[ cosovic @ 26.12.2008. 23:43 ] @
Citajuci , i vise shvatajuci princip rada toplotnih pumpi, klima covjek onda postavi sebi vise pitanja , na koja ne moze pravilno sam sebi dati odgovor. Pokusao sam da odgovor dobijem preko ovlastenih kuca koje uvoze i prodaju klime. Rezultat dobio sam odgovore , nevjerovatno blijede, jednom rijecu trgovacke. Ponekad sam morao onoj suprotnoj strani da objasnjavam sta je kondenzator a sta isparivac, i kad sam shvatio da imam posla sa trgovcima(Tehnickim neznalicama) a ne sa ljudima koji poznaju navedenu tematiku odustao sam , da na taj nacin dobijem odgovor. Moje osnovno pitanje za forum bi bilo"Kako mogu , na koji nacin, sa tehnickim predlogom(dobro bi bilo i sa strukom objasniti strucno) Da LJETI uhvatim otpadnu teenergiju(TOPLOTU) u moj solarni bojler od 200l. Imam ugradenu invertnu klimu u Mostaru, Nokria grijanje 7500w hladenje 6500w nazivne snage 1450 w ...Fujitscu tako cim se kaze Mostar znaci puno radi (Hladi prostor 55mkvadratnih.) i tu energiju koja ide prema kondezatoru htio bih da iskoristim da grijem bojler, koja je to moguca temperatura za vodu u bojler, Od moje spoljne jedinice klime da bojlera ima 8-9 metara. Ja sam zamislio da na povratnom vodu klime ugradim jednu bakrenu cijev6m(Ne znam koje duzine i da je savijem u spiralu) i da u jedan bojler od 30 litara obacim tu spiralu, kroz koju bi gas isao prema spoljnoj jedinici, oko te bakrene cijevi bi voda strujala i isla pravac Solarni bojler- bojler pored spoljne jedinice. Mene muci misao koliki, presjek i duzinu treba da ima ta spirala kroz koji ide gas, koju temperaturu mogu postici za vodu sanitarnu, i najvaznije pitanje, kako mogu sve to montirati a da ne poremetim radni ciklus, temperature klime koje su fabricki konstrukciono predvidenje. Cosovic Dzevad |