[ karlos13 @ 20.01.2009. 09:28 ] @
| Pokusavam napraviti sljedece.
Imam tabelu sa poljem nazovimo ga brojRacuna (ostala polja nisu vazna) i na to polje je postavljen primary key.
Sve je bilo OK dok nije dosla 2009 g. i sad san upao u probleme, jer naravno pretpostavljate o cemu se radi.
Imam racun broj 1 i u 2008 i u 2009 sto ne moze biti. Dakle kako se moze postici da brojeve racuna numeriram recimo 1/2008, 2/2008 itd.
Pokusavao sam ali mi ne ide. Kad stavim za type text umjesto numbera onda mi slaze kao text a meni treba biti poslozeno kao brojevi. Pokusao sam i sa input mask ali nije to to.
Dakle treba mi numeriranje u stilu 1/2008, 2/2008..., da to isto polje moze biti primary key i da se sortira kao brojevi. Jel to moguce?
Hvala. |
[ srdjan_m @ 20.01.2009. 09:38 ] @
Probaj broj računa da podeliš na dva dela, jedan je redni broj a drugi tekuća godina pa onda to formatiraj kao ....redniBroj & "\" & godina....jedino što mora malo da se radi u VB editoru.
Ovo podrazumeva da u tabeli imaš atribut (kolonu) koja ti sadrži sve te redne brojeve i da se pri kreiranju svakog novog računa taj redni broj povećava za jedan. To se može uraditi preko funkcije koja traži maksimalan broj u toj koloni za tekuću godinu i na njega dodaje 1. Ako koristiš AutoNumber polje, ne možeš se vezivati za godinu.
[ Take 5 @ 20.01.2009. 12:11 ] @
A da si prvo pogledao TOP teme (valda su sa razlogom tako oznacene?) pre nego sto pitas?
Cesto postavljana pitanja
PS
Pravilnik foruma
[att_img]
[ karlos13 @ 20.01.2009. 12:57 ] @
Vb editor, da li moze bez toga jer nisam bas neki znalac.
Citao sam ja vec cesto postavljana pitanja. Nisam gotovan, ali nisam uspio pronaci, pa sam zato pitao.
Meni treba da ja mogu upisati svaki put broj racuna. Da ne bude zabune mozda je broj racuna glup primjer. Mozda je bolje nekakav redni broj.
I ne zelim da bude autonumber (a vjerovatno i ne moze) nego da ja mogu svaki put upisati rucno. Nekad se desi da idemo po redu, a nekad i preskocimo
par brojeva, pa se poslije vratimo i upisujemo sto fali. Samo mi je vazno da razlikuje redni broj 1 iz 2008 i 2009 g. i da se sortira po redu brojeva a ne teksta.
Hvala.
[ Trtko @ 20.01.2009. 13:42 ] @
Najbolje bi bilo kad bi si još unio i godinu kao pa nebi imao preblema
znaci kljuc bi ti bio brojracuna+godina
brracuna=Dmax("brojracunautablici","tablica","Godina=" & year(date()))
ili ako bi ti broj racuna bio tekstualni morao bi ga upisivati zbog sorta ovako
0001/2008
0202/2008
0001/2009
.......
itd
brojracuna= Format(Val(Nz(DMax("Left(br_zahtjevnice,4)", "tblzahtjevnice"), "0")) + 1, "0000") & "/" & Year(date())
[ Miro35 @ 20.01.2009. 14:50 ] @
možeš stavit i posebno godinu na report uz tvoj broj računa.
Naprviš text box na reportu istaviš na control source:=Year(Now())
[ domaci_a_nas @ 20.01.2009. 15:45 ] @
Na svakom računu potrebno je da stoji datum izdavanja. Treba u controlsource property da stoji
Code:
Format(BrojRacuna,"00") & "/" & Year(DatumRacuna)
a ne Year (Now)
[ karlos13 @ 20.01.2009. 18:17 ] @
Ne razumijem gdje treba ovo napraviti odnosno upisati?
Ja sam mislio da mogu nesto napraviti kod definiranja polja tablice ili moram u formu s kojom unosim podatke?
Kako cu onda zadati primary key?
[ Trtko @ 20.01.2009. 20:53 ] @
karlose13 , hebiga ako ne razumijes nemoj se ni prihvacat programiranja
KAKO da ti objasnimo kad nemaš osnove o bazama i tablicama i programiranju.
Jel to radiš program za sebe i svoj dučan il misliš program prodavat nekome drugome ?????
Radije nekome plati pa da ti napravi pošten program nego ovako.
Sve smo ti rekli, objasnili
Pozdrav
[ domaci_a_nas @ 20.01.2009. 21:33 ] @
Primary key može da ti bude složen ključ BrojUgovora + DatumUgovora, a možeš i da uvedeš dodatno polje ID AutoNumber. Ja oduvek koristim tu drugu varijantu...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.