[ TRAJKO41 @ 12.01.2009. 13:43 ] @
Da li neko zna gde mogu da nadjem nesto o ovoj temi neki tutorial bilo sta.
pozdrav
[ dragic79 @ 12.01.2009. 13:54 ] @
javi mi se na mail.... [email protected]
imam neki tutorijal na srpskom...
pozz
[ momsab @ 12.01.2009. 15:07 ] @
imas na sajtu NetBrans-a video tutorijale za MySQL
[ zmau @ 14.01.2009. 00:20 ] @
Ako se dobro sećam, oficijelni Sanov tutorijal je dosta dobar na tu temu : http://java.sun.com/docs/books/tutorial/jdbc/TOC.html.
Btw, mislim da je veći deo tog Sanovog tutorijala dosta dobar. Bukmarkuj http://java.sun.com/docs/books/tutorial/.
[ Dejan Lozanovic @ 15.01.2009. 20:19 ] @
Evo ga jedan gde bi mogle osnove da se skapiraju, kako se povezati uraditi neki prosti query.

http://www.exampledepot.com/egs/java.sql/pkg.html

Mada generalno za bilo kakav ozbiljniji rad preporucujem da se nauci recimo Hibernate ili JPA, posto takve biblioteke omogucuju da mapiras jedan red iz tabele u jedan java bean. Pa je tada mnogo lakse manipulisati sa podacima.

http://www.hibernate.org

[ krstak84 @ 30.01.2009. 09:09 ] @
Da ne otvaram novu temu, postovacu ovde.
Imam problem sa povezivanjem iz java programa sa bazom podataka koja je pravljena u OpenOffice.org. Evo koda:

public class Baza {

Connection c;
Statement st;
ResultSet re;

public static void main(String[] args){

Baza bp = new Baza();
bp.povezi();
}

void povezi(){
try {
Class.forName("org.hsqldb.jdbcDriver");
c = DriverManager.getConnection("jdbc:hsqldb:baza","sa","");
st = c.createStatement();
// re = st.executeQuery("SELECT * FROM tab");
System.out.println("uradjeno");
} catch (SQLException e) {
e.printStackTrace();
return;
} catch(Exception e){

}
}
}

kada ovako stoji, sve radi ok, ali kada skinem komentar sa 're = st.executeQuery("SELECT * FROM tab");' prijavljuje sledecu gresku :

run:
java.sql.SQLException: Table not found in statement [SELECT * FROM tab]
at org.hsqldb.jdbc.Util.sqlException(Unknown Source)
at org.hsqldb.jdbc.jdbcStatement.fetchResult(Unknown Source)
at org.hsqldb.jdbc.jdbcStatement.executeQuery(Unknown Source)
at Baza.povezi(Baza.java:29)
at Baza.main(Baza.java:21)

U bazi imam jednu tabelu koje se zove tab i dve kolone u toj tabeli. Da li mozda trebam tu bazu nekako da registrujem ili nesto drugo da uradim da bi uspeo da se povezem sa njom. Iportovao sam u Libraries hsqldb.jar fajlu.

Kada sam otvorio bazu, isao sam na tools->options->database i tamo je registrovao, tj. dodao sam samo putanju, ali opet izbacuje ovu gresku.
Zanima me u cemu bi mogao da bude problem?

Hvala.
[ afrodom @ 30.01.2009. 14:28 ] @
Ima jedni pitanje vezano je takodje za base. Naime radio sam dosadasnje projekte koji su komunicirali sa MS Access bazama, sad ima problem sa mySql.
Instalirao sam i podesio server, skinuo i ubacio u classpath connector. I sad recimo hocu da moje applikacije koriste mySql kao baze podataka umesto dosadasnjeg MS Access-a.
Promenim driver na -com.mysql.jdbc.Driver - i sad treba da podesim url. Url predjasnji je bio jdbc:odbc:imeMSbaze, a sada treba da bude jdbc:mysql:imemySqlbase.
MS Access datoteku sa nazivom imeMSbaze, sam prethodno registrovao u Data Source ODBC panelu. Moje Pitanje je : Sta treba da uradim da isto tako registrujem mySql bazu - imemySqlbase, i gde se ona nalazi (ako se registracija vrsi kao sa gorepomenutom MS Access bazom)??? Dakle to me muci!!!
Hvala unapred....
[ nemnesic @ 30.01.2009. 14:57 ] @
ne moras preko ODBC
idi direct na server. evo ti example:

Code:

package com.stardeveloper.example;

import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.SQLException;

public class JdbcExample2 {

public static void main(String args[]) {
    Connection con = null;

try {
      Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance();
      con = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql:///test",
        "root", "secret");

if(!con.isClosed())
        System.out.println("Successfully connected to " +
          "MySQL server using TCP/IP...");

} catch(Exception e) {
      System.err.println("Exception: " + e.getMessage());
    } finally {
      try {
        if(con != null)
          con.close();
      } catch(SQLException e) {}
    }
  }
}

[ afrodom @ 30.01.2009. 15:11 ] @
Dobijam : Access denied for user ' slobodan@localhost <using password:YES >,
gde "slobodan" je na mestu "root" tvog code (dakle "slobodan" je password koji sam koristio prilikom konfigurisanja mySql servera). Nadam se da svatas sta me muci, i bio bih ti zahvalan na objasnjenju. Hvala...
[ nemnesic @ 30.01.2009. 15:25 ] @
pa nisi onda dobro configurisao mysql server
isi u command prompt i kucaj

Code:
 mysql -u slobodan -p 

jel mozes tako da dodjes do baze?
ako ne onda moras lepo da sredis mysql users i da im das razne "privilegije" :D
[ afrodom @ 30.01.2009. 15:29 ] @
ma izbacuje my "nepoznatu comandu". Veroatno nisam dodao u classpath sta vec treba. Mislim zezam se oko ovog glupavog mySql podesavanja duze vec. Pa dobro sta sad da radim????????????
[ nemnesic @ 30.01.2009. 15:36 ] @
>

pa nemoj da si lenj :D

right click on my computer > properties > click on advanced tab >
click on Environment Variables > scroll under System variables dok ne
naidjes na Path > click on Path > click edit > na kraju dodaj ; > pa
paste gde ti se nalazi mysql.exe > pa OK. > pa ponovo ok.

otvori command editor i probaj
[ afrodom @ 30.01.2009. 15:45 ] @
Hahahah :-) ovo je ludilo :) da mogu da dodjem do baze, ali mi isto izbacuje : Access denied for... ista greska kao ikada sam pokusao da pokrenem ovaj tvoj kod. Sta sad, mislism kada sam se registrovao pod "slobodan"? Pazi kada odem u mySql command line client - i tamo mi zatrazi registraciju- kada ukucam slobodan, sve je ok. A ovamo nece?
[ nemnesic @ 30.01.2009. 16:13 ] @
>

nesto si ipak pogrresio
evo ti step by step tutorial

pa uradi sve kako treba
http://www.developer.com/java/data/article.php/3417381
[ afrodom @ 30.01.2009. 18:49 ] @
Haug, big Brother! Podesio sam, ovaj tvoj codcic sljaka, reci mi znacenje oga dela "///test"? jel to treba da bude naziv Baze?

[Ovu poruku je menjao afrodom dana 30.01.2009. u 19:59 GMT+1]
[ nemnesic @ 30.01.2009. 18:59 ] @
yup
to ti je ime baze
[ afrodom @ 30.01.2009. 19:53 ] @
Da,da skontao sam to. Mislim, radim na nekim alternativnim nacinima, koristim pomalo command prompt,pomalo mysql cmand line (jer ne kontam sta im znaci - shell> mysql < batch-file
- ovo recimo, za kreiranje batch faija. Mislim stoji samo takav markup i nista vise. ovo "shell" ja ne znam kako da aktiviram a u mysql comand line stoji mi mysql>. iz comand prompta mogu da sljakaju kodivi, ali upotreba 'mysql' u comand promptu nema nikakvog efekta?
Ali dobro, to mi nije mnogo bitno. A sta sad kakda sam u Accessu koristio, recimo za kreiranje baze ili table :
Code:

String url = "jdbc:odbc:data_library";
String driver = "sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver";
String genesse = "CREATE TABLE "+table_name+ "( username LONGTEXT  PRIMARY KEY, password LONGTEXT , role_name LONGTEXT )";

Dakle sam upucivao na fizicki prisutnu bazu. Sta sada kada treba na server?

[Ovu poruku je menjao afrodom dana 30.01.2009. u 21:24 GMT+1]
[ afrodom @ 30.01.2009. 21:05 ] @
U stvari necu da te cimam. Pokusacu sam pa ako zapne :-) jbg. ima ljudi za pomoc ;) hvala velika :)
[ Ivan Ivanic @ 30.01.2009. 21:42 ] @
Al si se bacio na db :D

Citat:
afrodom:- shell> mysql < batch-file
-

[Ovu poruku je menjao afrodom dana 30.01.2009. u 21:24 GMT+1]

Ovo ti ju Unix sintaksa i znači sledeće:
U unixu (linuxu) sve u shellu (to ti je terminal kao command prompt u win-u) se posmatra kao pipeline. Svaka komanda može da prima ulaz ili šalje izlaz u drugu komandu
command1 < command2 ovde ti command1 prima output command2
command1 > command2 ovde ti command1 šalje output command2
command1 < file.ext ovde ti command1 prima output iz fajla
command1 > file.ext ovde ti command1 piše svoj output u fajl

na primer kad bi hteo da izlistaš sve fajlove u nekom direktorijumu u fajl usmerio bi output komande ls (kao dir u win-u) u taj fajl:
ls > spisak-fajlova.txt

Dajle shell> ti označava da se ta komanda koja sledi posle toga upisuje u shellu to jest terminalu.

Ova komanda koju sam ti citirao znači da iz batch-fajla učitavaš komande koje hoćeš da mysql komanda izvrši. Drugim rečima ako imaš tonu komandi koje izvršavaš svaki put kada hoćeš da pokreneš mysql, lepo ih smestiš u batch-fajl i svaki put samo ga učitaš u mysql komandu.
Pozdrav :D
[ TRAJKO41 @ 27.08.2009. 18:51 ] @
Eeee ljudi ovde se svi ispistaste, sad malo i ja :))) meni je seminarski da nadjem o ovome sve sto imam na netu, da prevedem na srpski i napravim moodle predavanje. Sad je problem u tome sto ja nemam blage veze nista o ovome, a idiot (ja):) sam stavio primere i sad profesor trazi da prodjem kroz te primere, testiram ih i slicno, ali ja ne znam ni u cemu se radi ni kako. Gde da iskoristim taj kod i slicno. Pomagajte ko boga vas molim :)