|
[ Bloodbath @ 16.12.2008. 03:28 ] @
| Imam plocu ASUS A7N8X-X i Athlon TB,
Komp nece da se ukljuci uopste. Znaci normalno se ukljuci, ali nista dalje, monitor ne reaguje...
Dodatni prob. je sto speaker ne radi tako da ne znam koji je problem.
Probao sam i novi speaker da prikacim na plocu, ali i dalje ne signalizira nista..
probao sam sa vise memorija, promenio sam napajanje, probao sa drugom grafickom, drugim monitorom....
Ako neko ima ideju bilo bi kul :)
[Ovu poruku je menjao Bloodbath dana 16.12.2008. u 04:47 GMT+1] |
[ bokiss @ 16.12.2008. 08:21 ] @
99,9% ti je problem procesor.
1. probaj da izvadis procesor i ponovo ga vratis u leziste. P.S. za ovakvu intervenciju trebace ti pasta koja se stavlja izmedju procesora i kulera jer u suprotnom ako ne stavis pastu spalices cpu za 10 sekundi.
2. ako se i posle ovoga racunar ponasa isto, trazi novi procesor.
[ ognjenizrs @ 16.12.2008. 09:15 ] @
Ala si mu odgovorio svaka ti cast.Nista veze sa vezom.Pod broj jedan i ako ne stavi pastu sasvim normalno moze da pusti plocu u rad istina sa nesto vecom temp procesora ali nista toliko strasno da izgori za 10sec jer se na samom procesoru zadrze ostati termalne paste a i da je nema nikako opet moze slobodno da proba par minuta.Druga stvar znaci ako izvadi procesor i vrati i komp ne pali opet,znaci crkao mu procesor??Na osnovu cega takav zakljucak?
Sad nesto konkretno:
Jedini nacin na koji mozes laicki ispitati da li je procesor ili ploca je da uzmes,pozajmis od nekog cpu isti socket(ili tvoj cpu probas na drugoj ploci) i da ga probas na tvojoj ploci ako pali znaci da je cpu ako ne vjerovatno ploca mada ne mora da znaci(moze biti napajanje takodje).
Ako nemas cpu rezerve :) jedino mozes mozda pokusati clear cmos tj da resetujes bios na ploci mozda upali.
Posto si rekao da si mjenjao graficku i memoriju znaci imas 3 opcije ili ploca ili cpu ili napajanje.Btw jesi probao memoriju staviti u razlicite memorijske slotove?Moguce da je jedan od njih otkazao.
Pozz
[ Bloodbath @ 16.12.2008. 10:13 ] @
Hvala na odgovorima :)
ognjenizrs: Promenio sam i napajanje, nisi pazljivo procitao :) 3 modula sam isprobavao na sva 3 slota i resetovao sam bios jumperom i vadio bateriju.
Mrzelo me je da skidam procesor posto trenutno ne mogu da se setim nikoga ko ima isti socket. U poslednje vreme je procesor malo "trokirao"
nije hteo vise da radi klokovan, bacao mi je u win "blue screen" i blokirao. I evo sad je izgleda skroz overio :)
P.S. Bokiss: covece isparanoisaces nekoga tako xD Bitno je samo da ne skines sloj paste koji vec imas, kako skines tako i vratis i sve ok..
Jeste da je pozeljno kad vec skidas procesor da skines stari sloj paste i naneses nove.
Kad smo vec kod termalne paste, posto je ja nikad nisam kupovao (uzeo sam jednom od ortaka), da li ima da se uzme u prodavnicama komp. opreme?
Hvala,
poz.
[ Binary Mind @ 16.12.2008. 10:29 ] @
Vrlo je pozeljno (ne i neophodno ali veoma pozeljno) da kad skines hladnjak sa procesora, dobro obrises i hladnjak i procesor papirnatom maramicom ili magicnom krpom natopljenom propisanim sredstvom (visokoprocentni medicinski alkohol ili visokoprocentni izopropil alkohol kao i medicinski benzin). Vata ili obicne pamucne krpe nisu pozeljne zbog vlakana koje ostavljaju za sobom. Paste ima da se kupi u skoro svakoj hardverskoj radnji. Pogledaj da li se na maticnoj ploci naduvao koji kondenzator. Posebno pogledaj one u naponskom delu gde je socket, ali i sve ostale. Ako je to slucaj onda je ploca problem.
[ ognjenizrs @ 16.12.2008. 10:38 ] @
Da tek sam sad vidjeo da jesi mjenjao napajanje.My bad :).A sto se paste tice imas u svim malo bolje snabdjevenim radnjama racunarske opreme.
[ bokiss @ 16.12.2008. 11:50 ] @
Citat: ognjenizrs: Ala si mu odgovorio svaka ti cast.Nista veze sa vezom.Pod broj jedan i ako ne stavi pastu sasvim normalno moze da pusti plocu u rad istina sa nesto vecom temp procesora ali nista toliko strasno da izgori za 10sec jer se na samom procesoru zadrze ostati termalne paste a i da je nema nikako opet moze slobodno da proba par minuta.
Ako si to radio sa AMD procesorom onda svaka cast, ja coveku nikad ne bi rekao da skine coler sa procesora i da ga sa istom zakorelom pastom koja inace vise ne vredi nista vrati nazad, a da pritom nemogu da tvrdim da ce taj procesor raditi tako kao sto ti kazes par minuta.
Citat: ognjenizrs:
Druga stvar znaci ako izvadi procesor i vrati i komp ne pali opet,znaci crkao mu procesor??Na osnovu cega takav zakljucak?
Od deset racunara koji se ponasaju kako Bloodbath kaze, znaci upali sve ali nedaje znake zivota (zvuk, garfika...), za svih deset mogu sa sigurnoscu da kazem da je CPU u pitanju, bar kad je to AMD. Ne kazem da je njegov crko, ali ako i posle vadjenja i posle CLEAR CMOS-a ne vidis nikakve rezultate menjaj CPU, jer ploca nije sigurno nije u pitanje, ne sa takvim simptomima.
Citat: ognjenizrs:
Sad nesto konkretno:
Jedini nacin na koji mozes laicki ispitati da li je procesor ili ploca je da uzmes,pozajmis od nekog cpu isti socket(ili tvoj cpu probas na drugoj ploci) i da ga probas na tvojoj ploci ako pali znaci da je cpu ako ne vjerovatno ploca mada ne mora da znaci(moze biti napajanje takodje).
Ako nemas cpu rezerve :) jedino mozes mozda pokusati clear cmos tj da resetujes bios na ploci mozda upali.
Posto si rekao da si mjenjao graficku i memoriju znaci imas 3 opcije ili ploca ili cpu ili napajanje.Btw jesi probao memoriju staviti u razlicite memorijske slotove?Moguce da je jedan od njih otkazao.
Pozz
Posto je covek rekao da je menjao i grafiku i memoriju a i napajanje, pretpostavio sam da nema odakle da nabavi CPU za probu, pa je sigurno brza varijanta da proba ono sto sam mu naveo pod 1. Jer kod AMD postoji mogucnost da se iz nekog nikome poznatom razlogu zaglupi pa se vadjem procesora ili resetovanjem cmosa bios vrati na normalu i sve proradi.
Citat: Bloodbath:
P.S. Bokiss: covece isparanoisaces nekoga tako xD Bitno je samo da ne skines sloj paste koji vec imas, kako skines tako i vratis i sve ok..
Jeste da je pozeljno kad vec skidas procesor da skines stari sloj paste i naneses nove.
Kad smo vec kod termalne paste, posto je ja nikad nisam kupovao (uzeo sam jednom od ortaka), da li ima da se uzme u prodavnicama komp. opreme?
Slusaj druze ja cu mozda isparanoisati nekoga nekim svojim misljenjem, i to nije toliko strasno jer nikome u ovom slucaju necu priciniti nikakvu stetu. Ali koliko vidim ti ne shvatas ili neznas cemu sluzi pasta, vracanje coolera sa pastom koja je zakorala je isto sto i vratiti cooler bez paste na CPU. Ko god tebe poslusao i uradio tako kako sto ti kazes pricinice sebi stetu, odnosno ti si mu pricinio stetu svojim pogresnim savetom.
[ markoco @ 16.12.2008. 12:02 ] @
Jesi li probao da zemenis bateriju na ploci? Na vecini ploca, posebno tih S462, se desavalo da ne mozes da je probudis ako je baterija slaba. I jos nesto, probaj da ga probudis na sok, tj da mu "gurnes" struju u napajanje dok drzis pritisnut taster za paljenje. Predpostavljam da je ploca, ne verujem da moze biti procesor. Mada nikad se ne zna :(
BTW, imao sam isti problem u servisu pre nekih dva sata, a resio sam ga skidanjem konektora za RESET taster sa maticne ploce. Bio je pokvaren i blokirao masinu. Upali se ali crn ekran, bez ikakvih zvukova. Sada pali kao "mutava".
[ Bloodbath @ 16.12.2008. 17:10 ] @
Boss: Ja sam vracao nazad sa starom pastom bar 2 procesora i jos uvek rade. Mozda samo imam srece :)
Sve u svemu necemo da idemo u off topic, ova tema moze koristiti jos nekome. Hvala ti, nemoj da kontas da sam te prozivao ili tako nesto :)
Verujem da se mnogo bolje razumes od mene, na ovoj temi sam ja trazio pomoc, a krenuo sam raspravu i izvinjavam se :)
Hvala puno ljudi, pokusacu jos i ovo sa "shokom" itd.
[ Binary Mind @ 16.12.2008. 19:33 ] @
@svi
Cisto da se zna: "Masina se pali, nema BIOS beepova, crn ekran itd." Zargonski: "Ploca se ne budi". moze da znaci mnogo stvari tako da bih mogao da napisem nekoliko stranica o tome kako sam resavao slicne probleme, ali mora se poci od nekud. Kad smo vec kod osnova da li je pokretc teme probao da resetuje BIOS vadjenjem CMOS baterije (uraditi pretragu za postupak jer je o tome pisano vec zilijardu puta). Napajanje je promenjeno tako da ono nije problem. Mogu da budu kablici na kucistu ali veoma malo verovatno jer su takvi kvarovi redji nego neki drugi u slucaju kad se masina ne budi. Zato je osnovna dijagnostika kada se javi ovakav problem da se ploca izvadi iz kucista i tako testira. Pali se i gasi kratkim spajanjem power,pwr ili pwrsw pinova u zavisnosti od toga kako su pinovi za power switch obelezeni na ploci. Ploca ostaje samo sa procesorom, RAM-om i grafickom itd. Ja mislim da je ploca otisla, ali ne gledam u pasulj tako da nisam siguran dok se ne izvrsi dalja dijagnostika.
@Bloodbath
Da li si pogledao kondenzatore na ploci kao sto sam savetovao? Ako jesi da li ima naduvanih?
@markoco
Da li je bio pokvaren reset kablic ili su otisli reset pinovi na ploci? Reset kablic se lako da zameniti ili popraviti, a pinovi na ploci malo teze.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 17.12.2008. u 00:04 GMT+1]
[ markoco @ 17.12.2008. 08:29 ] @
Ma dugme je "zalepilo", kada sam stavio drugi taster sve je bilo ok :)
BTW, binary je lepo rekao. Izvadi plocu iz kucista i onda testiraj. Kao sto sam ti rekao, predpostavljam da je u pitanju ploca, ali ne mogu da budem siguran. Pazi, CardReader i ext USB prikljuchci znaju isto da prave probleme, iskusio sam to :)
Citat: Od deset racunara koji se ponasaju kako Bloodbath kaze, znaci upali sve ali nedaje znake zivota (zvuk, garfika...), za svih deset mogu sa sigurnoscu da kazem da je CPU u pitanju, bar kad je to AMD. Ne kazem da je njegov crko, ali ako i posle vadjenja i posle CLEAR CMOS-a ne vidis nikakve rezultate menjaj CPU, jer ploca nije sigurno nije u pitanje, ne sa takvim simptomima.
Meni je u 99% takvih slucajeva problem pravila ploca. Tj. od 30-ak takvih problema, kod konfiguracija sa S462, samo jedanput je bio neispravan procesor. Zato ne mozes reci da su to simptomi vezani za CPU, izgleda neozbiljno. Takodje ovim degradiras AMD kao proizvodjaca sto nije korektno.
Pazi sada, sto se tice skidanja i vracanja procesora i kulera i stare paste ... hmm, kod burazera sam menjao CPU 3200+ sa X2 4000+. Nisam menjao kuler posto je Cooler Master-ov. Takodje nisam stavljao novu pastu. Taj procesor jos uvek radi (skoro 8 meseci) bez ikakvih problema: pregrevanja, zamrzavanja ili resetovanja (a radi 24h i na njemu se igraju bar 8 sati dnevno, ako ne i vise :) )
Pozdrav
[ Konstantin2 @ 17.12.2008. 10:12 ] @
I meni po simptomima izgleda kao problem sa plocom, pokusaj i dok je u kucistu da otkacis sve osim memorije, graficke i napajanja pa vidi hoce li da se probudi.
Jednom prilikom sam imao problem da je 56k modem totalno zaglupio plocu i tek posto je procesor izvadjen i vracen u socket ploca je proradila. Nakon ponovnog ubacivanja modema ploca se ponovo nije htela da se probudi dok ponovo nije skunut i vracen cpu, reset biosa nije pomagao. Onda je modem definitivno odleteo u kantu.
Inace moja iskustva su da se AMD procesori te generacije manje greju od INTEL-ovih.
[ Bloodbath @ 17.12.2008. 10:26 ] @
Nemam modem, ali mogao bih da probam da izvadim TV kartu. Pokusacu, hvala.
[ bokiss @ 19.12.2008. 17:19 ] @
Citat: markoco:
Meni je u 99% takvih slucajeva problem pravila ploca. Tj. od 30-ak takvih problema, kod konfiguracija sa S462, samo jedanput je bio neispravan procesor. Zato ne mozes reci da su to simptomi vezani za CPU, izgleda neozbiljno. Takodje ovim degradiras AMD kao proizvodjaca sto nije korektno.
Pozdrav
Priznajem da sam pogresio u prvom postu zato sto sam napisao da samo izvadi procesor i da ga vrati, a zaboravio da napomenem clear cmos, vadjenje nepotrebnih komponenti (modeme, tunere, hardove, optiku...) i naravno tastere. Po meni ovo konkretno nema veze sa plocom vec je neispravan taster. Cak i kod losih elektrolita ploca se uglavnom ili ne upali ili se upali na par sekundi pa se zablokira, ali u svemu postoji i ono ali. Naveo sam procesor, jer isto ce se ponasati ploca (kao u ovom primeru) kada se procesor skine sa ploce i ploca upali (rade ventilatori, ima napona, ali nema signalnih zvukova), ali sam u ovom slucaju pogresio zato sto sam predlozio da proba samo jednu od 10tak nacina provere, i zato se izvinjavam.
Taman posla da degradiram AMD, koliko cenim Intel za neke stvari toliko cenim AMD za druge, mada od 6 pokvarenih CPU-a , 5 su AMD a 1 Intel.
Sto se paste tice, vec sam rekao da nikom nebi predlozio da uradi nesto sta ja nebi. Kod skidanja bilo kog procesora uvek brisem staru pastu i stavljam novu, ali to je moja praksa i ne zelim drugacije da isprobavam, mada ne kazem da je nemoguce ovo sto ti navodis za 4000+.
[ Darko Nedeljković @ 19.12.2008. 19:14 ] @
Vreme je za jedan dobar savet - izvadi ploci i procesor i... baci.
Ta generacija procesora spada medju najnekvalitetnije ikad napravljene, vreme mu je odavno za vecna lovista. Ploca takodje nije u cvetu mladosti, ili je "crkla", ili je "jednom nogom u grobu". Odlicna prilika da se uradi upgrade na nesto kvalitetnije a usput i brze!
[ Marko Enter @ 19.12.2008. 19:45 ] @
Zasto da baca, ja tipujem na mat. plucu , nisi jos odgovorio el si video mozda neki elektrolitski kondezator naduven ili racvetan , ako vidis tako neki odma da znas da su kaput , nemora bas uvek da su nesispravni elektroliti naduveni ali u vecini slucajeva na maticnim plocama jesu
pozdrav Marko
[ Darko Nedeljković @ 19.12.2008. 20:39 ] @
Pa smece treba da se baca - sta drugo?!
Mi na poslu za 2x bolje racunare placamo da ih samelju o onoj masini za recikliranje.
[ Marko Enter @ 19.12.2008. 22:42 ] @
Pa da ,maticnu treba da baci , ali ostale delove ne mora ,
i kompjuteri se ne melju u masinama  nego zna se koji deo ide gde
pozdrav Marko
[ Bloodbath @ 19.12.2008. 23:32 ] @
Izvadio sam TV kartu, pregledao kondenzatore i svi su ok, probao sam i sa onim "shock-om" :D
Ma slazem se da je za bacanje i procesor i ploca, ali me prvenstveno kopka sta je :)
Sledece sto cu da uradim je da kupim novu bateriju, jos jednom resetujem bios, skinem plocu i procesor, lepo usisam plocu...
ako ne bude radio batalicu :)
[ dusanissimus @ 20.12.2008. 14:07 ] @
interesantan pokazatelj sta vise crkava je sto naq primer u oglasima imate po mojoj proceni na tri s462 procesora 1 plocu...
ispraviteme ako gresim, ali menij je sam ojedan s462 crkao a imao sam 3 a 3 ploce su otisle u vecna lovista....
sto se tice procesora bio je thnderbird athlon na 900, pukla je zabica na socketu i spao je je kuler...shmrk...
[ Darko Nedeljković @ 22.12.2008. 16:31 ] @
Citat: dusanissimus: interesantan pokazatelj sta vise crkava je sto naq primer u oglasima imate po mojoj proceni na tri s462 procesora 1 plocu...
Tja... pa u tome je problem sto ti crknuti procesori mogu lepo da se prodaju u oglasima! Verovatno ti nije poynato da u Beogradu postoji zanimanje prodavac neispravnih komponenata. Vidjao sam takve na autopijaci - obicno se prave da se ne rayumeju u kompjutere i da ne znaju bas dobro srpski, tvrdeci da su to doneli iz Nemacke ne zato sto ne radi, vec sto je to tamo prevazidjeno...
Oni retko crknu odjednom, vec pocnu da grese u radu, blokiraju, izlaze sami iz igara i tome slicno. I onda nastaje opsta kupoprodaja i nadmetanje ko ce kome da ga uvali. Jedino tako kad se skida kuler, onda je cesta pojava da crkne prilikom vracanja, tako sto se zdrobi cosak, ali to se odmah vidi i takav nije pogodan za prodaju.
[ aljosa87 @ 25.12.2008. 21:25 ] @
Imam problem na maticnoj ploci msi KT4A-V ima 8 beep-va svi su kratki, procitao sam da je to Greska pri upisu u Video-RAM. Imali tu leka ili kanta za smece? Imali neko neki savet???
[ JOJO847 @ 25.12.2008. 22:20 ] @
Izvadi graficku, stavi ju ponovno, probaj sa drugom grafikom ako ju imas (makar posudi ako je moguce) - za pocetak.
[ Binary Mind @ 25.12.2008. 23:20 ] @
@aljosa87
Kada izvadis garficku kartu mozes malo da obrises njene kontakte koji idu u AGP slot gumicom za grafitne olovke ili jos bolje da kupis medicinski benzin, natopis malo neku papirantu maramicu i s' njom obrises kontakte na grafickoj pre nego sto je ponovo ubodes u AGP slot. Ponekad to ume dosta da pomogne kada se zaprljaju kontakti i graficka pocne da trokira.
[ aljosa87 @ 26.12.2008. 11:37 ] @
Hvala na brzim odgovorima! E ovako uradio sam to sve nego sam probao da ocistim AGP slot i nista.Probao sam drugu graficku i opet isti zvuk osam kratkih beep-ova. A i ta graficka radi na drugom kompjuteru inace to je ATI Radeon 9600PRO a druga koju sam probao je GForce 6600GT, probao sam i bez agp graficke kartice tj. ubacio sam da probam jednu staru karticu od 2mb PCI koja mi je uvek sluzila za probu i sa njom ubodenom u obican PCI slot imam 8kratkih beep-ova.
Cisto sumljam da postoji neka caka da resim problem. Mislim da je ploca odradila svoje.Proverio sam procesor on je ispravan kao i memoriju.Hvala Binary Mind i JOJO847.Ako imate nesto jos na pameti da bi pomoglo.Slusam...pozz
[ Binary Mind @ 26.12.2008. 13:01 ] @
Lele! Nisam rekao da cistis AGP slot gumicom ili maramicom nego kontakte na kartici :) Inace AGP slot se cisti cetkicama u tandemu sa usisivacem. Ne dodirtivati AGP slot usisivacem zbog ESD-a. Testiraj RAM. Ako imas rezervnih modula stavi u DIMM slotove upali masinu i vidi kako ce se ponasati. Ako ne pali ocistiti DIMM slotove cetkom i usisivacem kao i AGP slot, a kontakte na DIMM modulima gumicom ili papirnatom maramicom blago natopljenom medicinskim alkoholom kako sam objasnio...
I na kraju ako nista ne upali izvadi plocu van kucista i testiraj na zivo, ako imas iskustva sa tim. Prva stvar koju si trebao da uradis ako vec nisi (mrzi me da pregledam postove) je da resetujes BIOS vadjenjem baterije i vracanjem u leziste posle 5-10 min. Naravno to raditi tek kad je napajanje totalno iskljuceno iz struje :)
[ bokiss @ 26.12.2008. 14:43 ] @
Pogledaj ovo:
http://www.computerhope.com/beep.htm
Nisi napisao koji bios ima, ali ako kazes da se cuju 8 kratkih beepova predpostavljam da je AMI bios, u tom slucaju evo malo konkretnije:
http://www.computerhope.com/issues/ch000607.htm
[ Marko Enter @ 26.12.2008. 14:51 ] @
AGP slot je najbolje cistiti komprinovanim vazduhomu boci, usisivac moze ali nije bas preporucljivo a ni namena mu nije za takve stvari
pozdrav Marko
[ Binary Mind @ 26.12.2008. 16:10 ] @
Naravno da je najbolje cistiti kompresovanim vazduhom, ali ako njega nema onda je dobar i usisivac i ako mu to nije namena.
[ aljosa87 @ 27.12.2008. 23:43 ] @
@ Binary Mind
Ne treba da se brines za AGP slot nisam nista sa gumicom po njemo babrao ili gurao unutra toliko znam nego samo izduvao prasinu ako je bilo uopste.Uradio sam i Clear CMOS i vadio bateriju.Ja sam sve to uradio pre nego sto sam ista i pitao.Sve kako i drugi pokusavaju da otklone kvar to sam i znao i tako radio. Ja sam inace samouki SAM SVOJ MAJSTOR. Ovu plocu sam doneo juce od drugara koji je hteo da je baci zajedno sa procesorom Athlon 2GHz i Ati Radeon 9600PRO.On je to dobio od nekog ujaka ili strica nisam bas slusao rekao je pre pola godine kad je komp tom rodjaku poceo da brljavi, on je covek odneo komp u servis i kupio sve nove komponente i rekao da se ubaci u njegovo kuciste jer mu se kuciste jako svidjalo.Pa je staru maticnu+procesor+graficku+memoriju dobio nazad on je to sve stavio u kesu i na tavan.Neznam kako je moj drug dosao do toga uglavno dao sam mu 500dinara za to sve.To sam uradio najvise zbog ATI Radeon 9600PRO 256mb.Hteo sam da sastavim jos jedan komp od komponenata koje imam u rezervi. Pa sam krenuo od testiranja ploce i procesora i stigao sam do tih beep-zvukova koje ranije nisam cuo.Pa sam pitao na forumu da neko nezna mozda sta je sa plocom.
Hvala jos jednom Binary Mind i mislim da je ta ploca davno odradila svoje.
P.S. Izvini sto kasnim sa odgovorom prso mi net. A danas su ga namestili i povecali na 1024/128.
[ nid @ 11.01.2009. 19:26 ] @
Ako imate jos uvek problema sa tim socket A plocama javite mi se na PP pacemo zajednickim snagama pokusati da sredimo i ustanovimo sta je problem :)
Pozrdrav svima!
[ cainebl @ 03.06.2009. 10:49 ] @
ok. imam problem sa atarijom maticnom plocom to jes procesorom , imao sam intel celeron procesor na 1,7 i nabavim dva 2,4 procesora i pokusam da zamenim stari, sve odgovara isti socket , cak i proverim maticnu do koje snage podrzava procesore i najaci sto moze jeste 2.4 medjutim kad izvadim stari i stavim novi , komp sve radi samo nedaje signal i nema slike uopste a to radi sa oba procesora, probao sam da vadim i bateriju biosa , kad vratim stari sve radi a sa ovim tako zvanim novim nece ? pa pitam za savet, sto ,kako da zamenim procesor a da radi? hvala
[ bokiss @ 03.06.2009. 11:43 ] @
Najverovatnije da si kupio Celeron D procesor na 2,4GHz (prescot) a tvoja ploca predpostavljam da ne podrzava Celeron D procesore. Reci koja ti je maticna, i proveri da li na procesoru pored naziva Intel Celeron stoji veliko slovo D.
[ Binary Mind @ 03.06.2009. 11:58 ] @
@cainebl
Koja je ploca u pitanju i koji su procesori (tacne specifikacije procesora)? Kako mislis da ti iko pomogne (osim pogadjanjem) ako dajes tako sture informacije?
[ cainebl @ 03.06.2009. 12:11 ] @
sory.... maticna je mb zida technologies a845/e4 ddr agp atx . procesor je intel p4 1.7 ghz c 128 kb -stari a pokusavam novi da ubacim koji je -intel celeron 2.40 ghz /256/533 to je ono sto znam .. ako treba jos nesto ? ... znaci kad ubacim nov procesor komp radi i sve na njemu samo nema slike a kad vratim stari sve normalno...
[ Binary Mind @ 03.06.2009. 12:43 ] @
Sa obzirom da je ta ploca spada u Socket 478 ploce sa i845 serijom chipsetova Celeron procesori na 2,4 GHz nece raditi sa istom iako su istog socketa. Po svemu sudeci, kao sto je bokiss vec napomenuo, nasao si Celeron D procesore koji nisu kompatibilni sa ovom plocom.
[ gnikolic2005 @ 04.06.2009. 16:30 ] @
Slican problem.
Abitova ploca i Celeron 478. Znaci, racunar radi toliko vremena koliko mi je potrebno da udjem u BIOS. Prodje 3 sec, PAP. Totala blokada.
Jos pride, ploca nece da detektuje procesor...
Ploca ili CPU?
[ Binary Mind @ 04.06.2009. 18:10 ] @
Jesi li probao sa resetovanjem BIOS-a? Navedi sve komponente u kucistu ukljucujuci i napajanje. Ovakvi problemi ne moraju da budu vezani samo za plocu i procesor... Malo vise o istoriji problema ne bi bilo na odmet.
[ gnikolic2005 @ 04.06.2009. 19:03 ] @
Ok.
Abit BD7II ploca. Celeron procesor na valjda 1,6.
Na poslu sam pa pricam napamet. Menjana baterija. Stavljeno drugo napajanje i memorija. Isto se ponasa.
Taman udjem u BIOS, blokira se.
BIOS ne moze da detektuje CPU.
Nemam ideje trenutno.
[ Binary Mind @ 04.06.2009. 19:49 ] @
Izvadi plocu van kucista i probaj kako ce da se ponasa, kad je ukljucis samo sa procesorom, grafikom i RAM-om. Ako i tad ne bude pomaka nabavi rezervni procesor kompatibilan sa plocom i ubaci ga umesto postojeceg i testiraj. Ako ni to ne da rezultate, onda nabavi rezervnu kompatibilnu plocu itd... Ova tema dobro objasnjava "karton" dijagnostiku koja se upotrebljava u ovakvim slucajevima.
[ gnikolic2005 @ 05.06.2009. 06:47 ] @
Pogledacu tu temu. A i prethodno cu ocistiti plocu u delove od prasine da izostavimo tu mogucnost.
Treba da kazem jos i ovo. Vitlao sam se po netu i nisam uspeo da nadjem adekvatni manuel za BD7II plocu bez RAID-a. Tacnije nisam nasao ni u jednom PDF-u dijagnostiku za one dve LED lampice pored prikljucka za napajanje. Jedna od njih gori zuto, a druga gori crveno bez obzira sta uradio (zamenio memoriju, napajanje, ukljucio/iskljucio napajanje, promenio bateriju, itd).
Znaci u svakom slucaju ne gine kao sto ti kazes "karton" dijagnostika, ali opet mi treba neka dijagnostika za ovu plocu.
[ Binary Mind @ 05.06.2009. 11:34 ] @
Bolja dijagnostika za plocu od "karton" dijagnostike nije potrebna. To je najlaksi nacin da se utvrdi sta od komponenata nije ispravno, naravno, ako imas dovoljno rezervnog hardvera za testiranje.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|