|
[ Dexim2008 @ 08.01.2009. 19:55 ] @
| Ovo mi je malo stariji komp, ali ipak, došlo je vreme da mu zamenim napajanje (dok ne smognem para za novu mašinu).
Dakle, koje biste mi napajanje predložili za ovo:
Matična ploča: Asus A7V8X-X
Procesor: AMD AthlonXP 2500+ Barton 1.83 GHz
2 x 1GB DDR memorije
Grafička karta: Ati Radeon 9250
TV karta: Leadtek WinFast TV 2000 XP
2 hard diska: Seagate 500 GB ATA
Agere 56k modem
Floppy disk
4 ventilatora od 12cm
Na USB portovima prikačeni štampač, web kamera, miš i tastatura
Ne nameravam da ga nadograđujem novim komponentama, overclockujem CPU, da ga koristim za igrice, 3D modeliranje ili video obradu.
Zanima me "best-buy" varijanta, znači, da je i dovoljno kvalitetno, a i da nije skupo (do 40-ak evra).
Nisam baš nešto preterano iskusan sa napajanjima, pa vas molim za pomoć.
Unapred hvala svima koji pokušaju da pomognu! 
P.S.
Veoma mi je važno da napajanje ima dobru EMI zaštitu, da ne ometa prijem na TV karti. Trenutno imam nekog najjeftinijeg kineza koji mi ometa prijem na skoro svakom kanalu, zato i moram da ga zamenim (jer sam SIGURAN da je on kriv tj. kad stavim drugo napajanje slika je skoro savršena). |
[ Binary Mind @ 08.01.2009. 23:03 ] @
Ovo napajanje je i vise nego dovoljno za tvoju konfiguraciju. Kosta svega tridesetak evra a u specifikacijama mozes videti koje sve sertifikate ima sto se tice RFI/EMI...
[ Dexim2008 @ 09.01.2009. 08:29 ] @
E, baš ti hvala, Binary Mode, to napajanje sam i ja imao u vidu, posebno što ima pojačanu EMI zaštitu (FCC i CISPR 22 - oba Class B, što je bolje od Class A, koji većina "ping-pong" i "kung-fu" napajanja ima).
Dvoumio sam se između tog i Chieftec GPS-350FB-101A 350W, ali mi je ipak bilo potrebno mišljenje nekog ko je malo posvećeniji kompjuterskom hardveru od mene.
Inače, kako sam došao u posed ovog groznog "kineza"?
Nedavno sam kupio novo Frontier kućište (jeftino, a funkcionalno, elegantno i lepo, "Luster") kod jednog renomiranog domaćeg distributera i, normalno, mislio sam da ću uz njega dobiti i Frontierovo napajanje, koje nije baš čista katastrofa. Kad ono, oni mi uvalili neko TOTALNO NEBRENDIRANO, bez ikakvog imena, napajanje, preko kojeg su samo nalepili svoju nalepnicu s logoom svoje firme i nekim, kao, "tehničkim podacima" (voltaža, amperaža, snaga pojedinih grana).
I naravno - katastrofa. Ometa skoro sve kanale s TV kartice, i to do nivoa neprepoznatljivosti, svi naponi nestabilni, +3.3V stalno pada ispod 3.0.... katastrofa...
A kad stavim svoje staro, takođe jeftino Everest napajanje, sve OK. Nema nikakvih RF smetnji, naponi stabilni, ali podosta ispod nominalnih vrednosti, jer je to napajanje, verovali ili ne, za 4 godine bilo upaljeno preko dve i po godine (kao i hard disk koji sam istom prilikom kupio, tako i znam, iz SMART-a diska).
Eto, zato moram da kupim novo napajanje.
Hvala, Binary, još jednom na kompetentnom savetu.
Ako neko ima bolju preporuku, neka što pre kaže, jer u ponedeljak idem da pazarim ovo što mi je Binary preporučio. 
[ ptak 13. @ 10.01.2009. 14:23 ] @
Imas dobrih napajanja sad a jeftinih, prosetaj po netu...da cu ti sad linkove na PP....
[ Dexim2008 @ 10.01.2009. 21:30 ] @
Razmišljao sam o ovom "Codegen PSU 500W (400X) 20-24 pin.SATA CE PFC TC 22dB low noice fun", na sajtu prodavca je opisano kao "Veoma kvalitetno napajanje snage 500W, sa dvostrukim konektorom za konekciju kako sa starim, tako i sa najnovijim tipovima matičnih ploča. Omogućava prijatan rad, obzirom da prilikom rada oslobadja buku od svega 22dB.", ali sam kasnije na više foruma pročitao da je to samo malo poboljšan "kung-fu" kinez. Što je još gore, čak ni na sajtu proizvođača nema ni reči o njemu, nikakve specifikacije, ništa.... pa sam odlučio da idem "na sigurno" i uzmem Chiefteca ili TT-a. (Nakon Binaryjevog saveta definitivno TT-a).
[ Binary Mind @ 11.01.2009. 00:35 ] @
A sta to znaci low noice fun? 
[ Dexim2008 @ 11.01.2009. 06:59 ] @
Nećeš mi verovati, ali i ja sam, na kraju prethodnog posta, postavio baš to pitanje.
Ali sam ga ipak obrisao, jer sam se setio da taj dobavljać/distributer/prodavac, za razliku od većine, ima kvalitetno urađen sajt, sa slikama i opisima stotina ili čak hiljada proizvoda, pa mi bilo malo neumesno da to istaknem. Nisam želeo da uvredim ljude koji se ipak mnogo trude da dobro prezentuju proizvode koje prodaju.
Ali što su mi uvalili onako loše napajanje (uz kućište), to im stvarno neću oprostiti i gledaću ubuduće da manje kod njih kupujem. Evo, sad ću, na primer, kod drugog prodavca da pazarim tog Thermaltake-a što sam naumio (mada oni ni nemaju TT u ponudi, ali ne bih kupio kod njih ni da ga imaju, jer su ispali nekorektni, tj., narodski rečeno, "izradili me").
[ Binary Mind @ 11.01.2009. 12:15 ] @
To sa stavljanjem ping pong napajanja u kucista ne rade samo oni vec dosta firmi uvoznika kucista sa generickim nanpajanjima. Znam iz iskustva :) Inace i Frontier napajanja su kung fu pa se ne bi mnogo usrecio i da si dobio ono sto je islo uz kuciste...
[ Dexim2008 @ 11.01.2009. 14:47 ] @
U pravu si, ni Frontier ili neko K(r)ME me ne bi baš usrećilo, ali verujem da ne bi bilo baš ovoliko loše.
Na primer, ni taj Everest, koji sam pre imao u mašini, nije ime koje baš uliva poverenje, ali... radi skoro bešumno, na dodir je zimi skoro hladno, a leti mlako, skoro je bešumno i stvara smetnje tek na ponekom kanalu na TV karti.
A kod ovog ventilator duva ko mahnit, prilično je toplo na dodoir i ometa TV kartu ko uređaj za električno zavarivanje.
Inače, primetio sam jednu stvar. Pošto sam primetio da čim opteretim procesor iznad 20-30% +3.3V napon padne ispod 3V, proverio sam da li je ATX konektor dobro spojen na ploču. Jeste bio dobro spojen, ali kad sam prstima povukao žice koje idu u taj ATX konektor, malo ih stisnuo i zategao , +3.3V napon, koji je inače bio negde oko 2.9V, odmah je skočio na 3.29V. Onda sam ja malo uvrnuo žice tog ATX konektora, zarotirao ga nekoliko puta, tako da žice ostanu same zategnute, i, zamislite, +3.3 napon mi više nije padao ispod 3 i ostao je dosta stabilan, na nekih 2.9V. Ali je zato +5V napon, koji je bio stalno negde oko 4.9-5, pao na 4.7 i postao jako nestabilan, stalno varira kao: 4.73, 4.703, 4.735...
A broj kanala koji nemaju smetnje popeo se sa nekih 2-3 na nekih 7-8.
Zanimljivo, a? Izgleda da i kvalitet izrade samih konektora, tj. kako su žice spojene na pinove konektora, ima značaja kada su RFI smetnje u pitanju, kao i stabilnost napona...? Da li dolazi do nekakvog mikrovarničenja, povećanja otopra na spoju ili...? Ne znam, toliko nisam stručan. Samo vam prenosim vlastito iskustvo po tom pitanju.
Samo se iskreno nadam da neću imati problema s ovim novim Thermaltake-om što ću sutra da kupim... da mi bude dobar bar koliko i moj stari, dobri Everest... ne bi mi trebalo više.
[Ovu poruku je menjao Dexim2008 dana 11.01.2009. u 18:45 GMT+1]
[ Dexim2008 @ 12.01.2009. 12:30 ] @
Epilog priče:
I na kraju sam, silom prilika, kupio CHIEFTEC GPS-400AA-101A 400W.
(O tim "silama prilika" mogu da napišem par reči, ako nekog zanima.).
Rezultati:
- Nema smetnji na TV karti niti na jednom jedinom od 80 kanala koje mi SBB isporučuje.
- Svi naponi izuzetno stabilni, tek poneka oscilacijica, tu i tamo.
- Temperatura u kućištu niža za par stepeni (27 mobo, 39 CPU, pri sobnih 22 stepena Celzijusa)
- Prijatno osećanje da ti ceo sistem stoji na stabilnim i pouzdanim "nogama".
Inače, napajanje sam dobio u full retail pakovanju, sve lepo zapakovano u kutiju, umotano u najlon i sa kesicom silika gela.
Ako nekog zanima, evo poređenja u težini napajanja o kojima sam govorio u ovoj temi:
Moj stari Everest: 1 kg
No name kung-fu koji sam dobio uz kućište: 0.8 kg
Thermaltake Litepower 400W koji sam nameravao da kupim: 1.3 kg
Chieftec koji sam kupio: 1.8 kg
Jesam se malo više iskeširao nego što sam nameravao, al nije mi žao.  Verujem da sam kupio kvalitetnu stvar.
Pozdrav i hvala svima koji su mi pomogli u ovoj temi i na pp. 10x, dudes!
[ Binary Mind @ 12.01.2009. 22:30 ] @
Ako obavlja posao koji si mu namenio onda je OK, mada je u principu napajanja iz GPS serije koja je pravila Delta spadaju u najgoru seriju Chiefteca sa podosta falicnih primeraka, dok je ThermalTake bio poznat i po jos gorim napajanjima u proslosti, ali sadasnjost je drugacija i na strani ThermalTake-a, bar u cenovnoj klasi do 60 eura, dok kod skupljih napajanja su tu negde sem sto je Chief isplativiji jer je jeftiniji od TT-a. Litepower je negde po kvalitetu slican Antec Basiq BP500U napajanju koje takodje pravi Delta, a to je bolje od Chiefteca koji proizvodi Delta. Deo zasluge za tezinu tvog Chiefa nosi i debeli lim od koga je pravljeno njegovo kuciste. Kod kvalitetnijih napajanja tezina ponekad ne igra nikakvu ulogu.
[ Dexim2008 @ 12.01.2009. 23:43 ] @
I meni je žao što nisam uzeo tog TT-a, baš sam se bio nameračio, ali, avaj...
Čak sam ga umalo i kupio, bio na kasi, držao novac u ruci..... i onda riba vidi u kompu da ga je neko već rezervisao i kaže mi "izvini, dečko, dođi za par dana, ovo je jedini primerak koji imamo i nije za tebe" (da malo anegdotalno parafraziram). Malo je reći da sam bio razočaran.
A oni su jedina firma u gradu koji imaju Thermaltake-a.
E sad... to mi se kod njih već jednom dogodilo - da odaberem proizvod, dođem na kasu i onda mi prodavačica kaže da je taj artikal neko već rezervisao i da nemaju još jedan u prodavnici, već da će ga imati za par dana.... Da li je to koincidencija, ili neka njihova fora da kupca navedu da kupi drugi, malo skuplji model... ne znam. I ne zanima me. Malo skuplji model jesam kupio, ali ne kod njih, tako da, ako im je to bila neka šema da uzmu malo više para, ovog puta im nije uspela.
Moram reći da sam pomalo razočaran ponašanjem "velikih" firmi koje prodaju kompjutersku opremu.... Ponašaju se nekako... pilićarski.... uvaljuju škart, skraćuju garantni rok, kao "slučajno" pogrešno očitavaju cenu proizvoda, ne daju kesu uz stvar koju si kupio (jedan mi je rekao "stavi ga u džep" - HDD od 100 E koji sam kupio), drže proizvod van zakonskog roka na servisu... Sve u svemu, koriste se raznim cakama i trikovima da bi ti uzeli tek neku siću lovu.... Meni je to sve bzvz....
A renome firme? A obraz i lično dostojanstvo prodavca? A lojalnost i poverenje kupaca? Jel i to danas nešto vredi?
Što se tiče ovog Chiefa što sam ga danas kupio, za sada je sve tip-top... Koliko ja mogu da ocenim, zaista je u pitanju vrhunski proizvod. Daj Bože da tako i ostane.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|