[ Miroslav Ćurčić @ 10.01.2009. 17:22 ] @
Nekad davno sam radio na Madraku 9, i vratio se widnozi. Sad bih opet da se oprobam u linuxu (čitaj: legalizacija) pa mi treba vaš predlog.

Treba mi distro dovoljno lagan jer nemam mnogo iskustva s kompajliranjem.
Takođe poželjno je da sve što mi treba bude u samom ISO paketu.

Dakle, treba mi Apache, MySQL, PHP i ostala boranija za web development,
i treba mi vmware da kroz njega instaliram razne varijacije OSa da zbog testiranja.

Iako ja vmware besplatan, koliko sam pogledao u 2-3 ISO-a nije ubačen.
Od Mandrive sam odustao jer nije imala mysql u paketu.
Suse 11.1 nisam uspeo dovesti u red.

Dakle, pitam za preporuku koji distro ima ovo u osnovnom paketu.
[ Tyler Durden @ 10.01.2009. 19:05 ] @
Ne vjerujem da i jedan distro sve to ima u osnovnoj instalaciji (posebno ne wmware). Ali najlakse ces se snaci sa Ubuntu-om i to je generalna preporuka za svakog pocetnika.

Ali mislim da gresis sto trazis to u instalaciji zato sto mislim da bi svako, bez obzira za sta planira da koristi Linux, trebao da se upozna sa osnovnom administracijom i odrzavanjem samog sistema.
Nakon toga Linux je najobicnija zajebancija za odrzavanje i koriscenje, i mnogo je zahvalniji od Windowsa sto se toga tice.
[ Goran Rakić @ 10.01.2009. 19:28 ] @
Skoro sve popularne distribucije koriste binarne (već kompajlirane) pakete, tako da je instalacija novog softvera iz skladišta distribucije zapravo lakša nego na Windowsu. http://www.psychocats.net/ubuntu/installingsoftware

Sve što si ti pobrojao nalazi se u skladištu pripremljeno za instalaciju, jedino se ne isporučuje na CD-u (ograničena veličina). Apache ćeš instalirati tako što instaliraš paket apache2 i ako želiš podesiš htaccess.conf (VirtualHost i ostalo). PHP tako što instaliraš paket php5 (on sam će da doda šta treba u htaccess.conf i poveže se sa Apache instalacijom), MySQL tako što instaliraš paket mysql-server (i php5-mysql za PHP podršku, i onda napraviš korisnike, baze, tabele,...).

Isprati https://help.ubuntu.com/community/ApacheMySQLPHP i ne daj se zbuniti što ima previše ako...onda u tom uputstvu, samo zanemari ono što se ne odnosi na tebe.

Nevezano za temu, preporučujem ti VirtualBox umesto VMware-a, mada naravno rade i jedan i drugi.

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 10.01.2009. u 20:38 GMT+1]
[ kazil @ 10.01.2009. 19:59 ] @
+1 glas za Ubuntu :)

Code:

1. sudo apt-get install apache2  
   2. sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5  
   3. sudo /etc/init.d/apache2 restart  
   4. sudo apt-get install mysql-server  
   5. sudo apt-get install libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql phpmyadmin  
   6. sudo /etc/init.d/apache2 restart  
   7. sudo a2enmod rewrite  
   8. sudo /etc/init.d/apache2 restart  

To je sve sto ti treba (osnovno) za web-dev :) nabaci jos gvim i neki ide ako koristis, i milina :)

Sa VM-om se nisam igrao, ali zato jesam sa VBoxom (Win host, Linux guest). Odlican software.
[ Miroslav Ćurčić @ 10.01.2009. 22:51 ] @
@Goran: nije nevezano, zanimaju me i druga resenja virtuelizacije. Samo se ne secam da sam video VirtualBox za linux. Imam lepo iskustvo sa VM iz vremena s Mandrakom.

Inace ne bezim od ucenja, umem ponesto da iskompajliram, samo ne mogu odvojiti vremena za detaljno ucenje jer proizvodnja trpi.
[ Tyler Durden @ 11.01.2009. 09:06 ] @
Naravno, nisam ni mislio da sve batališ i ostaviš mjesec dana na to kako se održava Ubuntu (posebno što ti svakako ne bi trebalo toliko ;). Niti ćeš imati šta da kompajliraš sa Ubuntuom, sve će ti završavati njegov paket menadžer.
[ Srđan Pavlović @ 11.01.2009. 17:48 ] @
Citat:
Samo se ne secam da sam video VirtualBox za linux

sudo apt-get install virtualbox

to mu dodje to na Ubuntu :) Verzija koja je trenutno u repo-ima je 2.0.4_OSE i radi lepo.
Cuo sam da ima i novija verzija koja podrzava hardversku akceleraciju, ali samo
eksperimentalno, ne znam kako radi nisam probao.