|
[ ptak 13. @ 08.01.2009. 23:40 ] @
| E ljudi ovo je zadatak koji sam cuo od profesorke matematike, ali je resenje zadrzala za sebe, da li neko zna resenje, ako zna neka mi kaze...
Znaci tok price je ovakav
Car je pronasao lepu devojku u koju se zaljubio i hteo je za sebe. Devojka jeste bila lepa, ali se znalo da je i pored toga jako jako pametna, mudra, intalegentna...Car naredi da mu je dovedu na razgovor i da je ubedi da se venca za njega, a poznato je da ona iz postovanja ne bi smela odbiti carevu ponudu za brak. Careve sluge pozovu devojku i ona dodje na razgovor, i pristane da razgovor sa carem nastavi setajuci jednom stazom. Staza je bila takva da je bila sva sastavljena ( poplocana ) od crnih i belih kamencica....Posto je car konacno dosao do svog pitanja i pitao je da li zeli da se uda za njega, a devojci se car nije dopadao, resila je da ga mudro odbije i ne uda se za njega. Rekal mu je sledece : " Dragi moj care, pristacu da se udam za tebe, ali samo pod jednim uslovom. Vidis ovu stazu, sva je sastavljena od crnih i belih kamencica, ajdemo ovako, uzmi ti jednu neprovidnu tamnu platnenu kesicu i u nji stavi jedan crni i jedan beli kamen, ako ja izvucem i kesice beli kamen ja cu biti slobodna, ako izvucem crni udacu se za tebe." Car na to pistane, izvadi tamnu kesicu ( neprovidnu ) i sagnu se, uze dva kamena, ali uze dva crna kamena kao bi devojka sigurno izvuka crni kamen i postala njegova zena, devojka to spazi, vidi da je car stavio u kesicu dva crnma kamena....
Ovde prica staje, sledeca slika je da je devojka slobodna....
Zadatak je originalno ovako postavila profesorka, ali ja i pored 10-ak dana razmisljanaj nemam resenja, ajde ako neko zna resenje neka mi kaze da ne lupam glavu vise.... |
[ Shadowed @ 09.01.2009. 00:33 ] @
Sve vreme drzala u ruci beli? 
[ Bojan Basic @ 09.01.2009. 02:25 ] @
[ ptak 13. @ 09.01.2009. 11:10 ] @
Ako sam dobro skontao resenje je da je pojela kamen  ?!
[ galet@world @ 09.01.2009. 21:54 ] @
Citat: ako ja izvucem i kesice beli kamen ja cu biti slobodna
Posle izvlačenja devojka reče: Uvaženi care - u kesici se vidi šta sam izvukla!
[ zzzz @ 10.01.2009. 00:26 ] @
Ispao joj je taj izvučeni kamenčić na stazu.
[ ptak 13. @ 10.01.2009. 10:10 ] @
^ E da ovo bi bilo logicnije resenje nego da guta kamen, i onda je rekla ono sto je u kesici ustanovice sta sam izvukla  ...da ovo je logicno resenje  super, hvala ! ! !
[ Nedeljko @ 10.01.2009. 12:32 ] @
Matematički je sve to ekvivalentno utvrđivanju onoga što je u kesici.
[ petarm @ 10.01.2009. 13:24 ] @
Samo potencijalni matematicar bi naravno prvo dokazao egzistenciju kamena, a tek onda bi ga progutao dok za potencijalnu caricu vec zavisi od onoga sto radi u slobodno vreme... 
[ ptak 13. @ 10.01.2009. 13:56 ] @
Citat: petarm: Samo potencijalni matematicar bi naravno prvo dokazao egzistenciju kamena, a tek onda bi ga progutao dok za potencijalnu caricu vec zavisi od onoga sto radi u slobodno vreme... 
hehe ovo je dobro 
[ Nedeljko @ 10.01.2009. 14:09 ] @
Ne dokazuje se egzistencija onoga što je u zadatku dato.
[ petarm @ 10.01.2009. 14:45 ] @
Ja sam ipak posmatrao realnu situaciju. Odnosno kako bi izgledalo kad bi se matematicar nasao na mestu pot. carice. Dakle potencijalni matematicar u zadatku, a ne potencijalni matematicar koji cita zadatak
[ Nedeljko @ 10.01.2009. 19:42 ] @
Veruj mi da devojka matematičarka ne bi to dokazivala. No, kao fizičar bi trebao da znaš i zašto, tj. kako se matematika primenjuje van matematike, ali to je druga tema.
[ galet@world @ 10.01.2009. 22:01 ] @
Na jednoj pruzi dva voza jure u susret brzinom og 200 km/sat na pravoj pruzi. U trenutku sudara imaće relativnu brzinu od 400 km/sat i
potpuno elastičan kontakt preko odbojnika. Vagoni su od izuzetno čvrstog materijala i neće se pri tom deformisati niti će skliznuti sa šina.
Vozovi su super moderni tako da se ne zna šta je lokomotiva ni gde je ni šta su vagoni, ne vidi se ni gde su vagoni spojeni tako da
vozovi izgledaju kao dugačke gusenice.
U svakom vozu nalazi se po jedan putnik. Imaju li šanse da prežive sudar?
[ marko1981 @ 10.01.2009. 23:01 ] @
Ako su vozovi dovoljno dugački, a oni se nadju u "repovima" voza prilikom sudara, uz malu pomoć sile trenja, imaju neke šanse :)
[ ptak 13. @ 10.01.2009. 23:22 ] @
Zavisi u sta udare putnici prilikom gubitka ravnoteze, imaju sansu 1:100 u procentima 
[ Backy @ 10.01.2009. 23:33 ] @
ne mogu da se setim definicije potpuno elastičnog kontakta, ali ukoliko negativno ubrzanje u tom trenutku ne pređe vrednost pri kojoj pucaju unutrašnji organi možemo reći da će putnici preživeti...
[ sekvoja @ 11.01.2009. 01:02 ] @
"ako ja izvucem iz kesice beli kamen ja cu biti slobodna, ako izvucem crni udacu se za tebe."
Kljucno je ovo ja, s obzirom da ona treba da izvuce kamen iz kesice a ne car.
Znaci da je samo otsetala i nikad nije ni pokusala da izvuce kamen, tako nije ni
izvukla crni... :)
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 01:14 ] @
Citat: sekvoja: "ako ja izvucem iz kesice beli kamen ja cu biti slobodna, ako izvucem crni udacu se za tebe."
Kljucno je ovo ja, s obzirom da ona treba da izvuce kamen iz kesice a ne car.
Znaci da je samo otsetala i nikad nije ni pokusala da izvuce kamen, tako nije ni
izvukla crni... 
Mozda tebi ova reenica koju si citirao zvuci cudno, mozda sam lose napisao zadatak, svejedno dosli smo do resenja sto je bitno
Ajmo da resimo ovaj drugi i slobodno postujte zanimljive zadatke ovde...nadam se da modovi nemaju nista protiv 
[ galet@world @ 11.01.2009. 08:16 ] @
Da ne citiram - zna se šta je ko rekao - redom:
- Unutrašnjost voza je ispregrađivana postoje kupei, prostorije i t. d. tako da je razmak od pregrade do pregrade
mali da bi trenje nešto pomoglo.
- Pri brzini od 200 km/sat? - nema šanse da prežive kad udare u pregradu.
- Elastični kontakt vrlo kratko traje i tu su ogromne sile inercije i organi pucaju,a posle toga odbojnici daju
vozovima ubrzanje u suprotnom smeru i po završetku tog ubrzanja vozovi se opet kreću brzinama koje su
imali pre sudara ali u suprotnim smerovima.
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 12:58 ] @
^^ Zanimljivi ti ovi vozovi  stalno se krecu i sudaraju
Moje pitanje:
Pri kom ubrzanju pucaju organi....da li samo ako udarimo u nesto ili od same brzine  ?
[ Backy @ 11.01.2009. 13:11 ] @
http://hypertextbook.com/facts/2004/YuriyRafailov.shtml
piloti sa onim odelima izdržavaju do 10g (~98m/s 2), znači možemo da kažemo da 20g sigurno ubija... ne moraš ni u šta da udariš, već se organi pod inercijom sabijaju i pucaju od pritiska
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 13:38 ] @
aha, oduvek me zanimalo to oko pritiska i sl....a evo sad imam priliku da saznam nesto vise...poslao sam ti PP  ))))
ajmo jos neki zanimljiv zadatak,
Imam ja dosta zanimljivih matematickih trikova u nekoj knjizi od 1996...pa evo jednog...
Snalaznjivi vojnici :
Oficir je rasporedio 20 prispelih vojnika po sobama u kasarni, kao na donjoj slici. Po 7 na svakoj strani kasarne. Sutradan su mladim vojnicima dosla jos 3 druga u posetu. I da bi ostali sto duze zajedno, resili su da prenoce zajedno u kasarni.
Oficir je uvece izvrsio brojanje, video je da zbir vojnika po stranama kasarne iznosi 7, pa je zakljucio da ima onoliko vojnika koliko ih je i prispelo u kasarnu.
Sutradan drugovi koji su dosli u posetu nagovorise cetvoricu iz kasarne da podju sa njima. Kao i prosle veceri oficir je prebrojao vojnike i video da po stranama kasarne opet ima po 7 vojnika, sto mu je bilo dovoljno da zakljuci da su svi tu. Kako su se vojnici rasporedili u oba slucaja - u prvom slucaju njih 23 a u drugom slucaju njih 16, tako da zbir vojnika po stranama iznosi 7 ?
@Moderatori
jer smemo da nastavimo ovako sa zadatcima a da ne narusimo koncepciju foruma, ili da predjemo u top temu Najlepsi zadaci ?
[Ovu poruku je menjao ptak 13. dana 11.01.2009. u 15:27 GMT+1]
[ RMAN @ 11.01.2009. 14:07 ] @
Mislim da si pogresio u prvom slucaju, nije 24 vec 23 vojnika.
Evo ovako sam resio, valjda je dobro:
[att_img]
E da, na prvoj slici, ta 3 druga sto su dosla su u sredini, zaboravio sam da napisem 
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 14:30 ] @
^ Da u pravu si 23 je u pitanju, to je jedna od 100tinak stamparskih gresaka u ovoj knjizi, a ja je prepisao :)))
E posto si resio ovo, sad si provalio jos jedno resenje, ima jos jednog resenja kada je 16 vojnika u pitanju i raspored po kasarnama...ajde da vidim ima li jos neko neko resenje....mislim da ima samo jos jedno :)
[ zzzz @ 11.01.2009. 17:32 ] @
Citat: Na jednoj pruzi dva voza jure u susret brzinom og 200 km/sat na pravoj pruzi. U trenutku sudara imaće relativnu brzinu od 400 km/sat i
potpuno elastičan kontakt preko odbojnika. Vagoni su od izuzetno čvrstog materijala i neće se pri tom deformisati niti će skliznuti sa šina.
Vozovi su super moderni tako da se ne zna šta je lokomotiva ni gde je ni šta su vagoni, ne vidi se ni gde su vagoni spojeni tako da
Statistički gledano šanse da prežive su im ogromne.Još se u svijetu nije
desilo da nakon sudara u putničkom vozu nema preživjelih, dok za avio nesreće to nije slučaj.
[ RMAN @ 11.01.2009. 18:01 ] @
Evo jos resenja, a verovatno ima jos nacina nego me mrzi sad da trazim 
[att_img]
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 18:08 ] @
Da moze i tako, samo sto mozda rusi smisao zadatka, nisu sve sobe pune.....
ali evo ovo je bilo drugo resenje
Ajde dajte vi neki zadatak, vidim moderatori se ne bune  ajde, bas mi se lupa glava nekim zadatkom, dugo nisam, 10-ak dana nisam u skoli pa da malo protegnem moje sive mozdane vijuge ( kako to kaze Poaro ) 
[ RMAN @ 11.01.2009. 18:13 ] @
Evo nasao sam jos 5 resenja i ima ih jos samo me mrzi da ih napisem 
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 18:22 ] @
^Ala si se ti udubio u zadatak, pa napisi sitno na jednoj slici sve pa upload....:)
[ galet@world @ 11.01.2009. 18:35 ] @
Putnici mogu i da iziđu iz voza ili da vise na na prozorima ili da se popnu na ravan krov ili da trče hodnicima vagona i sve ostalo
što mogu i u klasičnim vozovima izuzev kočenja.
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 18:42 ] @
Ako je zadatak koncepiran tako kako pise ne trebamo izmisljati sta sve putnici mogu da urade, moze voz i da bude prazan a :) ili nesto sl. Pitanje je ovako jasno a odgovor je na vama da date....
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 18:50 ] @
Pazite ovo
Ajde sad matematicari a je neki broj i dokazao sam da je a=2a znaci matematika ne valja  juhu ja sam Arhimed....
[ veselinovic @ 11.01.2009. 19:03 ] @
putnici u vozu imaju veliku sansu da prezive sudar pod odredjenim uslovima. 1. da se nalaze sto dalje od pocetka voza
2. da u vozu nema pregrada u koje mogu udariti
3. da sjede na podu voza, a da je pod relativno gladak
4. da je koeficijen trenja takav da nece udariti u celo voza pri usporavanju ni u kraj voza pri negativnom ubrzavanju
[ marko1981 @ 11.01.2009. 20:13 ] @
Podelio si obe strane jednacine sa 0, a to ne sme.
Tako mozes dokazati i da je 13=14.
0 * 13 = 0 * 14
skratimo 0
13 = 14
:)
[ galet@world @ 11.01.2009. 20:24 ] @
Ali Veselinoviću te smo uslove isključili, pa čak i da nema pregrada voz nije dovoljno dugačak da trenje smanji
brzinu putnika na podnošljivu pri udaru u čelo voza. Uostalom dodajmo i ovo - pod je gladak kao led iako to u
zadatku ne piše.
[ sonus70 @ 11.01.2009. 20:34 ] @
Citat: ptak 13.: Pazite ovo :D
Ajde sad matematicari a je neki broj i dokazao sam da je a=2a znaci matematika ne valja :) juhu ja sam Arhimed....
A odakle ti da je (a-b) 2 = (a-b)(a+b) ?
[ galet@world @ 11.01.2009. 20:41 ] @
Citat: ptak 13.: Pazite ovo :D
Ajde sad matematicari a je neki broj i dokazao sam da je a=2a znaci matematika ne valja :) juhu ja sam Arhimed....
Ja nisam matamatičar i sa njima se svađam oko ovoga
Znaš li šta ovo znači : (a - a) * (a + a) = (a - a) *a ?
Ja to ovako čitam: nepostojanje a + a je isto što i nepostojanje a
jer izraz (a - a) znači nepostojanje, ali matematičari su tvrdoglavi, (oni tako ne misle)
a iz nepostojanja dveju različitih stvari ne možeš zaključiti da su one jednake
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 22:25 ] @
Citat: marko1981: Podelio si obe strane jednacine sa 0, a to ne sme.
Tako mozes dokazati i da je 13=14.
0 * 13 = 0 * 14
skratimo 0
13 = 14

Da ti si skontao o cemu se radi i ovo je tacno resenje zadatka...
Citat: sonus70: A odakle ti da je (a-b) 2 = (a-b)(a+b) ?
Ako ja ne gresim to je razlika kvadrata, bar se tako naziva....mislim da je to apsolutnotacno  Citat: galet@world: Ja nisam matamatičar i sa njima se svađam oko ovoga
Znaš li šta ovo znači : (a - a) * (a + a) = (a - a) *a ?
Ja to ovako čitam: nepostojanje a + a je isto što i nepostojanje a
jer izraz (a - a) znači nepostojanje, ali matematičari su tvrdoglavi, (oni tako ne misle)
a iz nepostojanja dveju različitih stvari ne možeš zaključiti da su one jednake
Dobro ti si takodje odgovorio tacno ali ok, e i nisam matematicar ali volim matematiku. Ne mogu da kazem da sam matematicar jer se ne bavim toliko njome da sebi mogu priustiti zvanje Matematicar  Inace ok, ovo je takodje tacno.
P.S. Postavio samo jos jedan zadatak u top temi najlepsi zadaci
Pozdrav ! ! !
[ sekvoja @ 11.01.2009. 22:52 ] @
Citat: ptak 13.: Ako ja ne gresim to je razlika kvadrata, bar se tako naziva....mislim da je to apsolutnotacno
To je kolko se secam kvadrat razlike a ne razlika kvadrata...
Znaci (a-b) 2 = a 2-2ab+b 2
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 23:08 ] @
Citat: sekvoja: To je kolko se secam kvadrat razlike a ne razlika kvadrata...
Znaci (a-b) 2 = a 2-2ab+b 2
Ok nije sija nego vrat, ok. :))))
A jer onda ono gore netacno ili sta je u pitanju......?!?!?!?!
[ ptak 13. @ 11.01.2009. 23:22 ] @
Evo jos jednog zadataka, takodje nemam resenje :)
Citat:
Marija je prvi utorak provela u Beogradu, a prvi utorak posle prvog ponedeljka u mesecu provela je u Novom Sadu. Sledeceg meseca, Marija je prvu sredu provela u Nisu, a prvu sredu posle prvog utorka u mesecu provela je na Zlatiboru.
Gde je Marija te godine provela 8. mart ?
Zadatak je bio na republickom takmicenju iz matematike ako se ne varam....moze se naci preko google, ali nema resenja....
[ barum @ 12.01.2009. 00:42 ] @
Na Zlatiboru. I februar te godine ima 29 dana u mesecu. :)
[ Branimir Maksimovic @ 12.01.2009. 06:24 ] @
Pa vrlo prosto. Rekla je da je u kesicu stavio dva bela kamena i on joj je poverovao.
Pozdrav!
[ ptak 13. @ 12.01.2009. 11:25 ] @
Citat: barum: Na Zlatiboru. I februar te godine ima 29 dana u mesecu. 
Da i moja profesorka kaze da je to resenje, aj napisi nesto postupnije, nije mi jasno zasto....aj molim te
Citat: Branimir Maksimovic: Pa vrlo prosto. Rekla je da je u kesicu stavio dva bela kamena i on joj je poverovao.
Pozdrav!
Ovo tek nerazumem pa rekli smo resenje, znaci u kesici su bila dva crna kamencica, ona izvuce jedan i ispusti ga, kako car nije video sta je izvukla, a znao je, ona ga nadmudri pa mu rece to sto sam izvukla znacemo zato sto je u kesici ostao jedan koji je suprotne boje. Ostao je crni u kesici znaci trebalo bi da je izvukla beli. A posto je car varao nije mogao da joj kaze da je varao....stoga devojka je slobodno...nadam se da sam lepo objasnio 
[ h4su @ 12.01.2009. 13:38 ] @
I mjesec mart pocinje sa srijedom(februar 29 dana) pa ce 8 biti prva srijeda posle prvog utorka
[Ovu poruku je menjao h4su dana 12.01.2009. u 15:15 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao h4su dana 12.01.2009. u 15:15 GMT+1]
[ galet@world @ 12.01.2009. 18:09 ] @
Ona moja dva putnika u vozovima su već poginula, ako se nisu setili da iziđu na krov vagona.
(Ovo je više nego pomoć u rešavanju ovog zadatka)
[ barum @ 12.01.2009. 23:09 ] @
Citat: ptak 13.
Da i moja profesorka kaze da je to resenje, aj napisi nesto postupnije, nije mi jasno zasto....aj molim te
Ovako,
Citat:
Marija je prvi utorak provela u Beogradu, a prvi utorak posle prvog ponedeljka u mesecu provela je u Novom Sadu.
Pošto su dva različita utorka u pitanju (provela ih je u različitim mestima) onda treba prvo odrediti koji datumi dolaze u obzir. Ovo je najozbiljniji deo zadatka. Prvi utorak može biti datum iz skupa {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} i ako se označi sa d1 (datum prvi) d2 = d1+7 je datum drugog utorka a to su mogući datumi {8, 9, 10, 11, 12, 13, 14}. Pošto je drugi utorak imao ponedeljak ispred njega to znači da ga prvi utorak nije imao i to sužava izbor d1 na jedinu moguću vrednost 1 jer samo tada ponedeljak koji prethodi pripada prethodnom mesecu. d2 = d1+7 = 1+7 = 8. Znači prvi utorak je jedino mguće da je prvi u mesecu a drugi utorak je osmi u mesecu. Do sada se samo to zaključuje i nema govora o kom se mesecu radi. Sličan prethodnom, iskaz
Citat:
Sledeceg meseca, Marija je prvu sredu provela u Nisu, a prvu sredu posle prvog utorka u mesecu provela je na Zlatiboru.
Nam opet može jednoznačno ukazati na to da se u sledećem mesecu prva sreda pada prvog u mesecu a druga sreda osmog u mesecu. Dakle potpuno istim rezonovanjem kao malo pre.
Dalje, prvi u mesecu se u ova dva susedna meseca pomerio za plus jedan, tj. bio je utorak a u sledećem mesecu sreda. To nam može reći da je ostatak pri deljenju broja dana prvog od ta dva meseca sa 7 (broj dana u nedelji) jednak jedinici. Koji brojevi imaju takav ostatak kada se dele sa sedam: 8, 15, 22, 29, 36, ... Od ovih brojeva jedino broj 29 dolazi u obzir da pretstavlja broj dana nekog meseca i to je jedino februar mesec. Dakle, sledeći mesec je mesec mart i prva sreda je prvi mart a druga sreda je osmi mart i te druge srede je ženska išla na Zlatibor. :)
[Ovu poruku je menjao barum dana 13.01.2009. u 18:11 GMT+1]
[ holononi @ 26.03.2009. 00:22 ] @
Citat: Ajde sad matematicari a je neki broj i dokazao sam da je a=2a znaci matematika ne valja juhu ja sam Arhimed....
U matematici NIJE DOZVOLJENO DELJENJE NULOM, (a-a)=0.
Sledi da dokaz a=2a nije zasnovan na matematičkoj logici.
U svakom slučaju lepo je da sam pokušavaš da rešavaš probleme.
[ ptak 13. @ 26.03.2009. 15:03 ] @
Citat: holononi: U matematici NIJE DOZVOLJENO DELJENJE NULOM, (a-a)=0.
Sledi da dokaz a=2a nije zasnovan na matematičkoj logici.
U svakom slučaju lepo je da sam pokušavaš da rešavaš probleme.
Heh malo sam se nasalio na osnovu tog zadatka, shvatio sam gde je greska  odnosno u cemu je fol....
Hvala u svakom slucaju 
[ mihajilo @ 26.03.2009. 16:16 ] @
zadaak sa putnicima vozova je bez veze ako je resenje sledece:
putnici su se popeli na krov i u trenutku sudara skocili uvis. u tom slucaju su ostali zivi, ali prema tome, zakljucak je da postoje sanse(vrlo male, ali postoje), da prezive. a cak prema fizici postoji verovatnoca da pri sudaru vozovi prodju jedan kroz drugi a da se ne ostete(bese to teorija o potencijalnoj jami cini mi se, davno je to bilo pre 5-6 godina). Mi smo ucili iz fizike to na ovaj nacin, ako dovoljan broj(primera radi deset na cetrdeseti puta iliti 10E40 :)) puta pokusamo da prodjemo kroz zid, mozda cemo se jednom naci sa druge strane, a da zid ostane ceo i neostecen kao i mi, ali samo u tom jednom pokusaju, ne racunaju se ostecenja u 10E40-1 :).
[ maliliki @ 27.03.2009. 22:47 ] @
Evo još jednog po meni zanimljivog zadatka:
Dva čoveka, A i B, sretnu se na ulici i razgovaraju.
A kaže: ‘Imam tri sina. Svi oni imaju danas svoj rodjendan.’
B pita: ‘ Koliko godina imaju tvoji sinovi? ’
A odgovara: ‘ Proizvod brojeva njihovih godina je 36. ‘
B: ‘ Daj mi jos koju informaciju. ‘
A, pokazujući na kuću ispred njiih: ‘ Zbir brojeva njihovih godina je jednak broju prozora na ovoj kući. ‘
B posle izvesnog razmišljanja: ‘ Treba mi još neki podatak. ‘
A: ‘ Moj najstariji sin ima plave oči. ’
‘ To je dovoljno’ , kaže B i daje tačan odgovor.
Koliko godina imaju sinovi?
[ holononi @ 27.03.2009. 23:46 ] @
Citat: Koliko godina imaju sinovi?
2, 2, 9
[ galet@world @ 28.03.2009. 22:21 ] @
Citat: mihajilo: zadaak sa putnicima vozova je bez veze ako je resenje sledece...
Da, ali to nije rešenje - rešenje je vrlo jednostavno i vrlo interesantno - pažljivo pročitaj zadatak.
[ EArthquake @ 03.11.2009. 22:42 ] @
zasto 2 2 9 ? zasto ne 3 3 4 recimo ?
[ petarm @ 03.11.2009. 23:18 ] @
Da je 3,3,4 zbir njihovih godina je 10. Da je pogledao kucu i video 10 prozora ne bi trazio vise podataka! Znao bi tacno koliko deca imaju godina jer su jedina tri prirodna broja ciji je zbir 10, a proizvod 36 bas 3,3 i 4. Ovako je bio u nedoumici. Video je neki broj gde je imao 2 mogucnosti. Video je 13 prozora. Ocito je moguc slucaj da deca imaju 1,6,6 godina. A onda je saznao podatak da postoji najstariji od njih. Da je informacija umesto najstariji sin ima plave oci bila npr. najmladji sin je prohodao resenje bi bilo 1,6,6. Ovako je 2,2,9.
[ Nedeljko @ 03.11.2009. 23:29 ] @
galet@world
Pa, ako su se popeli na krov, onda je to slučaj ekvivalentan slučaju voza bez kupea i pregrada, tj. uz pomoć sile trenja itekako mogu da prežive.
[ galet@world @ 11.11.2009. 23:12 ] @
Citat: Nedeljko: galet@world
Pa, ako su se popeli na krov, onda je to slučaj ekvivalentan slučaju voza bez kupea i pregrada, tj. uz pomoć sile trenja itekako mogu da prežive.
Pa nije ekvivalentan slučaj jer voz ima pregrade, a na krovu nema pregrada
Uostalom evo rešenja:
[ ptak 13. @ 12.11.2009. 00:59 ] @
Opa posle 10 meseci eto nekog resenja  fino fino  hehe
Nego meni to i dalje malo nelogicno, kako su to sad vozovi suplji pa jedan predje u drugi a drugi u prvi voz, malo je nelogicna ta zamena putnika, ali je resnje OK na neki nacin...donekle 
[ galet@world @ 12.11.2009. 07:21 ] @
Pa nisu vozovi tako šuplji, ali na krovovima jesu - tu nema ničega osim ravne površine krova.
Ovo je zaista moguće izvesti - ovo mi je jednom prilikom palo napamet i više se ne sećam zbog
čega - naravno, to bi moglo da se izvede i da su vozovi skroz šuplji, ali takvih nema pa putnici
moraju da iziđu na krov i da paze da se njih dvojica ne sudare.
[ Nedeljko @ 12.11.2009. 08:33 ] @
Nisi dobro pročitao moju poruku:
Citat: Nedeljko: Pa, ako su se popeli na krov, onda je to slučaj ekvivalentan slučaju voza bez kupea i pregrada, tj. uz pomoć sile trenja itekako mogu da prežive.
Dakle, krov <=> voz bez kupea i pregrada.
[ ptak 13. @ 12.11.2009. 14:12 ] @
Ako ja ne gresim to je ovaj zadatak.
Na jednoj pruzi dva voza jure u susret brzinom og 200 km/sat na pravoj pruzi. U trenutku sudara imaće relativnu brzinu od 400 km/sat i
E sad me zanima nesto logicne prirode...
Ko je bre taj Chuck Norris koji moze na brzini od 200 km/h da stoji ili hoda na krovu voza ? Na 50-70 km/h je tesko zbog vazduha a zamisli na 200 km/h 
Ako stoje na krovu koja je verovatnoca da nece pasti sa voza prilikom elasticnog sudara, nije on bas tako elastican na ovoj brzini  ?
I dalje mi je zadatak i resenje sucmurasto, resenje mi je nelogicno na osnovu zadatka koji je postavljen...
[ galet@world @ 12.11.2009. 22:11 ] @
Citat: Nedeljko: Nisi dobro pročitao moju poruku:
Dakle, krov <=> voz bez kupea i pregrada.
Pa u redu je, Nedeljko, ali nema takvog voza, zadatak je principijelno postavljen -
radi se o "normalnom" vozu.
A rekao sam da postoji i takva mogućnost uz, naravno, uslov i da su i lokomotive šuplje
Citat: ptak 13.:
E sad me zanima nesto logicne prirode...
Ko je bre taj Chuck Norris koji moze na brzini od 200 km/h da stoji ili hoda na krovu voza ? Na 50-70 km/h je tesko zbog vazduha a zamisli na 200 km/h :D
Ako stoje na krovu koja je verovatnoca da nece pasti sa voza prilikom elasticnog sudara, nije on bas tako elastican na ovoj brzini :) ?
I dalje mi je zadatak i resenje sucmurasto, resenje mi je nelogicno na osnovu zadatka koji je postavljen...
Slažem se - gledano realno - ali zadatak je principijelno postavljen!
Čak se može postaviti i pitanje - zašto bi pali sa krova?
[ zzzz @ 13.11.2009. 00:00 ] @
Ovaj zadatak je sasvim u redu.Sjećam se da sam pročitao
u nekom vozu upozorenje "Bježite na krov ako primjetite da vam u
susret juri drugi voz".Pa opet:"Nagni se kroz prozor što više možeš",
ITD.
[ ptak 13. @ 13.11.2009. 00:10 ] @
@galet@world
Moglo bi se postaviti pitanje zasto bi pali ? Ali odgovor-a moze biti vise, tipa zbog gubitka ravnoteze, vetra, straha, svesti, klizavosti krova ( medjusobno trenje obuce i krova ) i jos gomila...
Citat: zzzz: Ovaj zadatak je sasvim u redu.Sjećam se da sam pročitao
u nekom vozu upozorenje "Bježite na krov ako primjetite da vam u
susret juri drugi voz".Pa opet:"Nagni se kroz prozor što više možeš",
ITD.
To po sistmu bezite na krov zgrade ako prizemlje gori a  zanimljiv ti taj voz, jel to onaj iz Harry Potera sa perona devet i tri osmine a ? 
[ galet@world @ 13.11.2009. 07:09 ] @
Citat: ptak 13.: @galet@world
Moglo bi se postaviti pitanje zasto bi pali ? Ali odgovor-a moze biti vise, tipa zbog gubitka ravnoteze, vetra, straha, svesti, klizavosti krova ( medjusobno trenje obuce i krova ) i jos gomila...
Moguće je, ali i ne moraju pasti s voza ni zbog čega od toga što si naveo.
Hvala na pažnji
[Ovu poruku je menjao galet@world dana 13.11.2009. u 20:42 GMT+1]
[ Nedeljko @ 13.11.2009. 08:23 ] @
Citat: ptak 13.: To po sistmu bezite na krov zgrade ako prizemlje gori a :) zanimljiv ti taj voz, jel to onaj iz Harry Potera sa perona devet i tri osmine a ? :)
Nije, nego  .
Pa, ako na tom krovu bar čučneš i osloniš se na ruke, nema šanse da padneš.
[ ptak 13. @ 13.11.2009. 13:24 ] @
Citat: galet@world: Moguće je, ali i ne moraju pasti s voza ni zbog čega od toga što si naveo.
Hvala na pažnji i "razumevanju"
Slazem se, moguce je ali ne mora da znaci. Nema na cemu, i nemoj ove navodnike na razumevanje, lose izgleda
Citat: Nedeljko: Nije, nego  .
Pa, ako na tom krovu bar čučneš i osloniš se na ruke, nema šanse da padneš.
Uh, zaboravio sam  odavno sam citao prvi deo Pottera 
Cucnes i oslonis se na ruke, moguce, slazem se ! Mada velika je brzina, ali dobro...
[ šogolj @ 05.04.2010. 19:35 ] @
sto se tice vozova .. to je ja mislim fazon kao i kod lifta koji pada u neboderu ... ono sto zelim reci je da ako putnici skoce u vozu u tacno odredjeno vrijeme pri sudaru dva voza sa perfektnom tacnoscu onda postoji najveca sansa za preziviti ;D ...
[ igorpet @ 05.04.2010. 20:40 ] @
Sto se tice vozova...
Jeste probali nekada jedan vrlo jednostavan eksperiment:
- stojite u vagonu (kupeu) u vozu koji se krece i skocite pravo uvis koliko mozete (ali ne toliko da udarite glavu u krov)
Kada doskocite da li ce to biti u istoj tacki odakle ste i skocili ili ce se pod pod vama "pomeriti" u pravcu kretanja voza?
Ako bi vas neko gledao spolja (stoji neko pored pruge) kroz prozor, kako bi njemu delovao ovaj skok? Da li bi i njemu skok delovao vertikalan ili bi delovao kao da se krecete i horizontalno?
Da fizika nije ovakva kakva jeste, skakanje po vozovima bi inace bio vrlo rizican sport a sila inercije, skakali ili ne, deluje pa deluje
[ holononi @ 06.04.2010. 21:33 ] @
Ako voz promeni brzinu klretanja dok si "ni na nebu ni na zemlji" razbićeš se. A ako se voz kreće konstantnom brzinom problem treba razložiti na slučajeve bezvazdušnog prostora i postojanja atmosfere, uticaja drugih polja osim gravitacionog itd.
Pored toga treba uzeti u obzir i amortizere na kojima se vagon ljulja, tvoju sposobnost da održiš ravnotežu. Dakle pokrenuo si veoma složeno pitanje. Savremena "nauka" ne može da odgovori na sva ta pitanja osim približno.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|