[ bozabaksuz @ 23.01.2009. 05:03 ] @
Zelim da na par public racunara povezanih preko akademske mreze reinstaliram OS i naravno jedina pametna opcija je linux. Posto ce taj os neminovno silovati raznorazni sto studenti sto drugi ljudi, potrebno mi je da podesim par stvari. Posto su vec neko vreme ti racunari radili sa raznim distribucijama i sve su neSTRUCNJACI uspeli da obore sisteme, bilo da imaju da imaju bilo kakvih prava i sifara ili da im je podesen specijalan nalog cisto za internet i i pisanje po home direktorijumu. 1 Moje prvo pitanje je koja distribucija moze najvise da izdrzi pre fsck-a, a da dolazi sa preinstaliranim restricted kodecima za video (recimo vlc) ,OpenOfficeom, raznim pregledacima svih vrsta dokumenata, BEZ IGRICA, moze da bude i na srpskom sto se mene licno tice (ima dosta racunara pa ne bih da moram da se cimam sa svakim ponaosob sa instaliranjem paketa)? (ja bih najradije instalirao fedoru ili ubuntu -potonji zbog AptOnCD-a, a moze i kakav njihov derivat) 2 Da li cu poboljsati stabilnost i brzinu time sto cu pored '/' i swap particije napraviti jos jednu masivnu koju bih mountovao na /home/defaultUser i po kojoj bi svi mogli da trpaju svoje gluposti koje inace skidaju za win i ostale platforme obicno skidaju negde u okviru home direktorijuma najcesce na Desktop. 3 Kakav User nalog da podesim, da ne moze da koristi sudo za instalacije i advanced konfigurisanje sistema (ostaje mogucnost podesavanja wallpapera, misa i tastature i sl) 4 kako da podesim da mi se po ulasku na sistem staruje sistemski i firewall 5 posto pretpostavljam da sam pod 3 i 4 pokrio viruse, trojance i ostale malicious kodove ostaje jos samo da napomenem da racunari nemaju podrsku za opticke medije vec moraju da se preinstaliraju putem usb-a. Hvala unapred, 6o2a64k5u2 |