Citat:
Luka Skrbic:Zelim da je HDTV. Da se ne vide pikseli, nego da bude lepa rezolucija. Da li kontrast treba da bude veci ili manji? Mislim da li je bolje kad je nor, 7000:1 ili 20000:1.
Ako uzmeš bilo koji HDTV neće se videti pikseli. HD je lepa rezolucija (1920×1080). Imaš i "HD ready" koji su povoljniji, ali nemaju tu rezoluciju ( 1366×768 ). Što se tiče kontrasta uvek je bolje da bude veći.
Citat:
Luka Skrbic: Da li je bolje da uzmem DVD (kucni bioskop) koji je od istog proizvodjaca kao i TV? Predlozite mi neki dobar koji ima bar 2 visoka zvucnika, 2 normalna, centaralni i subwoofer (znaci 5.1), a da nije skuplji od 16000-17000 dinara (200 e), a da je Sony ili Samsung i da moze da cita sve titlove i da budu normalni bez firmware-ova.
Da li ćeš uzeti od istog proizvođača ili ne to je stvar izbora i ne bi trebalo da ima neke razlike. Doduše, ja imam Panasonic plazmu sa viera sistemom što znači da ako kupim Panasonic kućni bioskop sa viera-om dobiću neke dodatne opcije ako ih povežem. Ne znam da li svi proizvođači imaju takve opcije, ali mislim da nije baš presudna stvar u kupovini.
To što zoveš "2 visoka" i "2 normalna" su u stvari 2 prednja i surround (zadnja) zvučnika. Svaki kućni bioskop će biti minimalno 5.1.
Sad, firmware ima svaki. To ne znači da "nije normalan". Verovatno te interesuje da ne moraš sam da radiš update firmware-a. Pitaj prodavca za onaj koji te zainteresuje koje formate titlova može da čita i koja su mu ograničenja. Ako misliš da puštaš DivX filmove preko tog sistema onda bezveze bacaš pare na HD opremu, pošto ovo što ima da se nađe na netu je sve suviše lošeg kvaliteta. A ako već kupiš original, onda nemaš problema sa titlom, zar ne?
Full HD filmove ćeš naći obično u matroška formatu (mkv) a za to ne znam da li će ti puštati kućni bioskop (pitaj prodavca), pogotovu ako nema "Blue Ray". Inače Full HD ne može da stane na DVD a da ga ne prekompresuješ toliko da izgubiš kvalitet zbog čega ga i gledaš u HD-u.
Razmisli o kupovini media centra. Malo je više novca, ali mislim da se mnogo više isplati od tradicionalnog kućnog bioskopa. Imaćeš i računar o istom trošku