[ toplim @ 23.12.2008. 17:33 ] @
| Skinuo sam 3 ISO fajla + 3 ASC + 3 MD5. Nije vazno koja je distribucija, uglavnom ima jos 3 sours diska.
Kako mogu da proverim da li je sve ok, veza je cesto pucala, i ako koristim akcelerator. Plasim se da nema neki problem.
Kako iskoristiti MD5 i ASC fajlove. Da li oni sluze za to ili mozda za nesto sasvim drugo.
Takodje sam premetio da kad pogledam properties od iso fajlova vidim sledece:
za prvi ISO(disk1) fajl size i size on disk je jednako.
za drugi ISO(disk2) fajl size i size on disk se razlikuju za 2048 bajta tj. size on disk je veci.
za treci ISO(disk3) fajl size i size on disk se razlikuju za 2048 bajta tj. size on disk je veci.
Posto me ceka rezanje na diskove i mukotrpna instalacija voleo bih da znam da li da se upustam u taj posao. |
[ DeathStar @ 23.12.2008. 17:40 ] @
Vidim da si trenutno na XP-u, skini (besplatno je) "MD5 Checker" prekopiraj MD5 broj sa sajta koji si skinuo ili zapisao u njega, podesi mu putanju do skinutog .iso image-a i klikni na scan ili finish (zaboravih već) i on će ti ~15 sekundi izbaciti da li je disk ispravan ili ne.
Posle kada budeš rezao, stavi "Verify Media CD/DVD" i u principu bi trebalo da si bezbedan ako sve prodje ok, mada opet postoji šansa (to uvek postoji) kada se skida sa neta da se nešto zeznulo, a upravo kada je veza stalno pucala, mada sa ovdašnjim Download Manager programima to je svedeno opet na velike minimume, tako da bi u principu trebalo da si dosta bezbedan.
Poz
[ toplim @ 23.12.2008. 18:07 ] @
Izvrsio sam proveru pomocu MD5 Checker-a. I rezultat je zeleno.
Ali opet nisam dobio odgovor na pitanje cemu sluzi ASC i otkud ta razlika u bajtovima na drugom i trecem disku?
[ niceness @ 23.12.2008. 19:51 ] @
Citat:
toplim:Ali opet nisam dobio odgovor na pitanje cemu sluzi ASC i otkud ta razlika u bajtovima na drugom i trecem disku?
Na ovoj temi je dobro objasnjeno:
http://www.linuxquestions.org/...ion-pgp-checksums-.asc-684455/
A za ovo drugo potrazi na google 'ntfs cluster size' (ili nesto slicno).
[ toplim @ 24.12.2008. 16:28 ] @
ntfs cluster size...procitao sam. I jedino sto bih mogao da zakljucim je to da sistem zaokruzuje velicinu fajla na celi broj clustera.Mislim da je to razlog razlike od bas 2048 bajta. Hvala.
[ DeathStar @ 24.12.2008. 18:26 ] @
Pa zar do sada nisi skontao to o klasterima na primeru tvog hard diska? Da nije 320gb već 298, da nije 500gb već 465 itd itd
Dakle uvek ali uvek zbog onih .024 bita se broj zaokruzuje "ugrubo" u megabajtima pa nadalje na celi broj!
[ calexx @ 24.12.2008. 19:04 ] @
Nemaju veze klasteri i merenje veličine harda. Veličina klastera zavisi od fajl sistema i veličine harda a u slučaju same veličine harda je u pitanju korišćenje dva standarda ... gde su proizvođači hardova uglavnom u pravu za razliku od OS.
[ DeathStar @ 24.12.2008. 19:10 ] @
Uglavnom shvatio je poentu, znam ja da nije isto.... ali.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.