@preff.net
e, ovako...
kao prvo, pitanje ( po kojem sam se ja rukovodio) je
Sta je potrebno za JavaScript JSP JSF...
a onda covjek u svom tekstu kaze:
Citat:
Sta mi je sve potrebno od softvera da bi radio sa ovim. Tj. da bi poceo da ucim.
Skinuo sam Java Application Platform SDK, Eclipse JEE, ali nikako da ukapiram kako to sve radi.
Poznajem programiranje u Javi SE, PHP-u HTML i slicno ali nikako ne kapiram kako ovo radi.
Takodje bi molio za uputstvo kako da pocnem tj. kako recimo da napravim JSP stranicu koja ce cisto da ispise jedan red teksta.
e onda pominje kreiranje projekta u eclipse-u, ali nigdje nije bio izricit da to MORA biti eclipse. Iskreno, ne vidim ni dio gdje on posebno pise o podesavanju Eclipse-a, vec ga interesuje kreiranje JSP stranica...
Dalje, STA ovdje nije tacno:
Citat:
Sve sto ti je potrebno (ne jedino, ali ubjedljivo najlakse ) je da downloadujes NetBeans
???
Mozes reci da se ne slazes sa ovim, ali reci covjeku koji zeli da nauci nesto da ovo nije tacno - to su onda samo dezinformacije...
Kazes, ni ovo nije tacno???
E, pa da tebe onda citiram malo:
Citat:
Ako imaš Eclipse već si skoro gotov. Jedino što ti je potrebno je Tomcat i Tomcat plugin za Eclipse. Tomcat je isto što i GlassFish samo je malo stariji
Oba downloada ćeš lako naći sam na Google-u. Tomcat instaliraš kao i bilo šta drugo, a ovaj plugin za eclipse instaliraš tako što jedan običan ZIP otpakuješ u eclipse/plugins/ folder. (samo pazi za eclipse plugin-e, neki su već u plugins folderu ali to vidiš kad otvoriš zip, ako mu je root plugins/ onda ga otpakuj u eclipse/ a ako je ono com.žnjdžmrč.xyz_1.2.2 onda ga otpakuj u eclipse/plugins/)
Kad netBeans instaliras, automatski imas VEC SVE podeseno...
Ako to nije lakse od dodatnog download-ovanja 2 dodatna modula koje onda moras instalirati i nadati se da rade sa verzijom Eclipse-a koju ti imas , onda stvarno ne znam sta znaci "lakše".
Citat:
Drugo, NetBeans mi srče RAM gore nego Saab benzin... Treće zašto GlassFish?
Al, ajde GlassFish i da preskočimo ali NetBeans nemoj da instaliraš, koristi lepo Eclipse.
Namjerno sam podebljao ono "mi". E pa vidis, ja radim na poslu u NetBeansu i velike i male projekte pa NIKAD, ali NIKAD sa ovim nisam imao problema. A laptop mi ima pisljivih 1GB RAM-a, i pokrenut Oracle , a ponekad i Oracle-ov aplikativni server , Toad , vrlo cesto Oracle Designer koji je prica za sebe i jos dosta alatkica i programa u isto vrijeme...
Kada ti se bude desilo da ti Eclipse nekoliko puta sam od sebe obrise SVE .java fajlove u projektu i nekoliko puta pukne sam od sebe, onda ces i ti preci na nesto stabilnije...
Ali ja opet ne kazem da je Eclipse los.
MENI nije valjao, i nikad necu reci nekome da "to nikad ne uzima", jer zaista moze i njega korisititi. Mogu mu samo reci sta mu je po meni najbolje za uzeti. Citiram sebe:
(ne jedino, ali ubjedljivo najlakse )
I za kraj, zaista - ne razumijem se mnogo kada su u pitanju serveri, ali mislim da se Tomcat ne moze ni uporedjivati sa glassfishom, koji je zapravo Sun Java System Application Server, samo besplatni, tj. bez podrske...
Glassfish bukvalno SVE podrzava sve specifikacije J2EE, sto koliko sam upoznat, nije slucaj kod Tomcat-a...
Ovaj odgovor mozda zvuci kao offtopic, ali mi se cini da
preff.net samo zbunjuje covjeka koji je trazio pomoc kako i cime da kreira JSP stranice, a vi ga slobodno brisite...
p.s.
Da, zaboravio sam reci: ako BAS zeli Tomcat, prii instalaciji NetBeans-a ima da se strikira i on, a ne samo glassfish. Dakle, i njega moze imati vec podesenog i instaliranog...