[ ackopk @ 15.01.2009. 17:29 ] @
Pozz..

Moj drug je sastavio ovo pojacalo danas i nesto mu ne radi... dosao je danas kod mene kao da mu pomognem (mada ni ja ne znam) pa reko da pitam.!?
Evo ovako... ima nekoliko losih lemova! popravio sam.!
I povezao stand-by prekidac. Povezao sve to ali nista se ne desava.! Niti se cuje muzika niti ima brujanja niti bilo sta.!
Povezao sam ga na ispravljac, kad ukljucim stand-by prekidac lampica na ispravljacu zasvetli kad iskljucim, ugasi se lapmica.!
Nije stavio hladnjake.! Videcu da sutra postavi slike ukolkio nu proradi net ukoliko ne postavicu ja.
Jel bi neko znao u cemu je stvar.?
U onom "upustvu" pise da pojacalo nece raditi bez hladnjaka jer ima termicku zastitu ali se IC nije ugrejalo uopste.!
Molim za pomoc u njegovo ime.

[ dule6491 @ 15.01.2009. 18:01 ] @
Aj prvo razmisli,pokusaj nesto,pa onda pitaj! Ako hoces da naucis nesto,ovako nece ici...moras da se sam ukljucis u resavanje problema i to ne samo fizicki...
[ misaa @ 15.01.2009. 18:24 ] @
Pa ja stvarno ne znam sta tu moze pogresno da se okrene sem tranzistora i elektrolita pogledaj jos jednom, i 6 puta pogledaj da li je sve dobro povezano i da li si doveo signal na isi kanal gde je i zvucnik spojen.
[ Marko Enter @ 15.01.2009. 18:54 ] @
Da, naravno pogledaj nekoliko puta lepo el su svi elementi dobro ubaceni, probaj ubaci drugo kolo ako imas mozda ovo novo nije ispravno

pozdrav Marko
[ ackopk @ 15.01.2009. 19:06 ] @
Pa hocu ja da pomognem al kad ne znam...
Gledao sam i nisam video nista pogresno. On je radio po upustvu... Ima na jednom mestu mi malo sumnjivo jer je kalaj razmazan.! Pokusao sam da ocistim al nece...!!! Koristio neki kalaj sa pijace od 200din i nikako nece.! A i mnogo tesko se topi. 60/40 1mm.! IC sa mu ja zalemio to jest prelemio.! E sad jedino sto sam mozda pogresio jeste povezivanje stand-by prekidaca jer nije obelezen oznakama koji su u upustvu pa sam ja po semi video sta je sta...!!!
Videcu da mi sutra donese slike pa da ih okacim.!

[ pejky @ 15.01.2009. 19:13 ] @
Kalaj s pijace ni u kom slucaju nevalja koristit.
Jako tesko se topi (treba veca temperatura), pa je vrlo moguce da je lemilicom spalio neku od komponenti.
Isto tako, taj kalaj pravi vise hladnih nego normalnih lemova.
[ misaa @ 15.01.2009. 19:28 ] @
Pa nema tu sta da se puno misli jel ima spoj ili nema uzmes istrument i meris. Kada je vec kupovao iz radio kluba Kit mogao je i tinol odmah uzeti, a ne da se muci sa ovim pijacnim.
[ Marko Enter @ 15.01.2009. 21:57 ] @
De ajde okaci tu semu tu da vidimo sta je to, da bi ti rekli gde da meris itd ..

pozdrav Marko
[ ackopk @ 15.01.2009. 22:11 ] @
Bice slika sutra.!

Evo slika:

[Ovu poruku je menjao ackopk dana 16.01.2009. u 13:22 GMT+1]
[ ackopk @ 16.01.2009. 12:33 ] @
Evo slika.!
[ dule6491 @ 16.01.2009. 12:40 ] @
Aj budi realan,pa oceni svoje lemljenje i samo ce ti se kasti sta nije u redu (ne mislim samo na ovaj kit)! Koju lemilicu imas i koji tinol koristis?
[ pejky @ 16.01.2009. 12:43 ] @
Uuuu, pa ovo nikako nevalja.
Pod hitno (i ti i prijatelj) mjenjajte kalaj, i vjezbajte lemljenje.
[ ackopk @ 16.01.2009. 13:16 ] @
Ma on doneo neki kalaj sa pijace.!! Nece da se topi pa to ti je...
Ja imam ovaj sto koriste majstori u Telekomu.
On je to lemio, ja pokusao da ispravim al nece...!!! Nece pumpica da uvuce kalaj jer se kalaj ponasa kao voda.!!! Nece... samo se razmazuje, pa sam moram da grebem izmedju vodova da nebi imali spoj.!
Moja lemilica je slj marke od 60w, rucna.! Nije kao pistol nego klasicna.! Lepo lemi, a kalaj sto imam je dobar pa nije potrebno uopste vise od 2sekunde da se napravi lem.!

[ 2006985 @ 16.01.2009. 15:54 ] @
hajde izmeri koliki su naponi na nozicama IC kada je ukljuceno...
taj kalaj ces najbolje da skihes tako sto ces da zagrejes postojeci lem pa da na njega dodaj taj svoj kalaj (nadam se da je neki dobar)...tek onda pumpicom usisaj ceo lem....pa posle lepo prelemi
[ ackopk @ 16.01.2009. 17:15 ] @
Da nisam mozda pogresio u povezivanju stand by prekidaca.!
Reci cu mu da uradi to.!
Do cega jos moze da bude totalna tisina.?
[ Anonimus1 @ 16.01.2009. 19:29 ] @
Prelemi sve,pa ako nece izbaci taj sklop za mute.
[ Marko Enter @ 16.01.2009. 20:06 ] @
Dal nisi mozda uzimao kalaj bez fluksa?? moras koristiti kalaj koji je namenjem za letovanje u elektronici

pozdrav Marko
[ ackopk @ 16.01.2009. 20:36 ] @
Pravo da ti kazem nemam pojma... kako mi je on objasnio a ja vido zicu velika je verovatnoca da je i to.!
Mnogo se tesko topi a i kad se otopi nema da ispusti neku tecnost kao ova moja (valjda je to taj fluks), nece da ostane tamo gde treba nego se sve lepi za lemilicu.! A lemovi ispadaju... cudno

Evo slike.

Ovo gde se vidi da je grebano to sam ja morao sa tehnickom olovkom da grebem jer drugacije kalaj nisam mogao da sklonim. Nije kao ovaj moj da kad se zagreje on se sakupi oko lemilice nego se jos vise razmazuje.!
[ Marko Enter @ 17.01.2009. 01:43 ] @
Definitivno da nisi koristio pravi kalaj, to je verovatno onaj za letovanje bakarnih cevi i slicno, jbg sta da ti kazem nego da skines nekako sve taj kalaj sa plocice i da lepo zalemis sa pravim kalajom, naravno valjda znas kako se lemi , nemeces kalaj na lemilicu nego lemilicu na lemno mesto 2-3 sec pa dodavanje kalaja, odmicanje kalaja i zadrzavanje lemilice jos 1 skunda, ako kalaj naneses na lemilicu pa onda na lemno mesto nece opet uspeti jer fluks izgori

pozdrav Marko
[ 2006985 @ 17.01.2009. 12:40 ] @
a da izmeris napone!!!
uzmi kratko spoj pinove 11 i 10...ako je ic ispravno morace da proradi....
[ dule6491 @ 17.01.2009. 12:57 ] @
Ma gde da proradi,pola lemova mu ne valja 100%...
[ zeoN_Rider @ 17.01.2009. 13:26 ] @
Šta pola? NIJEDAN!!!!!!!!!!!

Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 17.01.2009. 14:03 ] @
Onda ispada da sam ja MNOGO GLUP ili ste Vi MNOGO PAMETNI...

Treceg nema...

Pokazite mi neku sliku vaseg lema.. Kako vi to radite..!

Pozz...!!!
[ zeoN_Rider @ 17.01.2009. 14:17 ] @
Ja to nisam nigde napisao, da ne ponavljam tvoje reči iz pristojnosti!!!!!!!!!!!!

Ako se na mene odnosilo.

Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 17.01.2009. 14:23 ] @
Nije se odnosilo na tebe nego kazem onako uopsteno...
OK. Lem nije dobar... ali koliko god da je los mora da provodi bar malo struje... culo bi se krcanje, brujanje, sum, itd..
Ali se ovde bukvalno nista ne cuje...!!!
[ dule6491 @ 17.01.2009. 15:37 ] @
Nema tu malo,ili provodi ili ne provodi,treceg nema. I veruj mi da nasi lemovi (da tako kazem) izgledaju malo bolje... Nema nikakve tehnike u lemljenju. Treba ti pristojna lemicila (600-700din) i npr kotur Tinola 1mm iz RK (posto vidim da tamo kupujes vecinu stvari)... Videces kako ce ici sve lepse... Ko zna sa cime ti sad radis.
[ Marko Enter @ 17.01.2009. 19:54 ] @
Niko nije rekao da si ti glup ili nesto slicno, vec vidise da nemas znanja i iskustva u lemljenju, ali dobro nije to nista strasno, nauci se sve to, majstor se ne postaje preko noci

pozdrav Marko
[ Marko Enter @ 18.01.2009. 00:19 ] @
Ti si odprilike nekako ovako letovao , tipicno pocetnicko letovanje ja to nazivam grobljem isto kao kad neko nezna da vari pa varovi izgledaju ispljuvano

pozdrav Marko
[ ackopk @ 18.01.2009. 11:12 ] @
Sta da radim....

Prvi put sam lemilicu uhvatio u ruke kad sam lemio zice na jedan zvucnik i drugi put kad sam pravio TDA2003... Al nauci se...
[ 2006985 @ 18.01.2009. 11:48 ] @
ja ti pricam nesto a ti nikako da poslusas i posle neko treba da nastavi da pomaze....uzmi lepo unimer i proveri da li uopste postoji spoj izmedju pinova koje si zalemio i onda ces da znas da li postoji kontakt ili ne, takodje isto uradis i sa onim padovima koje si grebao i sl. takodje ne bi bilo lose da procitas moja dva prethodna posta i da uradis sta sam ti rekao,...
[ misaa @ 18.01.2009. 12:43 ] @
To sam mu i ja rekao da unimerom ispita, ali dzaba.
[ ackopk @ 18.01.2009. 13:23 ] @
Ljudi...

Proradilo... Evo malo pre sam prelemio onaj njegov kalaj i spojio pinove 10 i 11 i radi. Nema brujanja, suma, bruma niti bilo sta.! Sve se lepo i jasno cuje.

Predlozite hladnjak, trafo, grec, kondezator, poteciometar.!

E sad... stand-by prekidac ne radi.! Njega smo likvidirali.!

Hvala unapred.!
[ dule6491 @ 18.01.2009. 13:29 ] @
Veliki hladnjak.... Trafo neki jak,one valjkaste kondenzatore i potenciometar sto se okrece!

Pa covece,potrudi se malo sam!! Mislis da mi nemamo pametnija posla nego da kuckamo ovde i trazimo za tebe? Znaci trazi sam,gledaj,citaj...pa ako bas ne mozes da nadjes ti pitaj!
[ ackopk @ 18.01.2009. 13:41 ] @
Ma ok.!

Nasao sam kondezator i grec nego ne znam koje vrednosti za potenciometar pa zbog toga pitam, a za hladnjak cu se snaci.!

Pozz,,!!!
[ ackopk @ 19.01.2009. 16:10 ] @
Pozz ljudi..

Jedno pitanje... to jest dva...

Dali moze ovaj potencimetar: LOG 2 X 10Kę, Piher

I dali je obavezan liskun za ovo IC.?? Ako treba pod kojom je oznakom... posto ne znam oznaku njegovog kucista.!

Hvala.!

Jos malo i bice potpuno gotovo.!
[ Mr.Hyde @ 25.01.2009. 08:54 ] @
Kao prvo, lemovi su ocajni, to nije do tinola, nego do tebe :))
Doticno pojacalo sam takodje radio sa buvljackim tinolom, mada se taj tinol i nije nesto razlikovao od ovih iz RK npr., 1mm debljine je bio , i pojacalo je iz cuga proradilo.
Kao drugo, OBAVEZNO moras postaviti hladnjak pre ukljucenja, makar i neki najmanji.
Liskunska podloska ti ne treba.
Kao trajno resenje ja sam bio stavio rebro od hladnjaka procesora zajedno sa ventilatorom i to je savrseno radilo posao, pri najvecoj izlaznoj snazi hladnjak je bio hladan kao led.
I moze taj pot ;)
[ ackopk @ 25.01.2009. 09:27 ] @
Sad radi i kod mene. Bilo je do lemova ;)

Hvala.! :D :D

Pozdrav.!

@EDIT:

Nego kako se to culo.!???
[ Mr.Hyde @ 27.01.2009. 11:00 ] @
Mislis na kvalitet zvuka?
Pa, jbg. nije to nista posebno, ali moze dosta dobro da posluzi kao pojacalo za komp, bolje od onih sistema sto se prodaju...
Ipak je ono namenjeno za auto...
Dobra je stvar sto je bezmalo neunistivo pojacalo, ako mu stavis hladnjak kao sto sam ti rekao.
Otporan je na kratak spoj na izlazu, ima termicku zastitu, tako da mu mozes bilo sta raditi :D
[ ackopk @ 27.01.2009. 18:16 ] @
OK.. Hvala.!

To u stvari i nije moje vec od mog druga... Ali se nadam da ce mu biti bolje od starih PC zvucnika.!

Skinuo sam hladnjak sa starog procesora pa cu da mu dam i samo jos da nabavi trafo pa cu da mu to sve povezem i spakujem u neku kutiju.!

Mislio sam ako moze da nadje negde zvucnike ok 20w na 4ohm pa tako da uzme 4 zvucnika i veze po 2 paralelno kako bi dobio 2ohm i taman bi imao 2x40w.

Mislim da je trafo nasao kod nekog coveka za 15e i to nov.! 12V AC i 7.5A struje, ne znam koliku snagu ali ja sam mu rekao da uzme 100w, mozda je i vise nego dovoljno ali postoji mogucnost da hoce i neki woofer pa taman da se doda i neko pojacalo za woofer ali to otop-potom.!

Bice to gotovo ovih dana pa cu postaviti i neke slike.!

Pozdrav.!
[ Mr.Hyde @ 28.01.2009. 18:54 ] @
100 w trafo je taman za to pojacalo. Prikljucenje jos jednog pojacala na njega je vec iznad njegovih mogucnosti :)
[ ackopk @ 28.01.2009. 19:52 ] @
OK.

Hvala. Cekam jos trafo da mi donese i gotovo pojacalo.!

A ovo kako se culo sam mislio u smislu jacine... Jel se koliko toliko osecao zvuk..??
[ Mr.Hyde @ 01.02.2009. 16:19 ] @
Pa, nije to slabo pojacalo, za neki sobicak od 15-20 kvadrata nista bolje ti ne treba.Moze taman da se pojaca da se komsije bune na buku :)
Kontaj da je to pojacalo otprilike snage kao i ove prosecne linije sto se prodaju kod nas ;)
[ ackopk @ 02.02.2009. 09:48 ] @
Tako sam i mislio.

Samo ove linije sto se prodaju sada nemaju vise od 5w do 10w.!!

Jel je dobra kombinacija 4 zvucnika po 20w i 4ohm.?

Mislio sam tako da bi izvukao full snagu, ali cu tesko da nadjem 4 zvucnika.. A onda mi ostaje da mu nabavim samo dva..
Do koje snage bi trebao da idem.?? (na 4ohm) Koja jacina zvucnika.? Da bi pojacalo to teralo kako treba.?

Pozdrav.!