[ treca_smena @ 20.12.2008. 09:52 ] @
Umrezio sam 5 desktop racunara preko LAN switch-a (Sweex). Parametri mreze su: Manually configered IP adrese: 192.168.3.1 do 5 subnet: 255.255.255.0 Na jedan od tih racunara (IP: 192.168.3.2) prikljucen je Telekomov ADSL modem/ruter Huawei MT822 preko USB porta i podaci su: Assigned by DHCP IP adresa: 192.168.1.3 subnet: 255.255.255.0 default gateway: 192.168.1.2 DHCP server: 192.168.1.2 DNS server: 192.168.1.2 Racunar sa IP 192.168.3.1 je kao server za lokalnu mrezu (na njemu se nalazi baza programa za knjigovodstvo koju koriste svi racunari u mrezi). Hteo bih da omogucim net i ostalim racunarima u mrezi i pretpostavljam da mi je najelegantnije resenje (bez kupovine novog rutera npr.) da pomenuti Huawei ruter prikacim na jedan LAN port u switch-u i da ga ubacim u "opseg" u kojem se vec nalazi postojeca mreza, kako bi bio "vidljiv" racunarima. Nesto sam probao, ali nije funkcionisalo. Malo sam trazio po forumu (mozda je trebalo jos? :) ) - ali (se) nisam (s)nasao! Zanima me koje parametre treba da unesem da bi to radilo? Na forumu sam nasao ( http://www.elitesecurity.org/p1484473 ) da treba prikljuciti ruter-modem na switch i onda pustiti sve racunare u mrezi na automatic obtain... i da ce raditi, al nisam siguran, da nesto ne zeznem... I drugo - da li mogu da sa svog racunara u mrezi kontrolisem internet saobracaj (ogranicenje protoka, posete pojedinim sajtovima za social networking i sl) na ostalim racunarima u mrezi, posto internet ne bih shareovao sa svog racunara (jer je preko USB on ionako uzasan) nego bi prakticno on bio definisan na nivou mreze. Hvala unapred i izvinjenje mozda zbog pocetnickih pitanja :) |