[ totovic @ 12.01.2009. 18:42 ] @
Svetska kriza još nije mnogo dohvatila Srbiju. Kakva su vam iskustva ili planovi u vezi uticaja krize na kupovinu ERP rešenja za kupce.
[ RadnaXelA @ 13.01.2009. 09:01 ] @
To je veoma zanimljivo pitanje.
S' obzirom da sam ovih dana bas po netu citao kako su svi ERPovi u minusu, bas me zanima kada ce to doci i u Srbiju.
Medjutim mi smo takav narod, 99% nasih firmi koje se bave ERP sistemima nije ni pocelo da razmislja o tome, cak zaposljavaju i nove ljude...

Kopiracu negde kasnije (dok nadjem sajt) gubitke oracle i SAP u zadnjem tromesecju 2008.
[ RadnaXelA @ 13.01.2009. 09:25 ] @
http://fscavo.blogspot.com/200...pts-great-financing-deals.html

Recession prompts great financing deals from IT vendors

An IT leasing agent recently told me that business has actually picked up in the past few months, as a result of the credit crunch. Those leasing firms that still have access to capital are finding buyers more willing to consider financing, where they might have done purchase deals in the past.

Now, major IT vendors are getting in on the act as well. Vendors that have access to capital are offering financing on attractive terms in order to get prospects to close deals.

An article this morning on CFO.com mentions Dell's latest offer:

Dell last week offered its zero-percent deal for "qualified large businesses" that lease Dell and EqualLogic hardware for 12 to 48 months. The company is also allowing "best credit" large businesses defer their payments for three years if they buy at least $40,000 worth of hardware by January 23, 2009.

Microsoft is taking a similar approach in pushing its Dynamics line of ERP systems:

Microsoft, for example, is promoting the zero-percent rate for new customers of its Dynamics ERP and CRM systems whose purchases total between $20,000 and $1 million. The deal must be made before March 20, 2009. Brian Madison, Microsoft Financing's general manager, says he can't yet specify numbers on how many clients have been granted the low rate since the offer was made in mid-November. He told CFO.com the "lending approval rates have been in line with, or better than, industry norms."

The article also mentions SAP as a vendor making aggressive financing offers.

Financing options for enterprise systems deals--whether financed by the vendor, or by a third-party--are often a good approach for organizations to conserve cash and improve the timing of costs and benefits. The aggressive terms currently being offered by certain vendors only makes this option more attractive. If you are about to negotiate a new deal, be sure to ask about financing options.
[ totovic @ 15.01.2009. 14:32 ] @
Kada vendori (SAP, Microsoft, Oracle,...) budu krenuli sa jakim popustima za licence, to će biti znak da je kriza ozbiljno zahvatila i ovo tržište u Srbiji.
[ RadnaXelA @ 15.01.2009. 15:32 ] @
Pa ne znam kada ce krenuti u Srbiji, ali u svetu su vec krenuli.
Npr. Sap je cak u potpunosti zaustavio i zaposljavanje novih zaposlenih kod njih, u to sam 100% siguran. Ovde mislim na globalnom nivou.

Sto se tice korisnika, imaju velike gubitke.[Ovu poruku je menjao RadnaXelA dana 16.01.2009. u 10:32 GMT+1]
[ Java Beograd @ 15.01.2009. 15:36 ] @
Šta to znači "zaustavio zapošljavanje novih usera" ? Korisnik je korisnik a zaposlen je zaposlen ?
[ colke77 @ 16.01.2009. 07:14 ] @
Postoji još jedna teorija, a da li će tako biti u praksi, nisam baš siguran...
Pošto SEKA (svetska ekonomska kriza) čini da privreda sve manje ima posla, a više slobodnih ljudskih resurasa koji neće biti iskorišćeni u potpunosti, postoji teorija da će se firme više baviti unutrašnjom reorganizacijom, svojom efikasnošću i efektivnošću kako bi smanjili troškove. Ovakva reorganizacija bi možda mogla da poveća prodaju ERP sistema kojim bi pokušali da povećaju stepen organizacije svojih firmi.
Kako investicija u ERP sistem zahteva ne tako mala novčana sredstva koja su sad skupa pitanje je da li će stvari sa ERP sistemima ići u ovom pravcu. Ukoliko bi vendori smanjili cene licenci - možda. Mada takvi popusti me podsećaju na automobilsku industriju: naime kada je pala prodaja automobila, sve auto kuće su počele da daju popuste (Reno čak ima akciju da kupiš jedan a dobiješ dva). Ovo je dovelo do toga da kupovina novih automobila nije bila povoljnija u poslednjih par godina. I šta je posledica ovoga: mnoge su auto kuće propale, skoro svi proizvođači automobila su zaustavljali ili zaustavljaju svoju proizvodnju (osim Zastave koja sada kreće velikim koracima).
Nadajmo se da ćemo prebroditi SEKU bez velikih posledica. A i čudna je naša Srbija, kad ceo svet ide u jednom pravcu mi idemo u suprotnom, nadajmo se da će se ovaj trend nastavaiti u 2009 godini, pa i mi malo da napredujemo.
[ Miloš Baić @ 16.01.2009. 07:23 ] @
Citat:
totovic: Kada vendori (SAP, Microsoft, Oracle,...) budu krenuli sa jakim popustima za licence, to će biti znak da je kriza ozbiljno zahvatila i ovo tržište u Srbiji.

Koliko znam (govorim za inostranstvo), Microsoft je u Novembru 2008. godine imao popust na Dynamics proizvode, a do 19. decembra produžio akciju ali sa manjim popustom.
[ totovic @ 16.01.2009. 07:35 ] @
Citat:
Miloš Baić: Koliko znam (govorim za inostranstvo), Microsoft je u Novembru 2008. godine imao popust na Dynamics proizvode, a do 19. decembra produžio akciju ali sa manjim popustom.

To je važilo i za Srbiju, ali to ne spada u značajnije popuste koji mogu opredeliti klijenta za kupovinu u uslovima krize.
[ Miloš Baić @ 16.01.2009. 07:45 ] @
Slažem se, ali ako se ne varam, MS je za Dynamics proizvode u novembru 2008. godine dao 30% popusta!?! Informacije koje su mi prosleđene akcija je urodila plodom (govorim o tržištu EU), odnosno na osnovu marketinga klijentima je predočena prednost ERP sistema i popust koji MS nije dao unazad 10 godina.
[ miloshdr @ 16.01.2009. 20:14 ] @
Koliko znam bilo je popusta za Dynamics proizvode, 20% u novembru koji je bio namenjen većim korisnicima. Nastavljen je sa 10% u decembru ali za menje korisnike (do 10 licenci). Rekao bih da je ipak u pianju Božićni poklon za one koji su u tom trenutku bili na ivici da se odluče, a ne strategija za borbu protiv SEKE. Prave popuste tek treba očekivati kada se približimo kraju fiskalne godine (drugi kvartal).

Kako većina implementatora u regionu nema uticaj na kreiranje cenovne politike licenci (dobijaju servirano iz centrale) lokalnu borbu za klijente će verovatno započeti spuštanjem cena usluga. Iako smatram da je ovo loše na duge staze i branšu u jednom trenutku će verovatno postati jedina opcija. Mislim da je ovo tema o kojoj će se tek pričati...
[ High Spirit @ 05.03.2009. 15:59 ] @
Izgleda da je kriza dosla u komsiluk, a verovatno ce uskoro i kod nas (verovatno jedino ova grupica na Kopaoniku to ne priznaje). Jedan od najvecih Dynamics partnera u Hrvatskoj (u stvari, u celoj regiji) je stavio katanac na vrata...
[ RadnaXelA @ 09.03.2009. 08:04 ] @
A ako nije tajna, koji je to partner?
[ RadnaXelA @ 10.06.2009. 08:24 ] @
Ajmo sada jovo nanovo, kada je "SEKA" vec stigla u Srbiju, kako se to odrzava na trziste ERP sistema?