|
[ MARK123 @ 09.01.2009. 14:09 ] @
| Nasao sam ovo na netu trebace mi za pumpu za parno grejanje posto su restrikcije ceste a ja se zaledjuem.Postujem sto mi je Proko dao semu ali da bi izbegao premotavanje,ovo mi se ucinilo interesantnim(laksim) sa trafo iz pc ATX napajanje EI33 model ferita.Pise do 120 w a to mi je dovoljno jer maksimum pumpa u trecoj brzini je 80w.E sad molio bih neko strucniji da kaze jer u textu nevidim kojim induktivitetom je ona zavojnica(broj zavoja,debeljina zice i sa koji promer je ferit). |
[ robert63 @ 09.01.2009. 15:02 ] @
Kod ove seme sa SG3525 pise da je " high-frequency transformers"
a to bi trebalo da znaci da je 70-100 Khz ( na primer).
A za pumpu za centralno grejanje treba 50 Hz,,,,,,,,,,,,,,a ne neki Kiloherzi.
Cini mi se da to "nece da moze",,,,,,,,,,,,,,,sta mislis Marko ?
poz
[ JECHAM @ 09.01.2009. 15:10 ] @
Nisam siguran ali mislim da ovaj pretvarac za tu snagu radi na malko vise od 50 Hz tako da bas i nece da odgovara za pumpu za grejanje(niti za bilo koji drugi motor) vec za neku sijalicu ili mali grejac...
To sto se koristi feritni trafo ne znaci da ce da da veliku snago posto tebi treba 50 Hz.
[ MARK123 @ 09.01.2009. 15:34 ] @
da u pravo ste nisam primetio hvala puno pozdrav
[ WAN @ 09.01.2009. 18:22 ] @
Jeftinije i bolje rešenje je da kupiš neki jeftini ups 300VA i nakačiš akumulator od 45Ah.
Ukoliko imaš česte probleme sa nestankom el. energije jednostvano akumulkator neće da se napuni jer je struja punjenja iz upsa manja
od 1 A što znači da bih se akumulator punio nekih 50 sati kada bih se ispraznio.
Dobro da na njega nakačiš veći punjač sa strujom punjenja 5A i napraviš eletroniku za punjenje...
Naravno postavi aktivno hlađenje u upsu da haldi fetove i trafo...
ama.
[ robert63 @ 09.01.2009. 19:58 ] @
Pumpu centralnog grejanja mozda ovo zavrti:
[ MARK123 @ 10.01.2009. 12:25 ] @
Ok hlava puno a to o vezi punjaca za akumulator jel moze ova sema? posto je vec bila na forumu...i jos ako ima neko pcb :)
P.S.Nadam se da se proko ne ljuti sto sam okacio semu bez njegove dozvole :)
[ robert63 @ 10.01.2009. 19:25 ] @
Naravno da se Proko NE ljuti,,,,,
Covek je nudio i sakom-i-kapom-tu-semu svakom zaintersovanom,ko hoce da napravi pretvarac.
To znaci da se ta shema pokazala kao bas dobra.
Marko a Ti nisi verovao Proki,kad Ti je pricao da 12,,na 220,,,pa trafo,pa,glomazan,,,,,,
prvo Si krenuo na kiloherze,,,pa si se opet vratio onome sto ipak "radi-kako-valja"
50 Hz je malko veca bravarija,,,,
Marko,,,polako,,,sve sto zapne pitaj,,i NE brzaj,,,,da ne spalis,,elemente,,
Poz
[ miksat @ 11.01.2009. 00:14 ] @
Ovo je sema koju sam isprobao i radi Ok... da bih izbegao 2 transformatora,iskoristio sam diode u IRFZ-ovima, i malo izmenio preklapanje (u folderu MOJE...) 
Sve ostalo je po šemi samo što sam koristio releje za auto -30A kontakti,tako da sam stavio jači T4, a kao ograničenje struje auto sijalicu 21W... (bio mi je pri ruci, i pokazao se korektno,potpuno prazan aku. ,početna struja 4.3 A..)
Transformator bi bilo poželjno da je 220/2*12, i sa izvodom na 280V da bi regulacija radila korektno i sa ispražnjenim akomulatorom.
poz
P.S.
ako bi se koristio kao UPS,potrebno je skratiti vreme za soft-start, inače za pumpu CG radi bez greške!
i sijalica je ipak bila 45W...
[Ovu poruku je menjao miksat dana 11.01.2009. u 01:24 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao miksat dana 11.01.2009. u 14:56 GMT+1]
[ MARK123 @ 11.01.2009. 23:26 ] @
Ja molim dal neko moze da uradi pcb za Prokinu semu...hvala puno
[ MARK123 @ 12.01.2009. 18:45 ] @
Ja odustajem
[ veselinovic @ 12.01.2009. 19:17 ] @
Citat: robert63:
Marko a Ti nisi verovao Proki,kad Ti je pricao da 12,,na 220,,,pa trafo,pa,glomazan,,,,,,
prvo Si krenuo na kiloherze,,,pa si se opet vratio onome sto ipak "radi-kako-valja"
50 Hz je malko veca bravarija,,,,
Marko,,,polako,,,sve sto zapne pitaj,,i NE brzaj,,,,da ne spalis,,elemente,,
Poz
Jeli Roberte, a jel moze KHz, pa se ispravi, pa ful most od nekih IRF tranzistora da secka 50 Hz. Ono napon cetvrtka, ali motorce je ionako niskopropusni filter pa ce se struja pribliziti sinusoidi ( bice dvije eksponencijalne funkcije). doduse malko ce da zuji, ali nista strasno.
Mozda ipak moze malo za u dzep a 300 W. Ili ne.
[ Marko Enter @ 12.01.2009. 20:34 ] @
Imenjace zasto si odustao  ako neces da pravis imas da kupis gotov VOLTCRAFT od 300w za 50 eura , ja ga imam i radi lepo
pozdrav Marko
[ MARK123 @ 13.01.2009. 01:02 ] @
Odustajem radi pcb nemogu da je uradim jer mi nesto nejasno tu oko ic kola...oznake...
[ ptak 13. @ 13.01.2009. 01:21 ] @
Citat: MARK123: Odustajem radi pcb nemogu da je uradim jer mi nesto nejasno tu oko ic kola...oznake...
Mani da zezas, aj polako, pitaj sta je nejasno pa da ti pomognemo oko PCB-a....?
[ miksat @ 13.01.2009. 07:16 ] @
Nekoliko postova gore upload-ovo sam najkompletniju shemu koja se može naći na netu! Sve sa PCB-om, detaljno objašnjeno i probano! Automatsko podešavanje izlazog napona,kontrola akomulatora,punjenje,(jeste malo primitivno ali RADI) a uz to koristi potpuno standardne ic... -mislim,šta reći!?
u stvari me zaintrrigirao veselinovic... pošto sam probao više varijanti,a trafo je uvek najveća stavka... Možda sam ja u zabludi, ali koliko znam pretvarači tog tipa se ne koriste za napajanje induktivnih potrošača! Problem su ti IRF-ovi.. pošto se pri prekidanju struje kroz induktivni potrošač javljaju pikovi, (u teoriji kažu 5 do 7 puta napon napajanja, pa sve puta 2 zbog full bridge-a), kog napona staviti i koje IRF ove, da seckaju na 300V? Dobro,moglo bi se staviti neko snuber kolo, ali opet?
I naravno, kako tu rešiti punjenje akomulatora?
[Ovu poruku je menjao miksat dana 13.01.2009. u 08:41 GMT+1]
[ milan-markovic @ 17.04.2013. 14:59 ] @
zdravo svima resio sam da napravim ovaj pretvarac sto je pravio miksat ali su mi problem plocice jel zna neko ko je autor ovog pretvaraca da od njega zatrazim da mi proda plocice ili da mi posalje orginal PCB fail jer ove plocice sa slike nemogu da se izrade jer vodovi nisu ravni cak na nekim mestima su i isprekidani i zanima me kako je miksat izradio te plocice?
hvala unapred
[ zehebi 77 @ 15.12.2013. 17:03 ] @
molim vas ako je isprobana šema ima li neko šemu štampane pločice sa rasporedom elemenata
[ milan-markovic @ 15.12.2013. 21:28 ] @
zehebi 77
Nisi rekao koja sema te interesuje ima ih vise ja sam neke isprobao i imam nacrte plocica samo kazi za koju semu ti treba.
Pozdrav
[ zehebi 77 @ 16.12.2013. 19:05 ] @
Hvala Milane na javljanju ;
Da malo pojasnim imam trafo presjeka 5x5cm sto je oko 600 Wati . kolike snage sa njim mogu napraviti pretvarac ili još bolje rezervno napajanje. Najviše me interesuje ova sema od "proke" ili neka druga samo da je provjerena i da ima stampanu vezu pošto mi je prvi put da pravim pretvarač. Unaprijed hvala.
[ milan-markovic @ 16.12.2013. 21:14 ] @
Sa tim transformatorom mozes napraviti pretvarac 500w ali u tom slucaju moras staviti izlazne fetove IRFP064N po 3 komada u svakoj grani.
Evo ispod imas plocicu za prokinu semu malo su releji specificni mislim da su Iskra,i ako ti netreba pretvarac od 500w mozes da namotas manji transformator ova sema je za pretvarac od 200w .
[Ovu poruku je menjao milan-markovic dana 16.12.2013. u 22:55 GMT+1]
[ PedjaZ @ 19.12.2013. 09:24 ] @
A gde je Prokina sema tu treba biti i objasnjenje:
http://www.elitesecurity.org/t351307-5#2354789
[ shadow88 @ 19.12.2013. 18:38 ] @
cini mi se da shema iz prvog post-a ipak moze da pogoni pumpu centralnog grejanja jer ovako ispada da PWM-om pravi modifikovani sinus na izlazu trafoa 50Hz , dakle tih par KHz o kome ste pricali je samo za modulaciju sinusa o bas zato to i radi sa ovim trafoom.
[ milan-markovic @ 19.12.2013. 21:10 ] @
shadow88 Sema iz prvog posta ne moze da pogoni pumpu centralnog grejanja jer je frekvencija previsoka nemogu bas tacno da se setim kolika je frekvencija bila ja sam pravio pretvarace skoro po svakoj semi koje postoje ovde na forumu pa cak i ovu.
Signal na osciloskopu je izgledao cista cetvrtka bez pauze izmedju poluperoda.
Stavljao sam transformator sa gvozdenim jezgrom za 50Hz i dobio sam izlaz 220v ac ali pumpa ne moze da se pokrene a transformator ne zuji normalno nego Pisti.
Nemoze ni kolektorski motor da se pokrene samo cimne i stane a obicna sijalica radi bez problema i tv jedino se cuje u tv-u isto pistanje kao na transformatoru.
Pozdrav
[ shadow88 @ 20.12.2013. 18:09 ] @
pa onda treba staviti neki brzi gretc na izlaz i ispeglati napon elektrolitom pa nekim mostom tranzistora ganjati 50Hz naizmenicno , moze i da se izvuce modifikovani sinus pa da tera pumpu za centralno grejanje.
[ milan-markovic @ 21.12.2013. 01:50 ] @
Moglo bi i tako da se iskoristi jos jedan oscilator na 50Hz samo ne znam koliko bih iskoristenje bilo takvog pretvraca.
Planiram da uradim jedan za testiranje na tom principu i na sekundaru transformatora bih uradio izvode sa razlicitim naponom i tranzistori da se ukljucuju od manjeg napona ka vecem i obrnuto tako i za drugu poluperiodu i to bih izgledalo priblizno sinusnom naponu sa neki blok kondenzator koji ce da filtrira napon.
[ shadow88 @ 22.12.2013. 10:44 ] @
to svakako moze da se odradi, znaci na sekundar stavis 4 navojka sa srednjim zajednickim izvodom pa svicujes tranzistore , mozes umesto jos jednog oscilatora iskoristiti takt sa sekundara kako bi lakse usinhronizovao skalameriju, na tih par KHz napravis delilac kako ti odgovara da dobijes 50Hz i vozi misko. pa isto tako rade ovi kineski svicerski pretvaraci, svakako ce biti u manjem pakovanju i efikasniji od pretvaraca sa klasicnim trafoom.
[ Darko_zed @ 22.12.2013. 13:37 ] @
jos prostije je da na sekundaru stavis gretc , ispravis struju i sa 4 tranzistora u H mostu vozis pumpu bez problema .Mislim nije bas tako sa par komponenti , vec hocu dati predlog kako se moze realizovati . Stavis jos jedan sg3525 koji ce voziti izlazne tranzistore i eto super naprave .
Veliki pozdrav
[ PedjaZ @ 22.12.2013. 17:23 ] @
[ milan-markovic @ 23.12.2013. 12:13 ] @
Citat: Darko_zed: jos prostije je da na sekundaru stavis gretc , ispravis struju i sa 4 tranzistora u H mostu vozis pumpu bez problema .Mislim nije bas tako sa par komponenti , vec hocu dati predlog kako se moze realizovati . Stavis jos jedan sg3525 koji ce voziti izlazne tranzistore i eto super naprave .
Veliki pozdrav
Mislim da je lakse raditi push-pull nego H most jer se javlja problem kod otvaranja Mosfet tranzistira ako se stave sva cetri N tipa.
Slazem se da je najprostije koristiti jos jedan oscilator sa SG3525 na 50Hz nego stavljati delitelj frekvencije.
PedjaZ Nema potrebe koristiti toliko OP kada se modificirani sinus moze postici sa pomenutim SG3525.
Za modificirani sinus treba ustelovati frekvenciju na 50Hz (20ms) i podesiti trajanje polupe na 6.6ms.
[ Darko_zed @ 23.12.2013. 23:40 ] @
Kako god , poradi malo na tome , isprobaj varijante pa javi sta je najlakse i najpouzdanije , mozda ce nekome zatrebati .
poz..
[ milan-markovic @ 24.12.2013. 19:26 ] @
Svakako da cu poraditi na tome sekundar trafoa bi trebao da se namota na +320v i-320v pa da se naizmenicno tranzistorima prave poluperiode.
E sad mene zanima da li je potrebna prigusnica na izlazu transformatora kao kod PC napajanja i kog induktiviteta da bude?
[ Darko_zed @ 24.12.2013. 20:57 ] @
Pazi ako pravis na ovaj nacin pretvarac ne mozes koristiti klasican trafo sa limovima , vec feritna jezgra zbog visoke radne freq.od par desetina kiloherca i imas vise nacina na koji mozes realizovati ovaj projekat u zavisnosti koju topologiju odaberes . Sekundar mora biti oko 320-340V da bi dobio kao naizmenicnu(navodno) oko 230-240V .
Ja sam pravio to davno u H mostu , razvio sam vise varijanti sa i bez mikrokontrolera ali nije nikada zazivelo kao konacni proizvod jer faza testiranja nije zavrsena u potpunosti jer iskreno sam vise krenuo na drugu stranu sa klasicnim trafoima zbog vec proverenog dugogodisnjeg rada pretvaraca koje smo napravili tako da sam se tu zadrzao , a i mozda mi je finansijski isplativije kada radis na veci broj komada .
Ja zavojnicu nisam stavljao i radi odlicno , makar na stolu .
Pozdrav
[ Darko_zed @ 24.12.2013. 22:43 ] @
Mozes iskoristiti trafo iz napajanja , polako ga odlepis , premotas i obavezno kada ga sastavljas stavi izmedju polutki zazor od oko 0.35mm . Pozdrav
[ milan-markovic @ 24.12.2013. 22:47 ] @
To se podrazumeva da cu koristiti trafo sa feritnim jezgrom i odabrao bih push-pull topologiju manji broj tranzistora mi je potreban.
Postoje vise razloga zasto mislim da je bolje raditi sa coper trafoima:manjeg su gabarita,menje je provodnika potrebno za namotavanje trafoa tako da mislim da izadje jevtinije ovako raditi pretvarace.
Darko ti rece da si radio u H mostu jel si koristio sva cetri tranzistora N tipa ili su bili dva P tipa i jel si imao neki drajver za njih.
Za sada i ja radim pretvarace sa klasican trafo sa limovima i do sada nije bilo nikakvih prolema u radu sve je uradjeno analogno kontrola punjenja i ispraznjenos akumulatora sam odradio sa operacionim pojacavacem.
Pozdrav
[ milan-markovic @ 24.12.2013. 22:55 ] @
Malo je tesko proracunati trafo iz napajanja kada se neznaju njegove karakteristike znam da rade na oko 40Kz koje se formule koriste za proracun feritnih trafoa znam da je frekvencija veoma bitna.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|