[ nIk0l4 @ 21.01.2009. 16:51 ] @
Instalirao sam Linux na celom hardu od 180GB i sada me zanima da li je moguce (i kako) podeliti na jos dve particije (Linux da ostane na trecoj od nekih 20GB) a da na jednoj od ove dve ubacim Win. ?? Hvala unapred
[ momsab @ 21.01.2009. 17:00 ] @
moguce je programom za partisionisanje
ali, prvo je trebalo WIndows da instaliras pa tek onda Linux jer ce u ovom slucaju Windows da malo zezne MBR ili kak ose vec zove

s druge strane, mzoes Windows da teras preko virtuelne masine (VMware, VirualBox itd itd)
[ nIk0l4 @ 21.01.2009. 17:12 ] @
Citat:
momsab: moguce je programom za partisionisanje
ali, prvo je trebalo WIndows da instaliras pa tek onda Linux jer ce u ovom slucaju Windows da malo zezne MBR ili kak ose vec zove

s druge strane, mzoes Windows da teras preko virtuelne masine (VMware, VirualBox itd itd)

znam cuo sam za tu foru preko VMware, ali bi mi opet vise odgovaralo da instaliram ceo win. pa ako neko ima neki predlog nek kaze (prvenstveno da ne ostetim linux tokom smanjivanja particije...)
[ DieHard @ 21.01.2009. 18:36 ] @
probaj s nekim programom za particionisanje, ali prvo provezbaj u virtuelnoj masini. Generalno problem ce biti s grub-om ili sta vec ima - posto ce windows da ga izbrise, ali postoji nacin da se vrati - imas na linux forumima. Znaci, prvo simulacija pa onda prava stvar.
[ Aries1404 @ 22.01.2009. 00:18 ] @
Potpuno se slazem da treba prvo xp.Par puta sam pokusavao na nacin prvo linux pa onda xp i uvek problem.Istina da moze da se ispravi greska ali ja licno to nepraktikujem.Nevolim te popravke,ispravke tog tipa.Particije sam radio preko programa gparted sa live cd-a.To je jako dobar program i njega preporucujem za rad sa particijama.Oni koji particionisu sa pomenutim programom verujem da imaju razloga da se sloze.
[ Body Bag @ 22.01.2009. 11:24 ] @
Particiju mozes da podelis pomocu System Rescue CD-a ili Parted Magic-a recimo
Podizu se u live modu i prilicno su jednostavni za upotrebu-inace pored gparteda na njima jos dosta drugih korisnih stvari-utility-je za backup i recovery particija npr
A ako hoces da deljenje particije radis iz Windoze moja preporuka ide za Acronis Disk Director Suite-po meni a i po nekim iskustvima dosta bolji program nego famozni Partition Magic ;)
[ nIk0l4 @ 22.01.2009. 14:33 ] @
Hvala... pokusacu )