[ PCS @ 23.12.2008. 11:10 ] @
Izvor: Blic

Cene svih usluga padaju 2009. godine
Autor: D. Veljković | 23.12.2008. - 05:00


Do sredine iduće godine biće raspisan tender za licence iz oblasti fiksne telefonije, čime će biti ugašen monopol „Telekoma” u ovoj oblasti, a što je u skladu sa Predlogom Akcionog plana o razvoju telekomunikacija koji bi uskoro trebalo da usvoji Vlada Srbije - izjavio je juče za „Blic” Slobodan Marković, specijalni savetnik ministra za telekomunikacije.

Još se ne zna koliko ćemo ukupno imati operatera fiksne telefonije, ali se, naravno, očekuje pad cena usled uvođenja konkurencije. Na pitanje da li je „Telenor”, kupujući „Mobi 063”, kupio i pravo na neke segmente fiksne telefonije s obzirom na to da je ugovornom klauzulom pravo imao „Mobtel” Bogoljuba Karića, sagovornik „Blica” odgovara da ne zna, ali da je „zakon stariji od bilo kog ugovora” i da će svaki mobilni operater moći da konkuriše na tenderu za licencu iz oblasti fiksne telefonije „ukoliko otvori poseban ogranak” za pružanje ovih usluga.
<A HREF="http://ad.httpool.com/event.ng...ct=http://www.eunet.rs/hosting" target="_blank"><IMG SRC="http://ad.httpool.com/banners/yu/2008/yu_eunet/hostingBanner1.swf" WIDTH=468 HEIGHT=60 BORDER=0></A>

- RATEL i Agencija za telekomunikacije će doneti pravilnik koji će razjasniti koliko ćemo dati licenci za fiksnu telefoniju i koji su minimalni uslovi za dobijanje te licence. Takođe, Predlog Akcionog plana predviđa da krajem januara ili početkom februara 2009. bude raspisan tender za dve licence za CDMA bežičnu tehnologiju koja je namenjena ruralnim oblastima u Srbiji, kao i za vajmaks tehnologiju, namenjenu urbanim sredinama, a koje omogućavaju korišćenje usluga fiksne telefonije i priključivanje na internet. Potrebno je pravilnikom urediti da li će to biti nacionalne ili regionalne licence, a sve bi trebalo da zaživi iduće jeseni - kaže sagovornik „Blica”.
Po rečima Markovića, od januara će Agencija za telekomunikacije početi da prati troškovne parametre koji utiču na cene fiksne telefonije kojom se bavi samo „Telekom” i kablovskog operatera SBB, pa se očekuje da sredinom 2009. tarifu usklade sa realnim troškovima i razumnom zaradom.

Prenosivost brojeva
- Tokom 2009. godine uvešćemo prenosivost telefonskih brojeva tako što će njihovi korisnici, uz određenu nadoknadu, postati vlasnici svojih brojeva i moći će da ih zadrže, ali da menjaju operatera, primera radi da koriste „Telenorov” broj, ali da plaćaju račun „Telekomu” ili „Vipu” i obrnuto. Tokom prvog kvartala iduće godine uvodimo univerzalni servis, čiju sadržinu će propisati Ministarstvo, kao skup usluga koje se pod istim uslovima daju svim građanima - ukazuje Marković.