[ BBS @ 17.01.2009. 06:04 ] @
Koji ruter odabrati da bi se napravila kucna mreza za dva racunara koja su pod linuxom i xp (oba). Koji ruter odabrati da bi radila kombinacija win-win, win-linux, linux-win i linux-linux. "Ispred" rutera je kablovski modem. Koji model odabrati nabolji odnos cena kvalitet i funkcionalnost naravno:

D-Link DIR-100 E IP Router for DSL Cable Modems with 4-port 10 100Mbps Switch 3,000 din.
TP Link TL-R402 M Broadband Firewall router 2,004 din
TP-Link TL-R460 Broadband Firewall Router 2,471 din.

[ Jbyn4e @ 17.01.2009. 07:43 ] @
Ukoliko je kablovski modem istovremeno i ruter, treba odabrati switch. Ukoliko nije, treba odabrati bilo kakav ruter sa onoliko portova koliko ti treba, i u zavisnosti sta ti treba -da li ima i wireless ili ne. Mreza ce raditi nezavisno od toga da li je u pitanju windoze, linux, unix, mac, alpha ili nesto trece sto ima normalnu mreznu karticu ili wireless, ukoliko se ruter lepo podesi, kao i mrezne kartice/wireless i firewall-ovi na kompjuterima.
[ BBS @ 18.01.2009. 00:32 ] @
Ne moze SBB modem da odradi taj posao tj nije dovoljan swich. Koji ruter od ponudjenih odabrati i da li je moguce da od racunara do rutera ide ukrsteni utp

[Ovu poruku je menjao BBS dana 18.01.2009. u 01:42 GMT+1]
[ calexx @ 18.01.2009. 00:59 ] @
Novijim ruterima je svejedno da li je kabl ukršten. Ja imam dobro iskustvo sa TP-Link ruterom pa bih bez razmišljanja uzeo njega, verovatno skuplji model pošto je valjda za toliko bolji.
[ BBS @ 18.01.2009. 01:25 ] @
Moze li tu da dodje do neke nekompatibilnosti jer je na jednom racunaru d-Link mrezna a na drugom je na ploci. Verovatno ne bi trebalo ali nije na odmet pitati
[ ivantes @ 21.01.2009. 08:54 ] @
Dosta dugo radim sa DLinkom i mogu ti reći da rede odlično. Što se tiče kompatibilnosti nije nikakav probelm staviti različite proizvođače u mreži. Nekad je bitno gledati koji chipset koriste ali to uglavnom važi za wireless uređaje...
[ IT_DooX @ 21.01.2009. 11:07 ] @
Ja imam kuci R402M od TP Linka i radi odlicno i na Linuxu i na Windowsu,doduse sa rucno postavljenim adresama,ne znam kakav je sa DHCP-om ali mislim da tu nema problema...Jako je lagan za podesavanje na kablovskom internetu,i kasnije za koriscenje... Forward portova je lako namestiti ne moras biti kompjuterski genije da bi to uradio kao kod Zyxel rutera recimo...
[ BBS @ 21.01.2009. 17:59 ] @
UZeo sam TP-Link R-460 po calexx preporuci;)

Net radi odlicno i jedino sto mi se za sad ne svidja je neverovatno iritirajuca lampica koja oznacava WAN jer trep[eri velikom ucestaloscu. Ne znam da li je to karakteristika ovog rutera ili je uobicajena pojava
[ calexx @ 21.01.2009. 18:57 ] @
Ništa strašno, važno da dobro radi. Kod mene 4-5 uređaja imaju dvadesetak dioda i to samo tako blješti.
[ lord_celtic @ 21.01.2009. 19:55 ] @
D-Link DIR-100 odlicno mi radi. ispred mi je telekomov adsl i sa rutera sam napravio pppoe konekciju.
jedina mana mu je sto nema bandwidth limiter.
sto se tice os-a nema veze. ja koristim linux brat M$. samo upises kod tebe default gateway ip adresu rutera, pored toga smo smo spojeni i na lokalnu wireless mrezu.
ako treba pomoc javi
[ BBS @ 27.01.2009. 01:41 ] @
Hvala na savetima cim nadjem vremena da se malo ozbiljnije pozabavim mrezom javljam se

Na vise mesta sam nasao podatak da se u situaciji dva racunara, ruter i ukrsten kabal oni nece videti. Mora li dakle da bi se videli odnosno napravila mreza kabal biti klasican utp (inace jedan od racunara je na ruter spojen ukrstenim i bez problema pristupa netu?

[Ovu poruku je menjao BBS dana 28.01.2009. u 03:49 GMT+1]