[ jo-van @ 11.12.2008. 13:37 ] @
| Patrick Volkerding has announced the release of Slackware Linux 12.2: "Well folks, it's that time to announce a new stable Slackware release again. Since we've moved to supporting the 2.6 kernel series exclusively (and fine-tuned the system to get the most out of it), we feel that Slackware 12.2 has many improvements over our last release (Slackware 12.1) and is a must-have upgrade for any Slackware user. Among the many program updates and distribution enhancements, you'll find two of the most advanced desktop environments available today: Xfce 4.4.3 and KDE 3.5.10. Slackware 12.2 uses the 2.6.27.7 kernel bringing you advanced performance features such as journaling filesystems, SCSI and ATA RAID volume support, SATA support, Software RAID, LVM (the Logical Volume Manager), and encrypted file systems.
http://www.slackware.com/getslack/ |
[ Body Bag @ 11.12.2008. 13:39 ] @
Novo izdanje jedne od najstarijih linux distribucija ugledalo je svetlost dana u verziji 12.2
Pat je izgleda nesto ranije izbacio ovo izdanje verovatno da bi bio u koraku sa ostalima sto se tice svezeg softvera i ostaloga
Sa zvanicne stranice
Citat:
Yes folks, 'tis the season to announce a new release of Slackware. With a shiny new kernel, many package updates, and the newly added ability to install from a Samba share, we bring to you the latest in the stable Slackware 12.x series. Slackware 12.2 ships with the 2.6.27.7 Linux kernel, the Xorg 1.4.2 X server (with many driver, library, and application updates), Xfce 4.4.3, KDE 3.5.10, simplified wired and wireless networking with wicd in /extra, package upgrade management with slackpkg moved into the main tree, support for non-usb-storage digital cameras through libgphoto2, pm-utils (tools to support suspend and hibernate through HAL), and much, much more. This release brings the system up-to-date without compromising stability or compatibility with the 12.x series.
BTW KDE 4 je dostupan preko current/testing repoa ;)
Elem ko je redovno pratio log na doticnoj stranici je vec znao da se kuva novo izdanje jer je pre nekoliko dana izasao RC1 :)
/mod.edit (Kernel-1): covek je bio brzi nekoliko minuta, pa sam samo premestio tvoju poruku da ne budu 2 iste teme. POzz, i happy slackin' ;)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 11.12.2008. u 14:55 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 11.12.2008. 14:08 ] @
@Body Bag - oce to neko mozda sa Arch-a da predje na Slack? ;)
[ Body Bag @ 11.12.2008. 14:17 ] @
Veruj mi-iskusenje je veliko :P
Ja sam Slackware koristio vise od 2 godine-svakako cu ga probati :D
Imam slobodnog vremena pa skidam Mandrivu 2009 radi testiranja a kada zavrsi ona-na red dolazi Slack :)
[ DeathStar @ 11.12.2008. 16:02 ] @
Mandirva 2009..........nikada nisam razumeo ovu distribuciju, nikad mi nije radila kako treba, osim jedne verzije ali to je bio još Mandrake :)
BTW da li mi je samo 1CD (od 6) dovoljan da instaliram novi Slack? Nebih da skidam 3gb+ jer odatle 89% programa neću ni pogledati kamoli koristiti. Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 11.12.2008. 16:38 ] @
mislim da ti treba prva 2 cd-a, ali ne drzi me za rech :)
[ Body Bag @ 11.12.2008. 18:09 ] @
Citat: DeathStar: Mandirva 2009..........nikada nisam razumeo ovu distribuciju, nikad mi nije radila kako treba, osim jedne verzije ali to je bio još Mandrake :)
BTW da li mi je samo 1CD (od 6) dovoljan da instaliram novi Slack? Nebih da skidam 3gb+ jer odatle 89% programa neću ni pogledati kamoli koristiti. Pozdrav
Ako se ne varam dovoljna su ti ona 3cd-a tj ISO-a ;)
Razlika u odnosu na ta 3cd-a i dvd-a je sto dvd ima i source paketa zajedno dok se isti takodje moze skinuti posebno i u formi cd-ova isto-jos 3 komada+3 sto onda cini ukupno 6 cd-ova zajedno sa source-om :)
[ Srđan Pavlović @ 11.12.2008. 18:37 ] @
hmmm, jel nije 2 CD-a install, 3 source-a i 1 dokumentacija = 6 ?
Znam da su na verziji 10.2 bila 2 CD-a za install.
[ jonathan @ 11.12.2008. 19:56 ] @
Ne, nije. Prvi CD je osnovni, drugi KDE, na trećem svi mogući jezici za KDE i Koffice, a na četvrtom, petom i šestom su sorsovi, /testing i /extra.
Bar je tako bilo na 12.1
Obično svi ISO imidži, i CD i DVD, budu dostupni par dana kasnije. A može se povući i celo ftp stablo - većini slakverovaca nije neophodan butabilni CD sa install skriptama da bi se uradio upgrade, jer već furamo current.
pp0z, Alek
slackin' since 1999.
[ Srđan Pavlović @ 11.12.2008. 20:02 ] @
Znam samo da su mi za install verzije 10.2 trebala prva 2 diska... ali to je bil davno :)
Eto hvala za info - update ;)
(razmisljam se da se opet vrnem da slack... ali me ulenjio ovaj Ubuntu... sta reci :))
[ Body Bag @ 11.12.2008. 20:14 ] @
Evo pogledaj ovde
http://slackware.mirrors.tds.n.../slackware/slackware-12.2-iso/
Imas 3 install cd-a i 3 sa source-om plus dvd koji objedinjuje sve to :)
[ Srđan Pavlović @ 11.12.2008. 20:29 ] @
Stavio sam da se skida DVD.... :)
do sutra gotovo... ali nesto sumnjam da cu ga probati skoro bas sam u guzvi, a bas bih voleo da ga probam....
[ sava-1992 @ 11.12.2008. 22:03 ] @
Ja sutra ubacujem Slackware 12.2 i recu vam iskutva :) Inace ja sam poceo sa Slackware 12.0 i sad koristim redom kako koji izlazi :)
[ nemysis @ 11.12.2008. 22:38 ] @
Ko hoće da se nauči, kao stvarno radi Linux, neka proba Slackware.
Ja sam ga koristio jedno 3 godine i sviđao mi se što sam mogao sve sam podesiti,
samo zavisnosti su mi stvarale glavobolje.
Zato mi je Gentoo bolji.
[ kicba @ 11.12.2008. 23:38 ] @
Jel imas mozda neke knijge u pdf-u ili nesto, odakle bih mogao da nesto vise naucim... Treba mi od instalacije, pa sve ostalo...
[ nemysis @ 12.12.2008. 00:06 ] @
@kicba
Imam Uputstvo za instalisanje i održavanje u KWord, OO, MS$ formatu, originalno KWord.
Za sad jedno 144 strane od A do Š.
Javi mi tvoju email adresu ili Psi adresu na PP pa ću ti poslati.
[ Body Bag @ 12.12.2008. 00:33 ] @
A imas i odlicni Slack Book koji je preveden i na srpski ;)
http://slackbook.ns-linux.org/
[ sale83 @ 12.12.2008. 09:48 ] @
Upravo sam ga instalirao u VirtualBox-u (Vista 64-bit). Za sada radi kako treba :)
[ Body Bag @ 12.12.2008. 12:26 ] @
Citat: Kernel-1: Stavio sam da se skida DVD.... :)
..do sutra gotovo... ali nesto sumnjam da cu ga probati skoro bas sam u guzvi, a bas bih voleo da ga probam....
Hehe-pa ako si do sada koristio Ubuntu,Fedoru i SUSE kako si govorio mislim da ce ti stvari sa Slackware-om ici nesto teze-ipak je to distro gde se sve radi iz konzole,mada je toliko jednostavno sve da je smesno :)
[ Srđan Pavlović @ 12.12.2008. 12:36 ] @
Pa imao sam jedno vreme i Slackware instaliran (10.2 i 12 nesto malo), i bio sam prilicno zadovoljan njime.
Najvise me je privukla njegova brzina.
Rado bih se vratio na njega, svidja mi se ta njegova cistoca i jednostavnost.
Nemam ja problem da ista rucno podesavam iz konzole, samo mi je prijatnije da radim
u GUI-okruzenju, pa ako je GUI-alat dobar, onda naravno ne bezim od njegove upotrebe
(nisam od tih)
Ono sto me za sada opredeljuje da budem na Ubuntu-u to je njegova jednostavnost i lakoca
upravljanja sistemom, i u tom smislu on u potpunosti zadovoljava moje potrebe, koje nisu
nista preterane, znaci standardan Desktop rad, uglavnom.
Obicno kada imam vremena, onda uzmem pa experimentisem sa raznim - distroima, iz cistog
hobija, pa cu tako, kada budem imao vremena probati i ovaj slack 12.2 - koji se skinuo malopre ;)
Naravno, ako neko vec instalira (ne u VM nego standardno), voleo bih da cujem iskustva
(ima li nekih problema / bagova, kako radi u odnosu na prethodne verzije, da li je isti postupak
instalacije, i slicno)
[ Srđan Pavlović @ 12.12.2008. 14:50 ] @
Citat: Ja sam ga koristio jedno 3 godine i sviđao mi se što sam mogao sve sam podesiti,
samo zavisnosti su mi stvarale glavobolje.
Ma zato je meni izmedjuostalog Ubuntu zakon (od kada sam presao na njega, ne znam
sta znaci pojam dependencies) zbog odlicno resenog tog problema (kao i u Gentoo-u sto kazes).
E, sad, priznajem da ne poznajem Slackware dovoljno dobro, ali ako u verziji 12.2 bude
nacina da se instalacija / deinstalacija / update - paketa / sistema - vrsi na jednostavan
nacin, mozda se i odlucim za njega kao trajno resenje.
i Suse sam koristio tamo u verzijama oko 10-ke, i tada je stvarno bilo problema sa dep-ovima
kad se samo setim tada yast-a, otkacim da nesto instaliram ili uklonim - a on mi onda ponudi
prozor za jedno 500 depova - pa ih sam razresavaj... i tako za svaki drugi program, puko sam
posle 2 nedelje i batalio to. Sada verujem da su kod suste-ta to malo doveli u red sa novijim verzijama.
/edit: Evo tutorijala (za install) sa slack-srbija (doduse davno radjen za 9.1 verziju jos):
http://slackware-srbija.org/fo...a9445fba7868c2b&topic=50.0
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 12.12.2008. u 23:00 GMT+1]
[ fLuXx @ 13.12.2008. 00:19 ] @
Slack sam probao poodavno, dok sam jos bio totalni noob za linux (ni sada nisam ekspert, ali znam dosta vise) i nije mi nista bilo jasno. Od onda sam probao svasta. Mandriva - danas jako nestabilna i bagovita, nekada, dok se zvala mandrake, bila je dosta pouzdanija. SuSE - nije mi se preterano svideo, jer nije po defaultu radio mp3, a ja sam bio na dial up-u, sa win modemom, tako da je ubrzo okoncao karijeru. Po jos nekim stvarima, manje mi je odgovarao od mandrake-a. Ubuntu - Navikao sam se bio na KDE, pa mi je gnome bio odbojan. Takodje, dolazio je na samo jednom cd-u, sa malo softvera, a nisam mogao sa neta da skidam pakete, zbog dial up-a, tako da je i on izvisio. Kad je stigao broadband net, sve sam ponovo probao, trazeci najbrzi i najstabilniji i na svakom se zadrzavao po par nedelja, ali je win bio primaran. Onda sam probao Arch. To je ono sto sam trazio, OS koji mi totalno odgovara. Sve od nule, sve optimizovano za i686, binarni paketi, odlican pacman, dobar community - sve sto je falilo kod drugih. Ali najbitnije - bio je brzi. I sada sam na njemu, sasvim sam zadovoljan, mozda cu probati Slack, cisto da vidim donosi li ista bolje od Archa. Sta vi kazete, cemu da se nadam i da li je vredno pokusaja?
[ Body Bag @ 13.12.2008. 01:23 ] @
Pa Arch i Slack su prilicno slicne distribucije pre svega sa aspekta jednostavnosti-oba su "clean" distroi kod koji se sve,uprkos prvenstvenom oslanjanju na konzolu,namesta maltene iz prve,a takodje i rc skripte su organizovane,opet jednostavnosti radi,po BSD maniru
Slicnosti ima i kod gotovih paketa oba distroa jer su to uglavnom vanila verzije uz pokoji patch
Razlike su:
- Slack je klasican release distro(dakle imamo izdanja koja izlaze u odredjenom vremenskom periodu u vidu nove verzije)dok je Arch rolling release-Arch zapravo i nema release vec ftp i core cd-ovi predstavljaju snapshot odredjenih paketa iz repoa koji su potrebni za instalaciju sistema(slicno je i kod Gentoo-a)dok se dalje instaliranje i osvezavanje pakete obavlja putem neta
- Slack paketi nemaju dep solve odnosno imaju ga ali se zavisnosti u vidu drugih paketa moraju dodavati rucno tj ne postoji zvanicna alatka(pored nezvanicnih slapt get i swaret)koja bi se brinula o tome umesto korisnika dok Arch ima pacman za tu svrhu
- Kod Archa se paketi po defaultu u repoima osvezavaju na dnevnoj bazi(cutting edge)dok kod Slack-a to nije podrazumevano sem ako se ne koriste current paketi
- Slack ima vanila kernel dok Arch ima patchovani kernel
I to bi bilo to e a sada prednosti i mane oba distroa
- Arch ima pacman koji je mozda najbolja alatka za manipulaciju paketa u linux-u sto Slack-u nedostaje
- Arch ima daleko veci broj gotovih paketa nego Slack plus AUR repo i ABS sistem koji funkcionise slicno kao portage kod Gentoo-a
- Iako oba distroa imaju prilicno dobru zajednicu blagu prednost ipak ima Arch
- Arch ima pored regularnog i KDEmod(specijalno doterani KDE u verzijama 3 i 4)kao i celokupno Gnome okruzenje u repoima(za koje se u slucaju Slack-a mora posegnuti za nezvanicnim resenjima)
- sam proces instalacije je dosta brzi i jednostavniji na Slack-u(za full instalaciju sa dvd-a ce biti potrebno oko 20 min)i generalno na dvd-u dolazi dosta softvera sto ce znati da cene vlasnici sporijih konekcija
- iako se obe distribucije oslanjaju na konzolu ipak kod Slack-a za razliku od Arch-a postoji nekoliko gotovih ncurses skripti koje olaksavaju namestanje nekih stvari
Iako se sve svodi na licne afinitetete po meni ne postoji bolji linux od Arch-a ;)
Ima fenomenalni pacman,paketi kojih ima krs su kompajlirani za i686 i nisam primetio da su nesto sporiji od iskompajliranih Gentoo source-va,a posto je Arch binarni distro usteda vremena je ogromna u odnosu na source-based Gentoo jer se sve svodi na instaliranje paketa a ko hoce da se igra source-om tu mu je ABS sistem
Arch se instalira jednom i sve sto posle korisniku ostaje je da radi povremeni upgrade preko pacman-a radi osvezavanja paketa-nema cimanja prilikom izlaska novog izdanja,reinstaliranja i upgrade-a i ponovnog konfigurisanja-dakle sistem se instalira i konfigurise JEDNOM i onda samo povremeno osvezava preko pacmana
Softver je vrlo svez a za razliku od drugih distroa nisam primetio da ima nekih problema vec sve radi brzo i stablino(sto sa musicavom Fedorom nije bio slucaj)
Dakle Arch dobrim delom na neki nacin objedinjuje sve ono sto nedostaje ostalim distroima a jedini preduslov za to je dobar net :)
[ combuster @ 13.12.2008. 16:47 ] @
Heh, slack je super za masine koje nemaju izlaz na net, jedan od najstabilnijih distro-a po release-u. Malo me nervira ovaj Pat-ov komentar na izlazak 12.2, isti je kao iz 12.1 samo je promenio cifru... Mogao je malo vise da se potrudi. Slack mi vise ne odgovara zbog KDE-a...
[ lesa3 @ 13.12.2008. 18:23 ] @
Kod mene nece da se instalira, izem ti sistem
[ sava-1992 @ 13.12.2008. 18:35 ] @
Citat: lesa3: Kod mene nece da se instalira, izem ti sistem
Kad izaberes root, i kucas cfdisk i napravis primarne patricije i jednoj das da bude swap a drug linux particija i des na write i kucas YES tako na sve particije. onda izadjes i kucas SETUP sta ti se desava dalje?
[ Body Bag @ 13.12.2008. 18:37 ] @
Mislim Slack ostaje Slack-neceg preterano novog nema sem svezeg softvera :)
U principu sjajan distro kod koga realno moze da smeta samo sto package manager nema dep solve mada to u principu i nije toliki bauk(zna ponekad da zasmeta),malo je takodje bezveze sto grub(ima ga na dvd-u u extras folderu ;))recimo nije default nego se koristi zastareli lilo i sto se Pat nije smilovao da na Slack dvd ubaci tgz paket Open Office(dvd tezi nekih 3.9 giga i mesta ima dosta)vec se umesto njega daje onaj Koffice koji maltene zauzima isto i korisnik mora da se drnda sa naknadnim instaliranjem
Sto se tice brzine,stabilnosti i jednostavnosti instalacije(koja je txt based)-tu nema pogovora ;)
Super distro kada se ima u vidu da ga pravi jedan covek uz pomoc jos par prijatelja :)
@lesa
Daj bogati nismo vidoviti-kakvu ti gresku izbacuje?
[ lesa3 @ 13.12.2008. 19:30 ] @
Sve sam vec odradio i particije i swap itd.
Krene instalacija i traje neko vreme zatim zablokira. DVD je ok i to sam proveravao.
[ Body Bag @ 13.12.2008. 19:35 ] @
A jesi proverio md5 sum pre nego sto si narezao ISO?
Mislim mozes ti narezati ISO ispravno ali dzaba kada sam image ne valja
Drugo-jesi siguran da imas dovoljno mesta na particiji na kojoj instaliras-ako si odabrao full install treba ti bar 2 giga slobodnog prostora ;)
[ sava-1992 @ 13.12.2008. 19:40 ] @
Ja kad sam napravio particiju od 8gb za / i ubacim Slackware 12.1 u Full i ubacim par malih paketa i ostane mi 2.5gb slobodno... znaci nemoj da pokusas da ga instaliras bez 7gb....
[ lesa3 @ 13.12.2008. 22:19 ] @
Citat: Body Bag: A jesi proverio md5 sum pre nego sto si narezao ISO?
Mislim mozes ti narezati ISO ispravno ali dzaba kada sam image ne valja
Drugo-jesi siguran da imas dovoljno mesta na particiji na kojoj instaliras-ako si odabrao full install treba ti bar 2 giga slobodnog prostora ;)
Naravno da sam proverio md5 sum
Citat: sava-1992: Ja kad sam napravio particiju od 8gb za / i ubacim Slackware 12.1 u Full i ubacim par malih paketa i ostane mi 2.5gb slobodno... znaci nemoj da pokusas da ga instaliras bez 7gb....
Na 20GB
Nece i nece tako da odustajem.
[ sava-1992 @ 13.12.2008. 23:08 ] @
Citat: lesa3: Na 20GB
Nece i nece tako da odustajem.
Nemoj da odustajes mozda ti nisu primarne particije. Uzmi u Winu instaliraj partition manager i napravi particije za Linux ali da sve budu PRIMARNE! I kad botujes Slackware nemoj da kucas cfdisk nego kucaj odmah SETUP i idi na ADDSWAP i dalje ce redom....
Ae pogledaj pa javi jesi li uspeo ili ne....Srecno :)
P.S. Ako uzimas prostor od particije koja nije primarna neces moci da napravis primarne particije a samim tim neces moci da instaliras Slackware. To ti govorim iz licnog iskustva.. :)
Citat: combuster: Heh, slack je super za masine koje nemaju izlaz na net, jedan od najstabilnijih distro-a po release-u. Malo me nervira ovaj Pat-ov komentar na izlazak 12.2, isti je kao iz 12.1 samo je promenio cifru... Mogao je malo vise da se potrudi. Slack mi vise ne odgovara zbog KDE-a...
Pa mozes da ubacis i druga graficka okruzenja :) moze i GNOME da se ubaci :)
P.S. A sto za masine koje nemaju izlaz na net ?
[Ovu poruku je menjao sava-1992 dana 14.12.2008. u 00:18 GMT+1]
[ DeathStar @ 14.12.2008. 12:35 ] @
Zašto se u Slack-u i kada si root pojavljuje permission denied i ne dozvoljava ti da menjas neke stvari u terminalu? Kako zaobići tu glupost!?
[ sava-1992 @ 14.12.2008. 12:45 ] @
Citat: DeathStar: Zašto se u Slack-u i kada si root pojavljuje permission denied i ne dozvoljava ti da menjas neke stvari u terminalu? Kako zaobići tu glupost!?
Nikad mi se to nije desilo a slack koristim od 11-ice....nemoj iz terminala idi preko console.....
[ DeathStar @ 14.12.2008. 12:53 ] @
Hmmmm.... ja sam baš bio uporan i stalno mi je izbacivalo, recimo akda sam hteo /etc/X11/xorg.confg da menjam, pa za još neke stvari ne mogu da se setim.
Nemam sada Slack da probam ali mislim da je i iz konzole bio isti slucaj :/
[ fade @ 14.12.2008. 14:16 ] @
I meni se desavalo, ali nece da promeni permisions ili da chown ili chgrp-a. Takav problem se moze javiti na ne native particiji, fat32,fstab jer se u fstab-u obicno stavljaju umask/dmask za te particije, pa su one uzrok problema.
[ sava-1992 @ 14.12.2008. 15:03 ] @
Ako ste user i hocete nesto da editujete sto moze samo root u console kucaj te
Code: su
pa password root-a
pa Code: mc
i program vam je slican Total Commander ali ima funkcije root-a ili koristite Krusader i mocicete sve da editujete nez ikakvih problema....
[ Body Bag @ 14.12.2008. 15:04 ] @
@sava
Nema nikakve veze da li su primarne ili logicke-linux se moze bez problema podizati u oba slucaja ;)
@lesa
Bilo lepo da nam das tacan i konkretan opis problema ako mislis da ti pomognemo-mislim ovako nismo vidoviti pa to tvoje "nece nikako" nam ne govori nista
Sto se tice toga za root proverite da li se nalazite u grupi wheel ;)
Kao sto vidite Slack nije bas za pocetnike iako se moze sve uz nesto truda ;)
[ sava-1992 @ 14.12.2008. 15:17 ] @
Citat: Body Bag: @sava
Nema nikakve veze da li su primarne ili logicke-linux se moze bez problema podizati u oba slucaja ;)
@lesa
Bilo lepo da nam das tacan i konkretan opis problema ako mislis da ti pomognemo-mislim ovako nismo vidoviti pa to tvoje "nece nikako" nam ne govori nista
Sto se tice toga za root proverite da li se nalazite u grupi wheel ;)
Kao sto vidite Slack nije bas za pocetnike iako se moze sve uz nesto truda ;)
Oke, ako neve veze dal' je primarna particila ili ne.....
A ja sam prvo poceo sa Slackware i ostao sam na Slackware :) :) :)
[ DeathStar @ 14.12.2008. 16:03 ] @
Meni se to sa denide dešava i na FreeBSD :(
[ Body Bag @ 14.12.2008. 17:45 ] @
Stavi sebe u grupu wheel
Otvoris /etc/group u nekom txt editoru nadjes redak koji izgleda ovako otprilike wheel:x:81: i dodas tu ime svog usera npr wheel:x:81:mika a bitno je naglasiti da se moras izlogovati i opet ulogovati da bi promene stupile na snagu ;)
[ DeathStar @ 14.12.2008. 18:57 ] @
Hmmm ajde pokušaću kasnije ili sutra...
Mada nije mi jasno zašto se to dešava? Mislim čemu to, osim da nekoga puno iznervira, da se drndaš još min pola čuke da središ i provališ u čemu je problem. Mislim onaj ko ne zna o *nix-u, bio to Sun, Linux ili BSD on neće znati ni da kuca "su" niti sudo parametre niti išta da bi promenio to, a kamoli da se ovako ide u krajnost sa zaštitom...stvarno ne razumem!?
[ tdjokic @ 15.12.2008. 01:00 ] @
Citat: DeathStar: Mada nije mi jasno zašto se to dešava? Mislim čemu to, osim da nekoga puno iznervira, da se drndaš još min pola čuke da središ i provališ u čemu je problem. Mislim onaj ko ne zna o *nix-u, bio to Sun, Linux ili BSD on neće znati ni da kuca "su" niti sudo parametre niti išta da bi promenio to, a kamoli da se ovako ide u krajnost sa zaštitom...stvarno ne razumem!? Izvini, kako to mislis "nece znati"? Naravno da nece znati ako samo skine distribuciju sa Interneta, nareze na CD i krene grlom u jagode da instalira. Valjda treba pre toga bar malo negde nesto procitati ili pitati. Nista od toga nije tako da bi nekoga mucili ili za......li nego ima svoju svrhu. Ima dokumentacije "na tone", ima foruma valjda za svaku distribuciju najmanje jedan itd.
Cak sta vise, ovo sto si ti naveo kao problematicno je deo opste problematike i nikako nije nesto opskurno. Ali, kad ti dopadne neki egzoticni hardver, onda zaista ima muka. Ili kad nekih programa uopste nema.
[ xtraya @ 16.12.2008. 01:15 ] @
evo ga, taze...
Linux 2.6.27.7-smp.
root@baki:~#
mada, smara me nesto sa rrd-om, opet pola nekih grafickih biblioteka fali, neke su pisane u rubiju pa ni kompjaliranje ne prolazi bas kako treba...
dodali su onaj ascii art prilikom generacije kljuceva
[ deki999 @ 25.12.2008. 14:38 ] @
Imam instalirano na kompu još par Debian ćerki i sinova.
Svi koriste Grub i slažu se.
Kako Slack da instaliram sa Grubom ili da pomirim Lilo (usr...) i Grub?
[ DeathStar @ 25.12.2008. 18:58 ] @
Mislim da neće da izađe na dobro ako imaš predhodno instaliran grub pa na njega instaliraš lilo..... uglavnom lilo će da ti prikazuje samo Slack (u ovom slučaju).
U instalaciji za boot manager idi na "others" pa tamo proprčkaj nešto, garant ima ta opcija.
[ deki999 @ 26.12.2008. 10:17 ] @
Baš ću da probam...
[ mbabuskov @ 02.03.2009. 18:57 ] @
@deki999
Instaliraj lilo u superblock particije gde ti je Slackware pa stavi Grub da gadja to (kao za Windows kad pravis)
[ toplim @ 16.05.2009. 19:37 ] @
Inace, sto se tice teme, da stavim svoja iskustva.
Slack 12.2 ima 3 install cd-a. To sam skinuo sa neta i krenuo u osvajanje :)...
Slack je bata sto se tice instalacije, verovatno ima i jednostavnijih i lepsih grafickih ali s obzirom koliko paketa nosi, koliko je glomazan sistem, sve ide vrlo lako. Za Full install treba vise od 6GB prostora. Cak sam kasnije probao da kompajliram kernel i uspeo sam...ocoraveo sam citajuci opcije, i samo klik..klik...
Brzina je vrhunska, tako je bilo na mojoj masini. Mozdas je glup nacin da se to proveri ali ja uzmem pa vucem prozore po ekranu i vidim opterecenost procesora,, i vidim jedva da prelazi 50%, dok u windowsu ode celih 100.
Ukljucim screensaver i iznen+adim se srta sve moze da se prikaze, neverovatno realisticno..to napominjem jer sam video da neki stalno pominju DX7,8,9 To ovde nema i nogo je bolje.
Sve u svemu najbolji linux koji sam ja koristio. Cak sam pravio boot screenove namestio da bude "moj linux" kao ja napravio.. :) ...
i sad meni je tesko islo povezivanje na net, ma ni da makne.. Ali mislim da je moja greska sto nisam tada bio ostavio windows, vec sam mislio da sam sposoban da predjem odmah u duboke vode. Tako da nisam skinuo svu dokumentaciju, nisam bio u stanju da se raspitam, tj. raskucam....
e kad je sve to proslo i kad sam se vratio na ovaj ovde windows, zamislite nasao sam bas ono sto mi je trebalo, neke drajvere za moju karticu, nacin kako se kompajlira, i jos uvek sam u misteriji da sam to imao da li bih uspeo.Diskovi ovde stoje puna 3 komada, ali nesto mi se ne mili da krenem ponovo pogotovu sto me poslednjih godina plavi ekrasni dovode u cudno psihicko stanje.. ;)
[ Marko_R @ 30.05.2009. 14:01 ] @
Mislim da može slobodno da se kaže da je najveća mana Slack-a taj njegov zastareli pkg sistem jer nema automatizacije oko zavisnosti. Nisam zastupnik nepotrebne automatizacije, jer kao što kažu ovi iz Arch-a, ali čak i oni koriste tako automatizovan pkg sistem pacman i mislim da je to dobro, tj. da se nište ne gubi, jer verujem da može da se navede opcija da se ne proveravaju zavisnosti, kao npt. kod rpm --nodeps.
Mislim da bi pun pogodak za Pat-a bio da pređe na neki već izgrađeni sistem, bilo to rpm, deb, pacman, jer nema potrebe da se razvija sve od nule, a kako izgleda on ni nema mogućnosti za to, jer bi verovatno to odavno učinio da ima. Mislim da ne bi bio suviše veliki posao da se slackbuild procedura prilagodi takvom nekom novom sistemu.
Inače, samo da kažem za Arch su mi bliske vrednosti za koje se zalažu, ali da li je neko probao amd64 port, tj. koliko je o kompletan i kako to napreduje u smislu da li je može skoro očekivati potpuniji skup paketa za tu arhitekturu?
[ Body Bag @ 30.05.2009. 16:48 ] @
Slackware je zaista odlican distro a jos sve to u svetlu cinjenice da ga prakticno radi jedan covek uz pomoc nekoliko prijatelja
Ja sam ga koristio 2 godine i moram da se slozim da installpkg zna da smara,pogotovu kada je covek primoran da rucno ganja zavisnosti,a nekako se podrazumeva da je kompajliranje iz source-a isto podrazumevana stavka,a to ponekad moze da se pretvori u pravi horor kada aplikacija trazi dosta zavisnosti(vlc player npr)
Ne kazem da je ovo uvek slucaj,ali zaista se desava da se sve to ponekada pretvori u nocnu moru :P
Postoje i slapt-get i slackbuild skripte koje donekle olaksavaju posao i nadoknadjuju nedostatke defaultnih Slack package resenja,ali daleko je to jos uvek od idealnog
Ja sam posle Slack-a presao na Debian koga sam koristio oko godinu dana,a sada koristim Arch Linux i nema sanse da bi se vise vratio na Slackware ever-apt i sada pacman su prosto odlicni ;)
Inace,kada se koristi slapt-get dep solve postoji za neke 3rd party repoe(Slacky npr)i mislim da je taj alatka dobra polazna tacka ako Pat misli da u nekom buducem izdanju ubaci automatsko razresavanje zavisnosti(mada sumnjam da cemo taj film gledati skoro ili cak stavise-ikada ;))
Postoji takodje i alatka koja manipulise svim Slack repoima i zove se Swaret i koja ima mogucnost da regulise dep solve,ali nazalost taj projekat vec poodavno stagnira(poslednja verzija je iz 2004 godine ;))
Smara takodje sto Pat insistira na onom Koffice-u umesto da izbaci to cudo koje ionako niko ne koristi i ubaci konacno Open Office paket koji vec odavno imaju i distroi koji teze svega jedan jedini cd(Ubuntu npr),a mislim da bi bilo lepo da se na dvd-u nadju i spremljeni paketi za slapt-get i frontend gslapt koji predstavljaju veliku olaksicu i zaista ne zauzimaju dosta prostora
Isto tako Pat bi mogao da se smiluje i ubaci Grub kao default resenje umesto sto se insistira na zastarelom lilo-u(doduse, Grub paket ima na dvd-u)
[ combuster @ 30.05.2009. 20:28 ] @
Pa kako slack koristi tar.gz pakete najblize bi mu bilo da prihvati pacman-a...
Ja sam na arch-u 64bit i odlican je, sve je rock solid, nema nikakvih problema, ogromni su repoi a sto nema u njima ima u aur-u... Ne moras da juris dev pakete jer se oni automatski instaliraju kako instaliras binary... Topla preporuka...
[ Body Bag @ 31.05.2009. 11:12 ] @
Ja mislim da posle prelaska na Arch necu menjati distro...ever :)
Pacman mi je nesto najbolje za manipulaciju paketima u linux-u,sama organizacija distroa je vrlo jednostavna i prosta iako se sve radi iz konzole(rc skripte u BSD maniru i rc.conf za konfigurisanje sistema),a ako se nekome ne svidjaju defaultne postavke binarnih paketa tu mu je ABS sistem(slicno kao portage kod Gentoo-a)i pkbuild fajlovi preko koji se prosto kao pasulj modifikuju i prave(kompajliraju)paketi po ukusu korisnika koji se onda regularno instaliraju i kontrolisu onda preko pacmana plus tu je i AUR,a kao slag na tortu je i odlican community,forum i sjajan wiki(mozda najbolji od svih distroa)
Istina,instalacija i pocetno konfigurisanje mogu biti teski za pocetnike,ali opet na njihovom wikiju ima sjajan beginners guide u kome je objasnjeno maltene sve
Zasto sve ovo pominjem ovde-pa zato sto je Arch vrlo slican Slackware-u,ali za razliku od njega ima ove stvari koje sam pobrojao i koje olaksavaju zivot
Mislim da bi zato svaki Slacker trebao da ga proba i donese svoj sud-kao sto rekoh otkako sam presao na Arch ne planiram da koristim bilo sta drugo,a imam utisak da se o ovom distrou prica manje nego sto bi trebalo ;)
I kako rece combuster ovde sam paket vec sadrzi hedere koji su potrebni za devel-recimo to kod npr Debiana nije slucaj pa svaki paket maltene ima svoju dev varijantu odnosno headere potrebne za kompajliranje-tako da je onih 14k ili koliko vec paketa dosta manje jer se u njih racunaju i ti dev paketici :)
Isto je i za Fedoru i SUSE,a pretpostavljam i Mandrivu ;)
[ combuster @ 01.06.2009. 07:15 ] @
Ja sam arch prvi put probao pre godinu dana i nisam bio bas nesto zadovoljan... Pravio mi je dosta problema na laptop-u, hal nije dobro radio, imao sam problema i sa njegovim kernelom, pa sam se vratio na ubuntu. Kada je 9.04 izasao kao final (a testirao sam ga od alphe) presao sam na arch jer mi je pravio probleme sa touchpad-om i tastaturom. Na svu srecu upravo u to vreme je xserver 1.6 pusten u extra i bio sam odusevljen kako radi kada se sve namesti kako treba. Sada cak vise i ne testiram distroe, ne zanima me nista drugo, archie je za mene zakon. KISS ruleZ. Moze biti turn off za pocetnike ali kao sto bodybag rece wiki je odlican i dovoljno je isprintati beginners guide (ili ko ume preko konzole i links-a da se snadje tj ume da podesi networking bez wiki-ja)... Najsladje od svega je sto je rolling release pa ne moram uopste da iscekujem novu verziju arch-a, sve sto izadje novo a prodje testing fazu je u repoima...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|