[ hiress @ 02.01.2009. 18:40 ] @
Dali je nekome uspjelo da napravi el. sklop koji bi prri gašenju svjetla postepeno smanjivao intenzitet do nule.Napon je 230V nazmjenični i sijalica sa vlaknom.
[ zloyke_m3 @ 02.01.2009. 19:45 ] @
nisam to nikad radio ali ne znam zašto bi ti to trebalo , ako misliš da kad stisneš prekidač da se polako gasi tj od 1 do 0 ne znam di bi se to i zašto moglo primjenjivat jednostavnije ti je da uzmeš obični potenciometar i polako ugasiš svjetlo i ako treba moreš ga prigušit koliko ti je potrebno
[ Proko @ 02.01.2009. 22:19 ] @
Već sam na ovom forumu objavio šemu, (sad nisam uspeo da je nađem!), jednostavnog elektronskog sklopa, koji omogućava sporo paljenje sijalice (2-3 sekunde) i tako štiti vlakno od pregorevanja, ali i mnogo sporije gašenje (30 sekundi).
Osim interesantnog efekta, to je i veoma korisna naprava u nekim situacijama; posle "gašenja" sijalice, možemo se vratiti, ili izaći iz prostorije, a da nam prekidač nije na kraju puta i pri ruci. Naprimer, garaža, neko skladište, kućica u dvorištu itd. Dobar je efekat i u spavaćoj sobi, gde se može namestiti da i paljenje bude sporije, pa je mnogo prijatnije kada se upali svetlo.
Za paljenje i gašenje se umesto prekidača koristi taster, tako da ih zapravo može biti bezbroj, umesto komplikovanih veza za višestruke naizmenične prekidače.
Šema je nastala davno, kao usputna aplikacija šeme za stepenišni automat.
http://www.elitesecurity.org/p207563

[ hiress @ 03.01.2009. 11:17 ] @
Proko hvala na ideji ishemi dok prodju ovi praznici počet ću sa gradnjom i ekspermentisanjem.U časopisu SAM svoj majstor je objavljena jedna verzija li ja nemogu da pronadjem taj broj.Nije ni ovo loše samo ako se da dotjerati.
Hvala i pozdrav za sve na grupi.
[ robert63 @ 03.01.2009. 16:04 ] @
hiress:

A sta bi Ti Da doteras na pomenutoj Shemi?

Jesi li Ti nju vec porobao ,,,,,pa da vrsis doterivanje?

Aj malo realnosti !!!

Pa kad ,,,probas,,,onda i komentare napises !___ali prvo da probas,,,,,!

Pa ondak na put !
[ ptak 13. @ 03.01.2009. 18:07 ] @
E ja sam pocetnik kao sto mnogi znaju, mnogo sam mladji od pojedinih da kazem kolega pa me nije sramota da pitam, nadam se da necu biti sutnut

Vidim na ovoj semi neka logicka kola....Da budem precizniji ovo su NI kola ako se ne varam....a ne varam se...

E kako se ona ugradjuju, da li ih ima da se kupe ? Zar to nisu neki PICovi, i da li se programiraju...? Moze li neko da mi objasni, nadam se da se time ne narusava tema....?!?!
[ nebko @ 03.01.2009. 18:48 ] @
Pa pise ti koje je to logicko kolo gore levo kod prva dva ni kola CD 4011 (ako dobro vidim, malo je mutno).
Skini datasheet tog kola, pa ce ti biti jasno i sta znace brojevi pored ulaza i izlaza pojedinih NI kola.
[ robert63 @ 03.01.2009. 23:56 ] @
Neko se ovde vrti u krug:

http://www.elitesecurity.org/t339992-0#2103640
[ johnny_hush @ 04.01.2009. 02:54 ] @
@Proko: ne bi bilo lose, ako imas i ako je moguce da postavis sliku seme, ali malko vece rezolucije, da bi se bolje videlo... hvala & pozdrav!
[ Proko @ 04.01.2009. 12:49 ] @
OK, evo je:
[ johnny_hush @ 04.01.2009. 13:57 ] @
Hvala Proko, pozdrav!