[ PoisonAngel @ 19.01.2009. 10:13 ] @
Caos svima, koji procesor da kupim od ta dva, da li vredi razlika u ceni i koliko je 7200 raspolozen za OC? nemam vise para i najskuplji koji mogu uzeti je taj 7200 pozz |
[ PoisonAngel @ 19.01.2009. 10:13 ] @
[ PoisonAngel @ 19.01.2009. 11:23 ] @
a negde sam procitala da Intel najavljuje snizenje cena, da li sacekati, ako ce se to desiti i kod nas, ili recimo sada kupiti?
Koji od ta dva procesora i da li recimo kupiti ovu plocu DFI s. 775 Blood Iron P35-T2R? Ili koju bi ste mi plocu preporucili? pozz [ Binary Mind @ 19.01.2009. 13:03 ] @
E7200 je bolji procesor od 2 koja si pomenula. DFI Blood Iron P35-T2R/L je ok ploca za ono sto vidim da hoces, ali ces tu plocu tesko naci. Otkud to da te interesuje overklok? To je uglavnom sport kojim se bave nezreli muskarci
![]() [ Ha-Nocri @ 19.01.2009. 14:49 ] @
Citat: PoisonAngel: Caos svima, koji procesor da kupim od ta dva, da li vredi razlika u ceni i koliko je 7200 raspolozen za OC? nemam vise para i najskuplji koji mogu uzeti je taj 7200 pozz Generalno je e5200 zbog svoje cene ucinio upravo e7200 nepozeljnim, bar je takav moj utisak, a svakako nisam jedini. Tako je barem bilo do pre nekih mesec dana kada sam gledao cene i e7200 je bio za nekih 3000 dinara skuplji. Uglavnom se ljudi slazu da razlika od maximum 5% u korist e7200 sto se performansi tiche jednostavno nije vredna tolike razlike u novcu. Ne znam kakva je trenutno situacija sa cenama doduse. Plus ako hoces da overklokujes to ces mnogo lakse uciniti sa e5200 jer mu je FSB nizi po defaultu, dok ima veci mnozilac koji je fixiran. Uglavnom, po meni je e5200 ubedljivo najbolji izbor koji mozes napraviti u tom cenovnom rangu. Tek sa e8400 mozes dobiti neki znacajniji skok u performansama, a e8400 je skup. Ali, ako neces OC-ovati, bar ne nesto preterano i ako te igre ne zanimaju previse (neces trositi lude pare na VGA), e7200 je svakako bolji izbor. [ kasanova @ 19.01.2009. 20:41 ] @
ja imam vec 4 meseca intel 5200,tad je bio 5000din u pakomu,sad je vise,,procesor je extra,,7200 je starija generacija,,
[ Binary Mind @ 20.01.2009. 00:34 ] @
Objasni kako je E7200 starija generacija od E5200. Voleo bih da cujem.
[ PoisonAngel @ 20.01.2009. 20:45 ] @
i dalje nisam sigurna koji procesor da kupim... da li ce cene pasti uskoro?
jos jedno pitanje u vezi memorije, kakva je Kingston KVR 800MHZ stapic od 2GB, ne bih pitala da mi stapic nije cudan, kao neka slim memorija, skoro pa kao pola obicnog stapica (po visini).. Prvi put vidim takvu memoriju pa mi nije jasno, da li joj nesto fali [ Binary Mind @ 20.01.2009. 23:16 ] @
Nista joj ne fali. Najobicniji value CL5 modul. Ugradio sam mnogo takvih. Samo nije za overklokere
![]() Sto se tice procesora stvari stoje ovako: Ako te interesuje OC, onda je bolji E5200 (Ha-Nocri je dobro objasnio zasto). Ako te ne interesuje overklok i hoces procesor koji bolje radi na default podesavanjima onda je definitivno bolji E7200, ali ne mnogo. P.S. E7200 se malo teze nalazi, jer ga je skoro potpuno zamneio E7300 koji je negde oko 110 eura u maloprodaji. [ kasanova @ 20.01.2009. 23:32 ] @
mislim na izradu 7200 je 65nm a 5200 45nm
[ Binary Mind @ 20.01.2009. 23:38 ] @
Nece biti. I E7200 je Wolfdale kao i E5200.
[ PoisonAngel @ 21.01.2009. 00:37 ] @
resila sam, uzimam e5200 izuzev ako mi savetujete da sacekam do kraja meseca ako ce cene ici dole???!
uzimam i tu memoriju, bar za pocetak,... ostala sam u nedoumici koju plocu! [ Binary Mind @ 21.01.2009. 01:13 ] @
Pre par nedelja sam sklapao masinu sa plocom Gigabyte GA-EP45-UD3R. Mnogo mi se svidela u tandemu sa GeIL Ultra DDR-800 CL4 memorijom i E5200 procesorom. Pa eto preporuka. Neka od novijih Gigabyte-ovih "UD" ploca sa P45 chipsetom, stim sto je najjeftinija UD3L oko 110 evra dok je UD3R negde izmedju 125 i 130 evra i pretstavlja opako dobru plocu za ulozen novac.
[ musicmaster @ 21.01.2009. 02:23 ] @
Ne znam koliko sada koshta E5200, pazario sam ga par dana pre nove godine.
Sa G31 Asus P5KPL-CM plochom i josh 3 gb rama i ATI HD4650, "Call Of Duty - World at War" radi bez gubitka frejma na 1024*768, ali sa svim ostalim setovanjima do daske! Shto je za mene, idealno. Pogotovo ako igrica ima automatic aspect control. Kada upalim Reason i Audition kroz rewire opciju, zauzetost od 2%-8%. Pominjem igrice jer svima je opshte poznato da jake multimedijalne aplikacije zabavnog karaktera jesu "najgladnije". Sve ostalo (osim 700mb teshkog .psd fajla) je lakshi posao. Definitivno E5200. [ PoisonAngel @ 21.01.2009. 06:31 ] @
definitivno uzimam e5200 a kakva je to UD3 ploca??
e da ovi stapici memorije su cl6 sada sam videla da je to ploca sa ddr3 memorijom, ne znam ostale karakteristike ali da li je bolje ako vec uzimam ddr3 da je neka ploca sa x38 ili x48 cipsetom, vec bih mogla za te novce kupiti plocu sa takvim cipsetom? [ Catch 22 @ 21.01.2009. 10:11 ] @
Citat: Binary Mind: Pa eto preporuka. Neka od novijih Gigabyte-ovih "UD" ploca sa P45 chipsetom, stim sto je najjeftinija UD3L oko 110 evra dok je UD3R negde izmedju 125 i 130 evra i pretstavlja opako dobru plocu za ulozen novac. Apropo Gigabyte ploca, takodje sam pred novu godinu sklapao konfiguraciju Gigabyte EP45C-DS3R + E8400 + Geil, toplo preporucujem ako se uklapa u predvidjeni budzet... ;) PS Ploca podrzava: DDR2 / DDR3 (po izboru) [ Binary Mind @ 21.01.2009. 11:46 ] @
CL6 memorija je tek value. Nemoj je uzimati. Neki standard za value DDR2 DIMM-ove je CL5. Postoje i niskoprofilni moduli sa tim specifikacijama.
Ploca o kojoj je pisao Catch 22 je combo DDR2-DDR3 ploca, gde moze da se bira koji ce se RAM staviti, dok je GA-EP45-UD3R cista DDR2 ploca. Ko je uopste pricao o DDR3 kao opciji? Jos se ne isplati kupovati je. X38 i X48 ploce se ne kupuju za E5200 ili bar ja to tako vidim :) [ kasanova @ 21.01.2009. 15:27 ] @
5200 sad kosta 6000 dinara,a u pakomu 85 evra,a pre 3-4 meseca sam ga platio u pakomu oko 5000 din
[ PoisonAngel @ 30.01.2009. 22:05 ] @
Porucila sam e5200, memoriju sam vec kupila 2x2gb Kingston 800MHz cl5
Nisam resila koju bih plocu, ako moze jos neka sugestija u vezi ploce? Planiram da stavim dve graficke kartice... nVidia I jos jedna stvar, mislila sam da otvorim novu temu ali nastavicu ovde. Hocu da kupim i dobar hladnjak za procesor. Koji je najbolji, bez obzira na cenu? Thermalright, Noctua ili neki drugi i koji model od npr. Thermarighta? Mozda ThermalRight IFX-14 Heatsink? Je li taj najjj? Kuciste je ogromno, pa velicina nije bitna [Ovu poruku je menjao PoisonAngel dana 30.01.2009. u 23:26 GMT+1] [Ovu poruku je menjao PoisonAngel dana 30.01.2009. u 23:28 GMT+1] [ Binary Mind @ 31.01.2009. 09:06 ] @
Ti bi SLI :) Ja iz iskustva to ne preporucujem. Prvo sa SLI ce ti trebati kvalitetno i jako napajanje koje ce samo kostati oko 100 evra pa na gore. Drugo ovde kad nas nema dobar izbor ploca za SLI sa nVidia chipsetovima za Intel procesore, a i one koje necemu valjaju su preskupe. Trece: Po meni je smesno praviti SLI konfiguraciju sa sadasnjim osnovnim Intelovim dvojezgrenim procesorom i jos uz to halditi ga sa ultra mega giga hladnjakom koji zelis da kupis. JBT... Hladnjak koji kosta skoro isto k'o i procesor :) Koje je to ogromno kuciste o kome pricas?
[ PoisonAngel @ 03.02.2009. 17:21 ] @
kuciste je cm mystique jos nesto??
imam dobro napajanje e sada ako je sa sovinizmom zavrseno, jos jednom molim savet za plocu! Sto se tice hladjenja, hocu najbolje, jer procesor je, da se tako izrazim "privremeno" tu, paaaa sta mi preporucujete?! [ Binary Mind @ 03.02.2009. 19:41 ] @
Koji crni shovinizam?! Koje "dobro" napajanje? Koliko jako? Budi konkretna u odgovorima, a ne nejasna u zeljama i tu se branis nekim shovinizmom. Sta? Sad te ja potcenjujem posto si zensko
![]() CM Mistique jeste malo prostranije ali nikako veliko kuciste a i prilicno je neprakticno osim sto izgleda neobicno. Spada u malo dublja i visa MIDI kucista. CM Dominator 690 je ipak prakticniji a iste je velicine. Da si napisala CM Stacker ili Cosmos pa i da kazemo da je kuciste ogromno. Posto radim sa ovim skalamerijama (citaj racunarima) vrlo dugo prilicno sam bez dlake na jeziku kada neko pokusava da baca pare bez veze a moze da prodje jeftinije ili za iste pare koje planira da potrsi kupi mnogo bolje. Cemu ce ta SLI masina sluziti, i otkud od jednom promena sa Blood Irona koji je P35 i kosta malo na SLI konfiguraciju koja ce biti mnogo skuplja? Zbunjuje me po malo tvoj izbor. No dobro. Maticne ploce LGA 775 podnozja, za SLI koje necemu valjaju, idu od oko 190 eura (XFX MB-N780-ISH9, nForce 780i SLI chipset mada je i ona bagovita ploca.) pa na dalje. To je priznaces skupo, a performanse ovih ploca su slabije u odnosu na ploce sa Intelovim chipsetovima (ploce Intel 3 i 4 series chipsetova u koje ubrajam i X38 i X48 ploce pa cak i starijih P965 i 975X chipsetova). Ne znam otkud takav interes za SLI od jednom (pocetak teme je bio mnogo bolji), ali iz iskustva, SLI = problemi raznih vrsta koji uticu na nerve vlasnika takvih ploca. Ako ne verujes raspitaj se malo. Sto se tice vazdusnog hladjenja Thermalright jeste najbolji, ali zasto najskupli kada je Thermalright Ultra-120 (neka od varijanti medju koje spadaju modeli poput eXtreme ili "True") dovoljno dobar a barem upola jeftiniji od IFX-14. [ PoisonAngel @ 03.02.2009. 20:40 ] @
sorry, preterala sam!
ja zato pitam jer ne znam, pomislila sam da bih mogla staviti dve graficke kartice, ali dobro to nije najbolje resenje za dfi sam cula, ali ploca je mnoooogoooo ruznaa, mada necu ni gledati u plocu samo hocu da uzmem nesto malo bolje hajde da razjasnim sebi i vama neke stvari, imam ddr2 memoriju pa mi ddr3 podrska ne treba, necu sli, ali koji cipset p45, x38 ili x48? 1. koji cipset? 2. koji proizvodjac? 3. koji model? gigabyte, asus, abit, dfi, epox? Koji kuler? Koji je bolji proizvodjac Thermalright, OCZ, Noctua, Scitchy? Koji model, da li je Ultra120A bolja od Ultre black? xixixi smoricu vas [ 151174 @ 03.02.2009. 23:15 ] @
Citat: batali SLI ploce samo chipset P45 za max klokovanje Intelovi chipseti koje si nabrojala podrzavaju CrossFire (ATI kartice) Citat: ASUS model P5Q-Pro ili jos bolje P5Q-E DFI LanParty DK P45-T2RS PLUS BIOSTAR TPower I-45 Citat: PoisonAngel: Koji kuler? Koji je bolji proizvodjac Thermalright, OCZ, Noctua, Scitchy? Koji model, da li je Ultra120A bolja od Ultre black? hladjenje - OCZ Vendeta2 za E5200 ali... samo Thermalright za ozbiljno hladjenje!!! ![]() i to IFX-14 ili Ultra-120 eXtreme (moze i Black varijanta jer je bolja) Citat: PoisonAngel: ... jer procesor je, da se tako izrazim "privremeno" tu, paaaa sta mi preporucujete?! ako je procesor privremeno + oc bitna stavka >>> DFI LanParty DK P45-T2RS PLUS ili Asus P5Q-Deluxe + TR IFX-14 + procesor E8xxx serija + bolji ram [ musicmaster @ 04.02.2009. 01:15 ] @
Aman, dame i gospodo......
Kakvi su bre to saveti...? Kakvi bre overklokovi? Shta bauljate bre? Hladjenje za taj model CPU-a? Pa vi niste normalni... Jel' znate shta zapravo znachi proizvodni proces od 45nm? To znachi da se CPU 'ladi na 800 obrtaja u minuti. I to bash taj - E5200. Jeste. Na 2.5GHZ default, toliko mu treba da odrzi svojih "katastrofalnih" 25-26 stepeni. I to sa plochom iz G Serije (G31) koja vredi oko 50 ojra. Pa chak i kad ga kloknesh na 3Ghz, suludo je pomishljati na bilo kakvo bacanje para za dodatni cooling system. Jer onda nabija u 30 stepeni - a to je katastrofa!!! Naravno da sam ironichan. Ako na takvu plochu nabodete karticu iz Atijeve HD 4XXX serije, koje su ispod 100-ke, ne traze dodatni konektor za struju, a zauzimaju po jedan slot, jer su ti chipovi radjeni u 55nm (takodje se malo greju) i imaju punu DX10.1 podrshku.... U tom sluchaju ne treba jache napajanje od 350W. @PoisonAngel Jel' ti to zezash malo? Koliko dugo ti kupujesh taj proc? Zapravo celu konfiguraciju? Poskupeo je inache. Ako stvarno hotjesh da kupish STABILAN, BRZ i TIH komp, otidji do radnje koja ima najbolje ponude i reci vlasniku koji CPU hotjesh i koju grafulju hotjesh. Kazi mu da netjesh nishta osim Intel chipa na sredini ploche i da to ne bude nishta slabije od G3X serije. Nebitno je dal' uzimash asus, DFI, MSI, Abit ili shta vetj.... Uzmi 3 giga rama na 800 ili preko toga (zavisi od ploche) i zavrsena pricha. Sve ostalo je manje/vishe presudno. Dok se ti odluchish shta tjesh, i 8. mart tje da prodje...... [ Binary Mind @ 04.02.2009. 12:10 ] @
@musicmaster
Ne dolivaj ulje na vatru... Tema je dovoljno skrenula sa prave putanje pa ne trebaju tvoje "ekspertne" upadice. Vidim da mislis da je ziljavko koji se dobija u boxu dovoljan da hladi overklokovanog Wolfija. E pa nije :) Ustvari zavisi koliko gdjica "otrovni andjeo" zeli da ga nasvira, a E5200 ima mogucnosti da se nasvira do daleko iznad 3.5 GHz koliko si ti rekao da te zadovoljava. A tek sto je ATI Radeon HD 4650 dobra kartica... Ubilo se! :) Mozda za tebe jeste, ali za neki ozbiljniji gejming nije. Jos se setjam ovog tvog megabisera (inace se radi o G31 chipsetu): "Pishe na spec. da otje da radi i sa i7 generacijama, blah, blah, blah, itd..." Inace G31 kao i P31 nije chipset vredan pomena ako je interesovanje OC. nuf said. Sledeci put pazi koga ubrajas u svoje prozivke. Ovako ispade da su svi koji su ucestvovali u ovoj temi prozvani. [Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 04.02.2009. u 13:23 GMT+1] [ musicmaster @ 04.02.2009. 20:22 ] @
O mom megabiseru...
Vetj mi je neko ukazao na to josh pre kupovine konfiguracije, ... sad opet... Aj' nema veze, bitno je da je to "megabiser". Tako je to kad neko ko retko greshi - pogreshi. ![]() Jadan ja, 5 godina se patio sa 9600pro i P4 na 2.2, pa doshao i tome kraj... I od sretje izmislio, mlatnuo, (whatever) i7 na g31.... "megabiser". Priznajem, proshlo je 2-3 godine od kako vishe ne radim servis, niti ih sklapam, pa eto ispao iz fazona... I shta fali i Overkloku od chitavih 1ghz? Od 2.5 na 3.5 je malo??? (znam da idu do 4.2, zapravo to je neki rekord, ili josh jedan "megabiser") Chitavih 1000mhz gore sa "pih" chipsetom, box hladjenje... Ok, ako ti tako kazesh. Citat: A tek sto je ATI Radeon HD 4650 dobra kartica... Ubilo se! ![]() Crysis Warhead: 1024*768, sve ostalo - do daske. Proc na default. Radi bez gubitka frejma. E sad, ja treba da budem debil koji tje da pljune josh malo para za neki jachi krsh zbog 3 frejma.... u vetjoj rezoluciji... Samo mi reci po chemu nije dobra kartica? Zato shto ima HD4670 ili 4870? hehe... Na koji benchmark sajt i ja da odem da se malo informishem, a? Pozz. [ Binary Mind @ 04.02.2009. 20:54 ] @
Samo sam hteo da ti ukazem na to da si svojim predzadnjim postom prozvao sve koji su ucestvovali u temi. Overklok rezultate i ostalo ostavljam zaludjenicima u nasviravanje. Overklok od 1GHz je jako lep ali isto rizican poduhvat sa box ziljavkom zbog toga sto ziljavi box cooler ipak nije u stanju da ohladi tako klokovan E5200 pri vecim opterecenjima, a rezolucija 1024x768 je mala... Ne zelim vise da se raspravljam i ispravljam krive drine u ovomj temi. ATI Radeon HD 4650 je jako dobra kartica za male pare, ali nije za ozbiljniji gejming kao sto sam i rekao. U svakom slucaju je bolja od nekih starijih kartica koje su kostale mnogo vise kada su se prvi put pojavile kao sto je npr. nVidija 8600GT ili 8600GTS. Vise je za HTPC aplikaciju. Mozda sam se malo lose odrazio prvi put, ali je stvarno u poredjenju sa nekim karticama koje su danasnji minimum za neko nazovi ozbiljnije igranje poput nVidije 9600GT ili ATI Radeon HD 3870 ipak slabija kartica. Vidim da nastavljas sa pogresnim pristupom. Ako hoces da posetis neki benchmark sajt lepo proguglaj pa ces naci. BTW... Tema ide u debeli off topic.
[ musicmaster @ 04.02.2009. 21:04 ] @
Jes.
Definitivno si u pravu. Evo izvinite svi na prozivki i ajde da se tera daljeeee.... Po propisu. ![]() Jeli ti PoisonAndjele... Dokle si stigla? Jesi li kupila konachno taj novi kompjuter? ... sa novim procesorom....? :P [ PoisonAngel @ 05.02.2009. 16:13 ] @
ne mogu da izaberem plocu, mozda dfi lanparty DK P45-T2RS bez plusa, ne znam, sve ostalo je spremno
[Ovu poruku je menjao PoisonAngel dana 05.02.2009. u 17:24 GMT+1] [ Binary Mind @ 07.02.2009. 22:46 ] @
Ja predlazem onaj Gigabyte koji sam spomenuo ranije ili plocu koju licno posedujem a to je Asus P5Q-E...
[ PoisonAngel @ 09.02.2009. 17:29 ] @
iz kog razloga je bolje gigabyte ili asus a ne dfi?
mislila sam ipak dfi plocu koju sam navela gore u postu ali ipak model sa + [ Binary Mind @ 09.02.2009. 17:40 ] @
U krajnjoj liniji to je stvar licnih preferenci, jer su performanse svih ovih ploca gotovo identicne. Nista vise neces dobiti od te DFI ploce sto si izabrala nego sto ces dobiti od GigaByte-a i Asus-a sto sam predlozio. Jedino ako zelis vise opcija sto se tice raznih konektora tu su bolji Asus i GigaByte jer je doticni DFI malo osiromasen da bi mu cena bila niza. DFI je mozda nesto napredniji sto se tice opcija twakovanja u BIOS-u ali sumnjam posto i ove 2 ploce imaju poprilicno opcija, a ja za moju koristim hackovan BIOS koji poprilicno olaksava razne stvari sto se tice twekovanja. Ja sam Asusovac i uvek za sebe uzimam Asus ploce. Ovde ima i Gigabyte-vaca pa se moze desiti da me malo zezaju ako vide sta sam napisao
![]() [ PoisonAngel @ 09.02.2009. 17:52 ] @
hvala, pozz
[ musicmaster @ 09.02.2009. 18:16 ] @
Aman, "Otrove" sa krilima......
![]() Aj' kupi to vetj jedared.... PS: No hard feelings, please. I'm just in a nice mood... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|