** ga, pocetnik
Pozdrav!

hahhahahaha
već bi da ga brišeš
hahahhahahaha

e kakvih ljudi ima.... budućnost je wide open pred tobom....

Tyler, nisam rekao da cu da ga brisem, a ovo sam pitao cisto da znam!
I ako se odlucim za Linux, opet cu ga brisati sa D:\ da bi makao Windows i premjestio Linux na C:\
Samo kudis ...

Nemanja, ja bih stavio neki drugi, ali ovdje u Nk jedva sam nasao i ovaj, tako da ...cim nadjem neki drugi probacu i njega
[ darkside @ 26.11.2003. 21:03 ] @
Nece ga win prepoznati zato sto linux ima svoj fajl sistem, kada budes hteo da obrises linux ili ces koristiti neki program koji taj lin ima na disku (slack npr ima fdisk i cfdisk), mislim da Red Hat to radi u instalacionom programu, a u svakom slucaju bih ti preporucio da nabavis Partition Magic program za particionisanje, on se baci na dve diskete sa kojih bootujes, posto je graficki, moze da pravi particije sa Lin fajl sistemima, brzo radi posao i trebace ti na ovaj ili onaj nacin u svakom slucaju
pozdrav
[ Leader @ 26.11.2003. 21:36 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
aj pokushaj da mi objasnish kako si uspeo da stavish linux na d?
ako mislish druga particija diska to je ok, ali windows ga nikad nece videti kao d.

Uzgred procitaj moj potpis.... Najveci izbor Linux i BSD distribucija.... a saljem i pouzecem tako da ako hoces javi se.

Ok, to sam i mislio, samo sam se pogresno izrazio
Znaci na nekadasnji D:\ je sada Linux i Win to naravno ne prepoznaje, pa sam se pitao kako bih je formatirao jer sam se jednom zeznuo kad sam formatirao D:\ koji je bio u NTFS i kad sam ukucao format D:\, on posto ne prepoznaje NTFS formatirao mi je C:\ (nisam obratio paznju jel FAT32 ili NTFS) samo pitam, iz straha da se opet ne zeznem :P

Da ne zaboravim, ako hocem mozes mi na mail poslati sta sve imas od Linuxa...
Poz...
[ tarla @ 27.11.2003. 00:27 ] @
ma samo brisi i uci se
i ja sam odmah sutradan reinstalisao linux.
prckao sam po loader-u i nisam mogao dici nista.
ni sad ne znam puno ali polako

samo uzmi mandrake. dobar je ima gomilu stvari koje druge distribucije nemaju
[ impaque @ 27.11.2003. 02:00 ] @
Citat:
tarla:
samo uzmi mandrake. dobar je ima gomilu stvari koje druge distribucije nemaju

Uh uh, ma Bog i batina je taj Mandrake, nema šta...

Nego, Leaderu, ne bih da te odvraćam od GNU/Linuxa i to, ali ako smem da pitam šta će ti GNU/Linux uopšte? Ako ne planiraš da juriš dokumentaciju na netu i na papiru, džaba ti sav taj entuzijazam...
[ leka @ 27.11.2003. 07:49 ] @
Naravno da Windows ne prepoznaje (ext(2|3)|reiserfs|xfs) fajlsisteme. :) Windows zna samo za FAT i NTFS (ovaj drugi ne sve verzije :).
[ Dejan Lozanovic @ 28.11.2003. 01:13 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
aj pokushaj da mi objasnish kako si uspeo da stavish linux na d?
ako mislish druga particija diska to je ok, ali windows ga nikad nece videti kao d.

Pa da te obavestim da je i to moguce :), cak i mandrake nudi i tu opciju da se instalira na fat. Opet imash josh distribucija koje rade sa fatom bez muke. Pogledaj recimo zipslack pa ce ti sve dalje biti jasno. Ali da se desko pogresno izrazio to stoji, ali nemoj misliti da linux ne moze na fat.

[Ovu poruku je menjao Dejan Lozanovic dana 17.12.2003. u 12:02 GMT]
[ Leader @ 28.11.2003. 22:08 ] @
Moze li se instalirati na NTFS ?
[ Iceshield @ 05.12.2003. 14:36 ] @
Ako si apsolutni pocetnik kao sto su svi nekad bili
moj savet ti je PrrotOS to je domaca distribuja na cirilici ali nema veze
sve sto je bilo moguce prevedeno je na srpski jezik a uz to je baziran na RedHAT-u.
Poshto sam ja na nekoj zlatnoj sredini sto se Linuxa tice za kasniju upotrebu bih pazario SuSE distribuciju, mada sam od vecine Linux-asha cuo da je Slackware najbolji.
www.avangarda.co.yu - Za vise informacija o domacoj distribuciji ProtOS.
[ axez @ 06.12.2003. 12:25 ] @
Citat:
Iceshield:
Ako si apsolutni pocetnik kao sto su svi nekad bili
moj savet ti je PrrotOS to je domaca distribuja na cirilici ali nema veze
sve sto je bilo moguce prevedeno je na srpski jezik a uz to je baziran na RedHAT-u.

A cirilica je prednost zbog......????????

[ Marcony @ 07.12.2003. 22:15 ] @
Ljudi glupo pitanje od pocetnika...
Imam Mandrake 9.0 i mnogo me nervira. Ne znam kako da u shellu odradim najobicniju CD komandu?!
Dosta je komplikovaniji od Windows okruzenja, ili se meni bar tako cini.
Imam Wireless LAN karticu koju nije prepoznao, a ni driver ne znam kako da instaliram.
Mali help bi bio OK.
[ Demoritus @ 07.12.2003. 23:40 ] @
Pa pazi ovako, pre nego sto uzmes neku distribuciju koja je na vise CD -ova, kupi LIVE CD izdanje te distribucije i probaj je, bez instalacije.. Znaci sve su na jednom cdu, ubacis ga, bootujes i udjes u linux.. isprobas pa vidis jel ti se svidja ili ne... ako ti se svidja ta distro, odes u shop i kupis Od poznatih distribucija, cuo sam da Slackware, Mandrake, SuSE i RedHat imaju LIVE CD... Mozda ima i jos neka poznata, no ja nisam cuo. Tako da znas..

Moja preporuka ti je SuSE , a nakon toga (kada se malo izvezbas) Slackware.. Sa Mandrake -om imam losa iskustva i ne volim ga, mada sam sa njim poceo

Sto se tice instaliranja Linuxa na FAT particije , cuo sam da pojedine distribucije mogu , dok za instaliranje na NTFS nisam cuo. Mada i instaliranje na FAT particiji snosi nekakav rizik. Licno nisam probao ali tako sam cuo.

Neko je pomenuo da radis sa partition magicom ... Samo to ne! Bas taj program mi je naneo muka i muka, ma ne samo meni , mnogima.. Koristi toolove za particionisanje koji su na CD -ovima distribucija.

Sto se tice ove domace distribucije, nisam je probao a i ne zelim jer ne mogu da zamislim operativni sistem na srpskom i to jos na cirilici. Smatram da je to mana a ne prednost.

Marcony, Mandrake 9.0 je malo zastareo, uzmi neku novu distribuciju, neces se kajati.. Uzmi ili Mandrake 9.2 ili SuSE najnoviji.

Toliko
[ Marcony @ 09.12.2003. 14:44 ] @
Za sada cu se zadrzati na ovoj verziji (bitno je da naucim osnovu).
Imam samo jos jedan (ali veliki) problem. Da bih instalirao neki program treba prvo da ga kompajliram, jel tako? U uputstvima na elity sam video da u folderu /usr/src terba da bude dir linux. Znaci treba da imam ovo: /usr/src/linux i tamo neki fajl. ALI JA TAMO NEMAM DIR LINUX!!! Samo /usr/src/rpm/rpms
Imam kernel koji sam dobio uz distribuciju koji sam instalirao preko programa KPackage, ali nije se nista promenilo (mozda i ne treba, ne znam). Cini mi se da koji god program da pokrenem trazi taj dir koji ja nemam, a i ne znam kako da ga stvorim. Moze pomoc?
[ codemaster @ 14.12.2003. 22:02 ] @
e, uzmi Debian ;) meni se najvise svidja
[ Slobodan Milivojevic @ 14.12.2003. 23:18 ] @
Citat:
Marcony:
...
Da bih instalirao neki program treba prvo da ga kompajliram, jel tako? U uputstvima na elity sam video da u folderu /usr/src terba da bude dir linux. Znaci treba da imam ovo: /usr/src/linux i tamo neki fajl. ALI JA TAMO NEMAM DIR LINUX!!! Samo /usr/src/rpm/rpms
Imam kernel koji sam dobio uz distribuciju koji sam instalirao preko programa KPackage, ali nije se nista promenilo (mozda i ne treba, ne znam). Cini mi se da koji god program da pokrenem trazi taj dir koji ja nemam, a i ne znam kako da ga stvorim. Moze pomoc?

To što nemaš taj dir znači da nisi instalirao kernel source. Nađi paket u tvojoj distribuciji, i instaliraj ga. Tako ćeš moći da kompajliraš (skoro) sve.

Što se tiče distibucije za koju da se opredeliš, moja preporuka za početnika je REDHAT 9. Najnoviji i poslednji desktop REDHAT. Imao sam iskustva sa MDK, ali sam njega obrisao posle nedelju dana, jer nisam bio zadovoljan. Onda sam prešao na RH koji sam koristio oko godinu ipo, i sad sam došao do Slack-a, sa kojim sam više nego zadovoljan.
[ Marcony @ 15.12.2003. 15:36 ] @
Da ponovim:" Imam kernel koji sam dobio uz distribuciju koji sam instalirao preko programa KPackage, ali nije se nista promenilo".

[ Tomislav Sajdl @ 15.12.2003. 16:36 ] @
Citat:
Marcony:
Ljudi glupo pitanje od pocetnika...
Imam Mandrake 9.0 i mnogo me nervira. Ne znam kako da u shellu odradim najobicniju CD komandu?!

Linux razlikuje mala i velika slova. Komanda je "cd". Bez parametara ne radi isto sto i CD na DOS-u - "cd" te baca u tvoj koreni direktorijum (/home/username ili /root ako si root (mada i ovo moze da bude i /usr/home/username, zavisi sta ti je podeseno)). Ekvivalent od CD bez parametara je pwd (ispisivanje trenutnog dir-a). "cd .." je isto i u DOS-u i na Linuxu (ali moras da stavis razmak izmedju "cd" i ".." - u DOS-u ne moras). I naravno, umesto "\" na UNIX-olikim OS-evima se koristi "/"

Citat:

Dosta je komplikovaniji od Windows okruzenja, ili se meni bar tako cini.
Imam Wireless LAN karticu koju nije prepoznao, a ni driver ne znam kako da instaliram.
Mali help bi bio OK.

Za ovo sam u neku ruku strucnjak. I odmah mogu da ti kazem da to ide malo (eufemizam) teze.

Prvo, sve kartice sa istim cipsetom dele isti drajver. Dve slicne kartice iste firme (npr. Netgear) mogu da imaju dva potpuno razlicita chipseta.

Sto se tice 802.11b, malo chipseta (valjda samo PRISM1) je podrzano u kernelu. Open source drajveri postoje za PRISM2 i PRISM2.5 chipset (HostAP i linux-wlan-ng, preporucujem HostAP). Ne znam za druge chipsete, mi trenutno koristimo ovaj.

Sto se tice 802.11a (koji je zapravo noviji standard od 802.11b), postoje neki drajveri za Atheros chipset. Projekti se zovu madwifi i ar5k. Nisam imao mnogo srece ni sa jednim od njih, sada treba da eksperimentisemo sa nekim closed source driverom, ali to jos nismo probali.

Imamo mi ovde i drugih kartica, ali smo se slabo igrali sa time.
[ tdjokic @ 17.12.2003. 01:42 ] @
Procitaj ovo, pa ces se lakse odluciti:
http://www.cahtech.co.nr/reviews/knoppix33.php