[ beske @ 23.12.2008. 09:54 ] @
Od kako je digitalna era (kao neminovnost) duboko zagazila u sve sfere ljudskog okruzenja, pa tako i fotografiju, jedan, meni veoma drag, segement te oblasti je poceo polako da izumire. Prajmovi...

Ljudi (fotografi) koji su svoja znanja o ovoj oblasti sticali u analogno doba, kao sve manje, ili gotovo nimalo prisutni na ovakvim mestima (forumi) gde bi mogli sva svoja iskustva vazana za ovu vrstu objektiva/fotografije da prenose mladjim generacijam kao deo osnovne obuke, jednostavno nestaju, "pregazeni" vremenom i tehnoloskim progresom, potisnuti naletom mladjih narastaja koji preskacuci to "analogno cose" i direktnim ulaskom u digitalnu oblast, neminovno preskacu (zahvaljujuci pre svega i samom kvalitetu optike) i taj deo obavezne obuke kao nepotreban ulazeci u svet fotografije zaobilaznim, ali i mnogo laksim putem, putem kvalitetnih zum objektiva.

Ipak, bas pre neki dan sam imao prilike da porazgovaram sa jednim iz plejade tih "novopecenih" talenata, i bogami poprilicno se dotakosmo (i zavarnicismo) temom zvanom prajmovi vs zum objektivi... naravno u teoriji sve/svako ima svoje za i svoje protiv, kako za jedno tako bogami i za drugo, ali, razgovor je zapeo u onom trenutku kada je trebalo izbaciti prave karte na sto... slike.

Iako ih ja imam (skoro) sve u kolekciji, nikada mi nesto nije padalo na pamet praviti uporedni test ovih objektiva, ali kako bi i ovi mladi narastaji (a i prijatelj iz gore pomenutog uvoda) shvatili pravu upotrebnu vrednost ovakvih stakala, resih da napravim jedan, mozda pomalo (za ove prostore) neobican, test.

Ovo je vrsta testiranja koju ja licno ne preferiram, ali mislim da je najbolja i najmerodavnija kao uvod u jednu ovakvu temu, jer misli da pravi kvalitet prajmova moze da se prikaze najbolje u relativno kontrolisanim uslovima, slikajuci isti kadar, istim parametrima, samo menjanjem distance od "objekta slikanja" kako nikakve dalje korekcije ne bi bile neophodne, ili makar svedene na minimum.

"test kadar" na ovim slikama je nesto sto bi svakome od nas uvek moglo da se nadje pri ruci, cak i uslovi u kojima je slikano su cist "home made"... dnevno svetlo, radni sto, soba... ali sasvim dovoljno, da kroz ovaj test kadar docara punu snagu i sve osobenosti tri najrasprostrnjenija, najpopularnija, ali i MUST BE Canon prajma. Rec je o EF50f1.4, EF85f1.8 i EF100f2.8macro.

Test kadar izleda ovakoa set od po 3 slike sa svakim objektivom, sa blendma f2.8, f8 i f11 u punoj rezoluciji, za sve one koje to zanima, sa bilo kog aspekta (ukljucujuci i 100%crop i pixel-peeping), postavljen je na

http://rapidshare.com/files/175689184/Slike.rar

Slikano je Canon 5D telom, Photoshop, convert RAW to JPG, to je to.... bez ikakvih daljih korekcija.

Da ne bude zabune, ovaj test, bar za sada, namerno necu "puniti" outdoor fotkama, to cu, bar za pocetak, ostaviti onim clanovima foruma za koje sam siguran da imaju vlastitu kolekciju C/N prajmova, u nadi da ce svojim vlastitim ucescem doprineti da ova tema i ova oblast (ponovo) zazive.

Pozz


[ vamsi @ 23.12.2008. 10:41 ] @
Hvala puno za mini test.
Ja licno isto vise volim prajmove ali jos nemam uslove da ih imam :)
(osim po koji na M42 navoj :))), koji btw - i nisu nesto)
[ Paramecijum @ 23.12.2008. 11:19 ] @
Teorijski, ti si u pravu. Prajmovi su bolji od zumova.
U praksi, takođe si u pravu, prajmovi su bolji, ali tu već razlike umeju da budu jedva uočljive... ne u ovakvom kadru koji si ponudio, ali realno najređe snimamo zid od cigala ili objekte rasprostrte po celom kadru na istoj udaljenosti.

Nekoliko puta sam paralelno snimao sa 100/2.8 i 24-105 i nema nikakve sumnje da stotka daje sjajnu oštrinu, ali ima situacija kada ovaj zum zaostaje svega zanemarljivo. Ima čak kadrova za koje sam bio siguran da su snimljeni sa stotkom a ispostavilo se da je ovaj drugi na 75mm. Kačio sam negde primere, potpuno neverovatna stvar, ali je naravno bitno da objekat snimanja bude "zgodan".
Takođe, upoređivao sam 50/1.4 sa tim istim zumom na 50mm, snimao panoramu grada kroz prozor sa bezbroj prozora, antena i koječega u raznim stepenima iskrivljenja i udaljenosti... razlika je bila jedva uočljiva, a svakako u realnom radu zanemariva.

Činjenica je da tehnologija zumova napreduje i da se u nju ulaže i da nas čekaju nova poboljšanja. Bojim se da je vreme prajmova ne odzvonilo, ali se skučava prostor njihove realne upotrebljivosti. Stariji mogu da se sete kako su zumovi bili smešni pre 20 godina... već je XXI vek doneo popriličan napredak, a sva je prilika da ovo nije kraj razvoja.

Izreći ću jeres: prodao sam svoj 50/1.4 jer je u mom univerzumu izgubio svaku svrhu. Menja ga 135/f2 kao drastično bolji izbor za snimanje u slabim svetlosnim uslovima (koncerti, promocije, muzeji... i ostala mesta gde treba hvatati atmosferu ili gde nisu blicevi dozvoljeni).
[ maxa11 @ 23.12.2008. 11:39 ] @
Citat:
Paramecijum:Menja ga 135/f2 kao drastično bolji izbor za snimanje u slabim svetlosnim uslovima (koncerti, promocije, muzeji... i ostala mesta gde treba hvatati atmosferu ili gde nisu blicevi dozvoljeni).

ako možeš ovo da objasniš, nisam baš razumeo. kako je objektiv koji ima celu blendu manje bolji za low-light uslove? možda si hteo da kažeš da je bolji kada su objekti udaljeniji?
[ dzura @ 23.12.2008. 12:11 ] @
Bojim se da ce ovo da se pretvori u pusto teoretisanje...

...a da su bolji prajmovi (ili kako se to srpski kaze objektivi sa fiksnom ziznom daljinom ili samo fiksni objektivi) bolji od zumova, bolji su tu nema spora... samo je u zivotu i vremenu u kome zivimo brzina postala vaznija od kvaliteta slike, pogotovo kad govorimo o obelezavanju nekog dogadjaja, vaznije je da je nesto snimljeno (makar i mobilnim telefonom) nego da ga uopste nema. Sa tom logikom se ne vode razni revijalni magazini (ne nasi naravno, mi smo sirotinjska zemalja i kod nas je kriterijum jako nizak u svemu, pa i u kvalitetu fotografija) koji jednostavno ne uzimaju u obzir nesto sto nije vrhunskog kvaliteta. Mada, ako pogledamo fotografisanje vaznih dogadjaja oni se i dalje slikaju fiksnim objektivima. Sportski dogadjaji recimo, tamo zumova nema... sve one velike budze su fiksni objektivi itd...
[ Nebojsa Milanovic @ 23.12.2008. 15:34 ] @
Hvala Beške za ovaj mini-test :)

Rezultati su otprilike očekivani, a priča zum vs. prime nema mnogo smisla, jer se dobro znaju prednosti i mane svakog od tih rešenja.

Evo predloga za jedan ovakav ili sličan test sa njima zajedno, gde bi se se recimo 24-105 L uporedio sa dva-tri prajma u okviru svoje žiže.

To bi svakako pomoglo u izboru.
[ Slobodan Miskovic @ 26.12.2008. 15:47 ] @
Evo fotka sa Nikkor 300mm F4 prajmom...

[ kintec @ 27.12.2008. 03:17 ] @

Prajm fotkan prajmom

Kupio sam 105VR macro za fotkanje u studiju i za portrete i za lowlight...i prvo sto me je sokiralo - ostrina :| Gotovo da ne vidim nikakvu razliku u ostrini izmedju F2.8 i F8 (osim u dof-u) Razor ostrina. Jes da kosta skoro 900e, al vredi Ako neko hoce, mogu da okacim semplove, tj 100% cropove

PS: ko bi rekao da su korisceni samo blicevi za osvetljavanje ove scene?
[ Paramecijum @ 27.12.2008. 11:18 ] @
dobro je, kintec, još te čeka mnogo iznenađenja, ipak si tek u ovoj godini uzeo u ruke prvi pravi objektiv...
[ kintec @ 27.12.2008. 15:53 ] @
Pa da, 17-40 F4L, 70-200 2.8IS su bili lazni objektivi :) (da ne spominjem ostale objektive koje sam imao, a nisu bili L stakla...50mm 1.4, 85mm 1.8...ili ne daj boze sigme :) )

Nikon AF-S 105mm f/2.8 VR Micro je odlican objektiv, neverovatno ostar na 2.8 tako da ce odlicno posluziti za lowlight, macro. Mada nisam neki preterani ljbitelj macro-a, (bube, priroda itd) ali ce svakako dobro doci za fotografisanje detalja i za closeup portrete. Jedino sto mi se ne svidja kod objektiva, tj uopste nikona, to su prekidaci, tj tasteri za VR, AF/M...nekako deluju kao da ce da riknu vrlo brzo. Kod L serije canon objektiva je to bolje. Od sitnijih mana se moze uzeti izgled bokeha, gde se u kontra svetlu ne iscrtavaju pravilni krugovi, vec se iscrtavaju elipse. Osim toga, objektv je savrsen. Dakle jos nisam video nista slicno. (brz AF, precizan, odlican kolorit, ostrina...)
[ Nebojsa Milanovic @ 30.12.2008. 20:38 ] @
Reših se modema, pa evo malo da dosolim ovu temu :)

Prajm objektiv je širok pojam, evo dva snimka sa jednog meni dragog prajma
[ Backy @ 30.12.2008. 21:03 ] @
uff, takve i ja mnogo volem... samo je mnogo težak za upotrebu u uslovima u kojim ga ja koristim :D

[att_img]
[ Notorious91 @ 30.12.2008. 23:25 ] @
Fisheye???
[ Nebojsa Milanovic @ 31.12.2008. 13:10 ] @
[ ya_manja @ 02.01.2009. 13:01 ] @
što nisi stavio i neki primer snimljen na blendama 1.4, 1.8. 2
[ Nebojsa Milanovic @ 04.01.2009. 13:22 ] @
Evo jedne na f/1,4 takođe resize bez obrade


[ kintec @ 04.01.2009. 15:50 ] @
Zaista uzasan bokeh. Da li se zna kada ce se naci u prodaji kod nas 50mm 1.4G? (treba mi to staklo kao `lebac :) )
[ Nebojsa Milanovic @ 04.01.2009. 16:08 ] @
Mada je taj 1,4 D lošiji od Canonovog, bokeh mu nije uvek tako ružan, zavisi i šta je u pozadini

Evo recimo ovde je lepši, takođe f/1,4......ali smeta što ima previše CA
[ beske @ 04.01.2009. 16:39 ] @
Citat:
kintec: Zaista uzasan bokeh....


Tesko dobar bokeh bez tele-mrcine...

[ kintec @ 04.01.2009. 17:46 ] @
Ne govorim ovde o zamucenju pozadine, tj intenzitetu bokeha, vec o kvalitetu krugova koje objektiv iscrtava. Kod 1.4,1.8 50mm nikora ti krugovi ne da bodu oci, nego rasturaju. kod gore primera gde je devojka koja sedi na klupu, u pozadini se bokeh sastoji od krugova koji izgledaju kao krofne, tj imaju debele krajeve, dok treba da bude obrnuto, da to sve lepo bude meko...
105ica micro ima fin bokeh, ako se izuzmu krugovi koji vise teze elipsastom obliku po ivicama kadra.
[ beske @ 04.01.2009. 18:43 ] @
Citat:
kintec: ...Kod 1.4,1.8 50mm nikora ti krugovi ne da bodu oci, nego rasturaju....

Citat:
kintec: ...kod gore primera gde je devojka koja sedi na klupu, u pozadini se bokeh sastoji od krugova koji izgledaju kao krofne, tj imaju debele krajeve, dok treba da bude obrnuto, da to sve lepo bude meko...

Citat:
105ica micro ima fin bokeh, ako se izuzmu krugovi koji vise teze elipsastom obliku po ivicama kadra.

Iz svega gore navedenog dalo bi se zakljuciti samo jedno...

sve je super (odlicno), samo bokeh nikako ne valja.

[ kintec @ 04.01.2009. 18:50 ] @
i 50ica 1.4 canonova ima te elipse. Tj nisam siguran, ali vecina objektiva na FF telu ima elipsast bokeh. Ono sto je bitno, to je da bokeh kod 105ice ne bode oci, za razliku od 50ice 1.4/1.8

[ StORM48 @ 04.01.2009. 20:08 ] @
Citat:
kintec: i 50ica 1.4 canonova ima te elipse. Tj nisam siguran...

Ovog puta si u pravu.Fizika ne dozvoljava da bokeh u uglovima bude drugačiji.

Pozdrav
[ ya_manja @ 06.01.2009. 19:40 ] @
skinuo sam primere sa rapida i primetio da je slika mutnija sa 100-kom macro, gde je bio fokus? pretpostavljam da je sve rađeno sa stativa ali ipak primećujem da je kadar malko drugačiji... jeste u pitanju je vidni ugao, ali može to i bolje...