[ petarm @ 05.01.2009. 14:43 ] @
Sta mislite o ovakvom prelasku sa Furije reda na Furije integral?

Reci cu da je aperiodicna funkcija periodicna funkcija sa beskonacnim periodom.

gde je

Ovo mogu zapisati kao

s obzirom da integralim po -u. Zamenim to u gornji red:

Kad postaje kontinuirana varijabla, posto i ide od do npr. , , a igra ulogu

i eto nama Furije transformacije!

[ Nedeljko @ 06.01.2009. 13:11 ] @
Vidi u udžbeniku analize II od Adnađevića i Kadelburga tačku "Furijeov integral" na kraju knjige. Imaš put do integrala preko reda.
[ petarm @ 17.01.2009. 10:25 ] @
Pogledao sam knjigu i evo kacim moj odgovor uz ovaj post!
[ petarm @ 27.01.2009. 12:15 ] @
Ima li odgovora na ovo?
[ Nedeljko @ 28.01.2009. 11:05 ] @
Koliko se secam, furijeova transformacija je operator definisan na prostoru integrabilnih funkcija, dakle . Tada Furijeova transformacija funkcije postoji. Integrabilnost funkcije znaci da je ta funkcija merljiva po Lebegu i da je , tako da je po osnovnoj integralnoj nejednakosti , odakle je . Ako pak funkcija pruipada prostoru , onda vaze Parsevalova jednakost i formula inverzije. Ne secam se bas svega najbolje. U svakom slucaju, te teoreme mozes naci u knjizi "Real and Complex Analyzis" autora Waltera Rudina.
[ petarm @ 29.01.2009. 12:19 ] @
Znam sigurno da za Parsevalova jednakost i formula inverzije zahtevaju . Pa Parsevalova jednakost i kaze da je dual od , . Samo onda bi bilo lepo po meni odmah reci funkcija je iz .
[ Nedeljko @ 29.01.2009. 13:54 ] @
Svakom vektoru moze se pridruziti ograniceni linearni funkcional prostora , (tj. vektor ) definisan na sledeci nacin: , pri cemu je samo preslikavanje antilinearno i svakom vektoru pridruzuje vektor iste norme. Takodje, Pomenuto preslikavanje je bijektivno, pa je otuda . No, ne vidim kakve veze to ima sa Parsevalovom jednakoscu.

Da bi Furijeova transformacija funkcije uopste postojala, treba da bude , tako da Parsevalova jednakost i formula inverzije zahtevaju da bude ali pogledacu u Rudinu, pa cu ti reci sve tacno.
[ petarm @ 30.01.2009. 20:26 ] @
Citat:
Nedeljko: Svakom vektoru moze se pridruziti ograniceni linearni funkcional prostora , (tj. vektor ) definisan na sledeci nacin: , pri cemu je samo preslikavanje antilinearno i svakom vektoru pridruzuje vektor iste norme. Takodje, Pomenuto preslikavanje je bijektivno, pa je otuda . No, ne vidim kakve veze to ima sa Parsevalovom jednakoscu.

Ja to malo posmatram sa fizicarskog aspekta. U kvantnoj mehanici funkcija stanja koja daje svu informaciju o nekom kvantnom sistemu ne moze biti funkcija polozaja i impulsa zbog relacija neodredjenosti. Dakle imamo funkciju ili koordinata ili impulsa. Postulat km je da je ova funkcija iz . Prelaz iz koordinatne u impulsnu reprezentaciju dat je preko FT. A ja volim da posmatram to na sledeci nacin:

kao prelaz u
[ Nedeljko @ 31.01.2009. 10:20 ] @
I šta je Furijeova transformacija funkcije ?
[ petarm @ 31.01.2009. 12:11 ] @
Ne vidim na sta ciljas?
[ Nedeljko @ 31.01.2009. 12:27 ] @
Izračunaj, pa ćeš da vidiš. Funkcija koju sam naveo definitivno pripada prostoru ali nema Furijeovu transformacju.
[ petarm @ 31.01.2009. 21:12 ] @
Ok! Dobija se da integral divergira. Za one slucajeve u KM nece ipak biti ovakvih problema jer su sve funkcije odnosno neprekidne ( su gustine verovatnoce). Ipak ne bi bilo lose da ovo malo prodiskutujemo. Naravno ovim si mi pokazao da nije dovoljno kod ovog prelaza da kazem samo da je iz . Interesantno je da je ova fja i iz . Zanimljivo je takodje da Laplasova transformacija ove funkcije postoji . Da li smatras da je pravilno reci ako za neku fju FT npr. definisana kao ne postoji treba mnoziti integrand sa i svesti to na LT.